Review: Samsung Galaxy S10+ – intuïtieve software zorgt voor betere ervaring

17 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
samsung-galaxy-s10-plus-1-foto-1

De Samsung Galaxy S10+ is misschien niet de meest radicale iteratie van de Galaxy S-smartphone, maar er is genoeg om van te houden. De smartphone heeft genoeg aspecten die we nog niet eerder zijn tegengekomen op een Galaxy S-telefoon.

Samsung Galaxy S10+ – specificaties

Samsung Galaxy S10+
Scherm 6,4-inch, 3.040 bij 1.440 pixels
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 9820
RAM 8 – 12 GB
Opslaggeheugen 128 – 256 GB en 1 TB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Twaalf en zestien megapixel achter, tien en acht megapixel voor
Accu 4.100 Lithium Polymer

Specs en prestaties

Zoals je van de nieuwste high-end Samsung-smartphone mag verwachten is de Samsung Galaxy S10+ uitgerust met de betere specificaties en nieuwste Exynos-processor van dit moment. De Samsung Exynos 9820 beschikt over drie clusters. Zo zijn er twee custom M4-kernen die zijn geklokt op 2,7 GHz, twee Cortex-A75-kernen die zijn geklokt op 2,3 GHz en vier energiezuinige Cortex-A55-kernen die zijn geklokt op 1,9 GHz. Samen met 8 tot 12 GB aan werkgeheugen hoef je dus niet bang te zijn dat het straks ergens aan ontbeerd.

Hoewel de Exynos 9820-processor beter presteert dan de Exynos 9810, doet de cpu het helaas slechter in vergelijkingen met de Kirin 980- of Snapdragon 855-processors. Het is dus niet de snelste of beste processor van dit moment — maar in de praktijk merk je daar waarschijnlijk weinig van. je kunt zonder moeite de nieuwste games (blijven) spelen en je eigen apps blijven gebruiken, bijvoorbeeld. Verder kun je voor modellen kiezen met 128 of 256 GB of zelfs 1 TB aan opslagruimte, maar reken er dan ook op dat je een flinke smak geld kwijt bent.

Samsung Galaxy S10+ – hardware en design

De Samsung Galaxy S10+ zet de rode draad van het Samsung-telefoondesign mooi voort met zijn slanke behuizing als glazen sandwich. Alles aan deze telefoon schreeuwt ‘premium’ en dat is maar goed ook, aangezien je de hoofdprijs betaalt. De enige echt dikke schermrand die opvalt, is die aan de onderkant. Die is twee keer zo dik als de versie aan de bovenkant. Omdat het scherm aan beide kanten naar beneden afbuigt, lijken de randen aan die zijkanten ook een stuk smaller. Het is een mooi, en inmiddels bekend, optisch effect.

Het grote voorkantvullende scherm is al reden genoeg om te denken dat je met een high-end smartphone te maken hebt. Dit model is namelijk voorzien van een Infinity O-display. Of je dit een mooi aspect vindt of niet, hangt helemaal van je eigen smaak af. Rechts zitten twee frontcamera’s in het scherm verwerkt. Daarom heb je geen notch en ook geen pop-up-camera’s. Dit lijkt ons ook niet echt het antwoord op de inkeping die het scherm relatief groter maakt, aangezien we nu veel meer ruimte wordt vrijgemaakt voor die cameramodule.

Achterop treffen we ook het standaard Samsung-design. Aan de bovenkant zit een cameramodule met ruimte voor drie camera’s. Hoewel Samsung dus het één en ander aan het design (en daarmee ook de functionaliteit) van deze Samsung Galaxy S-smartphone heeft veranderd, is het toch onmiskenbaar een toestel van de Zuid-Koreaanse fabrikant. Ben je dus verkikkerd op dat aanzicht, dan hoef je nergens bang voor te zijn wanneer je de S10 op het oog hebt. Alleen die frontcamera zou nog roet in het eten kunnen gooien, eventueel.

Display

Met een amoled-scherm van 6,4-inch heeft de Galaxy S10+ het grootste scherm dat Samsung ooit op een Galaxy S-model heeft geplaatst (het scherm van de Galaxy Note 9 is even groot). Het display heeft een maximale resolutie van 1.440 bij 3.040 pixels en dat resulteert in een pixeldichtheid van 526 pixels per inch. Het apparaat beschikt dus over een groot scherm dat details heel mooi kan weergeven. Standaard staat het scherm ingesteld op een resolutie van 2.280 bij 1.080 pixels, om energie te besparen — let daar dus op bij het instellen.

De resolutie kan zich overigens automatisch verstellen als dat moet. Kijk je een film in een hogere resolutie of speel je een game die grafisch intensief is, dan zal de resolutie zich daar zelf op aanpassen (mits je dit instelt). Verder is er ondersteuning voor HDR10+, maar op moment van schrijven wordt er nog aan het aanbieden van genoeg content gewerkt. Je bent in elk geval klaar voor de toekomst wanneer de hdr-standaard breed wordt omarmd. Qua helderheid en kleurenweergave is de Galaxy S10+ momenteel ongeëvenaard.

