In deze review pakken we de mogelijkheden van de robotstofzuiger iets minder uitgebreid mee dan normaal aangezien deze grotendeels overeenkomen met die van de Roomba i7+. Voor een uitgebreide beschrijving kun je dus in die review terecht.
Dit is de iRobot Roomba S9+ robotstofzuiger
De Roomba S9+ is een robotstofzuiger zoals je hem zou verwachten, maar dan uitgerust met de nieuwste technieken op het gebied van zuigen. Ook komt dit model net als zijn voorganger met de Clean Base Automatic Dirt Disposal, wat een dure naam voor een automatische afzuigbak is. De S9+ beschikt over een nieuw schoonmaaksysteem en PerfectEdge-technologie, bestaande uit dertig procent bredere, dubbele rubberen borstels en een speciaal ontworpen hoekborstel. Elke rubberen borstel heeft rubberen haren die continu in contact blijven met verschillende vloeroppervlakken en zich zo nodig aanpassen en buigen om alles op te zuigen.
Dankzij de Imprint Smart Mapping-technologie leert de stofzuiger de plattegrond van het huis kennen; zo kan er ook worden bepaald wanneer welke kamers schoongemaakt moeten worden. Via de iRobot Home-app of door op de Clean-knop te drukken, kan de robot worden ingepland om schoon te maken. De Roomba S9+-robot is tot slot uitgerust met een anti-allergenensysteem dat pollen en schimmels vangt en vasthoudt, zodat ze niet uit de robot en het Clean Base-oplaadstation ontsnappen. Zodra hij klaar is met schoonmaken, keert hij terug naar het Clean Base-oplaadstation om automatisch alle inhoud in een wegwerpzak te legen.
Het grote verschil tussen de roomba i7+ en S9+ zit hem dus in het nieuwe schoonmaaksysteem en opvallend genoeg kiest iRobot nu niet voor een rond design maar voor een halfrond design met rechthoekige voorzijde. Hierdoor zijn hoeken en plinten beter schoon te maken.
Dit is de iRobot Braava Jet M6 dweilrobot
De Braava Jet M6 is een dweilrobot waarmee droog of nat gedweild kan worden. Net zoals de Roomba S9+, maakt de dweilrobot gebruik van iAdapt 3.0-navigatie met vSlam-technologie en Imprint Smart Mapping om de plattegrond van het huis te leren kennen. De Braava Jet M6 werkt op harde vloeren en moet zelf tapijten, meubels en andere obstakels ontwijken.
De Braava Jet M6 komt met een oplaadstation waar de robot zelf op kan rijden. Ook wanneer hij nog niet klaar is met dweilen kan de robot zichzelf daar even opladen en daarna verdergaan. In nat-dweilenmodus wordt het meegeleverde reinigingspad gebruikt in combinatie met spray uit de voorzijde van het apparaat. iRobot levert Hard Floor Cleaning Solution mee voor optimale prestaties. In droog-afnemenmodus maakt een speciale meegeleverde pad gebruik van elektrostatische krachten om vuil, stof en dierenharen mee te nemen. Herbruikbare, wasbare natte en droge reinigingspads zijn apart verkrijgbaar.
Beide robots kunnen via Imprint Link-technologie gekoppeld worden waardoor je middels de app kunt aangeven dat de robotdweil automatisch begint met dweilen zodra de robotstofzuiger klaar is met zuigen. Bovendien is er voor beide modellen ondersteuning voor Alexa en de Google Assistent.
De Roomba S9+-robotstofzuiger met Clean Base Automatic Dirt Disposal heeft een adviesprijs van 1.499 euro. De Braava Jet M6 komt met een adviesprijs van 699 euro.
Stofzuigerzakken en dweilpads
Wie dacht van de stofzuigerzakken en dweilpads af te zijn met een robotstofzuiger en robotdweil heeft het mis. Kies je voor de stofzuiger met basisstation dan heb je nog altijd stofzuigerzakken nodig. De stofzuiger rijdt het oplaadstation op, de stofzuigermotor in het station wordt automatisch geactiveerd, er klinkt voor een paar seconden flink wat herrie en vervolgens is de robotstofzuiger geleegd. Het stof wordt in een stofzak in het basisstation gezogen en zodra dit zakje vol is krijg je een melding en moet het zakje vervangen worden. Bij aankoop krijg je er twee zakjes bij waar je in een gemiddeld huis wel 2-3 maanden mee kunt doen. Extra zakjes kun je per drie stuks voor 19,99 euro kopen.
