Wat is de Fibaro Motion Sensor?
De Fibaro Motion Sensor is een draadloze sensor waarmee je verschillende zaken kunt meten of registreren. De sensor, die gebruikmaakt van Z-Wave Plus voor draadloze communicatie met een hub, kan bewegingen registreren, de temperatuur meten, de hoeveelheid licht in de ruimte meten en kan schokken/abrupte bewegingen registreren. De sensor wordt voornamelijk gebruikt voor het activeren van bepaalde scenes of scenario’s, op basis van temperatuur, licht of bewegingen. De Fibaro Motion Sensor kan voor iets minder dan 60 euro gekocht worden.
Wat is de Fibaro Dimmer 2?
Een product wat je zou kunnen laten reageren op de Fibaro Motion Sensor is de Fibaro Dimmer 2. Deze dimmer is ook voorzien van een Z-Wave Plus-chip en is bedoeld voor inbouw. Je plaatst deze dimmer achter een schakelaar, in de inbouwdoos. De module is niet zo compact als bijvoorbeeld de Qubino Mini Dimmer, maar met wat moeite kun je de module wel in een 50mm inbouwdoos plaatsen. Een voordeel is dat deze dimmer ook met 2-draads configuraties overweg kan. Dat betekent dat je niet per se een blauwe (N) draad nodig hebt. Heb je wel een blauwe draad? Dan kun je ook de normale 3-draads configuratie gebruiken. De Fibaro Dimmer 2 maakt het mogelijk om lampen op afstand te schakelen, mits verbonden met een Z-Wave smarthomehub. Daarnaast geeft de dimmer real-time het energieverbruik van de aangesloten lampen weer. Volgens Fibaro kun je nagenoeg alle dimbare lampen op de dimmer aansluiten, maar bij lage wattages is een bypass soms noodzakelijk. De Fibaro Dimmer 2 kan voor prijzen die rond de 60 euro liggen gekocht worden.
Design en montage
De Fibaro Motion Sensor is een compact oogje met een format van ongeveer 5 bij 5 centimeter. Het oogje kan in een klein beugeltje geplaatst worden, wat weer aan de muur gemonteerd kan worden. De sensor komt met led-verlichting maar dat kun je desgewenst uitschakelen. Hij valt nauwelijks op in een ruimte en ziet er netjes afgewerkt uit.
Voor de Fibaro Motion Sensor is de plaatsing nogal van belang, en afhankelijk van waarvoor je de sensor precies wilt gaan gebruiken. Fibaro biedt duidelijke instructies voor het optimaal plaatsen van de sensor, maar het is vooral ook verstandig zelf uit te proberen hoe de sensor werkt voordat je deze definitief vastschroeft. En dat vastschroeven is niet eens per se nodig want de sensor komt met een beugeltje dat naast met een schroef en een plug ook stevig met een meegeleverd stukje dubbelzijdig tape vastgezet kan worden. Gebruik je de sensor voornamelijk voor het registreren van bewegingen dan wordt een hoogte van 2.10 tot 2.40 meter aangeraden. Natuurlijk kun je hiermee spelen, zoals ook wij gedaan hebben in de kleedkamer. Het bereik van de sensor ligt tussen de 7 meter diep en 10 meter breed, wat voor vrijwel alle ruimten in huis voldoende is. Gebruik je de sensor ook voor de lichtsterkte (lux) en temperatuur (graden Celsius) dan moet je er ook rekening mee houden dat de sensor niet dichtbij warmtebronnen staat, bij ramen hangt, uitkijkt op ramen of direct bij een lamp staat.
Wij hebben de sensor op twee plekken geplaatst. Een in de kleedkamer op zo’n 2.10 centimeter hoogte en een in de woonkamer op ongeveer dezelfde hoogte. Alleen de sensor in de kleedkamer wordt voor de registratie van beweging gebruikt. De andere sensor gebruiken we met name voor de hoeveelheid licht, waarop de gekoppelde lampen reageren. De koppeling met Homey is eenvoudig. Je plaatst de batterij, voegt de sensor toe via de Homey-interface, drukt driemaal op het knopje van de sensor en vrijwel direct verschijnt de sensor in het overzicht van apparaten.
