Eerder deze maand introduceerde Innr zijn eerste producten voor in de tuin. Het Nederlandse bedrijf komt met een set van spots die in de tuin kunnen worden geplaatst, plus een lichtstrip die overal in de tuin opgehangen of neergelegd kan worden. In deze review bekijken we de nieuwe Innr buitenverlichting.
Innr Smart Spot Lights
De Innr Smart Spot Lights zijn slimme spotjes die je in de tuin kunt plaatsen. Innr heeft naar eigen zeggen bewust gekozen voor een set van drie spots, in plaats van een enkele ledlamp met een vergelijkbare maximale lichtsterkte. Zo kunnen bijvoorbeeld beplantingen, balkons en schuttingen veel individueler en van meer kanten worden belicht dan bij een enkele spot. Daarnaast zijn de Smart Spot Lights qua voeding flexibel te installeren. De producten zijn uit te breiden met de verlengkabels tot een maximale lengte van 35 meter. De spots kunnen echter niet individueel afgesteld worden. Je stelt de helderheid en kleur dus altijd in voor de gehele set van drie.
De spotlights zijn in een pakket van drie verkrijgbaar en kunnen op een control box worden uitgebreid tot vijf spots met de los verkrijgbare singlepacks. De prijs bedraagt 139,99 euro voor een set van drie (OSL 130 C) en een extra spot kan voor 34,99 euro gekocht worden. De verlengkabel van 2 meter (OEC 120) kost 14,99 euro, de 5 meter variant (OEC 150) is verkrijgbaar voor 19,99 euro.
Innr Flex Lights
De flexibele lichtstrip (Flex Lights) heeft een lengte van twee meter of vier meter. De lichtstrips bevatten een groot aantal leds die een diffuus geven. De leds zijn zelf niet zichtbaar, wat zorgt voor een egaal gekleurde led-strip, van begin tot eind. De Innr Flex Lights komen in twee varianten: OFL 120 – 2 meter (59,99 euro) en OFL 140 – 4 meter (99,99 euro).
Alle nieuwe buitenproducten van Innr maken gebruik van het ZigBee-protocol en kunnen dus worden gebruikt in Zigbee-netwerken. Ze zijn dus ook compatibel met een bridge van marktleider Philips Hue.
Design
Beide nieuwe buitenproducten van Innr zijn voorzien van een IP67-certificaat, wat inhoudt dat ze zonder problemen in alle weersomstandigheden te gebruiken zijn. Dat is natuurlijk wel handig, want de kans is groot dat zowel de spots als de lichtstrip regelmatig met een regenbui te maken kunnen krijgen.
Lichtstrip
De flexibele lichtstrip van Innr (OFL 140) is een vrij dikke kabel, die bestaat uit twee delen. Het witte, rubberen deel is ervoor om de strip aan een muur of plafond te bevestigen, middels de meegeleverde houdertjes. Ook kun je dit deel onder de grond wegwerken wanneer je de lichtstrip in het zand legt. Het bovenste deel is een diffuse laag die over de leds ligt en dus het licht van de leds strak en egaal verspreidt.
De lichtstrip is netjes afgewerkt en eenvoudig in lichte bochten te leggen. Verwacht echter niet dat je er eenvoudig een rechte hoek mee om kunt. We hebben zowel de Hue LightStrip als de Innr lichtstrip in de tuin liggen en het verschil qua design is niet groot. De lichtstrip van Innr is iets dikker en breder. Daarbij is de led-strip van Innr ronder afgewerkt, waar de lichtstrip van Philips Hue wat vierkanter oogt. Op een afstandje is het verschil echter niet waarneembaar dus in onze optiek ook te verwaarlozen.
Spots
De Innr Smart Spot Lights zijn spotjes van compact formaat die je eenvoudig overal kunt plaatsen. De afwerking is eenvoudig en onopvallend. Het zijn qua design eigenlijk vrij traditionele spots.
