![FWD award](https://fwd.nl/app/uploads/FWD_Excellent_Award_logo.png)
Het zal inmiddels ruim 10 jaar geleden zijn dat ik voor het eerst mocht kennismaken met producten van het merk Bluesound. Een groot event voor winkeliers en pers op de Euromast in Rotterdam. Ik was behoorlijk onder de indruk van de mogelijkheden van de apparaten, de eigenzinnige vormgeving van de eerste serie en de ambities een hiresolution tegenhanger te worden van Sonos…
In 2024 is Bluesound uitgegroeid tot een grote speler op de markt. Het aantal producten in de range is veelomvattend, variërend van een eenvoudige draadloze speaker tot streamer met ingebouwde harddisk en mogelijkheid tot rippen en opslaan van uw cd-collectie. Daarnaast is er een aantal andere merken, buiten NAD welke ook onderdeel is van de moedermaatschappij Lenbrook, die een Bluesound licentie gebruiken. De Node was altijd de meest universele streamer uit de reeks en kreeg in de loop der jaren steeds meer functionaliteit en aansluitmogelijkheden. Recent werd deze Node N130, zoals deze voluit genoemd werd, opgevolgd door de N132. Maar daar bleef het niet bij, Bluesound bracht daarnaast een eenvoudiger en betaalbaarder versie, de Node Nano uit. Als klap op de vuurpijl werd er eveneens een echte audiofiele versie, de Node Icon, geïntroduceerd. Deze laatste belooft echt heel veel voor de veeleisende gebruiker, zeker op het gebied van geluidskwaliteit. Ik ben heel benieuwd naar de prestaties maar moet hiervoor nog even geduld hebben aangezien een recensie-exemplaar nog niet beschikbaar was ten tijde van de review van de Nano en N132.
Node Nano
Bluesound noemt de nieuwe Node Nano een draadloze muziekstreamer en een upgrade voor een bestaande stereo-installatie. Ik denk dat ze daarmee de spijker op de kop slaan. Het onderkoelde uiterlijk en de bescheiden afmetingen, 143 x 36 x 143 mm, maskeren een beetje het prestatieniveau. De Nano beschikt over een serieuze DAC, type ESS ES9039Q2m, die 24 bit 192 kHz signalen en na een toekomstige software upgrade zelfs DSD kan verwerken. De streamer is Roon Ready en ondersteund verder Airplay 2, Spotify Connect en Tidal Connect. Veel van de betaalde streamingdiensten zijn beschikbaar, mits je als gebruiker een abonnement hebt natuurlijk. Gratis is TuneIn internetradio beschikbaar. Naast Wifi kan deze Nano ook bedraad op een netwerk aangesloten worden met een ethernetkabel. Er zijn twee digitale uitgangen beschikbaar, een coaxiale en optische. Natuurlijk ook een analoge RCA stereo uitgang, de mooie DAC zit er ten slotte niet voor niets in. De USB-ingang is geschikt voor het aansluiten van een externe harddisk of USB-stick met audiobestanden. Uiteraard is er Bluetooth aptX Adaptive welke na een aankomende software upgrade zowel kan ontvangen als zenden. Dan is het mogelijk een Bluetooth hoofdtelefoon aan te sturen. Een 3,5 mm IR ingang maakt de aansluitmogelijkheden compleet. Voeding vanuit het lichtnet is met een USB-C kabel en eenvoudige power supply. De afgeschuinde voorzijde beschikt over een touchscreen voor de volumeregeling en twee programmeerbare toetsen. De blauwe led’s die de toetsen markeren en de status van de speler weergeven zijn naar wens te dimmen of volledig uit te schakelen. Uiteraard is de Node Nano volledig te bedienen en in te stellen via de BluOS app. Waar de andere apparaten uit de Bluesound range verkrijgbaar zijn in zwart en wit is de Nano uitsluitend leverbaar in zwart.
