Muziek in elke kamer afspelen via draadloze speakers die je allemaal via één app bedient. Het is iets waar veel mensen van dromen, getuige het succes van multiroomspeakers in de voorbije maanden. Met Home heeft Denon een aanbod met heel eigen pluspunten om afstand te nemen van rivalen zoals Sonos. Wat staat Denon Home dan voor?
Muziek luisteren kan op ongelooflijk veel manieren, gaande van goedkope in-ears tot immense hifi-systemen voor lottowinnaars. Bij verre de populairste optie is echter het draadloze muzieksysteem bestaande uit speakers en audiotoestellen die je naar eigen smaak combineert. De term ‘multiroom’ hoor je dan ook vaak vallen, ook als het gaat om Denon Home. Je kunt dergelijke luidsprekers immers vrij plaatsen in meerdere kamers en via een app elk apart bedienen. Maar je kunt ze ook samenvoegen in één groep op momenten als je dat wenst, bijvoorbeeld als je een playlist wil horen terwijl je gasten ontvangt op het terras en even in de keuken een hapje klaarmaakt.
Die multiroom-flexibiliteit zit ook ingebakken in Denon Home, het multiroom- en streamingaanbod van het Japanse merk. Home kun je nieuw noemen, want officieel bestaat het nog maar sinds eind 2019. Maar eigenlijk is Denon Home een nieuwe start voor een bestaand multiroomsysteem dat het 110 jaar oude merk al veel langer in de markt zette. Die droeg de naam ‘HEOS’, een label dat je nog wel zal tegenkomen bij sommige toestellen. Een groot voordeel dat je dan hebt: er zijn heel veel compatibele toestellen en speakers. De achterliggende software is ook heel volwassen.
Je hebt bij een multiroomsysteem dus een enorme flexibiliteit qua welke speakers en toestellen je waar in je woning zet, maar ook een grote flexibiliteit wat betreft welke muziek je beluistert. Neen, we bedoelen dan niet genres zoals ‘klassiek’ of ‘techno’, maar wel welke muziekbronnen je kunt gebruiken. Een pluspunt bij Home is dat je daar naast the usual suspects zoals Spotify en Bluetooth-streaming nog wat unieke keuzes hebt. Dat lees je verder op.
Meer dan de vier Denon Home-toestellen
Er zijn veel toestellen die samenwerken met Denon Home-apparaten, waaronder een breed assortiment aan hifi-apparaten en AV-receivers van Denon en Marantz. Dat heb je aanvankelijk misschien niet door, want als je enkel kijkt naar wat Denon Home omvat lijkt het aanbod beperkt tot vier apparaten: de Home Soundbar 550, de Home 350, de Home 250 en de Home 150. Maar er zijn dus eigenlijk veel meer compatibele apparaten die je kunt gebruiken om je eigen huismuzieksysteem samen te stellen. Dat is een sterk punt van Home, want ieders leefsituatie is nu eenmaal anders en vereist een andere combinatie van speakers. Jij wilt misschien een AV-receiver met surroundspeakers in de woonkamer en een grote paar luidsprekers die hangen aan een forse versterker in de eetkamer, maar je buurman verkiest misschien een soundbar bij de tv en kleine speakers in de andere ruimtes. Een exact cijfer hebben we niet, maar bij schatting kun je zo kiezen uit dertig-veertig producten. Dat is veel.
Goed om weten: elk compatibel HEOS- of Denon Home-toestel biedt dezelfde streamingmogelijkheden en -fucties via de app, op een paar detailpunten na.
De speaker line-up
Met de Home 150, 250 en 350 biedt Denon drie speakers in de formaten small-medium-large aan. Deze nieuwe luidsprekers volgen de oudere HEOS-speakers op, en komen met een aantal significante verbeteringen. Zo is het design veel organischer en moderner. Ze passen door het hippe textiel rond de behuizing beter in hedendaagse interieurs en zijn beschikbaar in een zwart en wit.