Connectiviteit

Ook op het gebied van connectiviteit vinkt de Samsung Galaxy S10+ alle benodigde vakjes af. In tegenstelling tot de Huawei P30 Pro kun je hier bijvoorbeeld wel een micro-sd-kaart gebruiken en ben je niet aangewezen op een ander soort geheugenkaart. Daarnaast is er ondersteuning voor wifi en bluetooth 5.0, zit er onderop een usb-c-poort en kun je gewoon een koptelefoon met draad blijven gebruiken dankzij de koptelefoonaansluiting. Bovendien is ook nfc aanwezig, waardoor je mobiele betalingen kunt verrichten.

Speakers

Het geluid dat uit een smartphone komt is eigenlijk nooit echt iets om over naar huis te schrijven. Maar het geluid dat uit de Samsung Galaxy S10+ komt, klinkt lang zo slecht nog niet. Nee, je zult geen bas horen. En ook de hogere tonen kunnen gemakkelijk opgaan in het middensegment. Maar door de stereoweergave is het al wel gemakkelijker om onderscheid tussen de tonen te maken. Ook klinkt het geheel niet meteen kakofonisch wanneer het geluid hard staat. Hier zul je niets tegenkomen dat je op den duur zal gaan irriteren.

Camera’s

Achterop zit een cameramodule met drie camera’s. Er is een primaire sensor van twaalf megapixel en een tweede twaalf megapixellens, inclusief optische zoom. Daarnaast is er nu ook een sensor van zestien megapixel, met een groothoeklens (die foto’s maakt met een maximale hoek van maar liefst 123 graden). Deze opstelling zorgt er doorgaans voor dat je mooie, kleurrijke en gedetailleerde foto’s kunt maken. Zelfs wanneer het donker is, al komt het niet in de beurt van de kwaliteit van de camera op de Huawei P30 Pro.

Ook de foto’s die je maakt met de groothoeklens komen niet allemaal even mooi uit de verf. Zo kan het fisheye-effect optreden aan de randen en kunnen mensen of objecten in het midden uitgerekt worden. In alle gevallen raden we daarom aan een foto meerdere keren te nemen, om te voorkomen dat je foto straks onbruikbaar is. Verder is er natuurlijk de optimalisatiestand voor specifieke scenes, situaties, dieren en objecten. De fotocamera kan dan zijn instellingen automatisch aanpassen op hetgeen dat in beeld verschijnt.

Daarnaast kan de kunstmatige intelligentie in de app helpen bij het maken van een betere foto. Ga er echter niet blind vanuit dat de Samsung Galaxy S10+ altijd de beste suggestie doet, aangezien het systeem er nog wel eens naast kan zitten. Gelukkig is het niets dat onoverkomelijk is wanneer je je gezonde verstand blijft gebruiken. Ook is het mogelijk meer te doen met het bokeh-effect. Naast de standaard wazige achtergrond kun je nu ook de achtergrond grijs-wit maken of gebruikmaken van twee andere opvallende effecten.

Voorop zit in het scherm een dubbele selfiecamera van tien en acht megapixel. Hoewel de tweede sensor een grotere hoek kan fotograferen, is het geen ware groothoeklens. Bovendien wordt die tweede sensor gebruikt voor de nodige diepte-informatie voor de selfies. Het helpt ook enorm dat er autofocus aanwezig is, iets dat we bijna nooit tegenkomen in andere selfiecamera’s. Verder is het mogelijk deze shots direct te uploaden naar Instagram, maar natuurlijk niet voordat je een of ander gek effect hebt toegevoegd aan je nieuwe kiekje.

Accuduur

De variant van de Samsung Galaxy S10+ voor Nederland is dus uitgerust met de nieuwste Samsung Exynos-processor. Dit heeft helaas invloed op de accuduur. Na een dag normaal gebruik (vijf uur schermtijd, berichten versturen, social media en bellen) is het dikwijls voorgekomen dat de batterij al in de energiebesparende modus terecht gekomen is. Dit is uitermate teleurstellend voor een capaciteit van 4.100 mAh. We lezen betere berichten over het model met de Snapdragon 855-processor, die bijvoorbeeld in de VS is uitgebracht.

Samsung Galaxy S10+ – software

Je kunt een hoop zeggen over Samsung, maar op het gebied van software zijn er grote slagen gemaakt. Het One UI voelt veel meer opgeruimd aan dan de vorige interface en in vergelijking met de Huawei P30 Pro zelfs intuïtief. Fans van Android-skins zijn we niet, maar het idee achter het One UI bevalt ons wel. Aan de bovenkant van het scherm is er ruimte voor de invulling van een app, terwijl je onderaan alle opties aantreft. Zo kun je alles gemakkelijker bedienen met je duim, zonder dat je het toestel hoeft te verplaatsen.