De Fibaro Dimmer 2 hebben we achter de schakelaar van de halogeen-spots in de kleedkamer geplaatst. Hier hebben we een 3-draads aansluiting tot onze configuratie en dus is de aansluiting een fluitje van een cent. In de handleiding (en online in tal van video’s) wordt duidelijk uitgelegd hoe de dimmer het beste aangesloten kan worden, zowel in een 2-draads als een 3-draads configuratie. Als je net zoals wij niet veel ervaring met elektra hebt is het even uitvogelen waar alles nu precies op aangesloten moet worden, en kan het neerkomen op simpelweg uitproberen. Eenmaal de juiste draden op de juiste inputs aangesloten (let op: haal de stroom van de groep waarop de lamp is aangesloten) is het een kwestie van de schakelaar op de dimmer aansluiten en het geheel terug in de inbouwdoos plaatsen.
Voordat je alles terugplaatst en vastschroeft is het verstandig de lamp aan te zetten en de module toe te voegen aan je hub. De module schakelt automatisch aan en begint eerst een eigen, automatische kalibratie door het dimmen en feller zetten van de verlichting. Zodra deze afgerond is staat de dimmer direct in de ‘inclusionmodus’ waardoor hij vrijwel direct door Homey gevonden wordt en met een paar simpele drukken op de knop en in de app toegevoegd is. Een simpele test in de app (aan, uit en dimmen) bevestigt dat de dimmer werkt en nu kan de schakelaar weer op de muur gemonteerd worden.
Wij hebben de standaard schakelaar, een tuimelschakelaar, in combinatie met de dimmer gebruikt. Hiermee kun je niet fysiek dimmen. Natuurlijk kan dat wel middels automatische scenario’s en de app. Wil je wel met de schakelaar kunnen dimmen, dan heb je een pulsschakelaar nodig.
Fibaro Motion Sensor: Gebruik
De Fibaro Motion Sensor komt, afhankelijk van de hub die je gebruikt, met een groot aantal instellingsmogelijkheden om de sensor geheel naar eigen wens af te stellen. Voor de bewegingssensor kun je onder meer de gevoeligheid aanpassen, het aantal geregistreerde bewegingen voordat er alarm geslagen wordt aanpassen en aangeven of de sensor overdag, in de nacht of altijd naar bewegingen moet kijken. Dat verschil tussen dag en nacht stel je zelf in door aan te geven vanaf welke lichtsterkte het dag is. Voor temperatuur en licht kun je de rapportagedrempels instellen, wat betekent dat wanneer de temperatuur of lichtsterkte met een x-getal verandert, de sensor direct een update stuurt naar de hub. Je kunt er ook voor kiezen om de sensor om een specifiek aantal seconden een update te laten sturen naar de hub. Let wel dat deze instellingen de accuduur drastisch kunnen verlagen. Hoe vaker een update verstuurd moet worden, hoe minder lang de batterij meegaat. Daarnaast kun je de leds van de sensor laten reageren op beweging, temperatuur en licht, maar uitzetten verlengt ook weer de batterijduur. Tot slot is het mogelijk om directe associaties aan te maken, waardoor bijvoorbeeld een direct gekoppelde Dimmer 2 snel reageert op een beweging, zonder tussenkomst van de hub.
Er zijn nog veel meer instellingen, dus het is verstandig je van te voren even goed in te lezen over de mogelijkheden van elke instelling. Pas de sensor aan naar hoe jij hem wilt gebruiken. Zo hebben we in de woonkamer de bewegingssensor niet nodig, maar uitzetten kan niet. Om deze reden hebben we de bewegingssensor alleen op nacht gezet en de nacht gaat pas in bij 1 lux aan licht. Kortom, de bewegingsmelder zal zelden afgaan en dus gaat de batterij weer wat langer mee. De update-interval voor de lichtsterkte staat wat hoger omdat we juist die informatie willen gebruiken om de verlichting op te schakelen. Voor de kleedkamer hebben we juist wel de bewegingsmelder nodig om het licht op aan te zetten, maar zetten we de intervallen voor de overige sensor wat langer om de batterij langer mee te laten gaan. De leds hebben we op beide Motion Sensors uitgeschakeld, maar je zou er dus voor kunnen kiezen om middels de leds de temperatuur snel te laten zien (blauw is koud, rood is warm) of de leds te laten reageren op een beweging.