Tech specs
- Wat: Streamer (Node Nano)
- Streaming: BluOS, Bluetooth (SBC, AAC, aptX Adaptive), Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect
- Ingangen: USB (voor opslag)
- Uitgangen: cinch, coaxiaal, optisch,
- USB (voor aansluiten DAC)
- Aansluitingen: WiFi, Ethernet
- Extra’s: multiroom, draadloze sub mogelijk met SUB+
- Afmetingen: 14,3 x 3,6 x 14,3 cm
- Gewicht: 570 gram
Node N132
De nieuwe Node N132 lijkt in alles op de voorgaande generaties, behalve dan de oerversie die een wezenlijk andere vormgeving had. Ten opzichte van de N130 is deze N132 het gemakkelijkst te onderscheiden door de 6,3-mm hoofdtelefoonuitgang aan de voorzijde, voorheen was dat een 3,5-mm uitgang. Aan de achterzijde zijn meer verschillen te ontdekken net als onderhuids. De N132 beschikt nu bijvoorbeeld over een HDMI eArc aansluiting zodat het geluid van uw flat-screen gemakkelijk opgewaardeerd kan worden. De nieuwe DAC, dezelfde als die in de Nano toegepast wordt, kan Dolby Digital decoderen zodat ook een meerkanaals audiosignaal terugvertaald wordt naar stereo. Niet alleen de hoofdtelefoonaansluiting is veranderd, intern wordt nu gebruik gemaakt van THX AAA technologie voor nog betere prestaties. Ander verschil met de Nano is de subwoofer uitgang en natuurlijk een betere voeding. Een interessante toevoeging voor veeleisende muziekliefhebbers is Dirac Live Room Correction. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid de ruimte te meten zodat staande golven, nagalm en andersoortige vervormingen goeddeels weggewerkt kunnen worden. Hiervoor dien je wel een licentie te kopen, waarschijnlijk tegen een gereduceerd tarief, en heb je ook een kalibratiepakket met meetmicrofoon nodig. Een dergelijke set zal binnenkort als accessoire verkrijgbaar zijn. Op dit moment is Dirac nog niet te gebruiken, het wachten is op een software update.
Tech specs
- Wat: Streamer (Node 2024)
- Streaming: BluOS, Bluetooth (SBC, AAC, aptX Adaptive), Roon Ready, Spotify Connect, Tidal Connect
- Ingangen: HDMI-eARC, optisch en jack (combinatie), USB (voor opslag)
- Uitgangen: cinch, coaxiaal, optisch, USB (voor aansluiten DAC), sub-uitgang
- Aansluitingen: WiFi, Ethernet
- Extra’s: Dirac, hoofdtelefoonuitgang, multiroom, draadloze sub mogelijk met SUB+
- Afmetingen: 22 x 4,6 x 14,6 cm
- Gewicht: 1,09 kg
Connectie maken en installeren
Hoewel ik in de loop der jaren al aardig wat verschillende Bluesound spelers in huis heb gehad, en een Vault2 mijn vaste referentie netwerkspeler is, ben ik telkens verbaasd hoe gemakkelijk een speler geïnstalleerd kan worden. Deze Nano en N132 vormen daarop geen uitzondering. Wanneer je nog geen Bluesound apparaat in huis hebt dien je eerst de app op je mobiele telefoon of tablet te installeren. Is dat eenmaal gedaan dan is het een kwestie van toevoegen van de juiste speler. Deze kan bedraad of via Wifi aan je thuisnetwerk gekoppeld worden. De Node Nano komt in mijn werkkamer en wordt aangesloten op een Teufel Kombo 11 cd-receiver. Deze beschikt niet over een interne DAC dus maak ik gebruik van de analoge uitgang van de Nano. Met een Inakustik Rhodos Silver interlink sluit ik de Nano aan op de lijningang van de Kombo 11. Verbinding met mijn thuisnetwerk loopt via Wifi. Aangezien ik gebruik maak van de volumeregelaar van de Teufel receiver schakel ik in het menu van de Node Nano de volumeregeling uit. De muziekbibliotheek die op de ingebouwde harddisk van mijn Vault2 staat wordt direct zichtbaar in het menu van de Node Nano net als alle streamingdiensten die ik gebruik. De Nano is zo klein dat er altijd wel een plekje voor te vinden moet zijn. De blauwe leds op de voorzijde zijn vrij fel maar gelukkig te dimmen of zelfs volledig uit te schakelen. Meer is niet nodig om aan de slag te gaan. De Node N132 mag zijn kunsten gaan vertonen in mijn referentie set-up. Aangezien mijn Devialet versterker alle binnenkomende signalen weer omzet naar digitaal heeft het weinig zin de N132 analoog aan te sluiten. Ik maak dan ook gebruik van de digitale coaxiale uitgang om de Node N132 met een Atlas Cables Mavros kabel te koppelen aan de versterker. Om een stabiele verbinding te bewerkstelligen met mijn netwerk sluit ik de streamer met een Atlas Cables Hyper utp-kabel aan op mijn Bonn netwerkswitch. Wanneer ik de BluOS app opnieuw open zie ik ook de N132 in de lijst van spelers verschijnen. In het menu van de speler kies ik net als bij de Nano voor een fixed output. Hierin kun je nog veel meer aanpassingen doen maar bijvoorbeeld ook switchen tussen de verschillende ingangen waarover de Node N132 beschikt. De BluOS app werkt intuïtief en gemakkelijk. Nu alles aangesloten en ingesteld is kunnen we aan de slag.
