Enkele weken geleden kon je kennismaken met het Smart Me-assortiment van Marmitek in onze uitgebreide review. Het bedrijf heeft echter nog meer slimme producten in het assortiment die werken via het Tuya-platform. Wij gingen aan de slag met de binnenkort verkrijgbare Marmitek Buzz LO en de Bell ME WHT, respectievelijk een slimme videodeurbel en een draadloze gong. De videodeurbel heeft een adviesprijs van 99,99 euro. De draadloze gong kost je 19,99 euro.
Wat is het?
De Marmitek Buzz LO is een deurbel met camera en bewegingsmelder. Beelden worden opgenomen in een 1080p-resolutie in een hoek van 145 graden en de videodeurbel beschikt verder over een ingebouwde speaker en microfoon voor tweewegcommunicatie. Je ontvangt notificaties op je smartphone via de Smart Me-app en kunt dus direct communiceren met je bezoekers. Ook beschikt de Buzz LO over nachtzicht en kun je beelden lokaal opslaan op een sd-kaart (niet meegeleverd) of via de cloud (abonnement vereist). Volgens Marmitek werkt de videodeurbel op de aansluiting van je bestaande deurbel en heb je geen gateway of software nodig. Vreemd, want volgens mij is de Smart Me-app toch echt een software-applicatie. De app heb je dus wel gewoon nodig.
De videodeurbel heeft een ip54-certificaat en is stofbestendig en plensdicht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als het buiten hard regent. De videodeurbel blijft goed werken tussen de -20 en +50 graden Celsius.
Je kunt de Marmitek Buzz LO gewoon aansluiten op je bestaande mechanische gong, maar je kunt ook kiezen voor de Bell ME WHT. De Bell ME is een draadloze gong die je gemakkelijk via de app kunt verbinden met de Buzz LO videodeurbel. Je kunt meerdere Bell ME gongs aansluiten op de videodeurbel, zodat je door het hele huis kunt horen wanneer er iemand aanbelt. Andersom lukt het ook. Je kunt meerdere videodeurbellen verbinden met één Bell ME gong.
Design van de Marmitek Buzz LO
De Marmitek Buzz LO heeft een vrij neutraal design en bestaat voor het grootste deel uit matzwart plastic. De camera en de bewegingsdetector heeft een glanzender zwart frontje. De afmetingen bedragen 115 x 45 x 28 millimeter. Hiermee is deze videodeurbel kleiner en minder opvallend in vergelijking met veel andere merken.
De deurbelknop zelf heeft een blauwe verlichtingsring en drukt goed in. We zien wel eens deurbellen langskomen waarbij je geen idee hebt of je nu aangebeld hebt of niet. Bij de Marmitek Buzz LO zal iedere bezoeker weten of die goed gedrukt heeft. De speaker van de videodeurbel laat ook het geluid van een deurbel horen zodra je bezoeker gedrukt heeft. Dat helpt natuurlijk ook mee.
Aan de achterkant van de deurbel vind je onderaan de ruimte voor de sd-kaart en tevens een usb-aansluiting. De videodeurbel wordt geleverd met een houder aan de achterkant. Deze bevestig je eerst op de muur. De videodeurbel zelf plaats je vervolgens in deze houder, waarna je het geheel met een schroef vast kunt zetten. Wil je liever de hoek van de camera naar links en rechts aanpassen? Dat kan met de meegeleverde muurbevestigingshoek. Tevens wordt er een muurbevestigingsset met schroeven meegeleverd, net als een beknopte handleiding en een connectie kit voor je bestaande mechanische gong.
Installatie
Volgens Marmitek kun je de Buzz LO videodeurbel gewoon aansluiten op je bestaande deurbel-aansluiting (8-16V 50 Hz). Je hoeft geen kabels te trekken, geen transformator te installeren en geen hub aan te schaffen. Zo simpel bleek het in onze praktijk niet te zijn, wat mogelijk komt doordat we een pre-productie exemplaar met kuren hebben. Eenmaal aangesloten ging de oude mechanische gong namelijk continue af, maar gelukkig levert Marmitek een connectiekit mee die je op je oude gong kunt aansluiten om dit te voorkomen. Eenmaal aangesloten gebeurde er helemaal niets, terwijl ik toch gewoon een normale deurbel (8V) heb hangen. Het rode lampje op de deurbel bleef continue branden, waardoor ik met geen mogelijkheid verder kon. Helaas zit alles hier in de meterkast in mijn huurappartement weggewerkt in buizen en muren, dus even kijken waar het probleem precies zit is dan ook niet echt een gemakkelijke optie.
