Belgen komen met nieuw ‘Real Surround 5.1’ audioformaat

21 juli 2011 1 Minuut 0 Reacties
Real-Surround

In België schijnen ze verder te zijn dan in de rest van de wereld, wat surround sound betreft althans. Franky Lemoine van de High Multimedia Group heeft samen met een groepje gepassioneerde mastering ingenieurs een techniek ontwikkeld die de surround ervaring écht aan kan bieden.

Volgens deze Belgen is het surround sound wat we nu kennen in 9 van de 10 gevallen geen echt surround geluid en dient het vaak ook nog eens puur om effecten in de surround kanalen weer te geven. “Via psychoakoestische effecten worden de hersenen ‘gefopt’ en word zo de illusie van surround opgewekt. “Na stereo kwam Dolby Surround. Na Dolby Surround moet nu echt surround komen: ‘Real Surround’,” aldus Lemoine. Het verschil in geluidkwaliteit is volgens Lemoine onmiskenbaar. High Multi Media Group heeft nu een techniek (Umac HD) ontwikkeld om stereo- en monofiles te remasteren naar ‘Real Surround 5.1’.
Het grote verschil tussen de luisterkwaliteit van Umac HD en alle al bestaande surroundsystemen en -encoders zit hem volgens de Belgen vooral in de geluidsbeleving. Het nieuwe audioformaat moet de ideale plaats voor beluistering, ofwel ‘sweet spot’, opmerkelijk breder maken. Met als gevolg dat de muziek een veel groter luisterveld heeft. Daarnaast zou ook het gevoel van een breder links – rechts spectrum nadrukkelijk aanwezig zijn in de surround files van Umac.

De potentiële markt die door de Umac HD software vrijkomt is enorm: alle films ooit gemaakt, alle documentaires, televisieseries, sportwedstrijden en alle muziek ooit opgenomen kan worden omgezet naar ‘Real Surround 5.1’. Elke opname, zelfs in mono, kan een ‘Real Surround 5.1’ beleving worden.De High Multimedia Group is momenteel in gesprek met enkele Belgische kabelmaatschappijen voor het toepassen van de techniek. Wellicht zien we ‘Real Surround 5.1’ binnenkort ook in Nederland terug.

Wil je de ervaring persoonlijk vaststellen, dat kan op deze website.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (1)

Leo van Ham

Leo van Ham
21 juli 2011 om 12:56

Ik heb maar 1 tip als ik zoiets had uitgevonden. GA direct naar de US. De grootste van zowel de movie industry als de platen industry zitten daar. Heel veel succes!!! owja maybe even kijken naar de naam Umac. Het grote bedrijf Apple blijkt nogal haastig te zijn met namen die op mac lijken 😉

Inloggen