Hoe kun je de dialoog (stemgeluid) van je hdtv versterken?

12 maart 2012 2 Minuten 0 Reacties
Boston-Bravo-20

Een groot nadeel van flatscreen tv's is dat de speakers die erin verwerkt zitten negen van de tien keer zeer matig zijn. Vroeger was er in een tv-kast nog wat ruimte om een redelijke speaker in te verwerken maar tegenwoordig moet alles gepropt worden in een frame dat maar een paar centimeter (en dat is al veel..) dik is. Gevolg hiervan is dat geluid vaak niet om aan te horen is en dialoog onverstaanbaar is.

Dat je een beter geluid krijgt door een los audiosysteem aan de schaffen is wel duidelijk denk ik maar zie nogal eens vragen voorbij komen die specifiek betrekken hebben op de dialoog. Hoe kun je het stemgeluid van een hdtv verbeteren? Naast de bovenstaande reden voor de matige audiokwaliteit is er ook het probleem dat hoewel tv-programma’s steeds vaker in 5.1 surround audio opgenomen worden de tv dit toch weer omzet naar een eigen signaal waardoor het stemgeluid vaak naar de achtergrond geschoven wordt. Er wordt namelijk een downmix gemaakt van het originele signaal.

Verander de audio-instellingen

Natuurlijk zijn er oplossingen voor dit probleem maar een kwestie van een druk op de knop is het helaas niet. Toch kan de druk op de knop wel de eerste poging zijn het geluid wat te verbeteren. Ga naar het menu van je tv en zoek naar de audio-instellingen. Veel modellen hebben een optie voor dialoog verbetering of stemgeluid boost. Dit is zeker het proberen waard want het kan je de kosten van de volgende oplossingen besparen.

Een soundbar

Iets wat ik normaal gesproken niet snel aanraad is een soundbar. Dit is een horizontale luidspreker die je onder je tv kunt leggen of hangen en die vervolgens je kamer van een vol en rijk geluid (zou moeten) voorzien. Mocht je puur de dialoog willen versterken en een wat beter geluid willen dan uit je tv komt dan is een soundbar een goede oplossing. Wil je echt surround geluid (5.1, etc.) dan is een volwaardige home cinema set de beste oplossing. Veel soundbar systemen beweren 5.1 geluid weer te geven maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Ze werken namelijk meestal middels reflecties in de huiskamer die het geluid vervolgens achter de luisteraar moeten brengen. Dit is van zoveel factoren afhankelijk en heeft vaak ene minimaal resultaat. Er zijn soundbars die een aardig resultaat geven maar daar betaal je dan ook grof geld voor.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (0)