Je ziet wel dat je met een iets goedkoper product te maken hebt als we de spots vergelijken met bijvoorbeeld de Hue Lily spots. Je betaalt daar meer voor, maar de afwerking is wat moderner, robuuster en strakker. Ook hier moeten we echter zeggen dat het design niet van groot belang is. In de meeste gevallen staan de spots op een afstandje of werk je ze weg in de tuin.
Montage en plaatsing
De Innr Smart Spot Lights en Flex Lights werken niet op 230v maar komen met een adapter waardoor ze op 24v werken. Voor in de tuin is dat toch net iets handiger en veiliger. Daarbij zijn zowel de adapters en kabels als de lampen zelf bestand tegen weersinvloeden en dus zonder problemen overal in de tuin te plaatsen. Let wel dat de connectoren niet compatibel zijn met connectoren van andere merken. Je kunt dus niet een Innr-spot fysiek koppelen aan een set Hue Lily-spots.
Lichtstrip
De lichtstrip komt in een variant van 2 meter en een variant van 4 meter. Afhankelijk van de variant die je kiest verandert ook het aantal meters dat je hebt van stopcontact tot begin van de lichtstrip. Zo komt de 4 meter-variant (OFL 140) met bijna 5 meter aan kabel tot het begin van de lichtstrip. Dit is inclusief twee adapters. De strip zelf heeft een lengte van 4 meter. Met deze variant heb je dus behoorlijk wat speelruimte om hem ergens in je tuin te plaatsen. Mocht je nog wat extra lengte nodig hebben dan kun je een verlengstuk van 2 of 5 meter kopen. De lichtstrip zelf kan helaas niet uitgebreid of verlengd worden.
Voor ons was de 5 meter echter meer dan voldoende en we hebben ervoor gekozen de lichtstrip – net als de Hue lichtstrip – in het zand in de border te plaatsen. De kabels kunnen zo perfect ingegraven worden en de witte onderzijde van de strip maakt het mogelijk de lichtstrip stevig in het zand te plaatsen. Mocht je de lichtstrip aan het plafond of de muur willen hebben, dan kun je hiervoor de meegeleverde houders en schroefjes gebruiken.
Spots
De spots zijn ook flexibel te plaatsen en komen net als de strip met zo’n 5 meter aan kabel voordat de eerste spot de grond in moet. De spots zelf hebben 30 centimeter aan kabel en worden middels een T-connector verbonden aan de hoofdkabel. Standaard wordt er 2 meter aan kabel meegeleverd om de spots met elkaar te verbinden, maar ook hier kun je het zelf met 2 of 5 meter verlengen. Je kunt ook extra spots (maximaal 5 in totaal) toevoegen.
De spots zelf kun je flexibel plaatsen dankzij de meegeleverde aardpen en een verlengstuk. Zo kun je ze stevig in de aarde zetten en desgewenst wat hoger plaatsen. Mocht je ze liever direct op een muur of terras monteren dan is dat ook mogelijk. Alle benodigde schroeven en accessoires worden hiervoor meegeleverd. Wij hebben de drie spots middels de aardpen in het zand in de border gestoken. De 2 meter tussen de spots was net te weinig om ze onder elke leiboom te plaatsen dus hebben we de spots tussen de beplanting verstopt.
Installatie en gebruik
Wat betreft de installatie heb je genoeg keuze, net zoals bij de andere en eerder geteste lampen van Innr. Ook de buitenverlichting beschikt namelijk over de ZigBee-standaard waardoor ze met hubs en bridges gekoppeld kunnen worden die deze standaard ondersteunen. Denk hierbij aan de bridge van Innr zelf, de Philips Hue Bridge, Samsung SmartThings, Amazon Echo en de Homey. Er is ook een stand-alone Innr afstandsbediening en als je de lampen met de Hue Bridge koppelt kun je ook de accessoires van Hue gebruiken. Wij hebben voor installatie middels de reeds geplaatste Hue Bridge gekozen.
