Smarthome Beoordeling 8.0

Review: Ring Video Doorbell 3 – prima opvolger met nieuwe functies

31 mei 2020 + 10 minuten 2 Reacties
ring-video-doorbell-3-new

In deze review gaan we aan de slag met de Ring Video Doorbell 3. De videodeurbel heeft enkele nieuwe functies ten opzichte van het vorige model en ligt per direct in de winkels voor 199 euro.

De Ring Video Doorbell 2 verscheen al in 2017. Volgens Ring is het de hoogste tijd voor een opvolger. De Ring Video Doorbell 3 is inmiddels verkrijgbaar voor 199 euro en komt met enkele nieuwe functies aan boord. Is het een grote stap voorwaarts? In deze review vertellen we je alles over de Ring Video Doorbell 3.

Wat is het?

De Ring Video Doorbell 3 is een zogenaamde slimme videodeurbel. Deze deurbel is uitgerust met een camera aan de voorzijde. Belt er iemand aan, dan krijg je direct een notificatie te zien op je smartphone. Klik je hierop, dan kun je live zien wie er voor de deur staat en praten via tweewegcommunicatie met je bezoeker. Middels bewegingszones kun je ook instellen dat je meldingen ontvangt als iemand zich voor je voordeur bevindt. Zo weet je 24 uur per dag, waar je ook bent, wat er zich bij de voordeur afspeelt. En verwacht je een pakketje en ben je niet thuis? Via je smartphone en de Ring Video Doorbell 3 kun je direct aangeven of de bezorger het pakketje bij de buren mag bezorgen.

De Ring Video Doorbell 3 neemt video op in een Full HD-resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels in een beeldhoek van 160 graden. Livebeelden zijn mogelijk en de videodeurbel is ook voorzien van nachtzicht. Je kunt de videodeurbel gebruiken met de meegeleverde oplaadbare batterij, maar eventueel ook aansluiten op een deurbelsysteem (8-24 volt VAC-transformator) voor continue stroom. Heb je geen zin om met kabels aan de slag te gaan, dan kun je dus gewoon de Ring Video Doorbell 3 ophangen en gebruiken met de meegeleverde accu. De montage neemt dan ook maar enkele minuten in beslag. De Ring Video Doorbell is waterbestendig en werkt tussen temperaturen van -20 tot 48 graden Celsius.

De Ring Video Doorbell 3 wordt geleverd met een kabel om de accu op te laden, twee frontjes (zilvergrijs en zwart) en twee tussenstukjes om de videodeurbel in een hoek op te hangen. Is het zicht niet helemaal optimaal op de plek waar jij de videodeurbel neer wilt hangen, dan kun je met deze tussenstukjes de hoek aanpassen.

Wij hebben de Ring Video Doorbell 3 getest met de nieuwe Chime. Deze kost 35 euro en doet dienst als gong. Je kunt deze ophangen in huis en verbinden met je videodeurbel. Zodra er aangebeld wordt zal je een zelfgekozen melodietje via de Chime horen. Ligt je smartphone toevallig in een andere kamer, dan mis je niet dat er iemand voor de deur staat middels deze Chime. De Chime doet precies wat het moet doen en is daarom een waardevol extraatje voor bij je nieuwe videodeurbel.

Nieuwe functies

De Ring Video Doorbell 3 lijkt op het eerste gezicht erg op de Ring Video Doorbell 2. Wie wat verder kijkt ziet toch dat er enkele verschillen te benoemen zijn. Zo is er voor de wifi-verbinding naast de 2,4 GHz-band nu ook ondersteuning voor de 5 GHz-band. Heb je al meerdere smarthome-apparaten in huis, dan is de 5 GHz-band waarschijnlijk een stuk sneller en stabieler, alhoewel het bereik wel wat minder is dan de 2,4 GHz-band. Hangt de videodeurbel te ver van je router af, dan is een wifi-versterker aan te raden.

Ook nieuw zijn de verbeterde bewegingszones, waarbij met name de minimumafstand is verlaagd naar 1,5 meter. Dit is met name handig voor als je dicht op een straat of aan een trappengang woont, zodat je niet continue notificaties krijgt toegestuurd dat er iemand voor de deur langsloopt. Deze bewegingszones zijn helemaal naar wens in te stellen. Ring noemt deze functie Privacy Zones. Je kunt dus zelf instellen welk deel van het beeld wel meetelt als bewegingszone en welk deel niet.

Tot slot is ook de bouwkwaliteit verbeterd ten opzichte van de Ring Video Doorbell 2. Middels vier schroefgaten kun je de videodeurbel ophangen. Je voelt al aan het gewicht dat het met de bouwkwaliteit wel goed zit. Het geheel is gemaakt van stevig plastic en met de bouwkwaliteit is dan ook in het geheel niets mis mee. Voor een volledig overzicht van de verschillen tussen de Ring Video Doorbell 2 en Ring Video Doorbell 3 kun je dit artikel lezen.