Ook handig zijn de presetknoppen die je nu bovenaan deze speakers vindt. Hiermee kun je met een druk op een touchknop een favoriet internetstation of playlist laten spelen. Handig, vooral als je ’s morgens je smartphone boven bij de lader aan de nachtkast bent vergeten. Een leuk detail is dat er een nabijheidssensor is voorzien, waardoor de knoppen oplichten als je vinger in de buurt komt.
De Home 150 is een smalle, compacte speaker die je op de meeste plaatsen kwijt kunt raken. Op een smalle keukenblad of een dressoir bijvoorbeeld. Door zijn kleine vorm is deze speaker ook heel geschikt als extra speakers bij een Denon-soundbar (maar daar vertellen we zo meteen alles over).
Met zijn grotere behuizing en vier speakers (en passieve baswoofer) is de Home 250 een draadloze luidspreker voor grotere ruimtes en voor situaties waarbij je aandachtiger luistert. Het kan immers beter alle facetten van muziek laten horen.
Wil je echt dat je muziek in een hoge kwaliteit en met indrukwekkende bassen wordt afgespeeld? Dan is de Home 350 met zes speakers en zes ingebouwde versterkers een aanrader.
Review: Denon Home 150, 250 en 350 – nieuwe serie draadloze wifi-speakers
De volgende stap
Je kunt elke twee dezelfde Denon Home-speakers nemen en samenvoegen tot een stereopaar. Zet de Home-speakers op een zekere afstand van elkaar – stel 2-3 meter – en dan krijg je je muziek meeslepender en fijner aangeleverd. Het interessante is dat je die stap naar een stereopaar ook achteraf kunt maken of gewoon tijdelijk. Dat is die flexibiliteit weer.
Heb je een grote ruimte of wil je muziek nog omhullender beleven, dan kun je één Home-speaker of een stereopaar combineren met een draadloze subwoofer. Je creëert dan een 1.1- of 2.1-systeem, waardoor bassen veel overtuigender worden.
Niet enkel draadloze speakers
Maar we zeiden het al: Denon Home is meer dan de Denon Home-toestellen zelf. Het haakt in met HEOS, wat betekent dat je dus perfect in de woonkamer een high-end AV-receiver kunt plaatsen die je bedient via dezelfde app als je speakers in de keuken en slaapkamer. Niet iedereen wil die optie, maar het is wel fijn dat het er is. Wie dat wil kan hierdoor echt opteren voor een hifi-opstelling met high-end onderdelen en luidsprekers, zonder aan gebruiksgemak in te boeten.
Over welke soort toestellen gaat het dan zo? Om te beginnen AV-receivers. Nagenoeg alle receivers van Denon en zustermerk Marantz werken met Denon Home samen, en dat sinds 2016. Er zijn ook klassiek vormgegeven hifi-componenten, zoals de DNP-800NE van Denon of de Marantz SA30. In de lijst van compatibele toestellen vind je ook compacte alles-in-een-muzieksystemen, zoals de Denon CEOL N10.
Ook een beter tv-geluid is deel van het verhaal. Er zijn verschillende soundbars die samenwerken met Denon Home, gaande van compacte modellen tot grotere soundbars die je kunt uitbreiden met een paar Denon Home-speakers. Die plaats je naast/achter de sofa om een omhullende surroundveld te creëren. De recentste toevoeging op soundbarvlak was de Home 550 Soundbar, een zeer kleine Atmos-soundbar die veel van de Dolby Atmos/DTS:X-ervaring biedt met slechts acht luidsprekers. Ook dit model is uitbreidbaar met subwoofer en speakers.
Review: Denon Home 550 – Dolby Atmos-soundbar met streaming
Bedienen via de app
Veel HEOS- of Denon Home-apparaten kun je bedienen via een meegeleverde remote. Maar voor sommige zaken moet je grijpen naar je tablet of smartphone, bijvoorbeeld om te streamen.
