Review: Accuphase E-800 klasse A geïntegreerde versterker

16 december 2021 + 10 minuten 0 Reacties
Accuphase
FWD award

Wie op zoek is naar maatstaf zettende mechanische en elektronische audiocomponenten met een ongekend lange levensduur, zit bij het Japanse high-end audiomerk Accuphase al jaar en dag helemaal goed. Hier geen ‘weggooiproducten’ die ieder jaar weer een ander smoeltje moeten krijgen, maar een zeer herkenbare en uiterst consistent doorgevoerde retrovormgeving met onderhuidse techniek van topklasse. Vanwege het 50-jarig jubileum heeft het ontwerpteam opnieuw alles uit de kast gehaald om in de gedaante van een absolute top geïntegreerde versterker, een compleet nieuw prestatieniveau neer te zetten. Ze zijn daarin echter zo goed geslaagd dat de legendarisch goede weergave van de kostbare voor- en eindversterkers van het roemruchte merk, nu met slechts één enkele (forse) behuizing kan worden gerealiseerd! Intern kannibalisme of toch vooral bedoeld als passend jubileumcadeau voor de grote schare trouwe fans?

Laat ik eerlijk zijn door meteen te bekennen dat de nadrukkelijk aanwezige ‘champagne goud’ kleur, de LED-uitsturingsmeters en het zeer uitgebreide knoppenscala (wel netjes achter een klep verborgen), niet echt mijn ding zijn. Voeg daarbij de voor de E-800 wel heel erg fors gegroeide buitenmaten (46,5 cm breed, 23,9 cm hoog en 50,2 cm diep) en het hoge gewicht van 36 kilo en dit is absoluut geen versterker die je even in een kastje weg moet proberen te moffelen. Maar na deze milde persoonlijke bedenkingen, ‘ontdek’ ik ook weer opnieuw hoe ontzettend mooi alle bedieningsorganen bij dit merk aanvoelen. Zelfs zo plezierig en aangenaam, dat je als een zielsgelukkige audioliefhebber zo maar een half uur op alle knoppen kunt gaan zitten drukken en vol overgave aan de regelaars gaat draaien! Zo dat is er uit. Om deze ‘haptische orgie’ nader te verklaren, hebben alle druktoetsen enerzijds en bewonderenswaardige lichtvoetige ‘feel’ in combinatie met een achteloos mooi precies drukpunt en net voor het einde van hun slag, precies de juiste tegendruk. Bij de draairegelaars hetzelfde verhaal. Vooral omdat ze zo prachtig soepel en tegelijkertijd met het juiste gewicht en ‘Leica lens’-achtige nauwkeurigheid lopen. Het voelt zelfs dermate hoogwaardig en ‘perfect’ aan, dat ze wat mij betreft zelfs bij het beste van onze branche behoren! Ook de afwerking is top, het dikke displayvenster is van echt glas, de afstandsbediening een toonbeeld van soliditeit en ergonomie en zo gaat het maar door en door. Bij letterlijk ieder detail wat je nader bekijkt denk je meteen: ‘ja, dit is zoals het hoort en zoals je het zelf graag zou willen zien. Het gevoel van ‘trots op je aankoop zijn’, wordt door deze E-800 tot inmiddels bijna uitgestorven hoogte gedreven.

