Problemen met HDMI 2.1 voor receivers Denon, Marantz en Yamaha

26 oktober 2020 3 Minuten 10 Reacties
Marantz AV7706

De nieuwste receivers van Denon, Marantz en Yamaha beschikken over een HDMI 2.1-chipset die een probleem bevat waardoor je geen beeld op je televisie krijgt.

Fabrikanten van av-receivers doen er alles aan om hun nieuwste modellen helemaal klaar te maken voor de toekomst. En in die toekomst is natuurlijk HDMI 2.1 van groot belang, zeker voor de gamers onder ons. De nieuwste modellen van onder meer Denon en Marantz beschikken dan ook over HDMI 2.1-chipsets, maar die chipsets blijken een probleem te bevatten dat niet middels een update opgelost kan worden.

Volgens het Duitse Heise, dat een Xbox Series X in combinatie met de nieuwste generatie av-receivers getest heeft, bevatten veel nieuwe receivers een probleem met de HDMI 2.1 chipset. Deze chip komt voor de nieuwste modellen van onder meer Yamaha, Denon en Marantz bij Panasonic Solutions vandaan. Uit diverse tests blijkt dat de chipset bij het verwerken van 4K120 signalen een zwart beeld geeft. Volgens Heise is dit probleem niet op te lossen middels een firmware-update.

Sound United, het moederbedrijf van Marantz en Denon, komt met het volgende statement:

Advertentie

Sommige nieuwe game consoles die 4K/120Hz-uitvoer ondersteunen, werken mogelijk niet volledig met Denon of Marantz 8K AV receivers (AVR). Mogelijk ontdekt u deze incompatibiliteit die het gevolg is van een HDMI-chipset-mismatch tussen de beide apparaten. Wanneer de game console in kwestie is aangesloten op de AV receiver via een 8K HDMI-ingang en is ingesteld op uitvoer op 4K/120Hz, en de optie 4K-signaalformaat van de AVR is ingesteld op “8K Enhanced”, ziet u het (bron)beeld van de game console mogelijk niet op het scherm en hoort u mogelijk geen (bron)geluid van de game console die via de AVR wordt verwerkt. Dit probleem is alleen aanwezig wanneer een beeldscherm/TV wordt gebruikt dat 4K/120Hz ondersteunt. We onderzoeken het probleem momenteel en werken aan een permanente oplossing die op een later tijdstip zal worden uitgerold. Intussen willen we een aantal workarounds aanbieden om geen last te hebben van het probleem:

U kunt het systeem direct via HDMI op het beeldscherm/TV aansluiten en de ARC/eARC-functionaliteit van het beeldscherm/TV gebruiken om het (bron)geluid terug te voeren naar de AVR met behulp van de aangesloten HDMI-kabel tussen de AVR en het beeldscherm/TV. Bij deze methode moet de CEC/ARC-optie van het beeldscherm/TV worden ingeschakeld, evenals de HDMI-bediening van de AVR en/of de ARC-optie van de AVR.

Een andere oplossing is om de video-uitgang van de bron/gameconsole te laten staan of te wijzigen naar 4K/60Hz in plaats van 4K/120Hz totdat er een permanente oplossing beschikbaar is. Dit zorgt voor een betrouwbare communicatie tussen de bron, de AVR en het beeldscherm/TV. De standaardinstelling van de bron is ingesteld op 4K/60Hz, dus als dit na het uitpakken van het systeem niet is gewijzigd, hoeft er verder niets meer te worden gedaan.

Hiermee bevestigt Sound United het probleem dus en als tijdelijke oplossing raadt het bedrijf aan de bron direct op de televisie aan te sluiten. In dit geval sluit je dan de Xbox Series X direct aan op je televisie en laat je de audio via HDMI eARC teruglopen naar de receiver. Of er in de toekomst een oplossing verschijnt voor het probleem met de HDI 2.1 chipset is vooralsnog onduidelijk.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Mike

Mike
26 oktober 2020 om 22:03

Ben ik blij dat ik nog niet overstag ben gegaan naar denon, marantz en yamaha. Op YouTube regent het niets anders aan klachten.

Inloggen
Marc

Marc
27 oktober 2020 om 11:20

Het is ook al aangetoond dat de meeste mensen/gamers de komende jaren nog geen extra voordeel uit hdmi 2.1 halen. Te veel ophef over hdmi 2.1. Tenzij je over teveel geld beschikt en het duurste van duurste kunt aanschaffen ( wat overigens niet altijd garantie is voor het beste) dan heb je een klein voordeel met hdmi 2.1.

