Review: Bowers & Wilkins 705 S3 – boekenplankspeaker met stijl en souplesse

05 november 2022 + 10 minuten 3 Reacties
Bowers Wilkins 705 s3 2
FWD award

In deze review testen we de Bowers & Wilkins 705 S3, een nieuwe generatie boekenplankspeaker met een nieuw design en flink wat verbeteringen.

Bowers & Wilkins heeft eerder dit jaar de nieuwe 700-serie luidsprekers aangekondigd, met onder meer de 705 S3 boekenplankspeakers. Deze topmodellen komen met de inmiddels bekende tweeter-on-top en een nieuw design. Voor 3.000 euro krijg je een indrukwekkend paar luidsprekers, maar voldoen ze aan de hoge verwachtingen?

De Bowers & Wilkins 705 S3

De 700-series van Bowers & Wilkins erft elk jaar technieken die we in de duurdere 800-serie terugzien. Zo ook dit jaar. De 705 S3 komt met de iconische tweeter-on-top-configuratie waardoor de hoge tonen in een eigen, losgekoppelde behuizing geproduceerd worden en dus nog vrijer en opener moeten klinken. De ontkoppelde tweeter is gefreesd uit één massief blok aluminium om beter bestand te zijn tegen resonantie.

De behuizing waarin de Continuum-conus bas-/midrangedriver verwerkt zit heeft ook een grote update gekregen. Ten opzichte van de vorige generatie is de behuizing aan de voorzijde licht gebogen, wat ten goede moet komen aan de verspreiding van het geluid. De drivers zijn nu ‘uitspringende’ speakers die in ‘pods’ zijn gemonteerd. Dankzij de composietconstructie, vermijdt de Continuum conus volgens Bowers & Wilkins de abrupte overgangen naar opbreekgedrag. Dit moet resulteren in een meer open, neutrale weergave die stemmen en instrumenten met precisie en transparantie overbrengt. Hoewel de drivers dezelfde grootte hebben als bij de vorige generatie, is de behuizing wel smaller gemaakt. Dat doet de nieuwe speaker veel slanker lijken. Een andere innovatie in de S3-generatie is de nieuwe Biometric Suspension-ophanging, die de traditionele ‘spider’ van textiel vervangt bij FST units als gebruikt in de 3-weg systemen, 704 S3, 703 S3 en 702 S3. De nieuwe ophanging moet zorgen voor minder luchtcompressie en kleuring, waardoor stemmen en instrumenten natuurlijker en transparanter moeten klinken.

Aan de achterzijde van de 705 S3 zien we de Flowport (baspoort) terug, vergezeld door vier luidsprekeraansluitingen waardoor bi-wiring tot de mogelijkheden behoort. Hiermee worden de lage en hoge tonen gescheiden. De voor- en zijkanten van de 705 S3 zijn extra dik en de versteviging aan de binnenkant is gemaakt van MDF. De stijve behuizing vermindert volgens Bowers & Wilkins de resonantie in de behuizing. De 705 S3 heeft een afmeting van 19,2 x 34,5 x 29,7 cm (BxHxD) en weegt iets meer dan 10 kilogram.

Prijzen

De prijzen van de nieuwe 700 Series liggen hoger dan voorheen. Deel is dat door het gebruik van nieuwe techniek en materialen (zoals de massievere tweeter-on-top), deels omdat heel de audio-industrie door de evolutie van grondstofprijzen prijskaartjes moet aanpassen. De 707 S3 kost per paar 1.500 euro, de 706 S3 2.000 euro per paar, de 705 S3 3.000 euro per paar, de 704 S3 3.500 euro per paar, de 703 S3 5.000 euro per paar en het 702 S3-topmodel 6.500 euro per paar. Bowers & Wilkins brengt ook nieuwe, passende stands uit voor de boekenplankmodellen. Het zijn premium-stands, die verkocht worden voor 900 euro per paar.

Design

Oordelen over het design van een luidspreker is nogal persoonlijk, maar Bowers & Wilkins biedt met de 700-serie voor vrijwel iedereen wat wils. De nieuwe modellen komen in verschillende soorten en maten maar ook in verschillende afwerkingen. Je hebt de keuze uit pianolak zwart, satijn wit en het nieuwe Mocha waarin een houtstructuur zichtbaar is. De bijbehorende stands zijn in zwart en grijs te krijgen.

