Review: Philips Hue buitenverlichting – Outdoor Lightstrip, sensor en Impress wandlamp

01 juni 2019 + 10 minuten 0 Reacties
Philips Hue Outdoor review

We hebben de afgelopen jaren al tal van Philips Hue-producten getest, maar Signify blijft het assortiment maar uitbreiden. Met name voor buiten zijn de afgelopen maanden weer tal van producten gelanceerd. In deze review bekijken we een aantal van deze producten; de Outdoor Lightstrip, de Outdoor sensor en de Outdoor Impress wandlamp.

Philips Hue Outdoor buitenverlichting

Signify is de grootste speler op het gebied van slimme verlichting, maar sinds vorig jaar ligt de focus niet meer alleen op verlichting voor binnen. Het bedrijf richt zich met name ook op de tuin en heeft verschillende series met verschillende lampen op de markt gebracht. In deze review bekijken we de Outdoor Lightstrip, wat een led-strip is die speciaal voor de tuin ontwikkeld is. Daarnaast kijken we naar de Impress wandlamp, wat een stijlvolle wandlamp voor in de tuin is. En tot slot bespreken we de Outdoor sensor, wat een bewegingssensor is waarmee de verlichting rondom het huis geactiveerd kan worden. De Outdoor Lightstrip (5 meter) is voor iets meer dan 140 euro te koop, de Outdoor sensor kost 49,95 euro en de Impress wandlamp kun je kopen voor 109,95 euro. Alledrie de producten zijn vanzelfsprekend te bedienen middels de bekende Philips Hue-app.

Design

Als we kijken naar het design van de Hue Outdoor-producten dan zien we eigenlijk het typische Hue-design terug. Hoewel de producten verschillen qua uiterlijk straalt de prima bouwkwaliteit er vanaf, en dat is toch iets waar we Hue inmiddels mee associëren. De Hue Lightstrip Outdoor is compleet wit en een stuk dikker dan de de Lightstrip voor binnen. Dat heeft dan ook te maken met het feit dat strip nu tegen alle weersomstandigheden kan, een diffuse laag over de leds gekregen heeft en aan de onderzijde een stuk dikker is om de strip eenvoudig op te hangen of weg te werken. Een plakstrip is dus niet meer aanwezig; je moet het doen met de meegeleverde beugeltjes en schroeven, of je legt de strip op de grond.

De Impress wandlamp is zwart van kleur, komt met een aluminium behuizing en glazen panelen rondom. Het is een typische wandlamp voor buiten, maar dan zonder de losse lamp die erin komt te hangen. In plaats daarvan is de binnenzijde voorzien van een witte rechthoek met leds die het licht diffuus verspreiden. De lamp is strak afgewerkt, zonder duidelijk zichtbare schroeven.

De bewegingssensor is een stuk groter dan de sensor voor binnen, maar ook dit heeft weer te maken met de bescherming tegen weer en wind. De witte sensor komt in een zwarte, plastic behuizing en kan in een hoek of recht aan de muur bevestigd worden. Doordat hij wat groter is valt hij meer op dan de binnensensor, maar voor buiten is dat in de meeste gevallen geen probleem.

Installatie en plaatsing

De plaatsing van deze Outdoor-producten vergt de meeste aandacht. Het is verstandig om van te voren te kijken waar ze het beste passen in de tuin. Voor de sensor geldt dat hij draadloos werkt dus een plug in de muur is afdoende, maar test voordat je de sensor definitief bevestigt wel of hij zijn werk op die plek goed kan doen. Hiervoor moet je de sensor eerst aan de app toevoegen, wat eenvoudig via de accessoire-instellingen gaat. Druk op de setup-knop van de sensor, laat de app zoeken naar accessoires en wanneer gevonden kun je aan de slag. Je kunt hier direct aangeven hoe de sensor moet reageren, waarover verderop in de review meer.

De plaatsing Lightstrip Outdoor heeft wat meer voeten in de aarde. Deze strip heeft namelijk een stopcontact nodig, en dat moet dus wel in de buurt zijn. De meegeleverde adapter en stroomkabel geven je een meter of 5 aan extra ruimte, en bovendien kun je de adapter aan de muur bevestigen. Vervolgens kun je de strip zelf los in de tuin leggen, maar je kunt hem ook ophangen middels de meegeleverde muurbeugeltjes en schroeven.

