Samsung Galaxy Tab A 10.1 – specificaties
Samsung Galaxy Tab A 10.1 | |
---|---|
Scherm | 10,1-inch, 1.200 bij 1.920 pixels |
Digitizer | Ja |
Processor | Samsung Exynos 7 Octa |
RAM | 2 GB |
Opslaggeheugen | 32 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Nee |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Nee |
Camera’s | Acht megapixel achter, vijf megapixel voor |
Accu | 6.150 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Als je kijkt naar de prijs van het apparaat (die ligt rond de 200 euro), dan krijg je er prima specificaties voor terug. De processor is capabel genoeg voor dagelijkse taken. We vinden het wel jammer dat Samsung slechts 2 GB aan werkgeheugen in de tablet gestopt heeft. Al met al zorgt deze combinatie ervoor dat je geen al te snelle Android-ervaring in huis haalt. Ook al heb je maar één app of twee apps geopend, je merkt al snel dat de software traag reageert. Helemaal wanneer er ook nog eens achtergrondprocessen actief zijn.
Samsung Galaxy Tab A 10.1 – hardware en design
De Samsung Galaxy Tab A heeft een mooie, metalen behuizing, waardoor de tablet premium aanvoelt. Het apparaat voelt stevig en solide aan en weegt ook niet zo heel veel (470 gram), waardoor je hem gemakkelijk met één hand kunt vasthouden. Rechts treffen we de knoppen aan, die wat ons betreft net even te hoog zitten voor gemakkelijke bediening (in verticale stand), terwijl onderop twee speakeropeningen geplaatst zijn. Verder treffen we daar ook nog een usb-c-poort aan en zit er bovenop de tablet een koptelefoonaansluiting.
Mocht je het beschikbare opslaggeheugen te weinig vinden, geen paniek: er is een micro-sd-kaartsleuf aanwezig die kaarten ondersteunt tot 512 GB. In vergelijking met de Galaxy Tab A uit 2016, is het design er gelukkig op vooruitgegaan. Onder het scherm zitten geen fysieke op drukgevoelige knoppen meer, aangezien die bediening volledig via de Android-software gaat. De gouden kleur van ons reviewmodel oogt niet zo pompeus als je misschien zou verwachten — mocht je dat wel vinden: er zijn gelukkig ook andere kleurenopties.
Display
Toen de Samsung Galaxy Tab A in 2016 werd uitgebracht, was het fijn om te zien dat Samsung een relatief hoge pixeldichtheid en schermresolutie leverde. Voor de 2019-versie is er niets veranderd: er is nog steeds een maximale resolutie van 1.920 bij 1.200 pixels aanwezig. Combineert dat met het 10,1″-scherm en je houdt een pixeldichtheid van 224 pixels per inch over. In vergelijking met de Galaxy Tab A 10.5 is dat een hogere pixeldichtheid, maar het scheelt slechts tien punten. De beelden ogen gelukkig scherp en kleurrijk.
Connectiviteit
Op het gebied van connectiviteit is er wel het één en ander veranderd in vergelijking met de 2016-versie. Zo is er nu een usb-c-poort aanwezig, waardoor de tablet sneller opgeladen kan worden. Bovendien is er ondersteuning voor bluetooth 5.0, wat ook beter is dan de 4.2-versie op de Galaxy Tab A 10.5. Daarnaast zijn er de gebruikelijke sensoren en kun je natuurlijk wifi verwachten. Er is geen nfc-chip aanwezig, maar die heb je ook niet echt nodig op een tablet. De koptelefoonaansluiting is en blijft wel een fijne toevoeging.
Speakers
De speakers op de tablet zijn niet van de beste kwaliteit. We moeten toevoegen dat gesprekken in principe prima te volgen zijn en dat er – zeker voor deze prijscategorie – relatief veel details te horen zijn. Maar de algemene ervaring is dat het geluid dof klinkt. Zet hem ook niet te hard, want dan klinkt het al snel schel. Daarom is het zo fijn dat Samsung de koptelefoonaansluiting behouden heeft, waardoor je dus gewoon de koptelefoon kunt gebruiken die je al thuis hebt liggen. Dat verbetert de geluidservaring echt enorm.
Camera’s
Een tablet koop je niet voor de camera’s, dat weet Samsung ook. En ondanks het feit dat de camera’s relatief donkere foto’s van zichzelf maken, waardoor details kunnen wegvallen, zijn we toch enigszins positief. De software geeft je namelijk een aantal mogelijkheden waardoor je – als je weet waar je mee bezig bent – bepaalde gebreken mogelijk kunt opvangen. Zo kun je zelf de iso-waarde instellen bijvoorbeeld, de lichtinval bepalen en is er ondersteuning voor beelden in high dynamic range. Je kunt er dus mee uit de voeten.