Een bezoekje aan de ouders stond in het weekend gepland, dus ging de deurbel mee. Ze hebben zelf een videodeurbel hangen, waardoor ik weet dat het met de bekabeling daar in ieder geval goed zit. En eenmaal opgehangen op de bestaande deurbelaansluiting werkte het ook meteen. De installatie is erg eenvoudig en na het invoeren van het wifi-netwerk wordt er meteen gevraagd of je de oude mechanische gong wilt gebruiken of de Bell ME WHT draadloze gong. Werkt je bekabeling dus mee, dan duurt dit hele proces van installeren en instellen slechts een paar minuten. Wel kun je enkel je 2,4 GHz-band selecteren en missen we ondersteuning voor 5 GHz. Dit laatste zagen we wel terug bij de Ring Video Doorbell 3.
Eenmaal thuis heb ik een nieuwe poging ondernomen met een externe voeding en een transformator. Dit keer was het geen probleem en was de Buzz LO snel geïnstalleerd. Waar het probleem precies ligt is onduidelijk, maar het zou kunnen dat ons pre-productie sample wat kuren had. Overigens beschikt de Buzz LO ook over een usb-aansluiting. Hiermee kun je de videodeurbel gemakkelijk met een usb-kabel en stekker in het stopcontact steken. Hiermee heb je ook volledige functionaliteiten, maar kun je de Buzz LO niet ophangen. De kabel zit dan in de weg. Ook is de Buzz LO via deze weg natuurlijk niet op de mechanische gong aangesloten.
Marmitek garandeerde ons na publicatie van deze review nogmaals dat de deurbel in elke situatie op je bestaande aansluiting moet kunnen werken. We ontvangen binnenkort een nieuwe deurbel en werken deze review indien nodig bij.
De Marmitek Smart Me-app
Je maakt gebruik van de Marmitek Smart Me-app. Dit is dezelfde app die je ook gebruikt voor de andere producten van Marmitek. Heb je dus meerdere producten van dit merk? Dan ken je de app al. Wel heeft de videodeurbel een eigen omgeving. Op het thuisscherm zie je de liveweergave van de camera bovenaan. Daaronder zie je zes knoppen om een foto te maken, te spreken met je bezoeker of beelden op te nemen. De drie knoppen daaronder laten je gemaakte opnames afspelen, de cloudopslag beheren en de laatste knop is voor het alarm in combinatie met de bewegingsdetectie. In de instellingen (rechts bovenaan in de app) kun je opties wijzigen voor nachtzicht, bewegingsdetectie aan of uit en de gevoeligheid van de bewegingsdetectie instellen. Helaas kun je verder vrij weinig instellen qua bewegingsdetectie. Je kunt geen gebieden uitsluiten, grenzen aangeven of vlakken selecteren. Je hebt enkel de optie om de bewegingsdetectie aan en uit te zetten in combinatie met het aanpassen van de gevoeligheid.
Qua bewegingsdetectie is de Buzz LO dus wat minder goed uitgerust, maar gelukkig kun je wel veel zaken automatiseren. Heb je één van de lampen van Marmitek in de gang hangen? Dan kun je volgens een als-dan principe instellen dat als de deurbel gaat, de lamp in de gang moet gaan branden. Deze koppelingen kun je gemakkelijk leggen via de knop ‘Scenario’s’ in de Smart Me-app. Alle Smart Me-producten van Marmitek kun je op die manier met elkaar laten samenwerken. En aangezien Smart Me draait op het Tuya-platform opent dit ook gelijk de deuren naar producten van diverse andere fabrikanten. Via het automatiseren kun je onder andere ook geofencing gebruiken, waarbij je zaken kunt automatiseren bij het verlaten van je huis of bij het thuiskomen. Een ander voordeel van de app is dat je meerdere streams naast elkaar kunt zien met de functie Multi-Camera View. Zo kun je het beeld van de Buzz LO tegelijk bekijken met het beeld van bijvoorbeeld de View ME of de View Mo camera’s in de Smart Me-serie. Koop je meerdere Buzz LO videodeurbellen, dan kun je ook tegelijk meerdere liveweergaves zien (maximaal vier streams tegelijk op iOS en zes tot acht streams op Android).
Wat we overigens wel missen is ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa. Bij de andere Smart Me-producten werden beide spraakassistenten wel ondersteund. Wellicht dat dit op een later moment nog toegevoegd wordt.