Het is niet erg als de strip in het zich hangt want hij geeft een niet storend, diffuus licht. Ga dus vooral eerst even spelen met de plaatsing van de strip, voordat je hem definitief bevestigt. Het is overigens wel belangrijk om te weten dat de Outdoor Lightstrip niet verlengd of verkort kan worden aangezien dit de weerbestendigheid zou aantasten. Je moet het dus doen met de strip van 2 of 5 meter.

De Impress wandlamp kan simpelweg een bestaande wandlamp vervangen. Het is een kwestie van de achterzijde van de Impress wandlamp verwijderen, deze tegen de muur schroeven, de bekabeling koppelen en de achterzijde weer tegen de behuizing van de lamp schroeven. Het enige dat dus vereist is, zijn de kabels die uit de muur moeten komen. Overigens worden alle producten geleverd met schroefjes en plugs waardoor je direct aan de slag kunt.

Als eenmaal de juiste positie voor elke lamp gekozen is en de kabels zijn uitgerold is het koppelen letterlijk plug-and-play. Zodra de lampen aanstaan kun je de Hue-app opstarten, laat je naar nieuwe lampen (of accessoires in het geval van de sensor) zoeken en kun je ze binnen enkele seconden aan een kamer of ruimte toewijzen en de naam wijzigen. Let wel; om de lampen te bedienen is een Hue Bridge nodig. Als je al Hue-lampen in huis hebt, dan heb je de Bridge al, anders moet die nog los aangeschaft worden.

De Hue-app

De Hue-app (Android en iOS) is dé plek waar alles bediend kan worden. Als je al Hue-lampen in huis hebt dan is het een kwestie van de nieuwe lampen (of accessoires) toevoegen en je kunt aan de slag. Heb je de app nog niet dan is het een kwestie van downloaden, een account aanmaken, de Bridge instellen/koppelen en de lampen koppelen. Als de lampen aangesloten zijn op het stopcontact – en dus aanstaan – dan kun je ze automatisch vinden in de app. Dit doe je onder het kopje Instellingen en vervolgens Lampconfiguratie. Hier kun je de lampen direct ook een naam meegeven. Vervolgens ga je naar Kamerconfiguratie, kies je de ‘Tuin’ (of maak je deze aan) en zet je hier de lampen in. Dit maakt het eenvoudig om de gehele tuin aan of uit te zetten, of alle lampen in een scene te laten deelnemen.

De Philips Hue-app van Signify is een zeer gebruiksvriendelijke app. Het homescherm (de tab Woning) geeft je een overzicht van alle ruimten die je aangemaakt hebt. Hier kun je een ruimte direct aan- of uitzetten. Tik je op de ruimte dan kun je scenes kiezen of aanmaken, individuele lampen in de ruimte aanpassen qua kleur en helderheid of een kleur voor alle lampen kiezen.

De Tab routines geeft je de mogelijkheid om te automatiseren. Bijvoorbeeld het uitschakelen van alle lampen als je weggaat of het langzaam aanzetten van de lampen in de slaapkamer zodra de zon opkomt. Ook kun je timers instellen en zelf routines aanmaken. De tab Ontdek biedt je extra opties, waaronder formules (experimenten), wat eigen betekent dat het betafuncties zijn die nog niet in de app zelf zitten. Ook kun je Hue koppelen aan andere smarthome-producten (Friends of Hue) en Hue-apps van derden downloaden. Tot slot is er de tab Instellingen. Hier kun je de lampen en kamers configureren, accessoires toevoegen, HomeKit (Siri) instellen, de software updaten en widgets aanmaken.

Al met al is de Hue-app een zeer uitgebreide maar gebruiksvriendelijke en strak vormgegeven applicatie. In eerste instantie is het even je weg vinden in de mogelijkheden en opties, maar binnen no-time heb je door hoe je snel alle lampen in huis en buitenshuis kunt bedienen. Daarbij is de software-ondersteuning voor Hue zeer goed dus er verschijnen regelmatig updates.