Over de werking van de Fibaro Motion Sensors zijn we zeer tevreden. De sensoren zijn eenvoudig aan de hub te koppelen en de data wordt snel en nauwkeurig naar de hub verstuurd. Let wel dat de data voor de temperatuur kan afwijken van de realiteit, maar hiervoor is een correctie in te stellen. Wij hebben de correctie voor de woonkamer bijvoorbeeld op -15 (-1,5 graad) moeten zetten om tot de correcte waarden te komen. Op de Homey gebruiken we de data om zogenaamde Flows (scenario’s) aan te maken. Zo hebben we een Flow gemaakt om de verlichting in de woonkamer aan te zetten zodra de hoeveelheid licht in de ruimte onder een bepaalde waarde zakt. In de kleedkamer gebruiken we de hoeveelheid licht om te bepalen of het donker of licht is, en vervolgens zorgt een Flow ervoor dat de verlichting aangaat op het moment dat de bewegingsensor afgaat én het donker is in de ruimte. Als je de Fibaro Motion Sensor als bewegingssensor voor het schakelen van verlichting inzet kan het zijn dat je met een kleine vertraging te maken krijgt. Deze is heel minimaal, maar mocht het je storen dan kun je altijd nog een directe associatie tussen sensor en inbouwdimmer maken waardoor ze direct met elkaar communiceren en de reactietijd sneller wordt. In onze opstelling hadden we hier echter geen last van en reageert de Dimmer 2 in alle gevallen snel genoeg om je niet in het donker te laten wachten.
De schok-/acceleratiesensor is overigens er met name voor beveiliging. Als iemand de sensor van de muur trekt wordt er een alarm gegeven. Maar, je zou deze sensor ook op andere manieren kunnen inzetten. Leg hem bijvoorbeeld in je auto en je krijgt een alarm zodra er iemand ermee vandoor gaat.
Tot slot de batterijduur. Fibaro belooft dat de meegeleverde CR123A batterij tot twee jaar mee moet gaan, maar dit is geheel afhankelijk van hoe je de sensor gebruikt. Gebruik je de leds? Geeft de sensor elke 5 minuten een update? Dan zal het een stuk harder gaan en is 6 tot 10 maanden te verwachten. Wij hebben beide sensoren nu een maand hangen en ze staan beiden nog op 100 procent, dus vooralsnog kunnen we op dit vlak niet klagen.
Fibaro Dimmer 2: Gebruik
Eenmaal toegevoegd aan de smarthomehub heeft de Fibaro Dimmer 2 net als de Motion Sensor een groot aantal instellingsmogelijkheden. Zo kun je onder meer het type schakelaar selecteren (tuimelschakelaar of pulsdrukker), de modus kiezen (dimmen of alleen schakelen), de dubbele klik voor maximale helderheid activeren, hotelschakeling inschakelen, het maximale en minimale dimniveau (1-99) kiezen en de stappen en tijdsduur van het dimmen aanpassen. Daarnaast kun je voor lampen die moeten opwarmen (halogeen of gloeilamp) het beginniveau en de opwarmtijd instellen. Natuurlijk is het ook met de dimmer mogelijk middels associaties een Z-Wave-product direct, zonder tussenkomst van de hub, te koppelen. De Fibaro Dimmer 2 heeft daarbij nog een extra mogelijkheid. Je kunt namelijk een dubbele pulsdrukker erop aansluiten, waarvan de tweede drukker vervolgens andere lampen in de ruimte (waar ook een Z-wave dimmer op aangesloten is) kan bedienen. Er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om de dimmer naar eigen wens af te stellen, maar in tegenstelling tot de Fibaro-dimmers kun je geen tweede schakelaar aansluiten.
