Hoe kun je de luidsprekers en subwoofer in je home cinema systeem het beste plaatsen?

20 mei 2012 6 Minuten 15 Reacties
home-cinema-opstelling

Een home cinema systeem in de huiskamer is iets wat het kijken van films en series een extra dimensie kan geven, maar de beste prestaties bereik je pas wanneer je luidsprekers correct geplaatst zijn. Een vraag die ik veel voorbij zie komen is dan ook hoe luidsprekers en de subwoofer het beste geplaatst kunnen worden en wat de 'regels' hiervoor zijn. In dit artikel vind je een korte uitleg per surround opstelling.

/p>

Update september 2016: we hebben een nieuw artikel over het plaatsen van luidsprekers gepubliceerd, inclusief de nieuwste opstellingen en surroundformaten.

Er zijn verschillende surround/luidspreker opstellingen waarvoor je kunt kiezen. Zo kun je een 2.1 home cinema systeem, een 5.1 home cinema systeem of zelfs een 7.1 home cinema systeem kopen. Daarbij kun je kiezen om een alles-in-één set aan te schaffen of zelf componenten bij elkaar te zoeken. Op deze keuze ga ik nu niet dieper in, maar meer informatie hierover vind je in het artikel ‘Waar moet je op letten bij het kopen van een home cinema set?

Er zijn verschillende manieren om de luidsprekers van je home cinema systeem te plaatsen en natuurlijk heeft elke huiskamer of elke luidspreker zijn beperkingen. Zo kan een kamer door een bepaalde vorm wellicht geen luidsprekers in de juiste hoek kwijt of kan een bepaalde luidspreker door zijn grootte niet opgehangen worden voor een optimale positie. Onderstaande richtlijnen geven je een goed startpunt voor een basis installatie van je home cinema systeem, maar je kunt er van afwijken wanneer de kamer of de soort luidspreker hierom vraagt.

Advertentie

2.1 luidspreker opstelling

Een 2.1-kanaals luidsprekersysteem bestaat uit twee luidsprekers en een subwoofer. De luidsprekers worden aan weerszijden van de TV geplaatst en dienen zowel voor de weergave van dialoog als andere effecten. Surround luidsprekers ontbreken in deze opstelling.

Wanneer je op de bank zit, op de positie waar vandaan je normaal gesproken een film kijkt, zouden de luidsprekers in een hoek van ongeveer 30 graden moeten staan. Ook is het belangrijk dat de luidsprekers naar binnen toe wijzen, in een rechte lijn richting de luisterpositie. De afstand tussen de luidsprekers en de TV moet ongeveer een meter zijn en beide luidsprekers moeten op dezelfde afstand van de TV en op dezelfde afstand van de luisterpositie staan.

De regels voor de subwoofer zijn minder streng. Een subwoofer levert namelijk een omnidirectioneel geluid waardoor de plaatsing minder van belang is. Het enige wat af te raden is, is de subwoofer in een hoek plaatsen. Hierdoor kun je namelijk een te zware en rommelige bass krijgen. Als er ruimte is kun je de subwoofer het beste gewoon links of rechts onder de TV plaatsen.

5.1 luidspreker opstelling

Bij een 5.1 luidsprekersysteem krijg je drie extra luidsprekers; één voor de dialoog (de center speaker) en twee voor de surround effecten (de surround speakers). Daarbij heb je nog steeds een subwoofer voor de weergave van de lage tonen en twee luidsprekers aan de voorzijde.

Wat betreft de plaatsing van de luidsprekers aan de voorzijde en de subwoofer gelden dezelfde regels als bij de opstelling van een 2.1-kanaals systeem. Hou dus de afstand tussen de luisterpositie en de luidsprekers en tussen de luidsprekers en de TV gelijk, en plaats de subwoofer ergens tussen de TV en de luidspreker.

De center speaker dient voornamelijk voor de weergave van dialoog en wordt direct voor de luisterpositie geplaatst, onder of boven de TV. Hoe dichterbij de oorhoogte des te beter. Mocht je de TV ophangen is het aan te raden de center speaker onder de TV te plaatsen. Dit kan soms wat moeite kosten maar wanneer correct geplaatst voegt deze luidspreker absoluut waarde toe. Er is namelijk niks zo irritant als slecht hoorbare dialogen.

