Voor onze review maken we gebruik van de Homey.
Wat is de Qubino Z-Wave Smart Plug?
De Qubino Z-Wave Smart Plug is een slimme stekker die is uitgerust met een Z-Wave Plus-chip voor draadloze en energiezuinige communicatie. De stekker is met een afmeting van 43 bij 52 bij 75 mm vrij compact te noemen, maar het meest interessant is wellicht dat de stekker dankzij 16 Ampere en 3500 Watt ondersteuning nagenoeg alle elektrische apparaten in huis kan schakelen. De stekker kan echter niet alleen schakelen: ook kun je het energieverbruik in real-time terugzien. De slimme stekker van Qubino kan voor zo’n 60 euro gekocht worden.
Wat is de Qubino Z-Wave Mini Dimmer?
De Qubino Z-Wave Mini Dimmer is ook voorzien van een Z-Wave Plus-chip en is bedoeld voor inbouw. Je plaatst deze zeer compacte dimmer achter een schakelaar, in de inbouwdoos. Dankzij het compacte formaat van 33,5 bij 38 bij 15,5 mm kan de dimmer ook in oudere huizen, met kleinere inbouwdozen gebruikt worden. Een ander voordeel is dat de dimmer ook met 2-draads configuraties overweg kan. Dat betekent dat je niet per se een blauwe (N) draad nodig hebt. Heb je wel een blauwe draad? Dan kun je ook de normale 3-draads configuratie gebruiken. De Qubino Z-Wave Mini Dimmer maakt het mogelijk om lampen op afstand te schakelen, mits verbonden met een Z-Wave smarthomehub. Daarnaast geeft de dimmer real-time het energieverbruik van de aangesloten lampen weer. Volgens Qubino kun je nagenoeg alle dimbare lampen op de dimmer aansluiten, zelfs led-lampen met een zeer laag wattage zonder dat daar een bypass voor nodig is. Het maximale wattage ligt op 200 Watt. De Mini Dimmer kan voor prijzen die rond de 60 euro liggen gekocht worden.
Design en montage
Qua design kunnen we vrij kort zijn. De slimme stekker is compact maar als je echt compacte stekkers zoekt dan zijn er kleinere varianten op de markt te vinden. Met name wanneer je de stekker in een dubbel stopcontact of stekkerblok wilt steken kan de stekker een ander stopcontact in de weg zitten. Maar, daar tegenover staat dus wel dat de stekker een hoog wattage zonder problemen aankan. De Mini Dimmer is één van de meest compacte inbouwdimmers op de markt en kan zelfs in 40mm dozen geplaatst worden.
De montage en installatie van de Qubino Z-Wave Smart Plug is een fluitje van een cent. Je steekt de stekker in het stopcontact, begint de ‘inclusion’ modus op je smarthomehub (Homey in ons geval) en volgt simpelweg de stappen om de stekker aan je hub toe te voegen. Een kind kan de was doen. Wij hebben de plug gekoppeld aan de droger, wat nogal een oud geval met een flink hoog verbruik is.
De Qubino Z-Wave Mini Dimmer hebben we achter de schakelaar van de kroonluchter in de slaapkamer geplaatst. Dit was, zonder dat we hier zelf van op de hoogte waren, een hotelschakeling, geschakeld aan een schakelaar die we nog nooit gebruikt hadden. De aansluiting is dus wat anders dan bij een standaard 2- of 3-draads configuratie, maar de Mini Dimmer kan dus ook in een hotelschakeling geplaatst worden. Als je net zoals wij niet veel ervaring met elektra hebt is het even uitvogelen waar alles nu precies op aangesloten moet worden, en zeker wanneer er drie zwarte draden uit de muur komen kan het neerkomen op simpelweg uitproberen. Eenmaal de juiste draden op de juiste inputs aangesloten (let op: haal de stroom van de groep waarop de lamp is aangesloten) is het een kwestie van de schakelaar op de dimmer aansluiten en het geheel terug in de inbouwdoos plaatsen.
Voordat je alles terugplaatst en vastschroeft is het verstandig de lamp aan te zetten en de module toe te voegen aan je hub. De module schakelt automatisch aan staat ook direct in de ‘inclusionmodus’ waardoor de dimmer vrijwel direct gevonden wordt en met een paar simpele drukken op de knop en in de app toegevoegd is. Een simpele test in de app (aan, uit en dimmen) bevestigt dat de dimmer werkt en nu kan de schakelaar weer op de muur gemonteerd worden.
Wij hebben de standaard schakelaar, een tuimelschakelaar, in combinatie met de dimmer gebruikt. Hiermee kun je niet fysiek dimmen. Natuurlijk kan dat wel middels automatische scenario’s en de app. Wil je wel met de schakelaar kunnen dimmen, dan heb je een pulsschakelaar nodig.