Ring Video Doorbell 3 in gebruik

Via de app heb je de Ring Video Doorbell 3 binnen een paar minuten klaar voor gebruik. Je download de Ring-app, maakt een account aan, voegt de Ring Video Doorbell 3 toe door de qr-code op het apparaat te scannen, voegt je wifi-wachtwoord toe en geeft aan op welke locatie de deurbel hangt. Vervolgens zal de videodeurbel zoeken naar nieuwe updates (dit kan wel een paar minuten in beslag nemen) en je bent klaar voor gebruik.

Zodra je de app opent heb je drie verschillende opties beschikbaar. Je kunt met één druk op de knop wisselen tussen de Modus ‘Uitgeschakeld’, ‘Thuis’ en ‘Afwezig’. Iedere modus kun je naar wens instellen. Zo kun je aangeven of de bewegingsdetectie per modus moet worden ingeschakeld, evenals het Livebeeld. Ook kun je aangeven of je meldingen wilt ontvangen of de bewegingsdetectie wellicht helemaal wilt uitschakelen.

Via de uitgebreide bewegingsinstellingen kun je de nieuwe bewegingszones instellen. Je kunt kiezen voor de Bewegingswizard, waarbij je aan de hand van enkele vragen een goede situatie kunt creëren, maar je kunt dit ook handmatig doen via de optie Bewegingszones. Hier heb je de verschillende zones voor veraf, links, rechts en dichtbij die je zelf aan of uit kunt schakelen. Ook kun je de bewegingsgevoeligheid aanpassen. Omdat mijn voordeur direct op een hal uitkomt met meerdere appartementen heb ik de bewegingszones uit moeten schakelen. Ik hoef tenslotte niet elke keer te weten wanneer er buren langslopen. De Ring Video Doorbell 3 doet het dus net even iets te goed bij mijn voordeur en dat is een compliment voor deze videodeurbel.

De overzichtelijke app is ook een groot pluspunt bij de Ring Video Doorbell 3. Een app moet vrijwel meteen duidelijk maken welke optie je waar kunt vinden en dat is iets wat Ring goed voor elkaar heeft gekregen. Je zult dan ook geen enkele moeite hebben om de opties te vinden waar je naar op zoek bent.

Belt er iemand aan de voordeur dan ontvang je vrijwel direct een notificatie met de tekst ‘Er staat iemand voor de voordeur’. Vervolgens is het zaak om je smartphone te ontgrendelen en op de notificatie te klikken. De app start vervolgens snel op en toont je direct het Livebeeld van je voordeur. Van aanbellen tot Livebeeld op je smartphone duurt hooguit enkele seconden. Via het groene icoontje kun je communiceren, terwijl je met het rode icoontje iemand weg kunt drukken of het gesprek af kunt sluiten. Het geluid is helder en duidelijk en je zult aan beide kanten dan ook geen problemen hebben om elkaar te verstaan. Nachtzicht is ook uitstekend en je kunt duidelijk zien wie er voor de deur staat. Ook is de verbinding vrijwel altijd stabiel, maar je moet de videodeurbel niet op een te grote afstand van je router hangen. Je kunt huisgenoten gemakkelijk uitnodigen via de Ring-app om ook notificaties te ontvangen wanneer er iemand aan de voordeur staat.

Tijdens de testperiode van twee weken heb ik de accu niet opnieuw hoeven op te laden, dus hoe vaak je dit moet doen is niet helemaal duidelijk. Na deze twee weken was het batterijniveau nog altijd 90 procent, dus in theorie zou je de Ring Video Doorbell om de paar maanden moeten opladen. Het is nu echter wel vrij warm, dus wellicht dat je vaker in de koude wintermaanden moet opladen. Weet wel dat het opladen van de accu niet heel snel gaat. Je zult de accu dus meerdere uren aan het stroom moeten hangen. Om de accu te verwijderen haal je de schroef aan de onderkant los om het frontje eraf te halen. Nu kun je de accu eruit halen en opladen met de meegeleverde kabel.

Geen lokale opslag

De Ring Video Doorbell 3 doet in principe alles wat je van een videodeurbel mag verwachten, maar een abonnement op Ring Protect is eigenlijk wel een vereiste. Zonder dit abonnement worden beelden namelijk niet opgeslagen. De videodeurbel ondersteunt helaas geen lokale opslag, maar stuurt alles naar de cloud. En wil je beelden terugkijken dan is dat abonnement dus wel een vereiste. Zonder abonnement kun je overigens wel zien wie er voor de deur staat en met je bezoeker communiceren, maar wil je dat de videodeurbel ook dienst doet als beveiligingscamera bij de voordeur, dan is zo’n abonnement dus wel een vereiste als je beelden wilt terugkijken. Een abonnement op Ring Protect kost 3 euro per maand per apparaat of 30 euro per jaar. Heb je meerdere producten van Ring, dan kun je ook kiezen voor een uitgebreider abonnement voor al je Ring-apparaten. Bij aanschaf krijg je een maand Ring Protect gratis. Je hoeft Ring Protect dus niet te gebruiken, maar wel als je het maximale uit de videodeurbel wilt halen.