Buzz LO in gebruik
Zodra er aangebeld wordt (of de bewegingsdetectie ziet een beweging), dan krijg je een notificatie op je smartphone. Klik je hierop, dan word je naar de liveweergave gebracht en kun je zien wie er voor je deur staat en hier eventueel mee spreken. Het geluid is zowel op de smartphone als via de Buzz LO videodeurbel goed te horen, dus over de geluidskwaliteit valt weinig te klagen. Datzelfde geldt ook voor het beeld. De 1080p-weergave voldoet uitstekend, maar andere videodeurbellen beschikken vaak over een grotere beeldhoek. De hoek in de breedte is prima, maar in de lengte hadden we graag iets meer gezien op het beeld. Hang de videodeurbel dus niet te hoog, want dan kun je nog wel eens een kind missen die voor je deur staat.
Een probleem is er wel met de notificaties. Heb je alle opties aanstaan, dus zowel bewegingsdetectie, notificatie bij het aanbellen en het maken van een foto, dan krijg je drie notificaties tegelijk. Deze verschijnen allemaal over elkaar heen op dezelfde plek. Klik je op de notificatie van de foto, dan word je niet naar de liveweergave gebracht. Je zult dus echt op de notificatie moeten klikken dat er aangebeld wordt en dat betekent eerst je notificaties goed lezen, de verkeerde notificatie wegswipen en dan op de belnotificatie klikken om naar de liveweergave te gaan. Dit lijkt echter gemakkelijk met een update op te lossen, dus laten we hopen dat Marmitek hier nog even naar gaat kijken. Klik je eenmaal op de notificatie, dan word je snel naar de liveweergave gebracht. Binnen een paar seconden kun je zien wie er voor de deur staat.
Zoals gezegd heb je weinig opties om de bewegingsdetectie aan te passen. Je kiest simpelweg voor aan of uit en kunt desgewenst de gevoeligheid aanpassen. Op een hogere gevoeligheid ging de bewegingsdetectie vrijwel continue af, ook als er niemand in de buurt was. Wel waaide het hard, dus het zou kunnen dat de bewegingsdetectie afging op heen en weer bewegende takken van een boom op vijf meter afstand. Schakel je de gevoeligheid iets terug, dan werkt het perfect. Je zult eerder een notificatie van de bewegingsdetector op je smartphone krijgen voordat de bezoeker ook maar de kans krijgt om de deurbel in te drukken. Het eerder genoemde nadeel speelt dan ook hier een rol. De verschillende notificaties (beweging en bel) vallen over elkaar heen.
Erg positief ben ik over de Bell ME gong. Deze gong doet precies wat het moet doen. Zodra er aangebeld wordt zal deze direct een deurbelgeluid of muziekje laten horen. Je hebt de keuze uit vier verschillende geluiden, namelijk twee deurbelgeluiden en twee muziekjes. De muziekjes zijn voor eventjes leuk, maar je zult hier al snel kiezen voor het normale deurbelgeluid. Qua design is het niet de mooiste draadloze gong en het witte vierkante apparaatje heeft een groot plastic-gehalte, maar het werkt wel uitstekend. De Bell ME gong werkt op drie AA-batterijen.
Conclusie
De Marmitek Buzz LO is een interessante videodeurbel om te overwegen als je op zoek bent naar een dergelijk apparaat. Voor 99,99 euro haal je een betrouwbare videodeurbel in huis die samen met de Bell ME draadloze gong uitstekend functioneert. Het installatieproces was wel een dingetje. De deurbel zonder transformator eenvoudig op de bestaande bedrading aansluiten lukte ons niet, maar volgens Marmitek had ons pre-productie exemplaar mogelijk kuren en dus garandeert het bedrijf dat de versie die in de winkel ligt wél moet werken. Over enkele weken krijgen we de uiteindelijke retailversie en werken we deze review indien nodig bij. Dat gezegd hebbende zijn de elkaar overlappende notificaties wat onhandig, missen we een iets grotere verticale kijkhoek en zijn er weinig opties om bewegingsdetectie verder in te stellen.
Eenmaal geplaatst doet de videodeurbel echter precies wat het moet doen. Je krijgt een notificatie bij beweging en als er iemand aanbelt geeft de Buzz LO een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. De gebruiker krijgt zelf de keuze tussen lokale opslag en de cloud, dus je zit niet perse vast aan een maandelijks abonnement. Ook de mogelijkheid om scenario’s te maken en de Buzz LO te laten samenwerken met andere Smart Me-producten is een interessante mogelijkheid. De Buzz LO is een betrouwbare videodeurbel, maar mist net dat beetje extra om echt onderscheidend te kunnen zijn. De prijs van 99,99 euro maakt echter veel goed.
Reacties (10)