Samsung QE55Q80T – specificaties
- Wat: Ultra HD Full Array LED-LCD-tv met lokale dimming (5×10 segmenten)
Schermformaat: 55 inch (138 cm), vlak - Aansluitingen: 4x HDMI (3x v2.0, 1x v2.1 (40 Gbps), eARC, ALLM, VRR, HFR), 1x optisch digitaal uit, 2x USB, 3x antenne, Bluetooth
- Extra’s: HDR10, HLG, HDR10+, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Tizen 5.5, AirPlay 2, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Quantum 4K Processor
- Afmetingen: 1.228 x783 x 256 mm (incl. voet)
- Gewicht: 21,0 kg (incl. voet)
- Verbruik: 154 / 0,5 watt (Energielabel B)
- Adviesprijs: 1.799 euro
Een compleet overzicht van alle Samsung-modellen met hun specificaties vind je in de Samsung 2020 QLED tv line-up. Alle andere line-ups voor 2020 vind je hier.
Samsung QE55Q80T – Design
De Q80T (QE55Q80T) is uitstekend afgewerkt en mooi gedesigned. Het dunne metaalkleurige kader valt nauwelijks op aan de voorzijde, maar geeft het ietwat dikkere profiel een stijlvol karakter. De gewelfde rug doet hem ook slanker lijken.
Het toestel staat op een stevige centrale voet. De voetplaat is maar 39 cm breed, zodat het toestel ook op minder brede meubels past. Alhoewel de montage sterk is, wiebelt het toestel wel gemakkelijk. Vooral naar voor kantelt het ietwat te snel, omdat de voetplaat niet ver voor het toestel uit steekt.
Aan de achterzijde zijn lange inkepingen voorzien om de kabels naar de holte van voet te leiden, zodat je bekabeling netjes opgeruimd blijft.
Samsung QE55Q80T – Aansluitingen
De Samsung Q80T-serie is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, waarvan één HDMI2.1 om een hogere bandbreedte leveren. Op HDMI 4 kan je 40 Gbps bandbreedte gebruiken, genoeg om 4K120 10 bit 4:4:4 signalen aan te bieden. Het toestel ondersteunt verder ook eARC, ALLM, én VRR (HDMI VRR en AMD Freesync). Meer informatie over al deze functies, en of je ze nodig hebt vind je in ons HDMI 2.1-artikel.
Daarnaast vind je twee USB-aansluitingen, een optisch digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting en antenne-aansluitingen. Alle aansluitingen staan aan de zijkant wat wandmontage vergemakkelijkt. Een hoofdtelefoonaansluiting ontbreekt, maar de Q80T beschikt wel over Bluetooth voor draadloze hoofdtelefoons.
Samsung QE55Q80T – Gebruiksgemak en smart tv
Installeren kan op de klassieke manier, met behulp van de afstandsbediening, maar wie liever zijn smartphone gebruikt, installeert de Samsung Smart Things app. Het maakt het hele proces nog iets eenvoudiger.
Samsungs Smart Hub interface is overzichtelijk en handig in gebruik. De interface reageert erg snel, en is vlot te navigeren. Deze nieuwe versie lijkt enkel cosmetische aanpassingen te bevatten. Zo zijn de tegels op het Home scherm nu vierkant zodat ze minder plaats innemen en is de achtergrondkleur van de interface donker. Of oudere toestellen de nieuwe interface zullen krijgen is voorlopig niet zeker. Samsung introduceert nieuwe features niet systematisch op oudere modellen.
Een deel van de instellingen zoals de beeld- en geluidsmode, of de spelmode kan je selecteren vanuit het Home menu. Het volledige instellingenmenu is goed geordend, met enkel de eenvoudigste instellingen snel bereikbaar. Voor meer complexe instellingen ga je naar de ‘expertinstellingen’. Instellingen voor de spelmode vind je onder ‘Algemeen, Beheer externe apparaten’.
De Smart Hub blijft zeker een van onze favoriete smart tv platformen. Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden verwijzen we je door naar ons achtergrondartikel over de Samsung Smart Hub.
Afstandsbediening
De remote van de QE55Q80T is identiek aan die van vorig jaar. De kleine, zwarte afstandsbediening is licht gebogen en ligt goed in de hand. De toetsen laten zicht gemakkelijk indrukken. De remote is erg eenvoudig, dus lang zoeken naar de juiste toets is een zeldzaamheid. Samen met de Smart Hub zorgt hij voor een uitstekende werking.