Het installeren en toevoegen van de Innr spots en lichtstrip gaat net zo makkelijk als een Hue-lamp. Je sluit de lampen aan, steekt de stekker in het stopcontact en opent de Hue-app. Vervolgens laat je naar nieuwe lampen zoeken. Het kan even duren, maar vervolgens verschijnen de nieuwe lampen in de lijst, kun je de namen aanpassen en kun je ze in een specifieke ruimte plaatsen. Een kind kan de was doen.
Aangezien de Innr-lampen nu in de Hue-app geplaatst zijn, zijn ze ook als Hue-lampen te bedienen. Je kunt ze dus in een scene plaatsen met Hue-lampen of simpelweg de kleur kiezen via de Hue-app. Ook kun je ze bedienen met de Hue-afstandsbediening of sensoren. In onze eerdere reviews over Philips Hue lees je meer over alle mogelijkheden van de Hue-app.
Over het gebruik van de Innr-lampen hebben we weinig te klagen. De spots en lichtstrip reageren snel op aanpassingen via de app en wat dit betreft is er nauwelijks verschil te merken tussen een Hue- en een Innr-lamp. Wat wel opvalt is dat de Innr-lampen niet exact zo reageren zoals de Hue-lampen. Plaatsen we de Innr lichtstrip in de app op precies dezelfde kleur als de Hue lichtstrip, dan komen de kleuren niet exact overeen. Je moet wel spelen met de helderheid en omringende kleuren om tot exact dezelfde kleur te komen. Sowieso moet de helderheid van de Innr lichtstrip hoger staan dan de Hue lichtstrip om tot dezelfde kleur met dezelfde lichtsterkte te komen. Is dat erg? Nee, want uiteindelijk kom je er wel. Daarbij zullen de meeste mensen beide strips niet direct naast elkaar leggen, als ze al een strip van beide merken hebben. Een verklaring is er wel: de maximale helderheid van de Innr-producten ligt lager dan die van de Hue-producten en dus komt de informatie voor een specifieke kleur en/of helderheid niet overeen.
Kwaliteit en vergelijking met Hue
Laten we beginnen met het feit dat de spots en de lichtstrip precies datgene doen wat je ervan mag verwachten. Het zijn eenvoudig te installeren, eenvoudig te monteren en eenvoudig te gebruiken lampen die in geen enkele tuin zullen misstaan. Qua kleurbereik en helderheid heb je met beide oplossingen voldoende opties om je tuin een eigen sfeer mee te geven.
Spots
Wat betreft de Innr Smart Spot Lights valt op dat het prijsverschil met de Hue Lily ruim 100 euro bedraagt. Het is dus een oplossing die een stuk goedkoper is. Maar, waar lever je dan op in? Een deel zit hem in het design. De Hue-spots zien er wat strakker, robuuster en moderner uit.
Een ander verschil zit hem in de helderheid. De Hue Lily-spots bieden 640 lumen aan helderheid per lamp, terwijl de Innr spots 690 lumen met drie lampen bieden (230 lumen per stuk). Of dit een belangrijk verschil is hangt af van hoe en waar je de lampen gebruikt. In onze opstelling, waarbij de spots wat beplanting en een stuk schutting belichten maakt dat lagere aantal lumen per lamp niet veel uit. Zeker niet wanneer je de spots meestal niet op 100 procent helderheid gebruikt.
Wil je een groot object (een boom bijvoorbeeld) uitlichten, dan heb je meer bereik met een Lily-spot dan met een Innr-spot. Je kunt er echter ook voor kiezen de boom met drie Innr-spots uit te lichten, wat een dynamischer effect geeft. Het ligt er dus maar net aan hoe je de lampen gebruikt en op welke helderheid. Tot slot is de bediening nog een verschil. De Hue Lily-spots kunnen elk individueel bediend worden qua kleur en helderheid, terwijl de Innr-spots alleen als team functioneren. Je kunt dus maar één kleur en helderheid voor alledrie de spots kiezen. Ook hiervoor geldt dat het een nadeel kan zijn als je de spots op een specifieke manier wilt inzetten.
