Interview: Homey-expert Erik Smit – een smarthome op basis van Flows

21 december 2019 + 10 minuten 2 Reacties
Interview Erik Smit

We gaan op bezoek bij Homey-expert Erik Smit, die ons rondleidt door zijn smarthome en meeneemt in het maken van Flows waarmee zijn huis geautomatiseerd wordt.

Eerder deze maand reisden we af naar Zeeland, waar Erik Smit zijn eigen smarthome ingericht heeft. Op basis van de Athom Homey en een groot aantal Flows heeft Erik nagenoeg elk onderdeel van zijn huis geautomatiseerd en deelt hij zijn ervaringen via Facebook en Instagram met andere Homey-gebruikers. Wij wilden wel eens zien hoe hij het allemaal ingericht heeft. We namen een kijkje in zijn slimme huis en stelden hem een aantal vragen over zijn smarthome.

Een smarthome op basis van Flows

Erik is al jaren bezig met domotica en sinds enkele jaren maakt hij hiervoor gebruik van de Homey, een smarthomehub waarmee je allerlei slimme apparaten, modules en sensoren kunt koppelen. Eenmaal gekoppeld kun je deze producten met en op elkaar laten reageren door het creëren van zogenaamde Flows, oftewel scenario’s. Dit gaat volgens het ‘als dit, dan dat’ principe. Bijvoorbeeld: de bewegingssensor ziet een beweging, dan gaat de lamp aan. Dit is maar een simpel voorbeeld, maar met Homey kun je het zo geavanceerd en uitgebreid maken als je zelf wilt.

De hub werkt met producten van honderden merken en ondersteunt nagenoeg alle belangrijke communicatieprotocollen waardoor ieder Homey smarthome weer anders is en iedere gebruiker zijn eigen Flows en integraties gebruikt. We gaan nu door de vereiste basiskennis en grote variatie- en integratiemogelijkheden niet heel diep in op de Flows van Erik, maar we kijken wel naar een aantal toepassingen waar hij ze voor gebruikt. Volgend jaar komen we met een artikelreeks waarin we specifieke Flows in detail bespreken. Wil je meer weten over hoe Homey precies werkt en hoe je Flows maakt dan verwijzen we je graag naar onze review van de Homey. Overigens is de Homey niet de enige hub die dit soort mogelijkheden biedt. Ook merken als Fibaro en Zipato bieden vergelijkbare hubs aan.

Een Flow voor elke situatie

Het vrijstaande huis van Erik is op het eerste gezicht geen duidelijk smarthome, maar dat is dan ook pas iets dat je merkt zodra je binnenkomt en een tijdje in het huis doorbrengt. Lampen die niet meer met een schakelaar aangezet hoeven te worden maar automatisch aangaan op basis van bewegingen en de hoeveelheid licht in huis. Een thermostaat die zichzelf automatisch instelt op basis van de temperatuur binnen en buiten, en ook of er iemand aanwezig is. De rolluiken die automatisch dichtgaan bij zonsondergang of wanneer de temperatuur buiten zo hoog is dat je het binnen koel wilt houden. De camera’s die automatisch een foto sturen wanneer de bewegingsmelder iemand ziet. Of de muziek en sfeerverlichting die automatisch aangezet worden als er vrienden over de vloer komen. Je kunt het zo gek niet bedenken of Erik heeft er middels sensoren, apparaten en modules een Flow voor ontwikkeld. Dit alles zonder tal van losse apps maar vanuit één centrale hub. Zijn Homey staat vol met scenario’s die allemaal één en hetzelfde doel hebben: het huis met je mee laten denken en doen.

Goedkoop beginnen en dan uitbreiden

Terwijl we door het huis lopen en Erik zijn toepassingen laat zien valt op dat het niet per se allemaal duur en ingewikkeld hoeft te zijn, als je maar goed nadenkt over de integratie. Een simpele sensor voor iets meer dan 10 euro kan je een hoop data over een ruimte verschaffen (de lichtsterkte bijvoorbeeld), waarmee je een simpele IKEA-lamp kunt aansturen en middels een inbouwmodule een rolluik naar beneden kunt laten komen. Op deze manier heb je voor minder dan 100 euro al een ruimte voorzien van de basis om je huis met je mee te laten denken en doen. Erik maakt gebruik van producten van verschillende merken en producten die ook verschillende protocollen ondersteunen. Zo zien we IKEA-lampen die met ZigBee communiceren, inbouwmodules die middels Z-Wave communiceren, Sonos-speakers die via WiFi communiceren en KlikAanKlikUit-producten die middels radiofrequenties communiceren. En aangezien de Homey al deze protocollen ondersteunt kun je deze producten met elkaar samen laten werken in Flows.

Nu is het aantal Flows dat Erik gecreëerd heeft enorm, en er zijn zelfs Flows die door het gebruik van geavanceerde variabelen zelfs voor ons nog wat lastig te begrijpen zijn, maar dit is een kwestie van proberen en uitzoeken. Al doende leert men, en dat is ook één van de redenen waarom Erik zijn ervaringen en Flows graag deelt via sociale media. Hij heeft niet alle kennis in huis, maar hij kan mensen wel een stapje verder helpen in het creëren van een smarthome op basis van Flows.