De surround luidsprekers dienen voor de weergave van de surround effecten die de filmervaring natuurlijk vele malen intenser maken. De beste opstelling van deze luidsprekers is direct (of op een kleine afstand) achter de luisterpositie, aan de linker- en rechterzijde. Hou rekening met een hoek van ongeveer 100 graden ten opzichte van de center luidspreker. Voor optimale prestaties moeten deze luidsprekers net iets boven oorhoogte geplaatst worden en worden ze naar de luisterpositie gericht.

7.1 luidspreker opstelling

Een 7.1 luidsprekersysteem voegt nog twee extra luidsprekers toe om de surround ervaring een extra dimensie te geven. Je behoudt nog steeds de twee luidsprekers aan weerszijden van de TV, de subwoofer links of rechts onder de TV en de center speaker direct onder of boven de TV. Hoe je deze luidsprekers het beste kunt plaatsen lees je onder het kopje van de 5.1 luidspreker opstelling.

Wat er verandert ten opzichte van een 5.1 systeem is de plaatsing van de twee luidsprekers voor de surround effecten. Deze luidsprekers worden nu direct (of dichtbij) naast de luisterpositie geplaatst, in een hoek van ongeveer 90 graden van het midden. De luidsprekers moeten ook naar de luisterpositie gericht worden en moeten (wanneer mogelijk) net iets boven oorhoogte geplaatst worden. De twee extra luidsprekers, vaak Rear/Back speakers genoemd, worden achter de luisterpositie geplaatst, beiden net iets uit het midden in een hoek van ongeveer 145 graden van het midden. Ook deze luidsprekers kunnen net iets boven oorhoogte geplaatst worden.

Overige punten

Er zijn natuurlijk uitzonderingen op bovenstaande regels, bijvoorbeeld wanneer de vorm van de kamer een opstelling onmogelijk maakt of wanneer akoestische eigenschappen om een andere plaatsing vragen. Ook bieden sommige luidsprekers (staande zuilen) soms de mogelijkheid om de functie van de subwoofer over te nemen en de lage tonen dus weer te geven. Wanneer dit mogelijk is komt de subwoofer in het systeem te vervallen.

Advertentie

Sommige alles-in-één home cinema systemen en veel AV receivers hebben een ingebouwde kalibratiefunctie om de luidsprekers en de weergave van geluid optimaal af te stellen op de omgeving. Gebruik deze functie om de audioweergave verder af te stellen na het volgen van bovenstaande richtlijnen of zorg dat de audioweergave afgesteld wordt op een afwijkende plaatsing van luidsprekers door beperkingen van de kamer of luidsprekers zelf.

Meer informatie vind je op onderstaande pagina’s; Soorten luidsprekers Luidspreker opstellingen Specificaties van luidsprekers


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (11)

Jeroen

Jeroen
06 oktober 2013 om 21:42

Hallo Martijn. Sommige AV-reiceivers hebben een functie die zorgt dat de Centerspeaker virtueel vanaf het midden van je TV klinkt. Volgens mij heeft Yamaha dat ook. Zou je dan ook je center bovenop de TVkast kunnen zetten? (ca 2 meter hoog)
Uiteraard worstel ik met ruimtegebrek.

Inloggen


07 oktober 2013 om 12:29

Dat durf ik niet te zeggen, maar je kunt je center speaker mogelijk iets naar beneden richten als deze boven de tv staat. Dat is even zoeken en proberen.

Inloggen
Bart

Bart
14 december 2014 om 22:15

Ik zou graag de 5.1 set uit het zicht plaatsen.
De speakers hangen nu op de aangegeven posities. Liefst zou ik ze in de hoeken van de kamer hangen, hoog tegen het plafond.

De bank staat midden in de kamer .

Mijn receiver is de vsx-924, met kalibratiemicrofoon.
Gaat de receiver dit afgesteld krijgen, of is dit echt een onbegonnen zaak?

Inloggen


15 december 2014 om 20:41

Er zal inderdaad geoptimaliseerd worden maar het zal nooit optimaal zijn omdat de positie in dit geval alsnog veel invloed heeft.