De Innr Smart Spot Lights zijn dus niet zo premium als de Hue Lily spotlights en zijn wat minder flexibel inzetbaar, maar als ze ondanks de beperkingen aan jouw eisen voldoen zijn ze een prima en veel goedkoper alternatief. We zijn zeer te spreken over de kleurweergave, de helderheid van 230 lumen per lamp is voor het uitlichten van één stukje van je tuin meer dan voldoende en de drie spots samen kunnen je tuin van een leuke sfeer voorzien.
Lichtstrip
Ook de Innr Flex Light (lichtstrip) is grotendeels te vergelijken met de lichtstrip van marktleider Hue. Hij is echter zo’n 60 euro goedkoper, al is die vergelijking niet helemaal eerlijk aangezien de Hue Lightstrip Outdoor 5 meter lang is en de Innr Flex Light 4 meter lang is. Daarbij ligt de helderheid van de Hue lichtstrip op 1810 lumen, terwijl de Innr lichtstrip het met 1000 lumen moet doen. Dit verschil merk je eigenlijk alleen wanneer je de lichtstrip aardig fel zet, bijvoorbeeld om een terras functioneel te verlichten. In onze scenes hebben we het aantal lumen in ieder geval nog niet als beperkende factor ervaren.
Afgezien van dat het wat lastig is om de Hue lichtstrip en de Innr lichtstrip op exact dezelfde kleur te krijgen (wat dus komt door het verschil in maximale helderheid) is er eigenlijk geen verschil waar te nemen, zeker niet wanneer je beide producten niet in dezelfde tuin hebt liggen of hangen. De lichtstrip geeft 16 miljoen kleuren weer, met een kleurtemperatuur van 1.800K tot 6.500K.
Zet je de helderheid lager dan lijkt de kleur meer te veranderen dan bij de Hue lichtstrip, maar ook hier geldt dat het verschil in lumen hier de oorzaak van is en dat je met wat spelen altijd wel de juiste kleurinstelling weet te vinden. De lichtstrip reageert snel, geeft kleuren dynamisch weer, geeft mooi egaal en diffuus licht en is prima weg te werken in een tuin.
Conclusie
De Innr flexibele lichtstrip (Flex Lights) en de Innr Smart Spot Lights zijn producten van goede kwaliteit, die eenvoudig te installeren en gebruiken zijn, en die met mooi en dynamisch licht je tuin van extra sfeer kunnen voorzien. Hoef je de spots niet per se individueel af te kunnen stellen, is een hoge maximale helderheid geen vereiste en stel je geen hoge eisen aan het design, dan kun je een hoop geld besparen door voor de Innr spots te kiezen in plaats van de Philips Hue Lily-spots.
De verschillen tussen de Hue lichtstrip en de Innr lichtstrip zijn nog wat kleiner en bij dit product komt het vooral neer op een hogere maximale helderheid van de Hue-strip. Ook hier geldt echter; als je het niet nodig hebt dan kun je een paar tientjes besparen door voor de Innr lichtstrip te kiezen. De mogelijkheden zijn hetzelfde en het verschil in design en bouwkwaliteit is nauwelijks te zien. Al met al zijn de Innr-producten voor buiten meer dan prima alternatieven voor diegenen die niet veel geld willen uitgeven en toch de tuin van fraaie en hoge kwaliteit sfeerverlichting willen voorzien. Belangrijk pluspunt daarbij is dat ze dankzij het gebruik van ZigBee moeiteloos samenwerken met andere ZigBee-producten zoals Philips Hue en diverse smarthomehubs.
Reacties (0)