Fysieke knoppen en schakelaars blijven belangrijk

Wat ons ook opviel in het smarthome van Erik is dat het bedienen van een fysieke schakelaar niet iets is dat je niet meer wilt in een smarthome. Sterker nog: een knop of schakelaar geeft je juist de ruimte om je huis in specifieke situaties op jou te laten reageren. Zo heeft Erik bijvoorbeeld knoppen in huis hangen die een of meerdere Flows opstarten. Drukt de laatste persoon die naar bed gaat de knop in, dan wordt het huis in slaapstand gezet en starten de hieraan gekoppelde Flows automatisch. De rolluiken gaan waar nodig dicht, de lampen gaan uit, de muziek gaat uit, de deursensoren worden geactiveerd en de verwarming wordt op de nachttemperatuur gezet. Staat in de ochtend de eerste persoon op en wordt de betreffende knop ingedrukt, dan gaan de lampen automatisch aan, wordt de Sonos-speaker op laag volume geactiveerd, worden de deursensoren uitgeschakeld en gaan de rolluiken open. Hetzelfde geldt voor wanneer je afwezig bent (weggaat uit het huis) of wanneer je vrienden op bezoek krijgt.

Aan elk scenario kun je een specifieke knop of schakelaar toewijzen, die je vervolgens als trigger koppelt aan één of meerdere Flows. Het is dus niet per se zo dat een huis alles automatisch doet, zonder het gebruik van knoppen. Het geeft je juist meer mogelijkheden en flexibiliteit. En bovenal kan het huis ook niet alles weten.

Hubs als de Homey zijn geen eenvoudige systemen om mee te beginnen en kennen een steile leercurve. Programmeren willen we het niet noemen, maar het vergt wel kennis van zaken en veel logica. Alle begin is lastig, maar kijkend naar wat je er uiteindelijk mee kunt doen geeft het je een mooi doel. Bedenk als je ermee begint vooral welke variabelen van invloed zijn op een bepaald scenario. Je wilt bijvoorbeeld niet dat de lampen aangaan wanneer het licht genoeg is, of dat de rolluiken naar beneden gaan terwijl je het raam open hebt staan. Het is een kwestie van een plan maken voor jezelf, klein beginnen en elke Flow eerst goed uitproberen en fine-tunen. Alles onder de knie krijgen en gaan uitbouwen. Het hoeft niet duur en ingewikkeld te zijn, als het maar een toegevoegde waarde heeft voor jouw leven in en rondom het huis. En als Homey in eerste instantie te ingewikkeld is, begin dan met een kleiner systeem dat later nog met Homey (of een vergelijkbare hub) te integreren is, bijvoorbeeld Philips Hue, IKEA Home Smart of KlikAanKlikUit. Het mooie is immers dat je nergens aan gebonden bent en de vrijheid hebt om je smarthome zelf in te richten.

Interview

Tijdens het bladeren door een aantal mooie Flows en gesprekken over de voor- en nadelen van een smarthome hebben we Erik een aantal vragen voorgelegd.

Hoe ben je in de domotica gerold?

Ik ben begonnen met een simpel KlikAanKlikUit-setje om het keukenlicht aan en uit te zetten. Een bewegingsmelder en een ontvanger. Na dit een tijdje te hebben gebruikt wilde ik de lichtsterkte afhankelijk van de tijd regelen. Een Homewizard werd aangeschaft. Hier kon ik ook opeens de Somfy rolluiken mee regelen, dus die kwamen er ook bij. Via een paar KlikAanKlikUit-switches werden er ook lampen geschakeld. Het gemak was geweldig!

De verzameling lampen en sensoren begon toen al goed te groeien… de KlikAanKlikUit werd vervangen voor het betrouwbaardere Philips Hue. Maar toen werden de mogelijkheden en apparaten van de Homewizard te minimaal. Een rolluik blokkeren als er een deur openstaat ging bijvoorbeeld niet dus toen kwam ik in 2016 na wat onderzoek en vergelijken uit bij Homey. Homey biedt namelijk de mogelijkheid om niet alleen ‘als dit, dan dat’ te gebruiken, maar ook ‘als dit EN dit, dan dat’ te gebruiken. Dit geeft je tal van extra mogelijkheden om een Flow te specificeren en bepaalde situaties uit te sluiten of juist in te sluiten.

Wat versta jij onder domotica?

Je huis “leeft” met je mee. Met behulp van sensoren weet je huis precies wat je nodig hebt. Zonder zelf veel schakelaars of tablets te bedienen. Ga je tv kijken en de zon is te fel? Dan gaat de zonwering zelf naar beneden. Kom je thuis? Dan gaan lampen en verwarming naar de juiste stand, afhankelijk van de lichtinval en temperatuur.

Wat vind je het mooiste aan domotica?

Het gemak en de luxe. De mogelijkheid om je huis compleet aan te passen aan jou wensen.

Waarom heb je gekozen voor Homey?