Streamen maar
Met het aansluiten van de Node Nano op de Teufel Kombo 11 is laatstgenoemde in één klap een volwaardige alleskunner. Ik heb nu de beschikking over mijn complete muziekbibliotheek die op de interne harddisk van mijn Vault2 opgeslagen is. Een schier oneindige hoeveelheid radiostations via TuneIn en betaalde streamingdiensten. De Nano is zo compact dat deze gemakkelijk een plaatsje vindt op de receiver en daar een keurig geheel mee vormt. Tijdens mijn thuiswerkzaamheden wissel ik internetradio, streaming via Tidal en muziek uit de eigen bibliotheek al naar gelang mijn behoefte af. Wat opvalt is dat, ondanks de draadloze verbinding met mijn netwerk, ik de Nano gedurende de gebruiksperiode niet heb kunnen betrappen op haperen, wegvallen of andere hinderlijke hick-ups. Onverstoorbaar deed de Nano zijn werk. Niet alleen dat, ook de weergavekwaliteit ging een stap vooruit. De ingebouwde ESS Dac is bijzonder goed. De hoog weergave is transparanter en de laagweergave krachtiger. Luisterend naar bijvoorbeeld Cannonball van Supertramp hoor ik veel details in het hoog en klinken de stevige klappen van de drums krachtig en vol. Er is meer dynamiek en de blazers worden spetterend ten gehore gebracht. Moderne muziek zoals bijvoorbeeld van Billie Eilish waarbij de laagweergave een belangrijke rol speelt klinkt stevig en voller dan via alleen de Teufel set.
Naar een hoger plan
De Node N132 laat ook direct winst in weergavekwaliteit horen ten opzichte van mijn al wat oudere Vault2. Streamen via Tidal van muziek in hires klinkt nu net een tandje beter. Bruce Springsteen’s Secret Garden klinkt nu nog detailrijker. De bekkens en snaredrum zijn gemakkelijker te volgen en de achtergrondzang staat losser van de instrumenten en blijft te volgen als er heel zacht gezongen wordt. De saxofoon klinkt voller, het aanblazen is beter hoorbaar en de bewuste vervorming is realistischer dan voorheen. In My Hometown is de basdrum droger en is er meer nuance te horen. Over het geheel genomen kent de weergave meer rust wat het beluisteren van muziek nog aangenamer maakt. The Night of Santiago van Leonard Cohen, oorspronkelijk een gedicht en geïnspireerd op een Spaans gedicht La Casada Infiel, is een gedragen lied. De stem van Leonard wint aan kracht met de N132 als bron. Zijn stem klinkt diep en grommend en de tekst komt moeiteloos binnen bij mij als luisteraar. De gitaar klinkt pittig en levensecht met veel dynamiek. Er is wederom veel detaillering in het midden en hoog. Zo zit er veel nuance in het geklap van de handen en zijn wat verborgen achtergrondzang. De rust in de weergave komt bij deze track nog meer naar voren en maakt van luisteren beleven. Heerlijk klinkt ook de live uitvoering van I Can’t Make You Love Me gezongen door Bonnie Raitt. Het stereobeeld is breed en diep, de akoestiek van de ruimte is hoorbaar net als het enthousiaste publiek. Instrumenten hebben net een streepje meer nuance en kleur ten opzichte van mijn Vault2. De hoofdtelefoonuitgang en ingebouwde versterker is absoluut geen gadget maar een echte toevoeging. Ik heb een aantal uren met veel plezier geluisterd naar grote verscheidenheid aan tracks met mijn Sennheiser Momentum hoofdtelefoon. De Node N132 stuurt deze gesloten hoofdtelefoon met groot gemak aan. Het geluid is krachtig en zeer gedetailleerd. Niet de meest onthullende setup, maar analoog aangesloten op de audioset van mijn zoon. Bestaande uit een wat oudere Marantz receiver, Polk boekenplankspeakers en een Pro-ject draaitafel weet de N132 de weergave naar een hoger plan te tillen. Naast alle streamingmogelijkheden die op deze manier beschikbaar komen gaat de weergavekwaliteit erop vooruit en kan de set best nog wat jaartjes mee.