Bij de Denon Home-toestellen kun je heel makkelijk muziek afspelen via Bluetooth of via AirPlay 2. Die laatste optie is een prima keuze als je een iPhone of iPad in huis hebt. Je kunt dan eigenlijk alle mogelijke streamingdiensten gebruiken of zelfs de audio van een game op de iPad door de speakers jagen.
De meeste opties vind je echter door de HEOS-app te installeren op je mobiel toestel. Deze app biedt twee hoofdzaken: speakers selecteren en groeperen (als je meerdere toestellen in huis hebt, uiteraard) en muziek selecteren. Maar het is ook een volledige afstandsbediening voor je AV-toestel.
Om het eenvoudig te houden worden die twee grote functies in twee aparte hoofdschermen gestopt, te selecteren via een tab onderaan het scherm.
Het groeperen van pakweg een Denon Home 150 in de tuin met een stereopaar Home 250’s in de eetkamer is gewoon een kwestie van één speaker op het andere te slepen. Daarna kun je het volume samen en ook afzonderlijk per speaker bedienen.
Er is ook een derde tab in de app. Hier zie je wat er momenteel speelt. Is dat streamingmuziek, dan verschijnt de albumhoes en informatie. Gaat het bijvoorbeeld om tv-geluid als je een Denon Home-soundbar gebruikt om je Netflix-avond beter te maken? Dan zie je hier relevante snelkoppelingen om bijvoorbeeld een andere geluidsmodus te kiezen. De app past zich dus aan naargelang de situatie.
Ook je platenspeler streamen
Wanneer je de tab voor muziekbronnen voor het eerst opent, zal je verbaasd zijn. Hier vind je namelijk veel keuzes. Naast een aantal streamingdiensten, kun je hier ook een USB-ingang selecteren (aanwezig op de meeste toestellen), internetradio en de fysieke ingangen op het geselecteerde toestel. Soms vind je op dit vlak niet veel, bijvoorbeeld bij een Home 150-speaker. Dan zie je enkel een aux-ingang en Bluetooth. Bij pakweg een Denon AVR-X6500H AV-receiver komen hier heel wat extra’s bij, zoals de vele HDMI-ingangen en de audio-ingangen.
Het knappe aan het Denon-platform is dat je hier ook ingangen kunt selecteren op een ander apparaat. Zit je in hobbykamer met een Denon Home 350 en wil je de plaat horen die afspeelt op een draaitafel die beneden aan een AV-receiver hangt? Dan tik je in de app op de phono-ingang van die receiver. Je kunt zo je vinylcollectie overal in huis laten horen. Hetzelfde kun je doen met een cd-speler of zelfs tv-geluid. Dat laatste is weer leuk als je niets wil missen van een cruciale play-off terwijl je een snack in de koelkast zoekt.
Hi-res audio
Hoewel luisteren naar streaming nu vooral via diensten als Spotify en Apple Music verloopt, zijn er ook nog mensen die eigen muziekbestanden willen afspelen. Op dat vlak heeft het Home-platform wel veel te bieden. Niet enkel speelt het de populaire formaten zoals AAC en MP3 af, ook lossless- en highres-formaten zoals FLAC, Apple Lossless en zelfs DSD zijn welkom. Die bestanden afspelen kan vanaf een USB-stick of een server op het netwerk.
De toekomst
Zoals we al opmerkten bezit Denon Home diepe wortels in het verleden. Het merk is al heel lang bezig met geluidskwaliteit – 110 jaar om exact te zijn – maar ook het streamingplatform zelf is heel matuur. Er komen ook vernieuwingen aan, horen we in de wandelgangen fluisteren. Meer compatibele toestellen uiteraard, maar ook een make-over voor de app. Er komen ook software-updates om bijvoorbeeld de Home 550 uit te breiden met een draadloze subwoofer en draadloze rear-speakers. Op het menu: meer diensten en functies. Afspraak later op het jaar?
Reacties (1)