De Braava Jet M6 komt met vier reinigingspads, waarvan er twee voor hergebruik zijn (droog en nat). Extra pads kosten 30 euro per twee stuks. En daarbij raadt iRobot aan het schoonmaakmiddel van het bedrijf zelf te gebruiken, met een prijs van 15 euro per flesje. Natuurlijk hebben wij ook even standaard schoonmaakmiddel geprobeerd en dat gaf geen problemen, maar volgens iRobot is dat op eigen risico.
Als je alles bij het al forse aankoopbedrag van beide apparaten optelt dan is net een flinke investering met maandelijks terugkerende kosten. En dan hebben we het nog niet eens over het vervangen van borstels of filters. Houd hier dus zeker rekening mee wanneer je een robotstofzuiger of dweil overweegt.
Design
Als we kijken naar het design dan valt vooral op dat iRobot nu voor het eerst kiest voor een rechthoekige voorzijde voor de robotstofzuiger. Waar sommige concurrenten die al langer deden is iRobot er nu pas van overtuigd dat hiermee hoeken en plinten beter schoongemaakt kunnen worden. In onze optiek absoluut een goede keuze. Verder heeft de Roomba S9+ een koperen tintje meegekregen en zijn er lichte designaanpassingen doorgevoerd ten opzichte van de i7+. Het apparaat ziet er nog altijd strak vormgegeven uit en voelt hoogwaardig aan. Wat betreft het basisstation (Clean Base Automatic Dirt Disposal) is er niets veranderd. Hier zit de stofzuigermotor en stofzak ingebouwd en je kunt deze basis simpel tegen een muur plaatsen zodat hij niet echt opvalt.
De Braava Jet M6 robotdweil is iets kleiner en heeft een witte afwerking meegekregen.De knoppen komen overeen met die van de andere iRobot-producten: een Clean-knop, een Home-knop en een Spot Cleaning-knop. Onder de zilverkleurige deksel vinden we het uitneembare waterreservoir terug. Ook deze robot is van kunststof gemaakt, netjes afgewerkt en voorzien van een modern design.
Installatie
De installatie en de app zijn sinds onze review van de Roomba i7+ nauwelijks veranderd, dus we doorlopen deze elementen kort. De installatie is een fluitje van een cent. Je downloadt de Roomba-app (Android en iOS), maakt een account aan en doorloopt de stappen die je op eenvoudige wijze tonen wat je moet doen. Er wordt direct naar de stofzuiger en/of dweil gezocht en nadat je een WiFi-netwerk hebt ingesteld, de robot een naam hebt gegeven en de software-updates hebt laten installeren kun je direct aan de slag. De robot praat overigens ook tegen je, zelfs in het Nederlands.
De app
De Roomba-app is een eenvoudige, goed gestructureerde en complete app voor de aansturing van je robotstofzuiger en robotdweil. Het home-scherm is het scherm dat je het meest zult gebruiken, want hier kun je middels de ‘Clean’-knop het zuigen en/of dweilen starten. Als de robot de ruimte reeds geanalyseerd en opgedeeld heeft kun je een specifieke ruimte laten schoonmaken of alles laten zuigen. Heb je een dweil én een stofzuiger dan kun je ze samen aan het werk zetten. Dat betekent dat je eerst de stofzuiger alles of specifieke ruimten laat zuigen, en dat daarna de dweil automatisch alles of specifieke ruimten gaat schoonmaken. Ook vind je op het home-scherm de optie om de opvangbak te laten legen door het basisstation, en zie je wat de status van de accu is.
Verder zijn er nog diverse extra opties onderin het scherm te vinden. Bij zowel de dweil als de stofzuiger kun je bijvoorbeeld aangeven hoe grondig de robot schoonmaakt. Automatisch, één keer of twee keer voor de stofzuiger, en standaard, diep of groot bereik voor de dweil. Bij de dweil kun je ook nog de hoeveelheid spray instellen en bij de dweil kun je aangeven.
