Ik heb altijd veel ontzag voor Accuphase gehad en het lukte de roemruchte John Snijders op de Hoogstraat in Rotterdam ooit om aan mij de toenmalige 11-serie te verkopen. Een poging van Accuphase om een wat betaalbaarder aanbod neer te zetten met onder meer een C-11 voorversterker, de DP-11 cd-speler en een T-11 FM/AM-tuner. Ik heb er jaren plezier van gehad. John fluisterde mij destijds ook in dat meerdere musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest bij hem voor Accuphase gekozen hadden, daar moest ik toch ook bijhoren? Door de jaren heen kregen de nieuwe modellen van Accuphase steevast positieve recensies van de hifi vakpers en luisteraars vanuit de gehele wereld en geleidelijk nam ook de naambekendheid toe. De voor- en eindversterkers behoren tot het beste wat verkrijgbaar is, om maar te zwijgen van de DP-770, de topklasse geïntegreerde sacd-speler, in zijn soort wellicht de mooiste in de wereld. Maar ook iets gunstiger geprijsd is er een aantrekkelijk aanbod. Wij kozen voor de nieuwe E-5000 en de DP-570.
Accuphase is een van de grondleggers van high-end geluidsapparatuur. De inmiddels meer dan 50 jaar oude Japanse firma volhardt tot de dag van vandaag in het met uiterste precisie ontwerpen en handmatig fabriceren van hifi-componenten die, voordat ze de fabriek verlaten, met fanatisme worden gemeten en getest. Geen revolutie, maar evolutie bij Accuphase (wel de stap naar digitaal) en zeer traditioneel (een streamer zien we niet verschijnen). De review vond plaats in de nieuwe high-end studio van Poulissen Audio Video Center in Roermond. Poulissen is een Accuphase Premium Center, met het volledige assortiment en wordt ook door de Japanse directie van Accuphase hoog gewaardeerd. Ze zijn zelfs in Roermond op bezoek geweest, een unicum! Gekozen werd voor een set betaalbare modellen. Het werd een bijzondere ervaring, ook wel met weemoed. In de loop van de review sloot scheidend Accuphase-importeur Paul Hattink aan, die in de afgelopen decennia het merk in de Benelux groot maakte.
Een korte historie
In 1972 besloten de broers Makaichi en Jiro Kasuga, beide als vooraanstaande ingenieurs werkzaam bij het toenmalige Trio-Kenwood in Japan, voor zichzelf te beginnen. Vandaag de dag weten we nog steeds niet wat hen tot die stap heeft bewogen. Wellicht waren ze van mening dat het bereiken van opperste kwaliteit in ontwerp en geluid bij Trio-Kenwood in hun ogen onvoldoende mogelijk was. Op 1 juni werd door Jiro Kensonic Laboratory Inc. opgericht, personeel werd aangenomen en in zijn woonhuis werd gestart met het ontwerpen. De focus lag op het in kleine aantallen produceren van geluidsapparatuur met de hoogst denkbare geluidskwaliteit en alle productie in eigen huis. Een jaar later werd verhuisd naar een nieuwe productielocatie in Yokohama (waar Accuphase nog steeds is gevestigd) en verschenen onder de nieuwe merknaam Accuphase de eerste hoger geprijsde producten: de P-300 voorversterker, de C-200 eindversterker en kort daarna de T-100 tuner. De merknaam was een combinatie van accu (accuraat) en phase (een belangrijk element in de elektronica). De eerste recensies waren gelijk heel goed. Feitelijk was Kensonic daarmee een van de eerste producenten van high-end apparatuur. Bij het 10-jarige bestaan, in 1982, werd de firma omgedoopt tot Accuphase Laboratory Inc., nog steeds de huidige benaming. In een later stadium verscheen de eerste apparatuur met de zo herkenbare champagnekleurige voorfronten, een iconisch kenmerk van Accuphase. Een saillant detail: die eerste geproduceerde serie wordt op de tweedehands markt nog steeds voor hoge prijzen verhandeld!
De E-5000 nader bekeken
Tja, als je de ‘Precision Integrated Stereo Amplifier’ E-5000 alleen al ziet, word je stil. Het is een toonbeeld van versterkerbouw, die qua filosofie al decennialang een voorbeeld is voor anderen. Niet alleen aan de buitenzijde is de afwerking van het allerhoogste niveau. Het interieur verraadt grote aandacht voor details. Alles is symmetrisch geplaatst en optimaal afgeschermd, de best denkbare componenten, elk onderdeel met de fijnste precisie afgewerkt. Het champagnekleurige front van deze, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan geïntroduceerde, versterker toont de kenmerkende grote VU-meters en sinds deze versie ook een digitale weergave van het volume. Extra instelmogelijkheden zitten verborgen achter een neerklapbaar frontje. We zien twee grote draaiknoppen voor bronkeuze en volume. En daar wordt het al bijzonder èn muzikaal.
