CES 2014: Ultra HD tv’s, gebogen tv’s en nieuwe Smart tv platformen

10 januari 2014 7 Minuten 1 Reacties
CES-2014

CES 2014 is weer voorbij en dat betekent dat we de balans op het gebied van home cinema kunnen opmaken. Welke nieuwe tv's, home cinema systemen, luidsprekers en andere producten sprongen er deze week bovenuit?

En welke nieuwe technieken kregen de meeste aandacht? In dit artikel zetten we alles voor je op een rijtje.

CES 2014 round-up

’s Werelds grootste elektronicabeurs bracht weer een hoop nieuwe producten, technieken en ontwikkelingen. Op het gebied van home cinema kunnen we voor 2014 een aantal trends waarnemen, waaronder 4K Ultra HD. Nagenoeg elke grote fabrikant heeft een nieuwe line-up 4K Ultra HD tv’s gelanceerd. Daarnaast was de afwezigheid van plasma opvallend, zetten veel fabrikanten in op draadloze mogelijkheden en speelt 3D nauwelijks een rol meer. 

4K Ultra HD tv’s

Zoals gezegd was 4K Ultra HD één van de belangrijkste trends die we tijdens CES 2014 terugzagen. Alle grote fabrikanten, waaronder Samsung en Sony, hebben een uitgebreide line-up met 4K tv’s gelanceerd. De nieuwe modellen komen in formaten van 49-inch tot 110-inch en hoewel bijna nog geen enkele fabrikant de prijzen bekendgemaakt heeft lijkt het erop dat de instapmodellen dit jaar rond de 2.000 euro komen te liggen. Ook een aantal kleinere fabrikanten heeft 4K Ultra HD tv’s aangekondigd. Deze modellen beschikken wellicht niet over de kwaliteit van de A-merken maar worden wel voor minder dan 1.000 dollar op de markt gebracht. 

Op het gebied van 4K-content was er ook veel nieuws, met name van de verschillende streamingdiensten. Zo heeft Netflix getoond hoe 4K-materiaal in 2014 naar de huiskamer gebracht wordt en hebben verschillende fabrikanten van Smart tv’s aangekondigd de Netflix-app voor het streamen van 4K-materiaal te gaan aanbieden. Toch was er ook een interessant nieuwtje voor diegenen die liever een 4K-film fysiek in de kast zetten. De BDA liet namelijk weten voor het einde van dit jaar de eerste 4K Blu-ray discs te verwachten.

Oled tv’s

Hoewel we verwachtten dat CES 2014 ook in het teken van oled zou staan viel dit helaas wat tegen. LG is de enige fabrikant die nieuwe oled tv’s aangekondigd heeft die ook daadwerkelijk in de winkel zullen liggen. Deze modellen variëren van 55-inch tot 77-inch en een aantal van de oled tv’s zijn uitgerust met de hoge 4K-resolutie. Een aantal fabrikanten toonde wel prototype oled tv’s. Zo liet Panasonic modellen zien die middels een nieuwe printmethode geproduceerd zijn.

Gebogen tv’s

Het nu van een gebogen display is ons nog niet helemaal duidelijk maar fabrikanten zien er blijkbaar brood in. Onder meer Panasonic, Samsung, Sony en LG toonden tijdens CES 2014 tv’s met een gebogen display. Panasonic toonde zelfs oled tv’s die op verschillende manieren gebogen kunnen worden. Een aantal van de getoonde modellen zal in 2014 daadwerkelijk te koop zijn, en natuurlijk hebben Samsung en LG vorig jaar al oled tv’s met een gebogen display gelanceerd. Beide fabrikanten toonden deze week echter ook tv’s die door de gebruiker middels een knop op de afstandsbediening gebogen kunnen worden. Samsung toonde een lcd tv met 4K-resolutie, terwijl LG een oled tv met flexibel display toonde. Samsung heeft echter reeds aangekondigd de flexibele tv dit jaar op de markt te brengen. 