Voor een volgende versie hopen we dan ook dat Ring de mogelijkheid voor lokale opslag geeft. Nu ben je afhankelijk van Ring Protect voor alle functies. En aangezien Ring het afgelopen jaar niet altijd even goed met de privacy van gebruikers om is gegaan (zie 1, 2) zouden we het fijn vinden als we iets meer controle over onze gegevens zouden krijgen.

Eigenlijk heb je helemaal geen opties met betrekking tot je privacy. Je kunt gepersonaliseerde advertenties in de app aan- of uitzetten, maar je hebt niet de mogelijkheid om gegevens met externe serviceproviders uit te zetten. Alhoewel Ring claimt niet je persoonlijke gegevens te verkopen, krijgen externe serviceproviders wel toegang tot bepaalde gegevens om je belangrijke meldingen, verbeteringen of nieuwe functies door te geven. Volgens Ring zijn deze serviceproviders contractueel beperkt om deze gegevens alleen te gebruiken voor de bovenstaande diensten en mogen deze niet je gegevens verkopen, maar in hoeverre je hiermee genoegen neemt is dus geheel aan jou.

Ring is onderdeel van Amazon en leunt daarom ook sterk op andere producten van Amazon. Heb je met name Google Home-apparaten in huis, dan werkt dit dus niet samen. Ring werkt namelijk met Amazon Alexa en deze virtuele assistent spreekt nog altijd geen Nederlands. Je kunt dus niet het Livebeeld op je Google Nest Hub bekijken, maar hebt daar het slimme display Echo Show van Amazon voor nodig. Uiteraard kun je wel het beeld direct via de smartphone bekijken. Ring ondersteunt wel IFTTT, dus de geavanceerde gebruiker kan daarmee aan de slag. Het zou leuk zijn als Ring de videodeurbellen ook voor verdere smarthome-integratie geschikt maakt, maar als onderdeel van Amazon zal dat uiteraard niet snel gebeuren.

Conclusie

De Ring Video Doorbell 3 is een mooie opvolger van de Ring Video Doorbell 2. Installatie is een fluitje van een cent, de verbinding is stabiel, beeld- en geluidskwaliteit zijn goed en meldingen worden snel en nauwkeurig doorgegeven. Het toevoegen van de 5GHz-band, de verbeterde bewegingszones en de degelijke bouwkwaliteit zijn mooie extra’s op een prima voorganger. Wil je nu een Ring Video Doorbell kopen en twijfel je tussen de Video Doorbell 2 en de Video Doorbell 3, dan zou ik voor deze nieuwe versie kiezen en dan met name voor de goede bouwkwaliteit. Wel is de voorganger nu ruim de helft goedkoper (199 euro en 99 euro). Heb je echter de Ring Video Doorbell 2 al in huis en ben je daar tevreden over, dan is upgraden zeker niet nodig. Een videodeurbel moet tenslotte laten zien wie er voor de voordeur staat en tweewegcommunicatie bieden, dat doet de Ring Video Doorbell 2 ook prima. Toch is het jammer dat je afhankelijk bent van Ring Protect als je alle functies wilt gebruiken en zouden we graag lokale opslag en verdere smarthome-integratie bij een volgend model willen terugzien.

8.0
1423374

Beoordeling
Ring Video Doorbell 3

Pluspunten
  • Goede beeld- en geluidskwaliteit
  • Verbeterde bewegingszones
  • Prima bouwkwaliteit
  • Overzichtelijke app
Minpunten
  • Abonnement noodzakelijk voor alle functies
  • Geen lokale opslag
  • Smarthome-integratie is matig
  • Weinig privacy-opties

Beoordeling Ring Video Doorbell 3

De Ring Video Doorbell 3 is een mooie opvolger van de Ring Video Doorbell 2. Installatie is een fluitje van een cent, de verbinding is stabiel, beeld- en geluidskwaliteit zijn goed en meldingen worden snel en nauwkeurig doorgegeven. Het toevoegen van de 5GHz-band, de verbeterde bewegingszones en de degelijke bouwkwaliteit zijn mooie extra's op een prima voorganger. Wil je nu een Ring Video Doorbell kopen en twijfel je tussen de Video Doorbell 2 en de Video Doorbell 3, dan zou ik voor deze nieuwe versie kiezen en dan met name voor de goede bouwkwaliteit.

Prijsvergelijker Ring Video Doorbell 3

Reacties (2)