In onze situatie hebben we de Fibaro Dimmer gekoppeld aan een spots in de kleedkamer, voorzien van zes 18 Watt halogeenlampen. Met de halogeenlampen ervoeren we geen problemen. De lampen reageren perfect op de dimmer in onze, zowel via de app als via de tuimelschakelaar. De dimmer laat de lampen snel en vloeiend dimmen, en ook het aan- en uitschakelen via de Motion Sensor gaat snel. We hebben de Dimmer 2 ook kort aangesloten op een aantal led-lampen van 4 Watt. Bij gebruik van één lamp kan niet compleet gedimd worden en lijkt een bypass noodzakelijk. Ook wanneer de lamp aan blijft staan is een bypass noodzakelijk. Dit komt doordat de dimmer altijd een beetje stroom nodig heeft in het circuit om te blijven functioneren. Dat beetje stroom kan er bij led-lampen met laag wattage voor zorgen dat de lamp knippert of aan blijft staan. Gebruiken we twee of meer lampen dan is het wattage hoog genoeg om zonder bypass soepel en vloeiend te kunnen dimmen. Wat we hieruit op kunnen maken is dat individuele laag wattage led-lampen die met de Dimmer 2 bediend worden vaak nog een bypass nodig hebben.
Volgens Fibaro werkt de Dimmer 2 met de volgende lampen (maximaal 250 Watt):
- 230V conventional incandescent en halogeen lichtbronnen
- 12V ELV halogeen lampen en dimbare LED lampen (met elektronische transformator)
- 12V MLV halogeen lampen
- Dimbare LED lampen
- Dimbare compacte fluorescent CFL lampen
Hierboven hebben we al kort aangegeven dat de Dimmer 2 eerst een kalibratie uitvoert wanneer hij aangesloten en geactiveerd wordt. De dimmer doet dit middels een zogenaamde herkenningssysteem waarmee geanalyseerd wordt hoe de aangesloten lampen reageren op het dimmen. Aan de hand van deze informatie stemt de Dimmer 2 het dimmen beter af op de verlichting.
Tot slot hebben we nog het energieverbruik. De Fibaro Dimmer 2 geeft nauwkeurig weer (zelf in te stellen wanneer) wat het energieverbruik op het moment is en hoeveel KWh er tot op heden verbruikt is. Er zit een kleine foutmarge in maar voor algemeen inzage in je verbruik is het een handige toevoeging. Overigens is het feit dat de dimmer continu op je stroomnetwerk zit ook positief want de Fibaro Dimmer 2 is meteen ook een Z-Wave repeater. Dat betekent dat je Z-Wave netwerk met dit soort modules sterker en stabieler wordt. Draadloze Z-Wave sensoren die verder van de hub zitten kunnen zo via de dimmer met de hub communiceren.
Conclusie
De Fibaro Motion Sensor is een fraaie, netjes afgewerkte en veelzijdige bewegingsmelder met een lange batterijduur. De meldingen worden snel en accuraat verstuurd, en als handige extra krijg je temperatuur en lichtsterkte om mooie scenario’s mee te maken. Het is een zeer compacte sensor met een eenvoudige installatie en uitgebreide instellingsmogelijkheden. De prijs van 60 euro voor een complete sensor van deze kwaliteit is dan ook wel te verantwoorden.
De Fibaro Dimmer 2 doet precies wat hij moet doen: het op een slimme manier dimmen van je verlichting. Dat doet de dimmer op een soepele en vloeiende manier, met tientallen handige instellingsmogelijkheden. De dimmer kan in een 2-draads en een 3-draads configuratie gebruikt worden maar houd er wel rekening mee dat bij lage wattages een bypass vereist is. Leuke extraatjes zijn de realtime energiemeter en de mogelijkheid om een tweede schakelaar te koppelen. Voor 60 euro krijg je een slimme inbouwdimmer van hoge kwaliteit die flexibel in te zetten is. Enig nadeeltje is dat het formaat van de dimmer de installatie in kleine inbouwdozen lastig en soms onmogelijk maakt. Dan is de Qubino Mini Dimmer een betere oplossing.
De Fibaro Motion Sensor en Dimmer 2 zijn ons voor deze review ter beschikking gesteld door DomoticaGIGANT.
Reacties (2)