E-800

Voor alle duidelijkheid staat E-800 hier synoniem voor het nieuwe ‘über’ geïntegreerde versterker topmodel van deze Japanse high-end fabrikant en is daarmee ook ruim boven de ook al niet kinderachtige E-650 gesitueerd. Hoewel het letterlijk niet zo wordt gezegd, gaat het merk hierdoor wel voor het eerst bewust of onbewust de concurrentie met de huiseigen (duurdere) voor- en eindversterkers aan. Ondanks dat de afwerkingskwaliteit eigenlijk niet meer veel beter kan en daardoor feitelijk hetzelfde is als de ook al onberispelijke gebouwde meer betaalbare Accuphase modellen, gaan de onderhuidse techniek en componentkeuze weldegelijk nog een heel stuk verder. Zo zijn ten opzichte van gunstiger geprijsde modellen, bij de E-800 voor het eerst nieuwe productietechnieken toegepast. Hierbij worden onder andere de printplaten voorzien van streng geselecteerde componenten met een dermate lage tolerantie, dat het eersteklas technische data en een nog nauwkeuriger weergave tot gevolg heeft. Onderhuids bestaat het eindversterkerdeel uit een zesvoudige (bij de E-650 drievoudig) parallel geschakelde push-pull configuratie waarbij power MOS-FETS in klasse A worden aangestuurd. Dit leidt tot een fraai lineair oplopende vermogenscurve die start bij 50 Watt aan 8 Ohm, verdubbelt tot 100 Watt in 4 Ohm, om vervolgens door te stijgen naar 200 Watt bij 2 Ohm en zelfs 300 Watt aan 1 Ohm! In pure klasse A welteverstaan. Na deze waarden gaat de versterker nog even door in klasse A/B om daar het maximale vermogen van 90 Watt aan 8 Ohm, 165 Watt aan 4 Ohm, 272 Watt aan 2 Ohm en maar liefst 360 Watt aan 1 Ohm te leveren. Al deze waarden zijn voor alle duidelijkheid per kanaal en worden gecompleteerd door een enorm hoge dempingsfactor van 1.000. Dat voor deze indrukwekkende stabiliteit een krachtige voeding nodig is moge duidelijk zijn en Accuphase zet hiervoor wederom zijn eigen beproefde ringkerntransformatortechnologie met dit keer 60.000 µF aan elco capaciteit in. Zoals bij dit merk al min of meer verwacht, blijft ook bij dit topmodel iedere storende vorm van mechanische brom volledig achterwege. Zelfs dusdanig dat het ingeschakeld en met het oor op de kap lijkt of de versterker helemaal niet aan staat!

AVAA

Verdere hoogtepunten zijn de gebalanceerde AAVA volumeregeling, wat staat voor ‘Accuphase Analog Vari-gain Amplifier’. AAVA is een nieuw concept dat de variabele weerstand overbodig maakt. Doordat het muzieksignaal deze hindernis niet meer hoeft te passeren, kan er ook geen nadelige invloed door impedantieveranderingen meer optreden. Behalve een buitengewoon goede signaal-ruisverhouding met hele lage vervormingswaarden, betekent dit in de praktijk vooral dat deze hoge kwaliteit bij letterlijk ieder volumeniveau kan worden gerealiseerd. De twee identieke AAVA-modules zijn door hun volledig symmetrische opbouw, ook buitengewoon effectief om externe interferenties en stoorinvloeden buiten de deur te houden. Om de bizar hoge kwaliteit van deze regelaar zelfs nog verder te vergroten, wordt het volumecircuit van de E-800 tenslotte gecompleteerd door een eveneens zelf ontwikkeld niveaugeregeld sensormechanisme. Dit bestaat uit een enkel massief aluminium blok wat met uiterste precisie is geëxtrudeerd en wordt aangevuld met andere hoogwaardige materialen om dat zo bijzondere zijdezachte bedieningsgevoel te creëren. Uiteindelijk is het deze typisch Japanse zorg en toewijding, die ook in alle andere delen van deze top-of-the-line geïntegreerde versterker terug zijn te vinden. Resulterend in een eindproduct waarbij niet alleen over ieder detail eindeloos is nagedacht, maar vooral ook de totaalbeleving voorop staat.