Onze voorkeur gaat uit naar de kale Android-ervaring (zoals bijvoorbeeld Android One) of de software die daar dicht tegenaan schurkt (zoals op de toestellen van OnePlus, bijvoorbeeld). De indeling is niet helemaal hetzelfde, maar de verschillende categorieën binnen de instellingen zijn duidelijker en schoner dan ooit. Daarom kun je snel de instellingen vinden die je nodig hebt, bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook heel snel een donkere modus activeren. Dat is handig voor de energieconsumptie, zeker op amoled-toestellen.

Onder het One UI, versie 1.1, zit Android 9.0 Pie. Naast een fijne interface krijg je dus ook nog eens te maken met de nieuwste mogelijkheden van het Android-besturingssysteem, inclusief alle toevoegingen op het gebied van online veiligheid en privacy. Het niveau van de beveiligingspatch staat, op moment van schrijven, op 1 maart 2019. Laten we hopen dat Samsung geregeld updates zal blijven om het toestel up-to-date te houden. Niet alleen op het gebied van nieuwe functies, maar voornamelijk ook je beveiliging.

Verder zijn er ook hier helaas nog applicaties die standaard worden meegeleverd. Samsung probeert natuurlijk enkele apps aan te smeren die je vervolgens zal blijven gebruiken, maar voor de power user (of mensen die al jaren andere apps voor specifieke taken gebruiken), is het eigenlijk alleen maar vervelend. Het aantal standaardinstallatie is de afgelopen jaren gelukkig afgenomen, maar het kan wat ons betreft altijd minder. Want je krijgt natuurlijk ook te maken met (soms dubbele) apps van Microsoft en Google.

Samsung Galaxy S10+ – in gebruik

De Samsung Galaxy S10+ heeft last van problemen waar andere Galaxy S- en Note-toestellen ook last van hebben. Omdat de schermranden naar achteren buigen, kan het zijn dat de palm van je hand het scherm activeert en je andere registraties minder goed meeneemt. Een hoesje (een onmisbare smartphone-accessoire met die steeds duurder wordende high-end modellen) moet dit probleem al kunnen verhelpen. Daarnaast zit de camera in de weg wanneer je een video in fullscreen-modus bekijkt en dat kan vervelend zijn.

Een ander vervelend punt is de plaatsing van de aan-uitknop aan de rechterkant. Die knop zit namelijk ontzettend hoog, waardoor je er niet snel bij komt wanneer de smartphone in je hand ligt. Je moet de Galaxy S10+ fysiek verplaatsen om op de knop te kunnen drukken. Gelukkig kun je ook twee keer tappen op het scherm om hem te kunnen activeren. Dat neemt echter niet weg dat de knop ongelukkig gepositioneerd is. Om nog maar te zwijgen over die Bixby-knop. Ja, je kunt hem aanpassen, maar we zien hem liever gaan dan komen.

Verder is nog opgevallen dat de accu er relatief lang over doet om opgeladen te worden. Daar waar de Huawei P30 Pro binnen een uur meer dan 4.000 mAh kan opladen, doet de Samsung Galaxy S10+ er bijna anderhalf uur over. Wel is het fijn dat Samsung dit keer voor een ultrasone vingerafdrukscanner in het scherm heeft gekozen. Deze scanners zijn over het algemeen veiliger dan optische varianten, maar dan nog zijn die scanners te bedotten. Dat blijkt wel uit het nieuws waarin iemand met een 3d-afdruk zijn toestel kon ontgrendelen.

Samsung Galaxy S10+ – conclusie

Je haalt de Samsung Galaxy S10+ niet in huis vanwege zijn cameramogelijkheden. Hoewel de foto’s prima zijn en warme kleuren hebben, is het gebrek aan een goede avondmodus toch een kwalijke zaak. Ook kan de camera teleurstellen met bijvoorbeeld zijn groothoeklens, problemen die we niet zijn tegengekomen bij de Huawei P30 Pro. Daarnaast zijn we ook niet echt te spreken over de accu (zowel het opladen als de accuduur) en de plaatsing van de aan-uitknop. Die laatste zit namelijk veel te oog voor normaal gebruik.

Samsung heeft de laatste maanden echt goed ingezet op software-ontwikkeling en dat komt goed terug in het One UI, dat bovenop Android 9.0 Pie zit. Het One UI is intuïtief en gebruiksvriendelijk en laat zien dat Samsung ook aan power users denkt. Daarnaast is het scherm fenomenaal qua scherpte en kleurenweergave, en zijn we enorm te spreken over het strakke design. Ben je op zoek naar een telefoon die gemakkelijk in gebruik te nemen is en mooie beelden kan weergeven? Ga dan dit voorjaar voor de Samsung Galaxy S10+.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak design
  • Fantastisch scherm
  • Intuïtieve software

Minpunten
  • Camera stelt soms teleur

  • Accuduur
  • Plaatsing aan-uitknop

Reacties (0)