Onze enige klacht: wie nog steeds de gewoonte heeft om zendernummers in te toetsen, moet dat doen met een “on screen” nummerblok, want op de afstandsbediening zelf staan geen nummertoetsen. Er zijn sneltoetsen voor Netflix, Amazon Prime Video en Rakuten tv (Movies). Je kunt de afstandsbediening configureren om er aangesloten apparaten mee te bedienen. Selecteer het lint met alle bronnen, en kies helemaal rechts “Instellen universele afstandsbediening”.
Functies
De Q80T beschikt over een dubbele tv-tuner voor digitale tv (DVB-T2/C/S2) en één CI+-slot. Kijken en tegelijk een ander kanaal opnemen kan enkel als een van beide kanalen onversleuteld is. YouTube en Netflix kan je naar de tv casten via Google Cast, en voor iOS gebruikers is er ondersteuning voor Airplay2. De mediaspeler is goed, maar kan niet overweg met het oudere Divx of Xvid en hij speelt geen DTS soundtracks. Ondertitels en HDR vormden geen probleem, en de audiospeler is volledig.
De remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken. Voorlopig is er helaas nog geen ondersteuning voor Nederlands, al kan je Bixby wel in het Engels gebruiken.
Met Ambient Mode heeft Samsung ook een leukte troef in huis om de tv een functie te geven als je niet actief tv kijkt. Kies een leuk patroon, een kunstwerk, of je eigen foto’s en de tv wordt zo een deel van je interieur.
Samsung QE55Q80T – Beeldverwerking
De Samsung Quantum Processor 4K levert uitstekende resultaten voor beeldverwerking. Hij detecteert snel en betrouwbaar alle film- en videoframerates zodat gekartelde randen zeldzaam zijn. Samsung heeft zijn menu-opbouw licht aangepast. Zo staat de ruisfilter nu onder het submenu ‘Beeldscherpte instellingen’. Bovendien heeft Samsung zich opnieuw bedacht en in plaats van een ‘Laag’ en ‘Auto’ instelling is er nu opnieuw enkel een ‘Auto’ instelling. Die instelling zorgt zowel voor willekeurige ruis als blokruis, en het werkt gedeeltelijk kleurbanden weg. De ‘Auto’ instelling leverde goede resultaten zowel met alle types ruis, en werkte ook gedeeltelijk kleurbanden weg. In onze lastige Game Of Thrones scène gaf dat goede resultaten, zonder overmatig detailverlies, al wordt het beeld nog steeds een streepje zachter. In een test beeld met heldere kleurgradiënten bleven er wel wat banden zichtbaar.
De QE55Q80T (Q80T-serie) heeft een uitstekende bewegingsscherpte. Ook deze instellingen vind je nu onder de ‘Beeldscherpte instellingen’. Wie geen gedoe wilt, selecteert de ‘Auro’ instelling. Wil je toch wat personalisatie, probeer dan ‘Aangepast’. Met ‘Waasvermindering’ op 10 zie je erg veel detail in snel bewegende beelden. ‘Trilvermindering’ maakt ook stotterende panbeelden vloeiend. Samsung veroorzaakt nu ook minder hinderende beeldartefacten, en zelfs op de maximale stand vonden we de resultaten prima. Wie een hekel heeft aan beeldinterpolatie kan Trilvermindering naar smaak instellen. ‘LED Clear Motion’ activeert Black Frame Insertion (wat is BFI) voor haarscherpe beelden. Er is dan wel wat lichte flikker zichtbaar.
Belangrijkste instellingen
In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv.
Algemeen | Expertinstellingen | Beeldscherpte Instellingen |
Beeldmodus: Film Beeldformaatinstellingen: 16:9 standaard Aanpassen aan scherm: Aan |
Helderheid: 23 Contrast: 45 Scherpte: 0 Kleur: 25 Tint(G/R): 0 Lokaal Dimmen: Standaard Contrastverbetering: Uit Filmmodus: Auto Kleurtint: Warm 2 Gamma: BT.1886 / 0 RGB-modus: Uit Kleurruimte: Auto |
Aangepast:
Wazigheidsverm. : 10 Ruisreductie: Auto of Off |
Samsung QE55Q80T – Beeldkwaliteit
Samsung gebruikt op zijn QLED-modellen nog steeds een VA-paneel en quantum dot-technologie. Je mag dus uitstekend contrast en rijke kleuren verwachten. Het VA-paneel heeft een ANSI-contrast van ongeveer 4.500:1, dat is erg hoog maar we kunnen local dimming niet uitschakelen dus vermoedelijk ligt het echte eigen contrast iets lager. Met local dimming in de standaard stand stijgt dat nog naar 4.850:1 en op andere testpatronen gaat het contrast zelfs boven de 13.000:1. Een zeer goed resultaat.