Extra instellingen voor de sensor

Het gebruik van de Lightstrip en de Impress wandlamp spreekt eigenlijk voor zich. Via de app kun je deze lampen in dezelfde ruimte plaatsen als andere lampen, kun je scenes aanmaken, kun je ze koppelen aan bijvoorbeeld een dimmer switch (afstandsbediening) of kun je ze simpelweg snel een kleur geven. De sensor heeft echter wat meer instellingsmogelijkheden, die we kort uitlichten.

Als je via Instellingen naar Accessoireconfiguratie gaat en daar de buitensensor (Tuin-sensor) selecteert krijg je diverse instellingsmogelijkheden. Zo kun je aangeven welke kamers / ruimten gekoppeld zijn aan de sensor (in dit geval de Tuin), kun je aangeven tussen welke tijden het dag en nacht is, en kun je aan die dag- en nachtinstelling een specifieke scene hangen. Simpel gezegd; is het nacht en registreert de sensor een beweging, dan wordt scene X gestart. Je bepaalt bij de scenes van die betreffende ruimte zelf welke kleur de lampen hebben en of alle lampen dan moeten branden. Vervolgens kun je zelf bepalen na hoeveel minuten de lampen weer uit mogen gaan. Tot slot kun je de gevoeligheid voor daglicht en bewegingen aanpassen. Wil je al licht wanneer het buiten schemert, dan stel je de gevoeligheid wat hoger in. De app laat je meteen zien hoe de sensor zou reageren met de huidige instelling en de huidige hoeveelheid licht. Mocht de sensor afgaan bij bewegende takken of een kat die langsloopt dan zet je de gevoeligheid voor bewegingen wat lager. Hier moet je wat mee spelen en proberen, totdat de ideale balans bereikt is.

Echter, wij kwamen direct voor een uitdaging te staan omdat we in de avond de lampen buiten vaak al aan hebben staan. Komt er dan echter iemand naar buiten of binnen, dan gaan de lampen dankzij de sensor automatisch naar de scene die ingesteld is voor de sensor, en na een minuut gaan ze uit. Dat is niet de bedoeling wanneer de lampen al aanstaan, maar de Hue-app geeft daar standaard geen oplossing voor. Er is geen simpele instelling die zegt; als de lampen al aanstaan, negeer dan de sensor. Toch is er wel een oplossing voor die je kunt vinden door naar Ontdek te gaan en vervolgens Hue Labs te selecteren. Hier vind je opties die nog getest worden en nog niet in de app zitten. Zoek hier naar ‘Do not disturb my scene’, doorloop dezelfde instellingen als je in de app gedaan hebt en installeer de formule. Deze formule doet precies dat wat we willen; het negeren van de sensor als de lampen aanstaan. Helaas overrulet de formule de instellingen die je bij de sensor zelf in de app hebt vastgezet, waardoor de gevoeligheid voor bewegingen terug naar standaard gaat. Verander je die setting weer, dan is de formule verdwenen. Er is dus een oplossing voor, maar we zien graag dat Signify deze optie standaard in de app bouwt aangezien het een instelling is die velen handig zullen vinden.

Genieten van sfeerverlichting

Zoals je in onze eerdere reviews van Philips Hue-verlichting hebt kunnen lezen zijn we fan van het systeem, om het gebruiksgemak, de app, de mogelijkheden, de smarthome-integratie en vooral ook de (bouw)kwaliteit. Al deze elementen zijn ook op de Hue Outdoor-producten van toepassing. Je kunt immers alle kanten op om je tuin te voorzien van stijlvolle sfeerverlichting en bovendien heb je tal van bedieningsmogelijkheden.

Ten eerste kun je vanzelfsprekend met de app aan de slag, waarmee je tot 16 miljoen verschillende kleuren kunt laten weergeven door de Lightstrip en de Impress wandlamp; zowel wittinten als kleuren uit het volledige kleurenspectrum. Heb je een aantal scenes aangemaakt of de standaard scenes gekozen, dan kun je ook een accessoire van Hue gebruiken, bijvoorbeeld de dimmer switch. Hieraan kun je verschillende scenes koppelen, bijvoorbeeld een keer drukken voor een zomerscene, twee keer drukken voor een kleurrijke scene en drie keer drukken voor een nachtlampje. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, want elke scene is aan te passen naar je eigen wensen, en elke lamp binnen een scene is ook weer aan te passen.