Qubino Z-Wave Smart Plug: Gebruik
De Qubino Z-Wave Smart Plug heeft een aantal instellingsmogelijkheden (zogenaamde parameters). Zo kun je aangeven na hoeveel tijd de stekker automatisch in- of uitschakelt, of de status hersteld moet worden na een stroomonderbreking en wanneer de stekker een veranderende waarde van het stroomverbruik aan de hub moet doorgeven. Bijvoorbeeld: als het stroomverbruik met 20% verandert, geeft dan het stroomverbruik door aan de hub. Afhankelijk van wat je wilt doen en hoeveel het aangesloten apparaat verbruikt kun je dit percentage aanpassen. Je kunt er ook voor kiezen om om de zoveel seconden, minuten of uren het stroomverbruik te laten doorsturen. Daarnaast kun je de stekker laten reageren op laag of extreem hoog verbruik (met eigen drempelwaarden), kun je de stekker ‘op slot’ zetten waardoor je hem niet handmatig kunt uitschakelen en kun je associaties (directe verbindingen zonder tussenkomst van de hub) maken met andere Z-Wave producten. Tot slot is er een beveiliging voor overbelasting aanwezig.
Het meest simpele wat je met de Qubino Z-Wave Smart Plug is natuurlijk schakelen, maar er zijn meer mooie dingen die je met een slimme stekker kunt doen. En dat komt onder meer door de toevoeging van het energieverbruik. De plug laat je in real-time zien wat het voltage, de ampère en het wattage van het aangesloten apparaat (of de aangesloten apparaten) is. Daarnaast zie je het aantal KWh dat tot op heden verbruikt is door het aangesloten apparaat. Met die informatie kun je natuurlijk gaan spelen. Zo hebben wij de stekker gekoppeld aan de droger om automatisch een melding te krijgen wanneer deze (domme) droger klaar is.
We gebruiken hiervoor het stroomverbruik van de slimme stekker als basis. Ligt het stroomverbruik onder de 5 Watt dan staat de droger uit. Komt het stroomverbruik boven de 50 Watt dan staat de droger aan. Bij de eerste keer boven de 50 Watt wordt de variabele ‘droger aan’ op ‘ja’ gezet. Daarna zal er elke keer dat de droger onder de 5 Watt komt een zandloper gaan lopen. De zandloper duurt drie minuten en zal gestopt worden zodra het wattage in die drie minuten weer boven de 50 Watt komt (de droger doet soms maximaal 2 minuten niets). Als de zandloper na 3 minuten leeg is weten we zeker dat de droger klaar is en kunnen we onszelf een melding sturen. Wil je dit scenario wat uitgebreider bekijken? Lees dan onze voorbeeldflow voor de machine.
De Qubino Z-Wave Smart Plug is met een prijs van ongeveer 60 euro geen goedkope stekker maar hij doet wel precies wat je er van mag verwachten. De stekker is eenvoudig aan een hub toe te voegen, schakelt snel, meet het energieverbruik nauwkeurig en komt met handige instellingsmogelijkheden om acties aan te passen op jouw gebruik en toepassingen. Daarbij kun je er nagenoeg elk apparaat in huis op aansluiten, van je oven tot je droger.
Qubino Z-Wave Mini Dimmer: Gebruik
Eenmaal toegevoegd aan de smarthomehub heeft de Qubino Z-Wave Mini Dimmer wat meer instellingsmogelijkheden dan de plug, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van de hub die je gebruikt. Zo kun je onder meer het type schakelaar selecteren (tuimelschakelaar of pulsdrukker), de modus kiezen (dimmen of alleen schakelen), het maximale en minimale dimniveau (1-99) kiezen, de dimduur instellen en het percentage voor de verandering van het stroomverbruik waarop de hub een update krijgt instellen. Natuurlijk is het ook met de dimmer mogelijk middels associaties een Z-Wave-product direct, zonder tussenkomst van de hub, te koppelen. Er zijn voldoende instellingsmogelijkheden om de dimmer naar eigen wens af te stellen, maar in tegenstelling tot de Fibaro-dimmers kun je geen tweede schakelaar aansluiten.