Bijzonder compleet

Zoals het eigenlijk iedere Accuphase versterker betaamt, is ook de E-800 een ware etalage van zowel klassieke als hedendaagse mogelijkheden. Onder klassiek versta ik hier de keuze om twee paar luidsprekers onafhankelijk van elkaar in- of uit te schakelen, terwijl ook de klassieke toonregeling, balansregelaar, subsonisch filter, mono/stereo schakelaar en de recorder of tape schakelaar weer van de partij zijn. Omdat deze versterker aan de achterzijde nog kan worden voorzien van (hedendaagse) optioneel verkrijgbare DAC (DAC-50), phono (AD-50) en zelfs RCA lijn ingangsmodules, zijn deze mogelijkheden eveneens op het front onder de grote mooi gedempt scharnierende klep te selecteren. Voor wie dat overigens wenst, kunnen met een druk op een knop ook de digitale VU-meters en volume uitlezing worden uitgeschakeld. Alleen de ingangskeuze LED’s en het turquoise Accuphase logo blijven in dat geval nog zichtbaar. Wat dan nog overblijft zijn de extreem solide lopende grote ingangskeuzeschakelaar en de zijdezacht roterende volumeregelaar. Een mute knop, aan/uit schakelaar en hoofdtelefoonuitgang met de robuuste 6,35 mm jack plug ronden het plaatje af. Aan de achterzijde komt het voordeel van de extra hoge behuizing nog meer tot uiting. Vooral doordat het enorme aantal in- en uitgangen nog steeds ruim en overzichtelijk kan worden gepresenteerd. Hieronder drie paar gebalanceerde (XLR) en vijf paar single ended (RCA) ingangen. Ook gebalanceerde en single ended uitgangen, de twee optioneel te kiezen ingangsmodules, een 16 ampère euro netstekker aansluiting en de extreem solide uitgevoerde luidsprekeraansluitingen zijn natuurlijk van de partij. Laatstgenoemde zijn geschikt voor zowel blanke draad, banaanstekkers als spades en behoren tot de meest robuuste op een geïntegreerde versterker verkrijgbaar. Het buitengewoon complete totaalpakket wordt tenslotte afgerond met een net zo ‘ideale’ afstandsbediening waarmee alle basisfuncties van zowel een Accuphase versterker als cd-speler kunnen worden bediend. Het woord ‘ideaal’ moet u in deze context zien als vervaardigd uit aluminium, niet te licht en niet te zwaar om vast te houden, ligt perfect in de hand, lay-out is bijzonder duidelijk en alle toetsen en knoppen hebben een nauwkeurig drukpunt.

In gebruik name

Dus nog betere en verder geselecteerde onderdelen, een grotere voeding, meer vermogen, een nog hogere dempingsfactor, de best mogelijke Accuphase volumeconfiguratie en een zesvoudige parallel geschakelde push-pull configuratie met power MOS-FETS in pure klasse A geschakeld. Een hele mond vol met aspecten waarin de E-800 nog verder zou moeten gaan dan de ook al uitstekende E-650. Zoals bij ieder Accuphase product komt de aimabele Paul Hattink van importeur Hi-Fine ook dit keer de versterker persoonlijk brengen. Mede door zijn bevlogenheid en enthousiasme is het testen van ‘zijn’ merken altijd een waar feest en al helemaal omdat het meestal ook nog om gloednieuwe producten gaat. Enerzijds is dat een nadeel omdat de spullen nog helemaal moeten worden ingespeeld en dat de nodige tijd in beslag neemt. Maar het is ook nuttig en zinvol omdat ik op deze wijze net zoals bij uw eigen aankoop, het hele proces van begin tot eind kan volgen. Zoals het een product van deze Japanse high-end fabrikant betaamt, is ook dit keer de verpakking weer van de hoogste kwaliteit golfkarton vervaardigd en op alle fronten doordacht. Als voorbeeld noem ik hierbij de speciale ‘tray’ waardoor de versterker gemakkelijk in één keer uit de doos kan worden getild. Zodra de versterker met vereende krachten op een in mijn geval Finite Elemente Pagode Master versterkerplateau is geplaatst en de zachte stoffen hoes is verwijderd, staan we beiden toch wel even te knipperen met onze ogen. Ja, de E-800 is absoluut in al zijn genen een echte Accuphase. Maar wat een Teutoonse afmetingen bezit het apparaat in werkelijkheid zeg! Hierdoor lijkt hij bijna meer op een uit de kluiten gewassen eindversterker dan een geïntegreerde versterker. Aansluiten is mede door de klassieke opbouw een fluitje van een cent en binnen vijf minuten staat de versterker dan ook in volle glorie te spelen. Als luidsprekers maak ik buiten mijn referentie Master Contemporary C’s voor deze test ook gebruik van de zeer fraaie Estelon YB en veelzijdige Kudos 707 exemplaren. Alle drie heel verschillend, maar daardoor ook een mooie doorsnede voor een andere smaak. Als bronnen gebruik ik dit keer behalve de referentie North Star Design cd combi (T192 mk II cd loopwerk met Extremo DAC), ook de zeer fraaie en vooral heel open en transparant spelende Aqua La Diva met La Scala DAC. Op streaminggebied verricht de referentie Grimm MU1 afwisselend met Mola Mola Tambaqui en Accuphase DP DC-37 DAC zijn indrukkende diensten. Aangevuld met de nieuw Aqua Audio LinQ streamer in samenwerking met de eerder genoemde La Scala DAC. Als bekabeling verricht tenslotte een per apparaat wisselende cocktail van AudioQuest, Siltech, Crystal Cable, Nirvana Audio, Essential Audio Tools en Kemp Elektroniks goede diensten.

