De toekomst van AV receivers

02 maart 2012 7 Minuten 11 Reacties
Onkyo-TX-NR414

Een AV receiver is al lang geen simpele versterker met een radiofunctie meer. Het apparaat is in de laatste jaren omgevormd tot het middelpunt van je home cinema systeem waar je nagenoeg alles mee kunt doen en kunt ontvangen. Zo kun je menig receiver integreren in je thuisnetwerk en op sommige modellen tot wel 11 luidsprekers en 3 subwoofers aansluiten.

Ook de prijzen variëren van enkele honderden euro’s tot duizenden euro’s voor high-end modellen. Maar, waar gaat het naar toe met AV receivers? Wat kunnen we verwachten in de toekomst? De receiver zal alsmaar verder uitgroeien tot middelpunt voor al je AV apparatuur en het weergeven van media via andere (mobiele) apparatuur. Netwerkfuncties worden steeds belangrijker.

4K (Quad HD) resolutie

Een van de nieuwe ontwikkelingen die we de komende jaren zullen gaan zien is 4K, ook wel Quad HD genaamd. Dit is een resolutie die viermaal hoger is dan het Full HD wat we nu kennen. Er zijn nog nagenoeg geen displays en projectoren die deze resolutie aankunnen maar receiver fabrikanten als Onkyo bereiden zich er al op voor. Met de komst van 4K krijgen we natuurlijk het probleem dat er bijna geen content is in deze resolutie. De nieuwe Onkyo receivers beschikken daarom over een speciale chip die Full HD materiaal om kan zetten in een 4K resolutie.

2D naar 3D conversie

De meeste nieuwe receivers kunnen al 3D signalen doorsturen. 3D TV’s en 3D Blu-ray spelers beschikken daarnaast vaak over functie die het mogelijk maakt 2D materiaal naar 3D om te zetten. In de nabije toekomst, wanneer 3D volledig door de consument geaccepteerd is, kunnen we ook receivers met deze functie verwachten.

Upgrade kits

Een trend die we dit jaar al zien bij de high-end Samsung TV’s is de mogelijkheid om elk jaar een zogenaamde upgrade kit te kopen om ervoor te zorgen dat je TV uitgerust blijft met de nieuwste technieken en software. Receivers krijgen binnenkort ook deze mogelijkheid, naast het feit dat kleine software updates via het internet gedownload kunnen worden. Ook gaan meer fabrikanten het mogelijk maken de hardware van je receiver te updaten. Je brengt je receiver voor een paar dagen weg en krijgt hem terug met de nieuwste technieken.

Nieuwe surround technieken

Recentelijk zijn de Dolby ProLogic IIz en Audyssey DSX technieken gelanceerd die het mogelijk maken extra breedte of hoogte kanalen toe te voegen aan je home cinema systeem. Op deze manier moet de ervaring nog intenser worden. De nieuwste receivers ondersteunen deze technieken reeds. Ook heeft DTS onlangs het Neo:X formaat gelanceerd voor een optimale 3D ervaring middels een 11.1 luidsprekersysteem. Het probleem hier is dan 99 procent van de consumenten al deze extra kanalen toch niet gebruiken en er wel fors voor betalen.

Multi-room/zone

Een functie die al op voor receivers te vinden is maar nog niet veel gebruikt wordt is de multi-room/zone functie. Hiermee is het mogelijk om dezelfde (of een andere) bron als in de woonkamer ook in een andere kamer te beluisteren. Middels deze functie kun je dus andere kamers in huis van muziek voorzien die middels de CD speler bij je receiver wordt afgespeeld. Het multi-room gebruik zal in de toekomst alleen maar toenemen en ook op budget receivers verschijnen. Let wel dat je bij sommige receivers een extra versterker nodig hebt om de audio in een andere kamer weer te geven.

Middelpunt van je apparatuur

Een belangrijk aspect van een receiver is natuurlijk het aansluit punt voor alm je home cinema apparatuur. Onkyo heeft recentelijk de nieuwe InstaPrevue techniek geïntroduceerd op nieuwe AV receivers. Middels deze techniek krijg je kleine thumbnails op je TV te zien van alle middels HDMI aangesloten bronnen. In deze thumbnails verschijnen de live beelden van deze bronnen zodat schakelen tussen bronnen nog eenvoudiger wordt en je niks hoeft te missen.