De Q80T is uitgerust is met een Full Array achtergrondverlichting met local dimming. De Q80T is uitgerust met 5×10 segmenten en daarmee levert hij betere resultaten dan we verwacht hadden. Om te beginnen is zijn contrast erg goed, en door het hogere aantal horizontale segmenten kan hij de zwarte balken boven en onder de film erg goed donker houden. Het is wel duidelijk dat Samsung kleinere lichtdetails en accenten wat benadeelt, net om hinderende sprongen in de achtergrondverlichting te voorkomen. Dat was zichtbaar in de Gravity-scène, waar sterren toch iets donkerder zijn, en je nog heel licht wat pompen kan zien. Ondertitels veroorzaken nauwelijks nog hinder in donkere scènes, sterker nog, het lijkt ons dat Samsung ondertitels in dat geval actief dimt. Het risico dat de onderste helft van het scherm oplicht door ondertitels is blijkbaar zo goed als verdwenen. Over het algemeen werkt de dimming van de Samsung zeer goed. Onze nachtscène uit Harry Potter bijvoorbeeld toonde veel detail, en weinig tot geen hinderend pompen van de helderheid.
Het scherm van de QE55Q80T heeft een uitstekende uniformiteit. Een dunne rand aan de linkerzijde vertoonde wat lichte magenta verkleuring, maar die was enkel zichtbaar op uniform grijze testbeelden en viel nooit op in gewone beelden.
In de ‘Film’ beeldmode zijn de resultaten erg goed. Hou er rekening mee dat ‘Helderheid’ in de instellingen nu de nieuwe naam is voor wat vroeger ‘Achtergrondverlichting’ heette. Met die instelling op 23 is het beeld al helder genoeg, je kan het nog flink hoger halen als je kijkt bij veel omgevingslicht. De grijsschaal is neutraal, en neigt ten gevolge van de local dimming in de helderste tinten naar te helder, al stoort dat niet echt. De kleurweergave is prima, de iets hogere gemiddelde fout (net boven de zichtbare grens) is steevast te wijten aan iets te heldere weergave. De Samsung komt best tot zijn recht in gewone kijkomstandigheden met matig omgevingslicht maar doet het ook prima bij verduistering.
Samsung QE55Q80T – HDR
Samsung ondersteunt naast HDR10 en HLG nog steeds enkel HDR10+. De afwezigheid van Dolby Vision blijft wat jammer.
Het scherm pakt uit met een piekluminantie van ongeveer 866 nits, maar over lange periodes ligt ze eerder rond de 820 nits. Op een volledig wit scherm haalt de Q80T nog steeds een ruime 511 nits. Ze liggen iets lager dan wat we vorig jaar op de Q80R vonden (1070 / 560), maar dit blijft een zeer goed resultaat.
Het kleurbereik is onveranderd: 89% DCI-P3 en 65% Rec.2020. Ons testsample is in HDR uitstekend gekalibreerd. Het volgt de vereiste helderheidscurve nauwkeurig, en houdt rekening met de metadata zodat je alle witdetail ziet. De kleurweergave is degelijk, maar rood en blauw zijn wat ondergesatureerd waardoor ze iets fletser zijn dan vereist.
We merken wel dat de werking van de achtergrondverlichting in HDR er voor zorgt dat sommige scènes licht aan impact inboeten. In heldere beelden is er geen probleem, en in overwegend donkere beelden doet de Samsung het prima. In donkere beelden met veel contrast, lees: met een aantal heldere elementen, zorgt de voorzichtige achtergrondverlichting er voor dat die heldere elementen wat donkerder zijn. En dat kost natuurlijk wat contrast, en impact. Toch prefereren we deze aanpak boven duidelijk zichtbare segmentgrenzen.