Luisteren - analyse gehoormatige eigenschappen

Tijdens de vele langdurige luistersessies worden ook bij audiocomponenten de mannen van de jongens gescheiden en dat gebeurt met deze Accuphase E-800 zelfs al binnen de eerste vijf minuten! Natuurlijk is het wel zo dat een puur klasse A ontwerp pas optimaal kan presteren op het moment dat de vereiste werktemperatuur is bereikt. Maar zelfs in deze nog gloednieuwe en koude toestand is al heel sterk de vanzelfsprekendheid hoorbaar die alleen echte topproducten zo kenmerkt. Eenmaal op bedrijfstemperatuur gaat de herkenning zelfs over in oprechte verbazing. Vooral wanneer al na slechts enkele dagen gebruik, de mij bekende prijsklasse grenzen gestaag maar zeker worden overstegen. Uiteraard zal ik dit graag in woorden voor u proberen te vangen. Doorgaans heeft ieder werkingsprincipe wel een eigen basis geluidssignatuur en daarom zal ik nu heel generaliserend omschrijven wat ik bij alle actuele principes ervaar. Heel globaal gezien vind ik de nieuwste klasse D ontwerpen inmiddels goed, accuraat en neutraal, maar vooral op belevingsvlak en het leveren van echte slagkracht nog steeds tekortschieten. Klasse B ontwerpen zijn eveneens efficiënt, geven weinig omgevingswarmte af en klinken vaak heel spontaan en dynamisch. Het offer is hier dat de weergave ook snel door een rauw randje kan worden vergezeld en doorgaans minder verfijning bezit. Klasse AB is het principe waar vandaag de dag het leeuwendeel van alle verkochte versterkers mee is voorzien. Het werkt goed en is doorgaans een mooi compromis wat een behoorlijke efficiëntie van klasse B koppelt aan expressie, goed gepresenteerde dynamische contrasten en tevens een deel van de puurheid, kleur en souplesse van klasse A. En ‘echte’ pure klasse A dan? Dat geeft goed uitgevoerd de meest vloeiende en korrelvrije weergave. Het is ook een werkingsprincipe met doorgaans veel klankkleur, een grote tonale rijkdom en lang uitsterven van klanken. Toch is er zoals bij alles, ook sprake van beperkende factoren. Zo is het stroomverbruik het hoogste en kan de weergave in bepaalde gevallen als wat traag en in bepaalde gevallen zelfs ietwat donker worden ervaren. Ook de transientweergave en dynamische sprongen zijn bij echte klasse A ontwerpen toch vaak wat bedeesder en niet zo ‘spot on’ qua timing. Ik som al deze verschillen hier heel bewust op, omdat Accuphase juist met deze E-800 grote stappen vooruit heeft weten te zetten. Want waar je zelf ook de voorkeur voor hebt, iedere muziekliefhebber hoort vrijwel meteen dat hier klasse A techniek in zijn mooiste vorm is geïmplementeerd. In geval van deze Japanse kanjer wil dat zeggen dat er een mooie authentieke gloed over instrumenten ligt en de weergave prachtig verfijnd en kleurrijk overkomt. Daarbij sterven klanken, stemmen en instrumenten indrukwekkend lang op natuurlijke wijze uit en is nooit sprake van vervelende interferenties met andere frequenties. Maar wat ik er vooral zo fijn, mooi en indrukwekkend aan vind, is dat het hier nu eens niet wordt vergezeld door gematigde dynamische contrasten, overmatige traagheid of versluiering. Ook wordt alles heel mooi door een goed gedoseerd laagje lucht omgeven, wat het genieten nog meer geloofwaardigheid meegeeft. Hardheid is het ontwerp meer dan welke andere Accuphase vreemd en dit alles wordt gecombineerd met een zeggingskracht en vooral overredingskracht die tot voorheen alleen in de top voor- en eindversterkers van dit Japanse merk waren te vinden.

