IFA 2015 round-up: wat hebben we gezien op het gebied van home cinema?

10 september 2015 5 Minuten 0 Reacties
IFA-2014

In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen en de meest opvallende nieuwe producten op het gebied van home cinema vanaf IFA 2015.

IFA 2015 zit er weer op. We hebben een week lang in Berlijn doorgebracht om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van home cinema te bekijken, waaronder ook de nieuwste tv’s, Blu-ray spelers en smart-mogelijkheden. In dit artikel vind je de belangrijkste aankondigingen, de meest opvallende nieuwe producten en de meest interessante ontwikkelingen.

Algemene trend IFA 2015

De nadruk lag tijdens IFA 2015 natuurlijk op de tv’s. Nagenoeg elke fabrikant kondigde nieuwe modellen aan al was het merendeel begin dit jaar tijdens CES 2015 al getoond. Op het gebied van tv waren het 4K Ultra HD en High Dynamic Range die de klok sloegen. Vooral de laatstgenoemde techniek werd door fabrikanten met veel toeters en bellen aangekondigd. Zoals verwacht speelde ook Ultra HD Blu-ray een belangrijke rol maar helaas hoeven we dit jaar nog niks op dit gebied te verwachten. Verder werd er veel aandacht besteed aan high resolution audio, waarvoor ondersteuning in nagenoeg alle home cinema- en hifi-apparatuur verwerkt zit. Opvallend is dat fabrikanten die begin dit jaar nog vol op gebogen tv-schermen inzetten nu toch ook met flatscreen-modellen komen. Het lijkt er dus op dat de revolutie van gebogen tv’s toch niet zo aanslaat als verwacht.

Samsung

Laten we beginnen met de grootste tv-fabrikant; Samsung. Het Koreaanse bedrijf toonde tijdens IFA 2015 zijn eerste Ultra HD Blu-ray speler, de UBD-K8500. Dit model verschijnt in 2016 pas maar de prijs weten we al; iets minder dan 500 euro. Daarnaast toonde Samsung twee nieuwe flatscreen Ultra HD tv’s, waaronder nieuwe topmodellen in de JS8000-serie. Ook liet de Koreaanse fabrikant weten diverse tv’s dit jaar nog een firmware-update te geven waarmee ondersteuning voor High Dynamic Range toegevoegd wordt. Ook op het gebied van multi-room audio presenteerde Samsung nieuwe producten, waaronder drie draadloze speakers.

Panasonic

Op het gebied van tv was het echter Panasonic dat de show stal. Het Japanse bedrijf gaat namelijk de concurrentie met LG aan. Panasonic introduceerde de TX-65CZ950, de eerste oled tv van het bedrijf. Hoewel het oled-paneel van LG vandaan komt belooft Panasonic een betere beeldkwaliteit, onder meer dankzij nieuwe en vooruitstrevende technieken. Meer over dit model lees je in onze Panasonic TX-65CZ950 preview.

Sony

Hoewel IFA 2015 voor Sony vooral in het teken stond van de nieuwe Xperia Z5-serie (smartphones) liet het Japanse bedrijf ook nieuwe televisies zien. Zo komt Sony met een nieuw 75-inch model dat voorzien is van HDR-ondersteuning en worden er twee nieuwe series in het middensegment uitgebracht, ook voorzien van de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Diverse tv’s die eerder dit jaar uitgebracht zijn kunnen binnenkort een firmware-update verwachten waarmee ondersteuning voor High Dynamic Range toegevoegd wordt. Daarbij werd er weer veel aandacht besteed aan hoge resolutie audio, waarvoor ondersteuning in onder meer hifi-componenten, home cinema-systemen, soundbars, koptelefoons en walkmans gebouwd zit.

Philips

Philips staat op het gebied van tv natuurlijk bekend om het Ambilight-systeem waarmee de muur achter de tv voorzien wordt van indrukwekkende effecten. Maar, vorig jaar toonde Philips de volgende generatie Ambilight waarvan we zeer onder de indruk waren. Dit jaar werd de eerste tv voor consumenten met het nieuwe Ambilight aangekondigd, nu AmbiLux genaamd. Middels projectoren achterop de tv wordt een nog intenser effect gecreëerd. Daarnaast kondigde Philips de tweede helft van de 2015 lcd led tv line-up aan, met onder meer de high-end 9000-serie. Ook op het gebied van multiroom liet Philips van zich horen. Het bedrijf kondigde namelijk het fraai ogende Izzy multiroom-systeem aan.

Audio en speakers

Natuurlijk waren niet alleen de tv-fabrikanten aanwezig. Ook fabrikanten van audioproducten en speakers toonden hun nieuwste ontwikkelingen. Zo kondigde Harman Kardon de nieuwe serie av-receivers aan, liet JBL een speaker speciaal voor bij de tv zien en introduceerde Denon een nieuwe stereoreceiver. Onkyo presenteerde tijdens IFA 2015 de TX-SR252 av-receiver voor de beginnende home cinema-fan.

Dolby Atmos, DTS:X en high-res audio

Hoge resolutie audio, ook wel high-res audio genoemd, speelde ook dit jaar tijdens IFA 2015 weer een belangrijke rol. Nagenoeg alle grote audiofabrikanten brengen hoge resolutie audio-ondersteuning naar speakers, home cinema-systemen, mediaspelers en tv’s. Niet alleen high-end apparaten krijgen deze ondersteuning, ook relatief simpele speakers en mediaspelers worden hier dit jaar mee uitgerust zodat je overal terecht kunt met je audiobestanden in hoge kwaliteit.

Twee audioformaten die we dit jaar veel terugzagen tijdens IFA 2015 zijn Dolby Atmos en DTS:X. Beide standaarden zijn inmiddels aangekondigd en ook op de eerste receivers verschenen. Het doel van beide technieken is hetzelfde; de luisteraar onderdompelen in een omringend en dynamisch geluid waarbij 3D audio-objecten zich door te ruimte verplaatsen. Ondersteuning voor deze standaarden zien we onder meer terug in receivers, home cinema-systemen en soundbar-systemen. Maar, ook aan de speakers is gedacht want met extra speakers, bijvoorbeeld in het plafond (of bovenop je frontspeakers), wordt de audio-ervaring geoptimaliseerd.

Verslag IFA 2015

Wil je al het nieuws vanaf de beursvloer van IFA 2015 nog eens doorlezen, dan kun je terecht in ons IFA 2015 archief. Overigens houden we ons ook bezig met productlanceringen op het gebied van tablets en wearables. Hiervoor kun je terecht op TabletsMagazine.nl en WearablesMagazine.nl.

Reacties (0)