Samsung QE55Q80T – Gaming, Reflecties en kijkhoeken
De Q80T geniet niet van de Ultra Viewing Angle Film die je op de Q90T vindt. Het beeld verliest duidelijk aan contrast wanneer je vanuit een hoek kijkt, maar de kleurweergave blijft wel erg goed. Opvallend is dat je ook in dit geval nauwelijks de segmentgrenzen kan zien, wat nogmaals illustreert hoe Samsung dit prima beheert.
In de Filmbeeldmode is de input-lag 76,9 ms, een degelijk resultaat. In game mode zakt die nog naar 11,9 wat zonder meer uitstekend is. Gamers kunnen verder ook gebruik maken van ALLM, en VRR (HDMI VRR en AMD Freesync) met een bereik van 48 tot 120 Hz (meer uitleg over alle features vind je hier). In de spelmodus kan je ook Motion plus instellingen aanpassen om meer detail zichtbaar te maken. Je vindt er ook de ‘Dynamic Black Equalizer’ waarmee je zwartdetail beter zichtbaar kunt maken.
Samsung QE55Q80T – Geluidskwaliteit
De QE55Q80T (Q80T-serie) maakt indruk met zijn krachtige audio. Het 60W geluidssysteem is in staat om de muren te doen daveren, het volume kan echt erg hoog. Opvallend is dat het toestel er dan ook in slaagt om vervorming tot een minimum te beperken. De intro van Krupa (Apollo 440) was sterk, met een duidelijke high hat en drum. En zelfs onze moeilijkste test, The Struggle Within van Metallica kwam er knap uit. Samsung biedt akoestische tuning van de kamer aan, maar in tegenstelling tot vorige jaren hoef je dit niet meer op voorhand te doen. Zodra je in ‘Algemeen, Intelligente instellingen’ ‘Aanpasbaar Geluid+’ selecteert, voert de Samsung de akoestische aanpassing in real-time uit. Het effect is hoorbaar, probeer het zeker uit.
Dolby Atmos ondersteuning blijft afwezig op Samsung tv’s, maar Samsung heeft op dit model wel een alternatieve oplossing gelanceerd: OTS (Object Tracking Sound). Met luidsprekers aan de bovenzijde van het scherm wordt het algemene klankbeeld wat opgetild. Met surroundbronnen gaf de audio ook een duidelijkere positionering van de klank.
Review-apparatuur
Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 HDR2000 Colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een VideoForge Pro patroongenerator, en de Spectracal Calman for Business software. Om eventuele HDR-problemen te analyseren gebruiken we een HDFury Vertex. Meer info over onze meetapparatuur vind je hier.
Samsung QE55Q80T – Conclusie
Wie voor Samsung kiest weet ondertussen dat er geen Dolby Vision of Atmos op het menu staan. Het blijft wat ons betreft een minpuntje. Atmos van externe bronnen kan je wel doorgeven aan een Atmos-soundbar. Maar veel andere minpunten vinden we niet. Ja, de Q80T heeft maar 50 dimming-zones, en dat heeft uiteraard impact. Samsung opteert voor een voorzichtige aanpak, die in de meeste beelden goede resultaten geeft, maar die bij hoog contrast beelden de heldere accenten wat donkerder maakt.
Toch staan de local dimming prestaties ook bij de goede punten van de QE55Q80T. Segmentgrenzen blijven uitstekend verborgen, en er is nauwelijks nog wisselvallige helderheid zichtbaar. Ook ondertitels veroorzaken dat nog slechts minimaal, een echt probleem is dat niet meer. En het contrast vaart er wel bij, de beelden zijn erg knap. De kleurweergave is goed, al kan de kalibratie wat dat betreft een tikje beter. De beeldverwerking is uitstekend, en alhoewel Samsung niet al te veel opties biedt om bepaalde zaken aan te passen, zijn we erg tevreden over het resultaat. Gamers worden op hun wenken bediend, met een HDMI 2.1-aansluiting met de belangrijkste gamer-features. Nog een opvallend pluspunt is de krachtige en kwalitatief uitstekende audio. Gebruiksgemak van de smart hub en bijhorende remote is zeer goed, en het app-aanbod is erg ruim.
De prijs lijkt ons correct, het toestel kan zo de concurrentie aan met de Sony XH95. De Sony presteert een tikje beter voor beeldkwaliteit, hij is helderder en beter gekalibreerd, voor audio prefereren we de Samsung die wat ruimer klinkt. Gamers kiezen onvoorwaardelijk voor Samsung, daar laat Sony een steek vallen.
Reacties (11)