Bij de tab Geschiedenis zie je een overzicht van het aantal minuten en het aantal vierkante meters dat de robot reeds gezogen of gedweild heeft. Klik je op een activiteit dan zie je een kaart waarop precies aangegeven wordt welke delen van de ruimte gezogen of gedweild zijn.
De tab Schema geeft je de mogelijkheid om een vast schoonmaakschema voor de stofzuiger en dweil aan te maken, bijvoorbeeld elke doordeweekse dag om 10.00. Ook kun je hier weer een specifieke ruimte aan koppelen. Onder de tab Meer vind je de algemene instellingen van de robot, waaronder de naam, de taal en de privacy-opties. Vergeet overigens de optie Smart Mapping niet aan te zetten onder de privacy-opties, mits je de slimme mapping-functies wilt gebruiken. Tot slot is er het kopje Smart Maps, waar je de kaart van de ruimte vindt, onverdeeld in keuken, woonkamer, eetkamer, etc.
Smart Map met vermijdzones
Imprint Smart Mapping is een functie die we al vaker besproken hebben maar die zeker ook nu benoemd moet worden. Kort gezegd zorgt deze functie ervoor dat de robots de eerste 2-4 poetsbeurten de ruimte analyseren en leren kennen. Vervolgens wordt er met al die data in de cloud een slimme kaart (Smart Map) gemaakt en die kaart wordt weer gebruikt om de robot in het vervolg op efficiënte en snelle wijze de ruimte te laten schoonmaken. Je kunt zelf ruimtes binnen de totale ruimte aanmaken en een label geven (keuken, woonkamer, etc.) zodat je via de app ook specifieke ruimtes kunt laten schoonmaken. Deze functie werkt perfect, tenzij je echt met meubels gaat schuiven. Het laat de robots sneller schoonmaken (vergeleken met de Neato die we hebben staan) en je kunt snel na het eten de eetkamer bijvoorbeeld laten zuigen. Zorg er overigens wel voor dat tussendeuren openstaan zodat de robot alles leert kennen en aangesloten ruimten ook kan schoonmaken.
Een nieuwe toevoeging aan deze functie is de zogenaamde vermijdzone. Dit is ideaal wanneer de robot op een specifieke plek niet mag komen. De stofzuiger mag in ons geval overal komen, maar de dweilrobot niet. Hoewel de dweilrobot tapijten zou moeten ontwijken wil hij in onze huiskamer nog wel eens over het (zeer) laagpolige tapijt rijden en dat besproeien. Om dat voortaan te voorkomen kun je in de Smart Map een zone selecteren waar de robot niet mag komen. Dit werkt perfect en zo kun je bijvoorbeeld ook een gedeelte van de kamer waar je huisdier ligt uitsluiten.
Hoe goed maakt de Roomba s9+ schoon?
Alles draait natuurlijk om hoe goed de Roomba S9+ schoonmaakt, zeker als we kijken naar het forse aankoopbedrag. Gelukkig zijn we hierover enthousiast want in vergelijking met de i7+ zien we een duidelijke vooruitgang. Door het gebruik van een rechthoekige voorzijde zien we veel minder vuil dat bij plinten of in hoeken blijft liggen, en ook over het algemeen lijkt de robotstofzuiger meer vuil mee te nemen. Waar we de i7+ (die we nog hebben staan) zelden wat meer vermogen horen leveren op vuile plekken, doet de S9+ dit regelmatig. Met name op het tapijt wordt extra vermogen geleverd om het vuil weg te halen. Het nieuwe schoonmaaksysteem zorgt er dus samen met het nieuwe design voor dat de vloer daadwerkelijk schoner aanvoelt en is. Is alles perfect schoon? Nee, er blijft hier en daar wel eens wat liggen. Maar, het gaat er vooral om dat de Roomba regelmatig zelfstandig zuigt en zo de ruimte grotendeels schoon houdt. Ook komt de stofzuiger natuurlijk op plekken waar je zelf nooit of zelden komt.
