Pioneer lanceert nieuwe AV receivers met MHL, 4K en AirPlay

25 april 2013 5 Minuten 1 Reacties
Pioneer-2013-VSX-receivers

Pioneer heeft vandaag zes nieuwe AV receivers geïntroduceerd die elk home cinema systeem kunnen voorzien van diverse netwerkmogelijkheden, aansluitingsmogelijkheden en compatibiliteit met de nieuwste technieken op het gebied van beeldweergave. Het nieuwe assortiment receivers bestaat uit de VSX-1123 en VSX-923 (7.2-kanaals), de VSX-828 (7.1-kanaals) en de VSX-528, VSX-423 en VSX-323 (5.1-kanaals).

De topmodellen AV receivers in de nieuwe serie onderscheiden zich volgens Pioneer door de uitgebreide afspeelmogelijkheden van audiobestanden met een hoge resolutie, meerdere HDMI-aansluitingen (waaronder een specifieke HDMI-uitgang voor een tweede zone), compatibiliteit met 4K Ultra HD, de ControlApp en iControlAV2103 App van Pioneer en nog veel meer.

Compatibel met smartphones en tablets

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe AV receivers is de compatibiliteit met smartphones en tablets. Pioneer heeft voor nagenoeg elke smartphone of tablet functies toegevoegd zodat content eenvoudig richten de receiver gestreamd kan worden. Zo is er uitgebreide ondersteuning voor de iPhone, iPad en iPod. Alle modellen zijn compatibel met de iPhone en iPod, alleen de drie topmodellen ( VSX-1123, VSX-923 en VSX-828) kunnen ook de muziek op een iPad afspelen en geven de albumhoes en de metagegevens weer wanneer je ze aansluit op een televisietoestel of een beeldscherm. Het draadloos streamen van content is mogelijk via Apple’s AirPlay techniek. Dit is mogelijk met de vier topmodellen.

Voor andere smartphones en tablets is er de mogelijkheid het apparaat te koppelen met de MHL 2.0 input op de VSX-528 en hogere modellen. Deze input is te vinden op het frontpaneel en maakt het mogelijk hoogwaardige audio en video af te spelen, terwijl het apparaat opgeladen wordt. De nieuwe MHL 2.0 ondersteunt bovendien 3D-content en heeft een functie om smartphones sneller te laden. Ook beschikken de modellen over HTC Connect waarmee eigenaren van compatibele HTC smartphones muziek via een draadloze aansluiting rechtstreeks naar de receivers kunnen streamen. Met HTC Connect kun je muziek afspelen en het volume van de ontvanger regelen via je smartphone, terwijl je het toestel tegelijk voor andere functies kunt gebruiken.

Pioneer heeft ook twee applicaties ontwikkeld waarmee de bediening een stuk eenvoudiger moet gaan. De recentste versies van de Pioneer ControlApp en de app iControlAV2013 bieden nog meer controle over de receivers en hun homecinema-instellingen. Beide applicaties zijn geschikt voor Android en iOS, en beschikken over een nieuwe functie waarmee gebruikers toegang krijgen tot de muziekbibliotheken op hun apparaten. Bovendien kun je afspeellijsten samenstellen en die draadloos naar de receiver streamen. De Pioneer ControlApp (compatibel met de VSX-828 en de VSX-528) biedt functies als het beheer van de input en de mogelijkheid om audio en modi in te stellen en om content te streamen. De nieuwe iControlAV2013 App (compatibel met de VSX 1123 en de VSX-923) heeft een compleet nieuwe gebruikersinterface en ‘finger flick’ aanraakbediening waarmee je nog sneller toegang krijgt tot de functies. De app is ook uitgerust met een nieuwe, speciale ‘ECO MANAGER’-pagina, waarmee je energiezuinige instellingen kunt kiezen.

Audio en video features

Pioneer heeft ook diverse verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd op het gebied van audio- en beeldweergave. Zo zijn de VSX-1123, VSX 923, VSX-828 en VSX-528 compatibel met meer bestandsformaten in hoge resolutie. Op de nieuwe receivers kun je WAV- en FLAC-bestanden in hoge resolutie afspelen via USB of een computer in een netwerk. De mogelijkheid om Apple Lossless- en AIFF-bestanden af te spelen is ook beschikbaar en de receivers bieden gapless afspeelmogelijkheden voor AIFF-, Apple Lossless-, WAV- en FLAC-bestanden. De VSX-1123, het topmodel, speelt via de USB-ingang aan de voorkant ook audiobestanden in het Direct Streaming Digital (DSD)-formaat af.

Daarnaast is het mogelijk om op de VSX-528 en hogere modellen toegang te krijgen tot een grote hoeveelheid internet radiostation middels vTuner. Heb je zelf een uitgebreide bibliotheek aan muziek dan kun je een NAS of PC in je netwerk middels DLNA koppelen met de receiver. Hiervoor kun je een ethernetkabel of de optionele draadloze wificonverter (verkrijgbaar bij de VSX-1123 en de VSX-923) gebruiken.

Ook aan de nieuwe beeldtechnieken is gedacht. Zo zijn alle nieuwe receivers compatibel met de weergave van 3D materiaal en wordt de hoge 4K Ultra HD resolutie ondersteund middels de zogenaamde pass-through functie. Bovendien kunnen de VSX-1123 en de VSX-923 HDMI-videosignalen naar 4K Ultra HD resolutie opwaarderen wanneer je ze samen met de recentste 4K Ultra HD beeldschermen gebruikt.

Wat betreft de aansluitingsmogelijkheden bieden de nieuwe modellen een rijk aanbod. De VSX-1123 en de VSX-923 zijn uitgerust met acht HDMI-ingangen. Beide modellen beschikken ook over HDZone, een Zone 2 HDMI-uitgang waarmee je ofwel hetzelfde signaal als de hoofdzone of een afzonderlijke bron naar een tweede zone kunt sturen via HDMI. De receiver kan nog een derde zone bedienen, maar alleen met audiocontent (via de iControlAV2013 App).

Prijs en beschikbaarheid

Alle nieuwe AV receivers van Pioneer moeten vanaf juni 2013 in Nederland te koop zijn. Hieronder vind je een overzicht met de adviesprijzen.

VSX-323 239€
VSX-423 299€
VSX-528 399€
VSX-828 449€
VSX-923 599€
VSX-1123 699€

Reacties (1)