Hands-on met Philips AmbiLux: de volgende generatie Ambilight

04 september 2015 3 Minuten 0 Reacties
Philips-AmbiLux-2

Philips heeft deze week diverse nieuwe high-end tv's aangekondigd en één model daarvan maakt gebruik van een bijzondere Ambilight-techniek, omgedoopt tot AmbiLux. Deze techniek zagen we vorig jaar voor het eerst tijdens IFA 2014 en we waren hier nogal van onder de indruk. In het afgelopen jaar heeft Philips besloten AmbiLux direct op de markt te brengen met de 65PUS8901.

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat Ambilight is want Philips staat er al jaren bekend om. Middels led’s achterop een tv wordt de achterwand voorzien van kleuren om zo de kijker een comfortabelere ervaring te bieden en meer in de filmervaring te trekken. Deze kleuren worden gebaseerd op de kleuren die op dat moment op het beeld verschijnen en laten de achterwand dus – soort van – onderdeel van de kijkervaring zijn. Lees meer over wat Ambilight precies is.

Maar, AmbiLux is een andere techniek. In plaats van led’s rondom het scherm is de achterzijde van de tv voorzien van negen kleine pico-projectoren die het beeld dat op de tv verschijnt (deels) op de muur erachter projecteren. Hierbij gaat het niet om kleine en scherpe details maar om kleuren, contrasten, effecten en sferen. Het doel is om de kijkervaring te vergroten door je het gevoel te geven alsof (bijna) de hele wand je beeld is.

Philips 65PUS8901 met AmbiLux

We hebben de 65PUS8901 kort kunnen aanschouwen in een daarvoor ingerichte ruimte en waren net als vorig jaar onder de indruk van de techniek. Philips weet hiermee daadwerkelijk de kijkervaring te optimaliseren en vergroten, zonder dat het licht rondom je tv afleidt van wat er op het scherm gebeurt. Je neemt het automatisch mee kun je zeggen, zonder dat je erop focust.

Er verschijnen geen subtiele detailsop de wand maar daar draait het ook niet om. Kleuren worden doorgetrokken, effecten worden intenser en de grote lijnen van wat er gebeurt het scherm verschijnen ook achter de tv. De tv heeft met een formaat van 65-inch al een groot kader maar met deze AmbiLux-techniek krijg je het gevoel echt in de bioscoop te zitten en zelfs wat meer in de actie betrokken te worden.

Maar, het is niet allemaal altijd geweldig. Ik kan me voorstellen dat je dit niet elke avond aanzet want het kan nogal een kermis worden. Een filmpje met dit effect is geweldig maar het nieuws of een aflevering van GTST zal net iets teveel van het goede zijn. Ook moet gezegd worden dat AmbiLux natuurlijk het stroomverbruik vergroot. Exact kon Philips het niet zeggen maar het verbruik wordt met ongeveer 30 Watt verhoogd wanneer de techniek ingeschakeld staat. En, als laatste is de grootte van de wand achter de tv natuurlijk van belang. Philips geeft aan dat er rondom de tv ongeveer 1,5 meter nodig is (liefst een witte wand) om de projectie weer te kunnen geven. Je kunt de tv ophangen aan de muur of op een kast voor de muur zetten.

Al met al moet ik zeggen dat ik nog steeds onder de indruk ben van AmbiLux en de techniek graag eens in een eigen kamer aanschouw. Zodra we een reviewmodel binnen hebben lees je vanzelfsprekend meer over alle voordelen en nadelen.

Bekijk ook onze Philips 65PUS8901 review.

Reacties (0)