Luisteren - software

Zo, daar bent u wel even stil van hè? Of mogelijk gelooft u mij niet eens en denkt:’ Ja, ja, het zal allemaal wel. Alweer zo’n overdreven positieve test van een veel te duur product’. Fout, helemaal fout en hoewel ik deze denkwijze door de in andere media gepubliceerde soms veel te positieve verhalen goed kan begrijpen, is het hier werkelijk zo. Deze versterker is echt een parel in het bekende winkelassortiment en van dermate hoog niveau, dat het zelfs een grote glimlach en waardering bij de meest getrainde en ervaren persoon op zal kunnen roepen. Daarmee is het een passende ode van Accuphase voor u als consument, vanwege het 50-jarig jubileum. Maar hoe zou de weergave verder omschreven kunnen worden? Om de bijzondere en best unieke kwaliteiten zo duidelijk mogelijk voor het voetlicht te laten treden ga ik van start met de bijzondere muziek van het Noorse Fauna Vokalkvintett en hun schitterende album LJOS. Dit kwintet zingt onder regie van het regelmatig positief verrassende 2L label, kerstliederen in de mooie kleine Bryan kerk in Rykkinn. Maar denkt u nu niet aan O Dennenboom, of Stille Nacht, Heilige Nacht, maar aan specifieke Noorse liederen die behalve een indrukwekkend mooie sereniteit, ook zijn bedoeld om de typisch noordelijke koude en donkerte te verdrijven. Ik ben niet snel iemand die bij muziek in tranen uitbarst, maar moet zeggen dat alle dertien composities mij diep weten te raken. De enorme zuiverheid, drie dimensionale luchtkolom van de kerk, de zeer geloofwaardige plaatsing van de zangers in het buiten de luidsprekers tredende stereobeeld en het bizarre gevoel dat je de mensen echt kunt voelen, zorgen voor een grensverleggende luisterervaring. Vooral bij dit soort hele pure en integere muziek, merk je de rijpheid, vakmanschap en extreme verfijning van de E-800. Niets trekt de aandacht en alles ademt een ultieme rust en zuiverheid uit. Heel mooi en zelfs voor deze € 15.000,- nog steeds onwaarschijnlijk goed. Anders maar ook heel mooi is het nieuwe album van Diana Krall genaamd This Dream Of You. Hoewel ik weet dat veel audiofielen haar muziek en albums het absolute einde vinden, ben ik zelf altijd blijven hangen in The Girl Of The Other Room. Met name omdat deze nummers echt origineel en authentiek zijn en zijn geschreven door haar man Elvis Costello. Hoewel ook het nieuwe album weer teruggrijpt naar (mooie) nummers van andere artiesten, zijn de opnamekwaliteit en zeggingskracht gelukkig weer top. Zeker met zo’n topversterker als deze E-800, slaat meteen het kippenvel toe bij alleen al het drumintro van How Deep Is The Ocean. Wanneer dan ook de vrij droog opgenomen stem van ‘La Krall’ zich met al haar zeggingskracht bij de muziek mengt, ontstaat één groot gelaagd spectrum van kleur, beleving, emoties en spannende muzikale wendingen. Prachtig! Om af te sluiten met muziek die zich helemaal aan de andere kant van het muzikale spectrum bevindt, kom ik terecht bij het zeer recent uitgebrachte gloednieuwe album van Dieter Meier en Boris Blank, beter bekend als het Zwitserse duo Yello. Hoewel ik Point persoonlijk niet een nieuw muzikaal hoogtepunt vind, is het ook zeker niet slecht en een ronduit knappe prestatie van deze twee inmiddels bejaarde heren! Vooral bij dit type muziek is heel goed dat deze über Accuphase behalve snel en accuraat, ook het laag bijzonder goed onder controle houdt. Hier gelukkig geen ‘dode’ wurggreep, waarbij het laag zo strak wordt gehouden dat ieder leven er uit verdwenen lijkt te zijn, maar ‘gewoon’ goed, diep en strak gedefinieerd laag wat te allen tijde een natuurlijke inslag blijft behouden. Zijn er dan helemaal geen nadelen of minpunten te noemen aan dit nieuwe topmodel? Nee, absoluut gezien valt er op geen enkel weergave aspect iets substantieels af te dingen. Alleen wanneer ik vergelijk met nog aanzienlijk hoger geprijsde versterkers van absolute topklasse, neem ik nog een hele lichte afronding van transienten waar en blijkt de weergave nog een vleug van het lieve en warme typische klasse A karakter te bezitten. Is dat erg? Nee, totaal niet en het doet ook in geen enkel opzicht afbreuk aan de ronduit heroïsche prestaties van deze indrukwekkend goede versterker.