AAVA
De ‘Balanced AAVA volume control’ van Accuphase, ofwel ‘Accuphase Analog Vari-gain Amplifier’ kent geen links/rechts tracking errors, zelfs niet bij lage volumes. AAVA is gebaseerd op weerstanden met een vaste waarde en een bepaling van het volumeniveau via 16 converters, gecontroleerd door 16 onafhankelijke schakelingen. Het aantal mogelijke volume-instellingen bedraagt hierdoor 65.536. Een sensor stelt de positie van de volumeknop vast. Het gehele volumeproces vindt plaats in het analoge domein en kan motorisch worden gestuurd. Hifi-liefhebbers met goede oren gaan hier direct het verschil horen. De E-5000 is het topmodel AB-versterker, een dual-mono ontwerp met een vermogen van maar liefst 240 watt per kanaal bij 8 ohm of 320 watt bij 4 ohm en weegt bijna 34 kilo. Met de afmetingen van 46,5 mm breed, 21,1 mm hoog en meer dan een halve meter diep is een stevig audiorack noodzakelijk.
Traditie
Bij deze E-5000 zien we traditionele onderdelen, die vandaag de dag bij vele merken al zijn verdwenen. Een loudness-regeling bijvoorbeeld. Maar ook uitgebreide tape-monitoring mogelijkheden, daar ben ik als Studer Revox gebruiker wel blij mee! Op de achterzijde zien we ruimte voor twee optionboards, voor phono of dac. Verder zien we op het front toonregeling. Wellicht niets voor doorsnee puristen, maar ik heb als hifiliefhebber deze mogelijkheid toch leren waarderen, je kunt matige opnames er toch fijn mee corrigeren en zonder hoorbaar kwaliteitsverlies.
De DP-570 sacd-speler
Accuphase heeft in de afgelopen decennia grote naam opgebouwd met hoge kwaliteit cd- en sacd-spelers. Vooral de laatste zijn in Japan nog steeds zeer in trek bij hifiliefhebbers. De DP-570 vormt hierop geen uitzondering. Allereerst een fijn en stil loopwerk, optimaal beschermd tegen eventuele vibraties veroorzaakt door luchtverplaatsing, vooral bij hoge sacd-draaisnelheden. De wijze waarop de cd-lade open en dicht gaat laat al zien dat deze speler voor de eeuwigheid is gebouwd. Het front is rustig vormgegeven, met alleen de hoogst noodzakelijke bedieningsknoppen. Op het display kunnen we de tracks en tijd aflezen, maar ook bitrate of samplingfrequentie van de dac. Kers op de taart bij de DP-570 is de MDS+ type D/A-converter, met vier parallelle circuits, de ES9028PRO. De Multi-Sigma-Delta techniek (MSD) verbetert de prestaties van parallelle D/A-converters, hetgeen zich uit in minder ruis en vervorming. De weergave van muzikale details bereikt daardoor het fijnste microniveau. Intern zien we een enorme voeding en korte signaalwegen, maar ook een uiterst precieze interne klok van Asahi Kasei Microdevices. De DP-570 kan ook als aparte dac worden gebruikt en ondersteunt via usb tot 32 bit 384 kHz en 1-bit DSD tot 11,2896 MHz. Ogenschijnlijk dus een traditionele speler, maar wel met de modernste techniek aan boord. En, Japanners zijn er nog dol op, via de mooie aluminium afstandsbediening kan echt alles worden geprogrammeerd.
De luisterset
Dit kaliber hificomponenten vraagt om goede speakers en kabels. Gekozen is voor de Bowers & Wilkins 803 D4, de meest compacte vloerstaande 3-weg speaker van het merk met Turbine Head en Diamond Tweeters, met een frequentiebereik van 16 Hz tot 35 kHz en een gevoeligheid van 90 dB. Ze kosten € 25.000 per paar en werden via AudioQuest Thunderbird interlinks met de E-5000 verbonden. Nog niet zo lang geleden heb ik de nieuwe high-end studio van Poulissen bestempeld tot misschien wel de beste van Nederland. Ook andere premium merken die Poulissen in het assortiment heeft, zoals Esoteric, McIntosh en de topline speakers van Bowers & Wilkins, staan er opgesteld. U moet zeker deze bijzondere ruimte eens bezoeken. Het is een belevenis.