Het algehele afwerkingsniveau is zoals we van Bowers & Wilkins mogen verwachten; strak, modern en zeer netjes. De 705 S3 is geen kleine en lichte speaker. De kwaliteit voel je er aan af. De tweeter met eigen behuizing bovenop de luidspreker geeft een premium look-and-feel mee, terwijl de iets uitstekende mid- en lowrange driver een chique zilverkleurige afwerking meegekregen heeft. Natuurlijk is het ook mogelijk om de Continuum driver te verbergen achter een licht transparante speakergrill die meegeleverd wordt.

De standaarden van 900 euro per paar passen perfect bij de zwarte luidsprekers en laten het ook als één geheel ogen. De luidsprekerkabels kunnen in de stands weggewerkt worden en de stands kunnen op spikes of siliconen voetjes worden geplaatst. Toch kleeft er één nadeel(tje) aan deze fraaie zwarte combinatie; het is één grote stof- en vingerafdrukmagneet. Ja, dat hoort nu eenmaal bij deze afwerking, maar zorg dat je een Swiffer en een doekje in de buurt legt.

Opstelling

Onze testopstelling bestaat uit twee 705 S3-luidsprekers op de bijbehorende stands van Bowers & Wilkins, aangesloten op een Marantz Model 40n versterker. Voor de test gebruiken we zowel fysiek aangesloten bronnen zoals een cd-speler als streamingdiensten zoals Spotify en Tidal.

Hoe klinkt het?

We begonnen deze review met de vraag of Bowers & Wilkins met de 705 S3 de hoge verwachtingen waar kan maken. Die hoge verwachtingen zijn er natuurlijk omdat het merk met de 700-serie al jarenlang laat zien en horen waar het toe in staat is tegen een (relatief) schappelijke prijs. Aan de andere kant is het middensegment voor de boekenplankluidsprekers de laatste jaren zo gegroeid dat de concurrentie moordend is en je dus niet stil kunt blijven zitten.

Gelukkig laat het Britse audiomerk geen steken vallen met de 705 S3 en zien we tegelijkertijd de progressie die er gemaakt is terug. Het is een indrukwekkende luidspreker om in de huiskamer te hebben staan, maar vooral om comfortabel in je luie stoel voor te gaan zitten. Dat comfortabele zit hem in alles, want de 705 S3 komt in het samenspel met de Marantz Model 40n heel natuurlijk over, weet een ongelooflijk breed geluidsbeeld neer te zetten en legt de focus op de juiste onderdelen om het luisteren geen taak maar een genot te maken.

Geen overmatige focus op het laag of de vocalen, maar een uiterst gebalanceerde weergave. Waarbij wel gezegd moet worden dat de middentonen ons het meest kunnen bekoren. Er zit bijzonder veel detail, emotie en diepte in de vocalen. Wanneer we Hurt van Johnny Cash opzetten voelen we de doorleefde stem, het leven en de emotie naar voren komen. Wanneer stem en gitaren gezamenlijk tot een hoogtepunt komen hoor en voel je ook de leeftijd van de muziek, maar tegelijkertijd weet de 705 S3 zichzelf heel goed in bedwang te houden, met sprankelend hoog, een duidelijke scheiding en een brede en gedetailleerde plaatsing in de ruimte.

Wanneer we Sunrise van Norah Jones opzetten komt dat genot van die vocalen weer naar voren. Bijzonder zacht en natuurlijk, maar krachtig tegelijkertijd, vol van emotie en detail. Alsof ze voor ons staat te zingen, ondersteund door een soepel, warm en onderdompelend pianogeluid. Ondanks de regen leek het alsof de zon opkwam. Gaan we richting wat intensere muziek van Muse en Gorillaz dan behoudt de 705 S3 zijn gevoel van diepte en gelaagdheid. Instrumenten krijgen de ruimte, vullen de kamer en worden nauwkeurig in de ruimte geplaatst. Niets overstemd elkaar en de opbouw van Madness verloopt in duidelijk definieerbare lagen met elk veel dynamiek en die sprankel in het hoog. Zelfs al lopen we door de kamer heen dan beweegt de muziek met ons mee, met veel consistentie en geen eenduidige noodzakelijke sweet-spot.