Wat betreft de efficiëntie en snelheid lijkt er niet bijzonder veel veranderd. Beide robots doen er ongeveer even lang over om de ruimte schoon te maken. Ook willen ze allebei nog steeds wel eens tegen een stoel of tafel of kast rijden dus verwacht niet dat de robots de ruimte tot op de centimeter nauwkeurig leren kennen en dus nergens meer tegenaan rijden. Dit is overigens geen groot probleem aangezien het geen schade veroorzaakt, zowel aan de robot zelf als aan meubels. De robot beweegt zich tot slot goed om obstakels heen en onder obstakels door. Een kleine drempel wordt ook zonder problemen genomen. Zodra de opvangbak van de robot vol is wordt hij automatisch in het basisstation geleegd en kan de robot zijn weg vervolgen.
Hoe goed dweilt de Braava Jet M6?
Een dweilrobot hadden we nog niet getest en we waren er eerlijk gezegd van te voren nogal sceptisch over, maar de iRobot Braava Jet M6 heeft ons positief weten te verrassen. Net als de Roomba S9+ zoekt dit model zijn eigen weg middels de Smart Maps en op dit vlak is er qua efficiëntie weinig verschil waar te nemen. Waar wel een duidelijk verschil inzit is de snelheid. De dweilrobot is geen hele snelle schoonmaker. Elk stukje vloer wordt tweemaal gedweild. Elke 50 centimeter wordt eerst zonder spray gedweild, waarna de robot in zijn achteruit gaat en de laatste 25 centimeter nogmaals met spray doet. Om die manier beweegt hij toch vooruit en wordt de hele ruimte gedaan. Het kan dus wel een uur duren voordat 20 vierkante meter volledig gedweild is en dat is iets langzamer dan de stofzuiger. Het oogt vooral langzaam, en een veelgehoorde opmerking van bezoekers was dan ook “dat doe je zelf toch veel sneller”. Dat klopt, maar dat is bij de stofzuiger net zo goed. Het principe is juist dat je het nu niet meer (zo vaak) hoeft te doen en dat de robot het doet op momenten dat hij je ergens anders mee bezighoudt.
Belangrijk is dat je de hoeveelheid spray en de intensiteit van het dweilen aanpast aan je eigen voorkeuren en je vloer, want bij een te natte dweilbeurt blijven er bijvoorbeeld snel strepen achter aangezien de wielen dan door een plas van water rijden. Ook is het belangrijk dat je de dweil pas zijn werk laat doen als de vloer gezogen is, en het mooi is dat je via de app alles zo kunt instellen dat de robotdweil meteen zijn werk doet zodra de robotstofzuiger klaar is. Dit geldt voor zowel de gehele als een specifieke ruimte. En natuurlijk moet het waterreservoir gevuld zijn. Je kunt het reservoir uitnemen, je doet er wat schoonmaakmiddel in (het flesje dat iRobot meelevert bijvoorbeeld) en je vult het reservoir met water. Met een vol reservoir is onze ruimte (zo’m 20 vierkante meter) bijna twee keer te dweilen. Als je een herbruikbare pad gebruikt dan is het aan te raden om deze na elke dweilbeurt te wassen. Vergeet ook niet het laadstation even met een doekje af te doen want daar blijft veel vuil van de pad op plakken.
En is alles dan perfect schoon? Ook hier geldt dat perfectie nog niet bereikt is, maar de vloer is voor 90% goed gedweild. Hier en daar (afhankelijk van de vloer en de lichtinval) zie je wat strepen als het water opgedroogd is, maar dit kun je deels voorkomen door de pad goed schoon te maken, niet te nat te dweilen en het juiste schoonmaakmiddels te gebruiken. Toch ontkom je er niet helemaal aan aangezien de pad nu eenmaal viezer wordt naar mate de ruimte verder schoongemaakt wordt. Dat is een nadeeltje waar je mee moet kunnen leven. Over het algemeen zijn we dus aardig tevreden over de dweilprestaties. Let er overigens wel op dat de Braava Jet M6 geen drempels kan nemen.
Smart home-integratie
Op het gebied van smart home-integratie beschikken de Roomba S9+ en Braava Jet M6 over ondersteuning voor de Google Assistent en Amazon Alexa. Wel heb je voor het gebruik van deze assistenten vanzelfsprekend een compatibele speaker nodig waartegen je kunt praten. Zeg: “Hé Google, ga stofzuigen”, en de Roomba weet dat hij aan de slag moet, op papier dan.