Paul Hattink
Inmiddels is het meer dan dertig jaar geleden dat Paul Hattink voor het eerst Gerard Poulissen bezocht. En hij bleef trouw langskomen. Gerard voelde goed aan dat voor Accuphase kwalitatief hoogwaardige luisterruimtes nodig waren. Die waren er twee jaar later. Sindsdien maakt Accuphase deel uit van het brede assortiment topmerken in Roermond. Paul is er trots op dat Poulissen zich vervolgens heeft kunnen ontwikkelen tot Accuphase Premium Center. Maar merkbaar is ook dat er tussen de twee in die decennia een hechte vriendschap, wederzijds respect en vertrouwen is ontstaan, en trouwens ook met de nieuwe generatie Poulissen, met Johan en Anne-Marie. Het aantal muzikale shows die Paul en Gerard samen de afgelopen jaren hebben georganiseerd, is niet meer te tellen. Ooit begonnen bij Van Leest in Breda (toen nog met hifi-aanbod), daarna lang een eigen winkel (Hi-fine) en tenslotte, via het vertegenwoordigersschap van Accuphase bij toenmalig importeur Amroh, uiteindelijk in 2006 naar het importeurschap van Accuphase. Dat is de loopbaan van Paul Hattink in een notendop. Maar hij is ook een getalenteerd musicus/gitarist. En omroepman, want Paul runt ook vier themagerichte internet radiostations (Classic, Pop, Latin en Lounge) die in hoge resolutie (320 kbps) 24 uur per dag uitzenden. Ik luister er al jaren dagelijks met plezier naar. Vol energie ondanks de 74 jaren, maar nu toch afbouwend. Verrassend kwam ook zijn dochter en fotograaf Isabelle mee, winnaar van een Zilveren Camera en uitgeroepen tot ’s werelds beste bruidsfotograaf. Ze wilde graag het bijzondere reviewmoment met haar vader documenteren. Paul stopt nu met het importeurschap van Accuphase, een gerenommeerde Belgische firma gaat dat binnenkort overnemen. Een review dus met een flinke portie weemoed, maar ook trots. “Man, wat geweldig” was tijdens de review vaak zijn reactie, samen met Gerard op de luisterbank.
Zestiende eeuw tot moderne muziek
De luistersessie was lang, intensief en uitgebreid, bestaande uit 12 sacd’s en 2 cd’s: van de 16e eeuw tot moderne muziek. De toonregeling van de E-5000 was uitgeschakeld. Het Gareth Williams Powertrio daverde met de audiofiele sacd ‘Shock!’ (Linn AKD 326) door de luisterruimte met ongekende energie. Loepzuivere en heldere bekkens, een warme diepe plukbas en klaterend pianospel over alle octaven op een prachtige vleugel. Heel veel kritische oren in de luisterruimte, maar met één oordeel, deze jazz kan zo niet beter.
Bach en Gabriëli
Een kort recitatief uit de cantate van Johann Sebastian Bach, ‘Lobe den Herrn’ BWV 69a van een zojuist verschenen sacd van MDG Gold (MDG 9232315-6), gezongen door sopraan Anne Stadler zet iedereen op het puntje van de stoel. Stadler haalt een paar keer flink uit in het hoge register. Het geluidsbeeld is niet alleen diep en breed, maar ook hoog, de gewelven van de kathedraal zitten tegen het plafond van de high-end studio van Poulissen. Ongekend goed, is het algehele oordeel. En dan, toevallig ook in een grote kerk, het koperensemble van Berlin Brass, met veel dynamiek, en toch de individuele instrumentlijnen goed te volgen. De DP-570 en de E-5000 lijken als duo onverslaanbaar (Pentatone PTC 5186509). Hier schitteren ook die geweldige Diamond Tweeters van de 803 D4. Ik zie zowaar vochtige ogen, zoveel emotie roept deze luisterervaring op. Niet alleen bij Paul en Gerard, maar ook bij Anne-Marie Poulissen en Luuk Blenckers, die tijdens de review ondersteuning bieden. Ze zijn muisstil.