Conclusie

Hoewel velen het roepen en misschien zelfs werkelijk denken dat ze het hebben bereikt, is het toch uiteindelijk het Japanse Accuphase die het als één van de weinige fabrikanten is gelukt om met deze E-800 werkelijk de grenzen binnen de € 15.000,- prijsklasse opnieuw te definiëren. Uiteraard zijn er voor dit bedrag nog wel meer mooie versterkers te verkrijgen. Maar kijken we naar de bouwkwaliteit, de te verwachten levensduur, praktische gebruiksmogelijkheden (inclusief hoogwaardige en zeer goed klinkende hoofdtelefoonuitgang) en natuurlijk de weergavekwaliteiten die echt op het niveau van hele goede voor- en eindversterkers liggen, dan is hier ‘gewoon’ een prestatie van formaat neergezet. Laat u verder niet afleiden door het conservatieve uiterlijk wat het merk al sinds begin jaren zeventig van de vorige eeuw zo typeert. Want het is in veel opzichten echt anders en wat mij betreft serieus beter dan alles wat ervoor is verschenen. Uiteraard kan dit niet wegnemen dat de prijs ondanks de opvallend goede prijs/kwaliteitsverhouding, nog steeds uiterst serieus blijft. Kunt en wilt u daar overheen stappen, dan kiest u net als vroeger weer voor heel veel jaren luisterplezier. Ook kunt u dan eindelijk weer eens ‘ouderwets’ ontsnappen aan de hedendaagse ‘afdankcyclus’ en werkelijk trots zijn op wat u hebt aangeschaft.

Prijzen
Accuphase E-800 € 14.999,-
Accuphase DAC-50 € 1.200,-
Accuphase AD-50 € 1.000,-
Hi-Fine, tel: 06-13672768 e-mail: info@hifine.nl, www.hifine.nl

 

Reacties (0)