Streaming

Een van de belangrijkste functies van AV receivers wordt de integratie in je thuisnetwerk, in combinatie met communicatie met al je (mobiele) apparatuur. We kennen de DLNA techniek al voor draadloze streaming van media maar de ontwikkeling van streamingtechnieken gaat zeer snel. Zo zien we bijvoorbeeld de WiDi techniek steeds vaker verschijnen. Deze techniek maakt het mogelijk twee producten met elkaar te verbinden middels een klein eigen Wifi netwerk dat tussen deze producten aangemaakt wordt. Op deze manier kan Full HD (3D) materiaal eenvoudig en snel van het ene apparaat naar het andere gestreamd worden.

Ook moet het een stuk makkelijker worden om video vanaf een mobiele telefoon of tablet naar de receiver te sturen. Zo zal Apple binnenkort video toevoegen aan de AirPlay techniek.

Internet Radio

Veel nieuwe high-end en middenklasse receivers zijn al uitgerust met Internet radiostations en diensten als Spotify. Het aanbod zal in de toekomst alleen maar toenemen waardoor het ontvangen van digitale media via de receiver een belangrijke functie wordt.

Multimedia

De receiver zal binnenkort niet meer alleen voor video en muziek gebruikt worden. Ook onder meer social media, applicaties, e-mail en multiplayer online games worden binnenkort via de receiver toegankelijk en kunnen middels de receiver verspreid worden binnen je thuisnetwerk. De receiver wordt dus het hart van al je multimedia wensen.

Gebruiksgemak

Nu zul je wellicht denken dat het toevoegen van al deze technieken het gebruiksgemak niet ten goede komt maar daar hebben de fabrikanten ook al een oplossing voor. De interfaces van de betere receivers verschijnen al op TV in plaats van op het kleine display en de interfaces worden alsmaar beter en intuïtiever vormgegeven zoals we kennen van de Smart TV interfaces van TV’s. Het wordt voor AV receiver fabrikanten zeer belangrijk om een aantrekkelijke en vooral eenvoudige gebruikersinterface neer te zetten die zowel de beginnende gebruiker als de geavanceerde gebruiker kan behagen. Hetzelfde geldt voor de instellingen van de audio (luidsprekers). Audyssey levert op de betere receivers al tijden een speciaal softwarepakket en een microfoon mee om het systeem zichzelf te laten instellen op de ruimte waarin het staat. Deze techniek zal natuurlijk verbeterd worden en op zowel budget als middenklasse receivers verschijnen.

Bediening

Ook moet er, wanneer we overgaan op functies die je normaal via je PC of smartphone gebruikt, gedacht worden over eenvoudig gebruik zonder keyboard of muis. De oplossing hiervoor is een nieuwe soort afstandsbediening met onder meer een QWERTY keyboard en wellicht bediening middels bewegingen. Daarnaast zijn veel nieuwe receivers al uitgerust met de mogelijkheid om het apparaat te bedienen middels een app voor de iPhone of een Android toestel. Op een smartphone is namelijk de hardware al aanwezig en kun je door het touchscreen alle mogelijke opties simpel weergeven. Daarnaast kan de app altijd geüpdate worden. Kijkend naar deze laatste ontwikkeling zou binnenkort de afstandsbediening zelfs helemaal kunnen verdwijnen of als optie geleverd kunnen worden.

Flexibiliteit

Eigen is dit kopje een samenvatting van alles hierboven. Om consumenten al deze extra functies te bieden moeten receivers flexibel zijn en dus beschikken over nagenoeg alle mogelijke aansluitingen, instellingen en opties.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (3)

Peter

Peter
04 april 2012 om 22:29

Hoi martijn,

Ik heb inmiddels mn t500 boxen van teufel en wil er een goede versterker bij kopen.
Wil oa muziek van mijn nas kunnen afspelen en er een boxee op aansluiten.
Ook internet radio en veel films kijken…heb ook een ipad en iphone.
Welke versterker tot 1000 adviseer je me, liefst ook fijn in de bediening…

Inloggen


05 april 2012 om 00:01

Hoi Peter,
Als je AirPlay niet nodig hebt zijn naar mijn idee de Onkyo receivers het beste voor streaming van media en integratie met andere systemen. Je hebt een iPhone en iPad dus wellicht is het dan verstandig een receiver met AirPlay te zoeken. Marantz heeft nog geen modellen voor 2012 aangekondigd maar de SR5006 en SR6006 van 2011 zijn dan goede opties. Hoe wil je de NAS en Boxee aansluiten? Er zit een netwerkverbinding op waardoor je simpel toegang tot je NAS zou moeten krijgen.