In onze situatie hebben we de Qubino Z-Wave Mini Dimmer gekoppeld aan een kroonluchter in de slaapkamer, voorzien van zes 18 Watt halogeenlampen en daarna zes 4 Watt led-lampen. Met de halogeenlampen ervoeren we geen problemen. De lampen reageren perfect op de dimmer in onze 2-draads configuratie, zowel via de app als via de tuimelschakelaar. De led-lampen ook, mits ze met meer dan één tegelijkertijd gebruikt werden. Zodra we één 4 Watt led-lamp gebruiken in de kroonluchter is de stroomdoorvoer te hoog en blijft de lamp continu aanstaan. Dit komt doordat de dimmer altijd een beetje stroom nodig heeft in het circuit om te blijven functioneren. Dat beetje stroom kan er bij led-lampen met laag wattage voor zorgen dat de lamp knippert of aan blijft staan. Hoewel Qubino dus aangeeft dat deze dimmer geen bypass nodig heeft kan het met bepaalde lampen en bij bepaalde wattages toch nodig zijn een bypass aan te schaffen. Navraag bij Qubino levert ook dat antwoord op: bij een 2-draads configuratie wordt onder de 5 Watt een bypass aangeraden. Bij een 3-draads configuratie zou 1 Watt gehaald moeten kunnen worden. 3-draads heeft dus altijd de voorkeur. Maar goed, in ons geval is de gehele lamp pas gevuld met zes 4 Watt led-lampen en dat levert geen enkel probleem op. De lampen reageren snel en correct op de dimmer. Dit is overigens ook bij twee 4 Watt lampen al het geval. Mochten de lampen bij een laag wattage en een laag dimniveau alsnog knipperen dan raadt Qubino aan het minimale dimniveau iets hoger te zetten.
Wat wel opvallend is als we de Qubino Z-Wave Mini Dimmer vergelijken met onder meer de Fibaro Dimmer 2 is dat het dimmen op zich niet traploos en vloeiend verloopt. Je kunt de dimduur zelf instellen maar het blijven zichtbare stappen van zo’n 5 tot 10 procent. Zetten we de Fibaro Dimmer 2 ertussen, dan is het één vloeiende stap van bijvoorbeeld 10 procent naar 90 procent. Het verschil zit hem in de gebruikte techniek voor het dimmen. Is het een groot probleem? Niet echt, want het gaat puur om die paar seconden dat je dimt. Daarna branden de lampen perfect. Het is echter wel iets dat opvalt.
Nog iets dat opvalt is het ledje van de module. Toen we in bed lagen kwam er een groene gloed door het afdekraam heen. Het ledje is zo fel dat bij bepaalde afwerkingen er wat licht van doorheen kan komen. Dat kan storend zijn, zeker in een slaapkamer. En helaas is dat ledje niet uit te zetten dus dan is afplakken (het afdekraam of het ledje) de enige optie.
Tot slot hebben we nog het energieverbruik. De Qubino Z-Wave Mini Dimmer geeft nauwkeurig weer (zelf in te stellen wanneer) wat het energieverbruik op het moment is en hoeveel KWh er tot op heden verbruikt is. Er zit wel een foutmarge in, maar dit gaat om 1 of 2 Watt, afhankelijk van de lamp. Zelf gebruikt de dimmer zo’n 0,4 Watt, wat neerkomt op minder dan een euro per jaar. Overigens is het feit dat de dimmer continu op je stroomnetwerk zit ook positief want de Qubino Z-Wave Mini Dimmer is meteen ook een Z-Wave repeater. Dat betekent dat je Z-Wave netwerk met dit soort modules sterker en stabieler wordt. Draadloze Z-Wave sensoren die verder van de hub zitten kunnen zo via de dimmer met de hub communiceren. Hetzelfde geldt voor de Smart Plug: alle Z-Wave producten die continu stroom krijgen zijn als repeater in te zetten.
Conclusie
De Qubino Z-Wave Smart Plug is niet de meest compacte slimme plug op de markt, maar wel een zeer goede plug. Voor 60 euro krijg je een stekker waarop nagenoeg alle (zware) apparatuur in huis aangesloten kan worden, waarmee je het energieverbruik in de gaten kunt houden, waarmee je handige scenario’s kunt creëren en waarmee je jouw Z-Wave netwerk weer wat stabieler en groter maakt. Daarbij beschikt de stekker over een aantal handige instellingen om het gebruik naar eigen smaak in te stellen.
De 60 euro kostende Qubino Z-Wave Mini Dimmer is één van de meest compacte inbouwdimmers op de markt en kan daardoor ook in oudere huizen met minder diepe inbouwdozen zonder problemen gebruikt worden. De dimmer is snel en eenvoudig aan een hub toe te voegen, beschikt over voldoende instellingsmogelijkheden, toont in real-time het energieverbruik, fungeert als Z-Wave repeater en kan in zowel een 2-draads als een 3-draads configuratie gebruikt worden. Hoewel Qubino ermee adverteert dat er geen bypass nodig is kan het voorkomen dat je bij een 2-draads configuratie en een wattage van minder dan 5 watt toch een bypass moet installeren. Bij een 3-draads configuratie en met meer dan 5 Watt bij een 2-draads configuratie werkt de dimmer perfect. Het dimmen zelf valt ietwat tegen aangezien dit in duidelijk zichtbare stappen gaat. Dimmers van concurrenten laten lampen een stuk vloeiender dimmen. Een groot minpunt is het niet, maar het valt wel op.
Reacties (0)