Smart tv

Nagenoeg alle Smart tv platformen van de grote fabrikanten hebben dit jaar een flinke update gekregen. Zo heeft LG het nieuwe webOS platform onthuld dat op korte termijn op 70 procent van alle tv’s van het bedrijf moet staan, en toonde Panasonic een aantal nieuwe functies van het Smart Viera platform. Samsung heeft het Smart Hub platform op verschillende punten verbeterd en Philips kondigde aan dit jaar de eerste Smart tv met Android te lanceren. Panasonic liet overigens ook weten binnenkort over te stappen op Firefox OS voor Smart tv’s. Het huidige platform van het Japanse bedrijf wordt dan aan de kant geschoven. Het lijkt er dus op dat één standaard voor Smart tv-software verder weg is dan ooit. 

2014 lcd en plasma tv-series

We hadden je graag net als eerdere jaren een compleet overzicht gegeven van de nieuwe lcd tv’s en plasma tv’s die de grotere fabrikanten in 2014 naar Nederland brengen maar ‘helaas’ was er met name aandacht voor de high-end modellen met 4K-resolutie of oled display. Veel fabrikanten hebben dan ook maar enkele details over de nieuwe lcd en plasma tv’s bekendgemaakt, en ook op de prijzen moeten we nog even wachten. Opvallend was wel dat plasma nagenoeg verdwenen is van de beursvloer. Alleen LG kondigde nieuwe plasma tv’s aan voor 2014 maar liet nauwelijks iets van de nieuwe modellen zien. Samsung bracht geen plasma tv’s mee maar beloofde later dit jaar nieuwe modellen te lanceren. Panasonic maakte vorig jaar al bekend dat er in 2014 geen nieuwe plasma tv’s meer gelanceerd worden. Overigens toonde Dolby tijdens CES een nieuwe techniek waarmee de beeldkwaliteit van ‘normale’ lcd led tv’s drastisch verbeterd kan worden, iets waar we dit jaar zeker meer van gaan zien. Een overzicht van alle reeds aangekondigde plasma en lcd tv’s van de grotere fabrikanten vind je in ons 2014 home cinema overzicht.

3D tv’s

Tja, over 3D valt helaas weinig meer te vertellen dit jaar. De verwachting was dat we eindelijk de eerste bril-vrije 3D tv’s voor consumenten zouden gaan zien maar helaas was er maar weinig te melden. Er was inderdaad een aantal fabrikanten, waaronder Sharp en Samsung, die een bril-vrije 3D toonde maar het ging in beide gevallen puur om een prototype. We hoeven dit jaar waarschijnlijk dan ook geen bril-vrije 3D tv’s op de markt te verwachten. Hoewel er weinig aan besteed werd beschikt het merendeel van de ‘normale’ tv line-up van alle grote fabrikanten wel over 3D-weergave. Zoals verwacht hebben de meeste fabrikanten dit jaar voor passief 3D gekozen.

Audiosystemen en Blu-ray spelers

Bij de lancering van nieuwe tv’s hoort natuurlijk ook de presentatie van nieuwe audiosystemen voor een optimale audioweergave. Alle grote fabrikanten hebben nieuwe audiosystemen aangekondigd waarbij de focus met name ligt op een strak design en lastig uit te spreken termen die allemaal moeten zorgen voor een betere audiokwaliteit. Daarbij wordt er veel aandacht besteed aan draadloze technieken voor het streamen van audio en video. Op het gebied van Blu-ray spelers zien we dit jaar weinig bijzonders, afgezien van de 4K-upscaling functie van de meeste high-end modellen. Sharp presenteerde echter wel een interessant en uniek model dat draadloos audio en beeld naar respectievelijk speakers en een tv kan streamen.

Een overzicht van alle producten voor 2014

Natuurlijk is er veel meer gepresenteerd en gelanceerd dan hierboven beschreven, waaronder ook home cinema systemen, Blu-ray spelers draadloze speakers en soundbar systemen. Daarom hebben we ook dit jaar weer een overzicht gemaakt van alle producten die je in 2014 in Nederland kunt verwachten. Hiervoor kun je terecht in ons home cinema overzicht 2014.

2014 wordt een interessant jaar

Alles bij elkaar genomen hebben we op het gebied van home cinema een zeer interessante CES 2014-beurs meegemaakt. Er zijn veel nieuwe producten gepresenteerd en nieuwe technieken als 4K Ultra HD worden eindelijk tegen betaalbare prijzen op de markt gebracht. Wil je al het CES 2014 nieuws nog even rustig nalezen dan kan dit in ons CES 2014 archief. Natuurlijk houden we je in 2014 ook weer op de hoogte van al het nieuws omtrent home cinema apparatuur.

Reacties (1)