De Hue sensor Outdoor biedt geautomatiseerde bediening, puur op basis van beweging. Aan de hand van de instellingen in de app ziet de sensor of er een beweging plaatsvindt en als het donker genoeg is worden de aan de gekozen scene gekoppelde lampen automatisch aangezet. Na een zelf gekozen periode van bijvoorbeeld 5 minuten gaan de lampen weer uit. De lichtgevoeligheid van de sensor werkt perfect en maakt het eenvoudig om bijvoorbeeld ook bij schemering wat lampen te activeren. De bewegingsgevoeligheid is wat lastiger in te stellen en het komt dan ook vooral neer op proberen. In de laagste setting werden in ons geval voorbij lopende personen nog steeds direct herkend, mits op een afstand van maximaal 5 meter. Het doel was echter om de bewegingen van de kat uit te sluiten, maar zodra die de tuintafel op kroop gingen in 50 procent van de gevallen de lampen toch aan. Daar valt helaas niet veel aan te doen.

Je kunt overigens ook nog spraakbediening gebruiken om de Hue-lampen aan te sturen. Als je gebruikmaakt van Apple’s HomeKit is waarschijnlijk Siri de eerste keuze. Geef Siri middels een spraakcommando aan welke lampen, welke ruimte of welke scene ze moet activeren en binnen no-time staat de verlichting aan. Hue werkt ook met Amazon Alexa en Google Assistant dus voor spraakbediening heb je ook keuzevrijheid.

Daarnaast kent Hue integratie van verschillende andere smarthome-producten en -diensten. Zo springen bij ons de lampen automatisch aan als het alarm van Woonveilig aangaat en worden de lampen rood als de rookmelder alarm slaat. Dankzij IFTTT ondersteuning kun je nog meer smarthome-producten koppelen zodat je de verlichting compleet kunt automatiseren.

De Hue Outdoor Lightstrip en Impress wandlamp zelf qua kleurweergave, helderheid en kwaliteit te vergelijken met de nieuwste generatie losse lampen, bijvoorbeeld die met E27-fitting. De lampen zijn dus ook voorzien van het ‘Richer Colors’ logo, wat simpelweg betekent dat ze een nog breder kleurbereik hebben, wat onder meer bij groen en blauw duidelijk zichtbaar is.

De lampen bieden voldoende helderheid om een tuin goed te verlichten maar het mooiste is natuurlijk subtiele sfeerverlichting. De mogelijkheden qua kleuren, helderheid en combinaties hiervan zijn eindeloos en dat maakt het systeem zeer compleet.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is er maar weinig dat we niet goed vinden aan de nieuwe Hue Outdoor-producten. De Outdoor Lightstrip is flexibel te plaatsen, van hoge kwaliteit en biedt een fraai, diffuus sfeerlicht. Je kunt er alle kanten mee op om jouw tuin net dat beetje extra sfeer te geven. De Impress wandlamp biedt hetzelfde, diffuse sfeerlicht maar kan ook eenvoudig als functionele lichtbron gebruikt worden. De lamp is strak afgewerkt en eenvoudig te plaatsen. De Outdoor sensor doet wat hij moet doen; het registreren van bewegingen en het hierop laten reageren van je lampen. Wel hadden we graag een optie gezien om de sensor te negeren als de lampen al aanstaan, en daarbij is het lastig om de bewegingsgevoeligheid van de sensor heel precies af te stellen. De prijzen van Hue-lampen zijn over het algemeen niet laag, en ook deze producten kosten aardig wat geld. Maar, in onze optiek krijg je hier een hoge bouwkwaliteit, een hoge lichtkwaliteit, een mooi ecosysteem en zeer veel gebruiksgemak voor terug. Wat ons betreft zijn deze Hue Outdoor-producten voor alle Hue-gebruikers sowieso een aanrader, maar ook als je nog aan slimme verlichting moet beginnen mogen ze niet op het verlanglijstje ontbreken.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Plug-and-play
  • Sfeerverhogend
  • Strak design en hoge bouwkwaliteit
  • Mogelijkheden zijn eindeloos

Minpunten
  • Niet goedkoop

  • Outdoor sensor niet perfect af te stellen

Reacties (0)