Je huis slimmer maken, dat kan al met een heel arsenaal aan producten van bekende merken. Er zijn echter ook veel goede smarthome-ideeën door kleinere bedrijven. Ze zouden moeilijk te vinden zijn als er geen platforms waren zoals Kickstarter. En het mooie is dat je ze daar ook meteen financieel kunt ondersteunen, eventueel met het daadwerkelijke product als beloning. Deze Kickstarters voor smarthomes zijn nu beschikbaar.
Neabot-robotstofzuiger
De Neabot gaat erg lekker, want dit project heeft al meer dan 118.000 euro opgehaald, terwijl het doel slechts 17.609 euro was. Dat verbaast ons niet: niet alleen is dit een Kickstarter Project We Love, het is een heel goed idee. De robotstofzuiger Neabot kan zijn eigen stofcompartiment legen en heeft een stevige zuigkracht van 2700 Pa. Bovendien heeft hij meerdere zuigmodi, waaronder eentje die stof uit tapijt haalt. Je kunt inroosteren wanneer je wil dat hij aan de slag gaat. Met één keer opladen kan hij 650 vierkante meter zuigen. Als je Neabot backt, dan kost dat je minimaal 399 euro. Je krijgt dan de Neabot thuis. Halen ze de 150.000 dollar, dan wordt deze automatische stofzuiger voorzien van Alexa en Google Assistant.
C-Smart draagbaar Android-aanraakscherm
Je zou denken dat een Android-aanraakscherm simpelweg een tablet is, maar dat geldt niet voor C-Smart. Het is volgens de makers het eerste draagbare Android aanraakscherm, met als bijzonderheid dat het draait op besturingssysteem Android TV. Inmiddels is er al meer dan 59.000 euro toegezegd door Kickstarter-gebruikers en dat is aanzienlijk meer dan de 8.800 euro waar de makers naar op zoek waren. Je kunt het scherm door zowel aanraken als met een afstandsbediening besturen. Als je dit project ondersteunt, dan krijg je voor 199 dollar de C-Smart.
Wepoint-bewegingsbesturing
Of dit project het gaat halen, dat moeten we nog zien. Het heeft nu 2.000 euro opgehaald van de 44.271 euro die nodig is. Toch is het een interessant apparaat. Het is een soort muis die je in de lucht gebruikt. Je schuift het apparaat om je vinger en kunt dan in de lucht een beweging maken om een tablet, televisie of zelfs een smartphone te gebruiken. Het idee is dat je hiermee lichamelijke klachten als rsi tegengaat. De Wepoint werkt via elektromagnetische straling en is volgens de makers zeer accuraat zonder daarbij vreemd te gaan driften. Dit project ondersteunen kost 99 dollar en dan houd je daar een Wepoint voor jezelf aan over.
Sense-luchtmeter
De luchtmeter Sense is niet per se een heel sexy om te zien, maar hij werkt wel samen met Raspberry Pi en Arduino. Erg gewild, zo blijkt uit het feit dat er al meer dan 20.000 euro is toegezegd op een doelbedrag van 333 euro. Sense kan dan ook wel iets meer dan alleen de luchtkwaliteit in de gaten houden. Hij meet ook de lichtinval en het geluid. Je kunt de data naar de cloud sturen en bekijken op bijvoorbeeld je smartphone. Dat is niet altijd harde data: er zit ook machine learning en patroonherkenning op. Sense is echt een apparaat voor mensen die zelf graag klussen aan elektronica en ondersteunen kost slechts 31 pond.
Breakfast Station-ontbijtmachine
In Nederland eten we vaak een bammetje als ontbijt, maar de Breakfast Station kan alles voor je maken. Een omelet, havermout of zelfs een muffin. Het werkt via een soort magnetrontechnologie. Met nog maar enkele dagen te gaan is het niet zeker dat deze Kickstarter het haalt: hij heeft nu 28.000 euro van de 74.749 euro binnen. Naast het magnetrongedeelte waarin je een speciaal kommetje plaatst met daarin het eten, is er ook een koffie en thee-toevoeging. Hierdoor kan je hele ontbijt uit één apparaat komen. Je kunt zowel zelf iets maken als cupjes kopen die je meteen kunt gebruiken. Het is wel een flink gevaarte op je aanrecht, maar als je er ruimte voor hebt dan kun je Breakfast Station voor 259 Canadese dollar backen.
Barisieur-koffiewekker
Heb je moeite om je bed uit te komen, dan is er Barisieur 2.0. Het origineel is een koffiezetapparaat dat tegelijkertijd als wekker fungeert, maar de 2.0-versie kan ook nog thee zetten. Het grappige is dat er ook een klein koelkastje inzit waardoor je melk koud kunt houden. Bovendien ziet er nu ook een draadloze oplader bij, zodat je hem op je nachtkastje kunt zetten en tegelijkertijd in je slaap je smartphone kunt opladen. Het doel is al dik gehaald: er is al een kleine 98.000 euro toegezegd van het doel van 11.128 euro. Wil je dit bijzondere apparaat backen, dan heb je voor 239 pond de Barisieur 2.0. Een flink bedrag voor een koffiemaker/wekker, maar dan kun je wel ultiem wakker worden.
ImLockbox bluetooth sleutelkastje
De ImLockbox is een charmant apparaat waarmee je de sleutel van je deur aan je deur hangt. Uiteraard zit er een addertje onder het gras, want je krijgt hem alleen open met de bluetooth van je smartphone en de speciale app. Je kunt als eigenaar precies zien wie het apparaat allemaal heeft geopend. Het project heeft nog wel even te gaan, want het vrij lage doel van 3249 euro zit nu op de helft. Je kunt bovendien iets inbouwen waardoor je als eigenaar eerst iemand toegang moet geven wanneer hij of zij dit aanvraagt. Erg handig als je bijvoorbeeld een Airbnb runt. Backen kan nog: voor 54 euro heb je ImLockbox aan je deurknop hangen.
Cloon slimme spiegel
Hoewel er allerlei manieren zijn om zelf een slimme spiegel te bouwen, heb je met Cloon een mooi ontworpen slimme spiegel waar je zelf niet veel aan hoeft te doen, behalve gebruiken. Hij werkt met Alexa en werkt samen met allerlei slimme apparaten in huis. Je kunt zien wat het weer gaat doen, nog even horen wat je agenda is en je kunt het laatste nieuws op je spiegel zien, naast uiteraard je eigen spiegelbeeld. Cloon hangt aan een zijden draadje: er is 4228 euro toegezegd van de 26.250 euro. Cloon is dan ook een redelijk prijzig apparaat: voor 425 euro heb jij hem – als alles goed gaat – aan je muur hangen.
Misschien wil je niet per se een flink bedrag neerleggen of heb je geen behoefte aan het apparaat zelf, maar vind je het wel een goed idee. Ook dan kun je bij de meeste van de bovenstaande Kickstarters terecht. Elke euro helpt een tof smarthomeproduct realiteit te worden.
Meer informatie
Wil je meer weten over het kopen of gebruiken van smarthome-producten? Neem dan onze tips en adviezen door.
Reacties (1)