Onze ervaring is echter “hit-and-miss” te noemen. Ten eerste moet je deze pagina van iRobot goed bestuderen en de commando’s uit je hoofd leren. Heb je meerdere robots, dan werken alleen de commando’s in de laatste tabel en daaronder, en dan ook weer alleen de commando’s waarin je een specifieke robot noemt. Hoewel de meeste commando’s uit de laatste tabel goed werken, werkt de rest vaker niet dan wel. Waar het aan ligt weten we niet, maar als bepaalde commando’s niet goed werken of helemaal geen reactie geven dan slaat de frustratie snel toe. Zo hebben we de robots met geen mogelijkheid terug naar de oplaadstations gekregen met de door iRobot beschreven commando’s. Toen we bedachten het woord ‘dock’ eens te gebruiken lukte het wel tweemaal, maar aangezien dat een woord is dat Google nogal eens fout interpreteert was het maar een halve oplossing en sta je alsnog 5 minuten tegen Google te schreeuwen. Elke commando dat begint met ‘Stofzuig in’ leverde een Spotify-nummer op maar geen werkende stofzuiger. Elk algemeen commando om schoon te maken liet beide apparaten tegelijkertijd starten, waardoor ze elkaar in de weg zitten en de dweil op plekken dweilt waar nog niet gezogen is. En commando’s om de robots naar specifieke ruimten te sturen werkten soms wel, soms niet. De hal en de keuken werden zo nu en dan herkend, maar de woonkamer nooit. Hoewel de basisbediening (aan- en uitzetten met name) prima werkt is er op dit vlak dus nog heel wat werk aan de winkel.
Verder is de smart home-integratie beperkt. iRobot heeft de Roomba en Braava producten nog geen mogelijkheid gegeven om te integreren met andere platformen, waaronder ook Apple’s HomeKit, Fibaro of Homey. Wel geeft het bedrijf aan op termijn toegang te geven tot een api en is er reeds de mogelijkheid om platformen te koppelen middels IFTTT.
Bekijk ook ons smarthome scenario waarmee we de Roomba S9+ en Braava Jet M6 automatisch het huis laten schoonmaken.
Conclusie
Als we alles bij elkaar optellen dan kan van de Roomba S9+ gezegd worden dat het zeker een verbetering is ten opzichte van zijn voorganger. Het nieuwe model komt beter in de hoeken en haalt meer vuil weg. Daar tegenover staat wel een flinke aanschafprijs. Is compleet ontzorgen niet nodig, dan bespaar je een hoop geld door de versie zonder Clean Base te nemen. Afgezien van de prijs, de extra kosten voor nieuwe stofzuigerzakken en de gebrekkige Google Assistent-integratie is er maar weinig te klagen over de Roomba S9+. We kunnen wel stellen dat de S9+ op dit moment de meest complete en technisch vooraanstaande robotstofzuiger is. Als iRobot nu ook nog de smarthome-integratie wat verbetert en uitbreidt dan is het plaatje vrij compleet.
De Braava Jet M6 is qua mogelijkheden grotendeels gelijk aan de Roomba S9+. Met name de Smart Map-functies zijn zeer handig, zeker nu je ook vermijdzones kunt aanmaken. De dweil is wat traag en kan laagpolige tapijten niet altijd even goed detecteren, maar hij zorgt ervoor dat de hele ruimte netjes schoongemaakt wordt. De dweil kan echter wat strepen achterlaten, afhankelijk van de vloer, het schoonmaakmiddel en de reinigingspad. De aanschafprijs ligt wat lager dan van de S9+, maar daar tegenover staat ook weer de extra kosten die je moet maken voor (het door iRobot aangeraden) schoonmaakmiddel en nieuwe reinigingspads. Veel dweilrobots zijn er nog niet, maar iRobot laat met dit model goed zien wat de mogelijkheden zijn. Gecombineerd met de mogelijkheden die er al waren voor de stofzuigers van het bedrijf maakt het de Braava Jet M6 een dweil die we zeker aan kunnen raden. En mocht je al een Roomba stofzuiger hebben dan is de samenwerking tussen beide apparaten natuurlijk een leuke toevoeging. Het is en blijft echter nog wel een luxeproduct.
Reacties (4)