Conclusie
Met de Node Nano zet Bluesound een ijzersterke en zeer betaalbare muziekstreamer op de markt. Het BluOS besturingssysteem heeft zich meer dan bewezen en wordt telkens opgewaardeerd middels software upgrades. Het is waarschijnlijk één van de meest betrouwbare op de markt en het aanbod aan verschillende apparaten om een echt multi-room systeem op te zetten is groot. Voor de prijs beschikt de Nano over een interessant scala aan aansluitmogelijkheden maar wat vooral overtuigt is de uitstekende weergavekwaliteit. Onopvallend qua uiterlijk maar zeer opvallend als het op de prestaties aankomt. Een zeer welkome aanvulling in de Bluesound range en universeel toepasbaar. Ben je bereid iets meer uit te geven dan is de Node N132 in staat aan nog meer wensen te voldoen. Meer aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI eArc, wat het mogelijk maakt beeld en geluid te integreren. Een nog betere weergavekwaliteit, uitstekende hoofdtelefoonversterker en binnenkort Dirac Live. Kortom een meer dan competente alleskunner die als het kloppend hart van veel installaties kan fungeren. Mooi is ook dat Bluesound de grotere functionaliteit en verbeterde geluidskwaliteit aanbiedt tegen dezelfde prijs als zijn voorganger. Met dit duo heeft Bluesound scherp geprijsde winnaars op de markt gezet, regelrechte aanraders!
Prijzen
Bluesound Node Nano € 349,- (zwart)
Bluesound Node N132 € 599,- (zwart & wit)
Bluesound, www.bluesound.com
![Bluesound PowerNode Edge-product](https://fwd.nl/app/uploads/Bluesound-PowerNode-Edge-product-300x169.jpg)
![FWD award](https://fwd.nl/app/uploads/FWD_Excellent_Award_logo.png)
Beoordeling
Bluesound Node Nano & N132
- Hoogwaardig platform voor streaming
- Zeer betrouwbaar
- Prijs-kwaliteit uitstekend
- Geluidskwaliteit
- Dirac vereist extra uitgave
Beoordeling Bluesound Node Nano & N132
Met de Node Nano zet Bluesound een ijzersterke en zeer betaalbare muziekstreamer op de markt. Het BluOS besturingssysteem heeft zich meer dan bewezen en wordt telkens opgewaardeerd middels software upgrades. Het is waarschijnlijk één van de meest betrouwbare op de markt en het aanbod aan verschillende apparaten om een echt multi-room systeem op te zetten is groot. Voor de prijs beschikt de Nano over een interessant scala aan aansluitmogelijkheden maar wat vooral overtuigt is de uitstekende weergavekwaliteit. Onopvallend qua uiterlijk maar zeer opvallend als het op de prestaties aankomt. Een zeer welkome aanvulling in de Bluesound range en universeel toepasbaar. Ben je bereid iets meer uit te geven dan is de Node N132 in staat aan nog meer wensen te voldoen. Meer aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI eArc, wat het mogelijk maakt beeld en geluid te integreren. Een nog betere weergavekwaliteit, uitstekende hoofdtelefoonversterker en binnenkort Dirac Live. Kortom een meer dan competente alleskunner die als het kloppend hart van veel installaties kan fungeren. Mooi is ook dat Bluesound de grotere functionaliteit en verbeterde geluidskwaliteit aanbiedt tegen dezelfde prijs als zijn voorganger. Met dit duo heeft Bluesound scherp geprijsde winnaars op de markt gezet, regelrechte aanraders!
Reacties (1)