Inloggen
Marianne

Marianne
15 december 2014 om 20:31

Hallo,
Ik worstel met de plaatsing van de speakers van mijn home cinema set (5.1). De luisterpositie is bij ons nl. een bank in 90 graden hoekopstelling. We gebruiken een beamer, die geplaatst wordt in de hoek tussen de twee banken in.
Zou ik je voor de duidelijkheid een schets mogen sturen van onze woonkamer, zodat je misschien advies kunt geven?
Alvast hartelijk dank,
Marianne Locht

Inloggen


15 december 2014 om 20:40

Je kunt even mailen naar info@. We proberen je dan kort wat advies te geven.

Inloggen
Marianne

Marianne
19 december 2014 om 09:12

Super, bedankt! Mail is verstuurd.

Inloggen
Huberts

Huberts
04 januari 2015 om 19:09

Beste Martijn.
Ik wil graag mijn audio set na 18 jaar Denon 1800 canton set 100 wat met zuilen canton gle 409
Surround boxen links rechts van de bank
nu mijn vraag is :Denon 4100 wil ik aanschaffen om de internet mogenlijk heden en 7.1
Dan wil de extra speakers 3mtr van de bank plaatsen halverwege van de beeldscherm
Audiokamer is 4.5 bij 6 mtr
heeft 7.1 nu zin of doet het nu afbreuk?

Met vriendelijke groet Hielke

Inloggen
Lesley

Lesley
15 mei 2015 om 14:01

Goedemiddag,

Ik heb een Sony BDV-N7200. Prima home cinema vind ik.Deze kunnen de boxen automatische kalibreren op zich klinkt dat super. van -6 tot + 6DB Alleen krijg ik vaak verschillende uitslagen ook is dan links voor bijvoorbeeld +2 en rechtsvoor +0.5. Ik heb er niet heel veel verstand van maar ik vind het zelf nogal raar.

Ik heb nu zelf wat handmatig ingesteld voor +2 achter +1.5 en de subw weet ik zo ff niet.

Wat zou u instellen?
Moeten de achter boxen ook zachter staan of is alles op het zelfde niveau beter?

Met vriendelijke groet,

Lesley

Inloggen
Lesley

Lesley
16 mei 2015 om 09:36

Update van mijn vorige bericht. met de juiste gegevens.

Voor: Links 2.0 DB afstand3.9m

Midden 2.0 3.7m

Surround 0.0 2.5m

Subwoofer -3.0 4,2m

Rechts voor 2.0 DB afstand 3.6m
surround0.0DB afstand 2.1m

Bedankt

Gr Lesley

Inloggen
Meeuwisse

Meeuwisse
11 juni 2016 om 15:10

Hallo ik heb onlangs mijn tv verplaatst en de home cinema mmar mijn boxen krijg ik niet meer over de tv wat heb ik fout gedaan?

Inloggen
jeffrey

jeffrey
16 november 2017 om 20:07

wat is de beste h00gte v00r ser0und sett

Inloggen
Coresch de Rooy

Coresch de Rooy
21 mei 2018 om 23:07

Beste homecinemamagazine,

Ik ben net verhuisd en ik twijfel waar ik de surround speakers moet plaatsen. De woonkamer is 637cm lang de bank staat ongeveer in het midden van de kamer, ongeveer 4m vanaf de tv. Ik was van plan de surround speakers op 1.50m hoogte op de muur achter de bank (zon 2m achter de bank) te plaatsen. Maar ik las ergens dat je de surround speakers niet te ver naar achter moet plaatsen omdat dan het surround effect minder goed is. Klopt dit? Is het beter om ze op standaards vlak achter de bank te plaatsen of kan het prima op de muur?

Uiteraard ben ik op de hoogte dat je de afstanden kan instellen op je versterker en ik heb ook een calibratie microfoon voor mijn versterker.

Mvg
Coresch

Inloggen
joost

joost
25 mei 2018 om 14:44

ik heb de zelfde woon kamer als jou. heb de jbl 180 arena als achter speakers tegen de achter wand aanstaan. dat is prima. mocht je het toch anders willen zou ik eerst met draden met je speakers schuiven. film kijken met naast je oor de speakers. en dan er achter.kijken wat beter bevalt.

Inloggen
Schouteeten Tony

Schouteeten Tony
11 augustus 2021 om 22:41

ik verhuis binnenkort en mijn tv komt in een hoek te staan onder 45 graaden tov de muur, en dan recht er over de zetels, hoe zet ik dan best mijn boxen, heb een 5.1 installatie

Inloggen