Inloggen
Arnold@marc

Arnold@marc
27 oktober 2020 om 17:18

@marc
Met de juiste apparatuur haal je de voordelen heel makkelijk uit HDMI 2.1.
Zo speciaal en onbetaalbaar is o.a. een LG Oled allang niet meer.(heb je zelfs vier HDMI 2.1 aansluitingen)
Ik kijk uit om dadelijk de Xbox series X in gebruik te nemen.
En van alle voordelen te genieten die HDMI 2.1 geniet.
Ander voordeel nu ik de console niet rechtstreeks kan aansluiten op me versterker.
eArc voor Dolby Atmos, ook een HDMI 2.1 optie.
(ook op sommige tv’s te zonder HDMI 2.1)
Ben het dus totaal niet eens met uw uitspraak.

Inloggen
Paul

Paul
28 oktober 2020 om 13:40

@Marc, Dan raad ik je aan ook wat onderzoek te doen naar de hdmi 2.1 TV’s. Daar blijkt toch ook veel nog niet te werken. Blijken de meeste de 48Ghz niet te halen. En moeten velen nu firmwares uitrollen om 4K/120Hz mogelijk te maken

Inloggen
Dennis

Dennis
28 oktober 2020 om 10:01

@Arnold, klopt ik overweeg om een Denon AVR-X2700H DAB of AVR-S960H aan te schaffen juist vanwege de eARC functionaliteit voor het verwerken van Dolby Atmos en Dolby Atmos Virtualisation codes, welke vanaf een 2020 model LG Oled TV via eARC HDMI vanaf de TV komen. Ook het HDMI-CEC is wenselijk. Verder een XBOX One S aan te sluiten (liefst via de receiver) en een KPN decoder (Full HD). Ik zie de voordelen dus wel, alleen houden deze problemen mij momenteel nog even tegen. Zodra er meer duidelijk is, wil ik een keuze maken. Iemand een goede reden waarom ik voor de AVR-X2700H DAB of AVR-S960H zou moeten kiezen?

Inloggen
Arnold

Arnold
28 oktober 2020 om 16:26

@dennis.
Mijn voorkeur zou liggen bij de avr-x2700h.
Deze heeft meer vermogen, dus zwaardere speakers zijn er beter mee aan te sturen.

Heb zelf trouwens de LG C9 oled.
En de Denon AVR-X3600h met een hoge kwaliteit speakers.

Inloggen
Dennos

Dennos
28 oktober 2020 om 17:29

Dank je, Arnold. Dat is een goed punt. Ik heb nu een AVR-2307 van Denon (circa 12 jaar oud en heeft 135W per kanaal. De avr-x2700h heeft 150W per kanaal, dat zou dan ook goed moeten gaan met mijn huidige speakers van Klipsch (klinken nog uitstekend namelijk). De nieuwe receiver ga ik gebruiken in een 5.1 opstelling.

De x3600h heeft MultEQ XT32 ten opzichte van MultEQ XT op de x2700h en MultEQ op de s960h. Geeft dat nog grote verschillen in geluidskwaliteit?

TV is de nieuwe LG GX.

Inloggen
Marc

Marc
28 oktober 2020 om 17:35

Sorry maar je zult mij niet overtuigen. Ik zie geen reactie waarin duidelijk gemaakt wordt dat 2.1 op dit moment of nabije toekomst extra voordelen geeft. Ik ben zeer tevreden met mijn huidige opstelling en straks ook voor PS5. Heb ik geen 2.1 voor nodig

Inloggen
Arnold

Arnold
31 oktober 2020 om 00:10

@dennis
Goede keus voor de tv.
Ik ben uitermate tevreden over MultEQ XT32, Maar het beste wat je kan doen is naar een audio zaak gaan en het zelf beluisteren.
Je heb kwalitatief goede speakers, ik kan niet in je budget kijken.
Maar weet zelf wel waar ik de voorkeur zou leggen.
Wat de 2700 wel als voordeel heeft is dat een gevirtualizeerd hoogte kanaal mogelijk is over je voorste speakers zodat je Dolby Atmos kan weergeven zonder Height speakers te hebben.

Inloggen
Dennis

Dennis
31 oktober 2020 om 09:49

Dank je Arnold, ik heb geen haast dus een bezoekje aan de audio specialist kan geen kwaad. 🙂

Inloggen