/p>
Update november 2016: we hebben een nieuw artikel online gezet waarin we uitleggen waarom een alles-in-één home cinema set vaak niet de beste keuze is.
Voordat we met de voor- en nadelen beginnen eerst een uitleg over een alles-in-één home cinema systeem, ook wel Home Theater-In-A-Box genoemd. De reden hiervoor is dat je eigenlijk alles dat je nodig hebt in één doos krijgt. De grotere fabrikanten bieden allemaal verschillende alles-in-één home cinema systemen aan waarbij je luidsprekers, kabels en een Blu-ray of DVD speler krijgt. Het tegenovergestelde van een alles-in-één home cinema systeem is een zelf samengesteld losse componenten systeem. Hierin plaats je een receiver, kies je zelf de juste luidsprekers en zoek je de juiste Blu-ray of DVD speler.
Voordelen alles-in-één home cinema
1. De prijs
Alles-in-één home cinema systemen kosten tegenwoordig niet veel meer. Het is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit die je wilt, welke opties je wenst en hoe groot het allemaal mag, maar een redelijk goed home cinema systeem kan voor een paar honderd euro aangeschaft worden. Hierin bevindt zich dan vaak ook nog een Blu-ray speler zodat je helemaal klaar bent voor de beste beeldkwaliteit. Natuurlijk zijn er ook systemen die meer dan 1.000 euro kosten.
2. Beschikbaarheid
Alles-in-één home cinema kunnen nagenoeg bij elke elektronicawinkel gekocht worden, dit in tegenstelling tot de wat meer ‘high-end’ losse componenten als speakers en receivers. Je kunt dus de elektronicazaak om de hoek binnenstappen en op zoek gaan naar een leuke alles-in-één home cinema systeem.
3. Alles (in één)
Het grote voordeel is natuurlijk dat je ook echt alles hebt en meteen klaar bent. Zoals gezegd heb je de luidsprekers, de subwoofer, de speler met ingebouwde versterker en vaak ook nog eens alle kabels. Kortom, je hoeft nergens meer naar om te kijken en kunt gelijk aan de slag.
4. Eenvoudige installatie
De meeste alles-in-één home cinema systemen zijn vrij eenvoudig in elkaar te zetten en aan te sluiten. Alle componenten zijn helemaal op elkaar afgestemd en omdat je alles bij elkaar koopt zal de fabrikant je ook van informatie voorzien over hoe je alles aan elkaar koppelt.
5. Compacte systemen
Ook zijn de meeste systemen compact waardoor ze nagenoeg in elke huiskamer passen. Losse componenten systemen hebben bijvoorbeeld een receiver nodig welke in de meeste gevallen al heel wat ruimte inneemt. Alles-in-één home cinema worden zo compact mogelijk gehouden, iets wat veel consumenten zoeken. Natuurlijk kun je het ook bij deze systemen zo groot maken als je zelf wilt; de keuze is er.
Nadelen alles-in-één home cinema
Nu je alle voordelen gelezen hebt denk je wellicht dat een alles-in-één home cinema systeem helemaal top is maar toch moet ik je waarschuwen dat er ook belangrijke nadelen aanzitten waar je in eerste instantie niet aan denkt.
1. Kwaliteit
Een van de grote nadelen is dat de kwaliteit van alles-in-één home cinema systemen in 9 van de 10 gevallen te wensen overlaat. Als je echt op zoek bent naar een goede kwaliteit systeem is het verstandig toch wat verder te krijgen dan deze complete systemen. Om de prijs laag te houden wordt er bespaard om bepaalde belangrijke aspecten van bijvoorbeeld de luisprekers en versterker, en is de bouwkwaliteit niet altijd top. Daarbij is het nog steeds lastig een optimaal geluid te halen uit zeer compacte luidsprekers of een minimale versterker. Natuurlijk zijn niet alle alles-in-één home cinema systemen matig maar je krijgt waar je voor betaalt en bedenk hierbij dan 100 of 200 euro niet veel geld is. Het is verstandig ook deze systemen goed te beluisteren voordat je tot aankoop overgaat.
2. Uitbreiding
Een groot nadeel waar veel mensen in eerste instantie geen rekening mee houden is dat alles-in-één home cinema systemen zeer beperkt zijn qua aansluitingen en uitbreidingsmogelijkheden. Veel systemen beschikken bijvoorbeeld niet eens over een HDMI ingang en wellicht maar één audio-ingang. Bedenk dat alle andere apparatuur die je wilt gebruiken op het home cinema systeem aangesloten moet worden wil je het geluid over de luidspreker weergegeven hebben. Kijk dus goed naar het aantal aansluitingen (ingangen) die het systeem biedt en zorg dat je weet welke apparatuur je aan wilt sluiten en op welke manier (met welke kabels). Als je veel apparatuur hebt – denk aan een game console, een digitale TV decoder, een mediaspeler, etc. – kan het zijn dat een losse componenten systeem geschikter is. De receiver die je hierin gebruikt beschikt namelijk over tientallen aansluitingsmogelijkheden, ook voor HD beeld en geluid.
3. Vervanging
Een alles-in-één home cinema systeem blijft ALLES in één en daardoor betekent het vaak dat je alles kunt vervangen als één van de componenten kapot gaat. Wanneer bijvoorbeeld de Blu-ray speler uit het systeem niet meer werkt kun je deze niet zomaar vervangen. De kans is groot dat deze voorzien is van extra onderdelen of een ingebouwde versterker om de speakers aan de sturen. De meeste fabrikanten verkopen deze onderdelen niet los en als ze dit al doen (of het repareren) ben je vaak erg veel geld kwijt.
4. Focus ligt op film
Wat veel mensen niet weten is dat alles-in-één home cinema systemen vooral geoptimaliseerd zijn voor het bekijken van films met indrukwekkend surround geluid. Ben je een grote fan van muziek dan kan de audioweergave wellicht tegenvallen. In dit geval is een losse CD speler met versterker en losse speakers vaak de beste oplossing.
Alles-in-één of losse componenten?
Tja, dat is natuurlijk de vraag die vervolgens overblijft. Toch is die te beantwoorden door te kijken of de nadelen op jou van toepassing zijn. Als je weet dat de kwaliteit voldoende is voor je, je geen extra apparatuur wilt aansluiten en het geen probleem vindt om het hele systeem te vervangen dan is een alles-in-één home cinema systeem misschien de beste oplossing. Als je deze nadelen toch overeind blijven voor je dan kun je gaan kijken naar losse onderdelen (componenten) en zelf een systeem gaan samenstellen. Hou er dus wel rekening mee dat de kosten hiervoor een stuk hoger liggen. Wanneer je een redelijk goed systeem met receiver, speakers, subwoofer, bekabeling en Blu-ray speler wilt hebben ga je toch al snel richting de 1.000 euro.
Meer informatie
Meer informatie over home cinema systemen en losse componenten vind je in de Home Cinema Informatie Gids of via onderstaande links. Waar moet je op letten bij het kopen van een home cinema set (alles-in-één)? Alles dat je moet weten voordat je een Blu-ray disc speler koopt Waar moet je op letten bij het kopen van een AV receiver? Een overzicht van alle soorten luidsprekers Hoe kun je luidsprekers in je home cinema systeem het beste plaatsen?
Reacties (0)