Bernd Wilden en Lyn Stanley
Wie moeite heeft met moderne componisten moet toch maar eens luisteren naar ‘Sinfonia’ voor orgel en orkest van de hedendaagse componist Bernd Wilden (1966). Het begint spectaculair: diepe tonen van het orgel, daarop een contrabassolo en daarna een gehele cellogroep. Laag, grommend, onheilspellend, zwellend naar een enorme climax (Audiomax 9022303-6, een van de beste klassieke sacd’s van 2024!). De E-5000 lijkt er geen enkele moeite voor hoeven te doen en maakt de reputatie van Accuphase (een mooie basweergave) meer dan waar. En die bas blijft ook goed als de Amerikaanse jazz-zangeres Lyn Stanley weer ten tonele verschijnt. Eerst met de track Mary Did You Know, waarin ze letterlijk met haar bigband in de high-end studio staat, een geluidsbeeld van heldere belletjes, elektrische basgitaar, strijkers en koperblazers. Deze sacd ‘Novel Noël’ kreeg van mij in 2023 het predicaat ‘beste audiofiele jazzalbum van het jaar’ (AT Music ATM 3110). Het is opnieuw raak als we Route 66 van haar sacd ‘Live at Studio A’ (AT Music 3109) beluisteren. We kunnen met zijn allen niet meer stilzitten, zoveel swing. Paul, grijnzend en genietend van de geweldige stage, wil graag met zijn gitaar meespelen. De combinatie E-5000, DP-570 en Bowers & Wilkins 803 D4 imponeert zeer. Intussen merk ik, bij het wisselen van sacd’s en tracks, hoe fijn die DP-570 te bedienen is en hoe stil. En die stage, breder kan het niet.
Saint-Saëns, Marais, Byrd en Goldplay
Het kerstoratorium van Camille Saint-Saëns bevat de mooiste melodieën uit de klassieke muziek. We luisteren naar een duo van sopraan en bariton, ‘Tecum Principium’ begeleid door een harp en orgel. En dan naar het 1e deel Prélude. De cello’s bevestigen het klankkarakter van het Accuphase-duo nog eens: een tikje gouden glans, het maakt het luisteren aangenaam en ontspannen (sacd Carus 83352). Die lichte warmte in weergave horen we ook als twee sonore basgamba’s met klavecimbel spelen op een sacd van Aeolus in een compositie van Marin Marais (AE-10326). Ook de snaren van het klavecimbel komen er loepzuiver met een tikkeltje goud uit. ‘Kippenvel’ is de algehele conclusie van de luisteraars als een a capella compositie voor koor van William Byrd klinkt. Sereen, tastbaar, diepe stilte met alleen in de wijde akoestiek de zangstemmen (Harmonia Mundi HMU 807517). Niemand praat meer, het is stil, deze muziek maakt grote indruk en komt emotioneel flink binnen. We eindigen met een enorm spektakel, een gewone cd ‘Ghost Stories’ van Goldplay (Parlophone LC30419), en wel een live opname uit 2014 met maximale dynamiek, diepste elektrische bassen en een publiek dat zich laat horen. Wat een belevenis en emotie. Flinke klappen, maar de E-5000 doet alsof er niets aan de hand is, terwijl de concertarena davert en applaudisseert. “Wat een mooie muziek”, hoor ik van Paul en Gerard. De emotie bij de heren is tastbaar aanwezig. Paul reageert resoluut over de akoestische kwaliteiten van de high-end studio. “Echt uitzonderlijk goed”.
Conclusie: een gouden duo
De Accuphase E-5000 en DP-570 zijn ongekend goede en verfijnde hifi-componenten. Ze zijn in staat je emotioneel diep te raken en je volledig mee te nemen in de belevenis van de muziek, alsof je er zelf bij bent. Een groter compliment kan ik Accuphase niet geven. In deze prijsklasse vind ik beide apparaten de beste koop voor serieuze muziekliefhebbers met goede oren en gevoelig voor verfijnde weergavedetails. De bediening en afwerking is van het hoogste niveau, voor de eeuwigheid gebouwd. De E-5000 is naar mijn mening de beste geïntegreerde versterker die Accuphase tot dusverre heeft gebouwd. U kunt dit Accuphase-duo met die mooie Bowers & Wilkins speakers uitgebreid bij Poulissen Audio Video Center in Roermond beluisteren en daarvoor een afspraak maken via de website, of door te bellen naar 0475 – 33 57 16. En Paul Hattink, het ga je goed, samen met je gitaar.
Redacteur: Jan Willem Voogd
Prijzen:
Accuphase E-5000 € 13.900,-
Accuphase DP-570 € 11.000,-
Importeur Accuphase: www.hifine.nl
Poulissen Audio Video Center, www.poulissen.nl
Reacties (0)