Bowers Wilkins 705 S3 review 1

In het hoog houden de 705 S3’s het open en helder, met veel definitie en souplesse. Niets is te hard of te scherp, wat die comfortabele luisterervaring absoluut ten goede komt. En ook in het laag weten de luidsprekers te overtuigen zonder het te overdrijven. De strakke lage tonen, aangevuld met subtiele nuances, maken de beleving zeer comfortabel en vooral ook compleet. Ietwat dichterbij de muur geplaatst krijgen de lage tonen nog wat meer punch en warmte, iets wat wij wel kunnen waarderen en waar Billie Eilish wel mee om weet te gaan. Ook op de zaterdagavond wanneer de voorkeur langzaam verschuift naar wat dancemuziek weet de 705 S3 zijn mannetje te staan. De volumeknop wordt nog wat verder opengedraaid, met onder meer I’m Good van David Guetta en Stole the Show van Kygo. Ook hier komt die levendige en brede soundstage weer om de hoek kijken, en op geen enkel moment lijken deze luidsprekers moeite te hebben om het muzikale plaatje met energie en souplesse neer te zetten.

De 705 S3 is geen moeilijke speaker om naar te luisteren. Het is een luidspreker die het beste in de muziek naar voren haalt, met mede dankzij de Marantz-versterker een natuurlijke basis en warmte en diepte waar het nodig is. Vrijwel alle genres luisteren hier makkelijk op weg, van klassiek en rustig instrumentaal naar krachtige pop- of rockmuziek. Altijd houdt deze luidspreker de balans in takt en zichzelf in toom. Waar deze luidspreker ons met name mee overtuigd is de overtuigend brede soundstage waarin de plaatsing dynamisch en levendig is, en vocalen voor je in de ruimte geplaatst worden. Zet het volume wat hoger en de luidsprekers openen zich nog verder; de muziek komt nog meer tot leven. Het is subtiel, gedetailleerd, gefocust en uitnodigend.

Conclusie

De nieuwe Bowers & Wilkins 705 S3 is een luidspreker die voor elk oor geschikt is en ook voor ieder wat wils biedt. De luidsprekers voorzien in een comfortabele en levendige ervaring, met een nagenoeg perfecte balans, een zeer brede en levendige soundstage en zowel gedetailleerd hoog als warm en krachtig laag. Vocalen komen sterk naar voren, met veel emotie en souplesse, en instrumenten worden fijn gescheiden en in de ruimte geplaatst. Combineer dat met een modern en strak design en je hebt een luidspreker die in ieder geval op elk luisterlijstje zou moeten staan. Als we dan toch twee minpuntjes moeten noemen zijn het de vrij prijzige stands en de zwarte afwerking die nogal een stof- en vingerafdrukmagneet is. Als je op zoek bent naar een mooie stereoset in dit prijssegment dan kunnen we de 705 S3 absoluut aanraden.

9.0
Bowers Wilkins 705 s3 3
FWD award

Beoordeling
Bowers & Wilkins 705 S3

Pluspunten
  • Comfortabele luidspreker
  • Goede balans, brede soundstage
  • Vol emotie en detail
  • Fraaie afwerkingen
Minpunten
  • Stands zijn vrij prijzig
  • Zwart is een stof- en vingerafdrukmagneet

Beoordeling Bowers & Wilkins 705 S3

De nieuwe Bowers & Wilkins 705 S3 is een luidspreker die voor elk oor geschikt is en ook voor ieder wat wils biedt. De luidsprekers voorzien in een comfortabele en levendige ervaring, met een nagenoeg perfecte balans, een zeer brede en levendige soundstage en zowel gedetailleerd hoog als warm en krachtig laag. Vocalen komen sterk naar voren, met veel emotie en souplesse, en instrumenten worden fijn gescheiden en in de ruimte geplaatst. Combineer dat met een modern en strak design en je hebt een luidspreker die in ieder geval op elk luisterlijstje zou moeten staan. Als we dan toch twee minpuntjes moeten noemen zijn het de vrij prijzige stands en de zwarte afwerking die nogal een stof- en vingerafdrukmagneet is. Als je op zoek bent naar een mooie stereoset in dit prijssegment dan kunnen we de 705 S3 absoluut aanraden.

Prijsvergelijker Bowers & Wilkins 705 S3

Reacties (3)