Accuduur
Wat we niet kunnen begrijpen is dat Samsung een kleinere accu in de tablet gestopt heeft. We snappen dat Android inmiddels heel energiezuinig is, maar een verschil van meer dan 1.000 mAh in vergelijking met de vorige twee goedkopere tablets is wel heel wat. Desondanks kun je een aantal dagen doen met de tablet wanneer je hem niet teveel gebruikt en is het zo dat die ook snel opgeladen is, maar over het algemeen geldt: hoe meer energie, hoe beter. Dit lijkt ons een kwestie van verkeerde zuinigheid vanuit Samsung.
Samsung Galaxy Tab A 10.1 – software
Het grootste voordeel van de Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2019) is dat je meteen de beschikking hebt over Android 9.0 Pie. Dit is nog steeds de meest recente versie van Android, totdat Android Q waarschijnlijk in augustus gelanceerd wordt. Samsung kennende kan het lang duren voordat de update arriveert, als die al arriveert. Bovenop Android zit de softwareschil One UI. Dit is nog altijd een fijne user interface die instellingen toegankelijk maakt, zowel letterlijk als figuurlijk. Samsung deelt het scherm vaak op slimme manieren in.
Maar ook hier gaat niet alles goed helaas. We zitten inmiddels bijna op de helft van juni en nog steeds staat de Android-beveiligingspatch op maart 2019. Dat is gewoon niet goed te praten en we begrijpen ook niet waarom Samsung niet wat vaker updates uitbrengt. In een wereld waar tablets niet meer zo populair zijn en smartphones steeds meer op elkaar lijken, zijn dit soort onderdelen steeds belangrijker. Niet alleen omdat het gebruikers veiliger kan houden, ook kan het slim worden ingezet als een unieke eigenschap voor in de marketingpraat.
Verder moet je er rekening mee houden dat er wederom flink wat voorafgeïnstalleerde applicaties aanwezig zijn. Dit zijn applicaties van Samsung en van Google en in sommige gevallen overlappen ze elkaar. Zit je al een tijdje in het ecosysteem van de Zuid-Koreaanse fabrikant, dan begrijpen we dat het fijn is dat alles er meteen opstaat. Wanneer dit je eerste Samsung-tablet is of wanneer je zelf al apps hebt gevonden voor diverse mogelijkheden, dan is het vervelend — want je kunt helaas niet alles van de tablet afgooien.
Samsung Galaxy Tab A 10.1 – in gebruik
We noemden het net al even: de positie van de knoppen. Die zitten behoorlijk hoog wanneer je het apparaat verticaal gebruikt. Te hoog, wat ons betreft, waardoor de tablet in gebruik nemen mettertijd voor irritatie kan zorgen. Daarnaast is het metalen omhulsel mooi en stevig, maar ook glad. Daardoor kan de Galaxy Tab A nog wel eens uit je handen glijden. Verder is het handig om te onthouden dat dit niet de meest krachtige tablet is en dat je dus verschillende spelletjes niet zult kunnen spelen. En anders zijn ze trager dan je zou willen.
Samsung Galaxy Tab A 10.1 – conclusie
Het is de vraag voor wie Samsung deze tablet in de markt gezet heeft. Ten opzichte van de Samsung Galaxy Tab A uit 2016 is er genoeg veranderd om de aankoop of upgrade te rechtvaardigen, al is het maar omdat je dan toegang krijgt tot de nieuwste software. Maar in vergelijking met de budgettopper uit 2018, de Samsung Galaxy Tab A 10.5, kunnen we ons niet voorstellen dat iemand nog dit goedkopere model zou willen hebben. Het verschil tussen beide tablets is slechts een paar tientjes, maar de ervaring van de 10.5 is zoveel beter.
Zo beschikt de Samsung Galaxy Tab 10.5 over meer werkgeheugen en een grotere accu, waardoor de tablet sneller kan aanvoelen en langer kan doen met een volledig opgeladen accu. Bovendien is het zo dat de 10.5 ook deze herfst wordt voorzien van Android Pie, en mogelijk gaat de beveiligingspatch dan ook omhoog. Het is niet dat de Samsung Galaxy Tab A (2019) een slechte tablet is, zeker niet in vergelijking met de 2016-versie. Maar voor een paar tientjes meer haal je dus een tablet in huis die sneller is en langer meegaat op een volle accu.
Beoordeling
- Camera’s bieden veel opties aan
- Nieuwe Android-versie
-
Usb-c-poort
Kleinere batterij
- Knoppen zitten te hoog (in verticale stand)
- Specs display onveranderd
Reacties (0)