Inloggen
Peter

Peter
05 april 2012 om 21:23

Boxee via hdmi direct op de receiver en via gig lan op het netwerk. De nas is via gib.lan op een switch gekoppeld. Zijn er nog geen nieuwe modellen in aantocht van onkyo die airplay of app geschikt zijn?

Inloggen


05 april 2012 om 21:39

Dat zou moeten werken in ieder geval. Helaas zijn de eerste nieuwe modellen van Onkyo niet uitgerust met Airplay. Je kunt alles wel bekabeld aansluiten, of je kunt kiezen een Airport Express aan te sluiten. Er zijn dus wel mogelijkheden als je voor Onkyo wilt gaan, maar dan wel via een omweg.

Inloggen
Dirk-Jan

Dirk-Jan
28 mei 2012 om 17:26

Hi Martijn,

Goed stuk, interessant. Ben de trotse bezitter van een Onkyo TX-SR507. En 5.1 set van Wharedale. Mooi spul allemaal. Wil nu mn muziekverzameling daarover afspelen zonder dat ik mn computer aan hoef te zetten. Zou het liefst mn smartphone gebruiken om door de verzameling te scrollen.
Oh ja, heb ook nog een NAS en mediaplaayer (beiden Netgear)…
Enige suggestie hoe dit het beste aan te pakken?

Inloggen


28 mei 2012 om 18:01

Hoi Dirk-Jan,
Dank voor je reactie!
Waarop staat de muziek die je af wilt spelen? Je zegt dat je met je smartphone wilt scrollen maar staat daar ook de muziek op? Dan heb je een smartphone met DLNA nodig, dat is wat de Onkyo ondersteunt.
Hetzelfde geldt voor de NAS en mediaspeler. Als je deze draadloos wilt verbinden voor het weergeven van media moeten ze hiermee uitgerust zijn. De Onkyo kan ze dan in het netwerk vinden.
Als je de muziek op je NAS zet kun je deze op de Onkyo weergeven, alleen de bediening loopt altijd via de Onkyo en niet via je smartphone.
Er is wel een Onkyo app maar deze is niet compatibel met jouw model.

Inloggen
Dirk-Jan

Dirk-Jan
28 mei 2012 om 18:10

Muziek staat op de NAS. Had idd al gezien dat er een app was (maar dat die niet geschikt is voor mijn AVR).
Zat me af te vragen of ik wellicht nog iets nodig heb (Apple Airplay, Squeezebox oid)…
Heb op dit moment de mediaspeler met HDMI gekoppeld aan AVR, maar moet dan de TV aan zetten om door muziek heen te scrollen, en dat vind ik a-relaxed. Ik had ook al zitten denken om een subset van mijn muziek collectie op een Ipod te zetten en deze te koppelen, maar ook dat vind ik een beetje half werk, hihi. Wat is jouw advies in deze?

Inloggen


28 mei 2012 om 20:10

Hmm, ja dat is lastig. De bediening blijft namelijk bij de Onkyo.
Wat je kunt doen is een mediaspeler zoeken (of wellicht heeft je huidige speler het) die een app heeft voor smartphones. Dat is de enige manier om dan door je bestanden te scrollen zonder de TV aan te hebben. Dan moet de mediaspeler verbonden zijn met je receiver, puur als audio output. Dat heeft dan niks met de netwerk functie van je receiver te maken.
Kortom, NAS communiceert draadloos met de mediaspeler, mediaspeler communiceert bedraad met de receiver. Het enige wat dan ontbreekt is de app 🙂
Ik weet niet of je een iPhone/iPad hebt maar hier wordt erover gesproken icm iOS; http://www.ipadforums.net/ipad-general-discussions/52949-nas-media-player-app-combination-stream-media-controlled-ipad.html

Inloggen
Dirk-Jan

Dirk-Jan
29 mei 2012 om 03:36

Hi Martijn,

Nogmaals dank.
Ik ga het eerst nog eens proberen met Skifta (www.skifta.com), dat werkt op de NAS en heeft een app voor Android (heb nog ergens een halfbakken tablet met dat OS)….:-)
Ik laat je weten hoe ik gevaren ben.

Inloggen


29 mei 2012 om 10:09

Ok, ben benieuwd. Succes!

Inloggen
Sander

Sander
30 maart 2013 om 12:29

De Onkyo in combinatie met de airport express werkt simpelweg fantastisch. Heb zelf t instapmodel TX-SR313.
Gebruik m heel veel in combinatie met de IPad, met spotify en airport express.

Inloggen