Homey kan veel apparaten aansturen dankzij de ondersteuning voor nagenoeg alle belangrijke protocollen. Ook het combineren van verschillende merken is geen probleem. Ook de ‘goedkopere’ merken werken prima en dat is natuurlijk voor de portemonnee ideaal! Een kamerlamp automatiseren kan al voor 20 euro.

Wat vind je het grote voordeel van Homey?

Naast het relatief eenvoudig aanmaken van Flows is het mogelijk zelf ‘tags’ aan te maken. Het kan even duren voordat je dit echt onder de knie hebt (het is een steile leercurve), maar als je het eenmaal doorhebt, zijn de mogelijkheden bijna oneindig.

Is dit de toekomst volgens jou?

In de toekomst gaan er zeker meer smarthome-producten komen. Het wordt ook steeds makkelijker om alles te gebruiken. Het goed samenwerken van al deze apparaten zonder teveel moeite kan volgens mij nog wel even duren! De Homey is een eerste stap in de goede richting, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering, met name in compatibiliteit tussen apparaten en standaarden, en het gebruiksgemak.

Wat zijn de mooiste Flows die je ooit gemaakt hebt?

De Flow die veel tijd heeft gekost, is het tijdsafhankelijk sturen van mijn rolluiken als de zon fel schijnt in de zomer. Door de opgewekte spanning van mijn zonnepanelen te monitoren, gecorrigeerd door de tijd, en het “rustig houden” (niet steeds op en neer laten gaan van de rolluiken als er een wolkje voor de zon komt) door countdowntimers houdt Homey mijn huis koel. Het is een Flow die lastig zo uit te leggen is, maar na zelf experimenteren en proberen heb ik het wel voor elkaar gekregen.

Wat vind je het mooiste aan het maken van Flows?

Het uitvinden en testen. Een oplossing zoeken om de perfecte Flow te maken zodat alles in huis naadloos verloopt.

Wat moet er verbeteren om het echt toegankelijk te maken voor de gemiddelde consument?

Communicatie van apparaten onderling. We zijn goed op weg, maar koppelen en samenwerken op een simpele manier is nog te lastig in sommige gevallen.

Als iemand met Homey wil beginnen, wat zijn dan drie goede tips?

– Begin klein, in één ruimte. Dan heb je ook niet teveel frustratie als het niet werkt, en je doet er gelijk ervaring door op.
– Probeer je te verdiepen in het gebruik van zelfgemaakte tags. Deze vergroten de mogelijkheden enorm!
– Zet een goed netwerk op! Sowieso een goed en stabiel WiFi-netwerk, maar verdiep je ook in Z-Wave en ZigBee-netwerken zodat je weet hoe dit in elkaar steekt.

Hoe zou je mensen aanraden te beginnen met een smarthome?

Wat wil je graag automatiseren? Neem je tijd om alles uit te vinden en in te stellen. Het meeste werk is fine-tunen van je huis, zodat het naadloos werkt naar jou wensen. Is het eenmaal ingesteld? Dan kan de ontspanning beginnen.

Naar welke smarthome-producten kijk je uit? Of wat mis je nog?

Ik denk dat bijna alles er wel ongeveer is! De prijs van sommige producten ligt alleen nog wel vrij hoog. Als iets ‘slim’ is komt er vaak een grote meerprijs bij. Dat is een beetje het probleem van het ‘nieuwe’ en daarom kan ik niet wachten totdat het meeste over een tijdje ook gewoon betaalbaar is.

Wat zijn de meest handige smarthome-producten die je hebt?

Ik denk dat het de combinatie is van al mijn apparatuur. De lamp is niks zonder bewegingssensor. De verwarming heeft ook de tempratuursensoren nodig. Dus, het handigste dan de Homey, omdat hij alles aan elkaar knoopt.

Waarom deel je jouw Flows en ervaringen met anderen?

Toen ik in 2016 begon met Homey had ik nog niet door hoe alles werkte. Ik merkte dat er op Facebook, Instagram of het internet nog niet veel was met ‘voorbeeldflows’ dus ik ben de zelf maar begonnen. Ik zeg niet dat ik alles weet, maar de kracht is juist dat ik een Flow post, en erop gereageerd word, met soms een andere oplossing. Dus daar leer ik ook weer van. Inmiddels krijg ik per dag best wat verzoekjes voor Flows. Het contact met verschillende mensen vind ik heel leuk, zeker als ik ze op een simpele snelle manier kan helpen!

Wil je meer weten over hoe Erik zijn huis helemaal slim maakt middels de Homey en zijn Flows? Dan kun je Erik volgen via Facebook en Instagram (@domoticahuis).

We kunnen ons daarnaast voorstellen dat je wat dieper in de mogelijkheden van Homey en het maken van Flows wilt duiken. Een goed begin is onze review, en als je eenmaal begonnen bent zijn ook de fora van Homey een goed beginpunt. Lees je daarnaast ook zeker in over de verschillende communicatieprotocollen zoals ZigBee en Z-Wave. Hierover vind je meer in ons archief met tips en adviezen.

Reacties (2)