Review: Lifx Tile – Premium sfeermakers met lastige installatie

20 april 2019 + 10 minuten 0 Reacties
lifx-tile-foto-3

Met de Lifx Tile kun je meer sfeer in huis aanbrengen door een verzameling led-tegels aan te brengen op de muur. Hoe dit systeem werkt en of de Tile bevalt, lees je in onze uitgebreide recensie.

Wat is Lifx Tile?

De Lifx Tile is een tegel voor aan de muur waar led-verlichting in zit. Elke tegel is drie centimeter dik en acht bij acht centimeter groot. Onder de plastic bovenlaag vinden we een raster van acht bij acht lampen; elke tegel is dus voorzien 64 led-lampjes. Deze lampen werken samen om kleuren en animaties tot leven te brengen. Je kunt enkele kleuren uitkiezen per tegel, alle tegels dezelfde kleur laten weergeven of een mengeling maken van verschillende kleuren. De animaties kunnen bovendien van tegel naar tegel bewegen.

De Lifx Tile kan worden opgenomen in de bestaande Lifx-app wanneer je bijvoorbeeld andere producten van de fabrikant in huis hebt. Zo hebben we op Smarthome Magazine al eerder de Lifx Mini Day and Dusk (E27) en Lifx+ Color and White (E27) led-lampen en de Lifx Z Ledstrip getest en hebben ze allemaal kunnen aansturen vanuit dezelfde app. Ook kun je alle producten opnemen binnen routines; daar later meer over. Het starterspakket van de Lifx Tile kost meestal iets minder dan 200 euro; dat is vrij fors, ook in vergelijking met de Nanoleaf Canvas.

Design en inhoud

Daar waar je negen tegels bij het Nanoleaf-pakket krijgt voor ongeveer dezelfde prijs, krijg je er slechts vijf in het pakket van Lifx. Dat is dus nogal een verschil en wat ons betreft kan zo’n groot verschil de keuze voor een bepaald pakket maken of breken. Heb je bijvoorbeeld geen andere Lifx-lampen in huis en ben je wel op zoek naar sfeermakers zoals deze led-tegels, dan haal je bij Nanoleaf dus al meer voor hetzelfde bedrag. Verder zit er in de doos alle benodigdheden voor het correct installeren van de vijf verschillende led-tegels.

Aan de achterkant van de Lifx Tile-tegels zitten plakstrips waarmee je de accessoires aan de muur kunt bevestigen. Deze plakstrips zijn gelukkig te vervangen wanneer je later besluit de tegels elders of anders op te hangen. Voordat je echter kunt beginnen met ophangen, dien je eerst een opstelling voor de lampen te bedenken. Vervolgens is het zaak dat je korte kabels, die tussen de panelen lopen voor stroomtoevoer, aansluit en langs de gootjes achterop laat lopen zodat ze netjes kunnen worden weggewerkt en niet meer zichtbaar zijn.

Installatie

Dat is helaas gemakkelijker gezegd dan gedaan. Aangeraden wordt de tegels eerst, met de achterkant naar boven, op de grond te leggen (of op een tafel wanneer je de ruimte hebt) en de kabels te bevestigen. Vervolgens kies je een design uit dat je tof vindt en ga je de kabels bevestigen. Dit is een behoorlijk priegelwerk, waar we nog best lang mee bezig zijn geweest. De gootjes voor de kabels zijn niet heel breed, waardoor de kabels wel strak bevestigd kunnen worden. Maar het bevestigen zelf is iets waar we weinig geduld voor hebben gehad.

Tijdens het installeren komen de kabels vaak los, waardoor je dus een stuk opnieuw moet doen. Als je dat hebt met alle vijf de tegels uit de doos, dan ben je ergens wel blij dat het er toch niet acht zijn. Bovendien moet je ervoor zorgen dat alles goed afgemeten is, zodat je tijdens het ophangen van de led-panelen niet tegen probleem aanloopt. Helaas is dat bij ons wel het geval geweest, aangezien ze bij ons vaak zijn losgeschoten. De installatie vormt geen onoverkomelijk obstakel, maar kan wel voor wat irritatie in huis zorgen.

De producten van Lifx staan erom bekend dat je geen hub nodig hebt voor de koppeling met het wifi-netwerk. Per meegeleverde adapter hoef je de koppeling maar één keer te verrichten. In totaal kun je tot tien Lifx Tile-panelen toevoegen aan één zo’n adapter. Wil je er meer ophangen, dan zul je ook meer stopcontacten in gebruik moeten nemen. De kabel van de adapter is overigens niet goed weg te werken, dus zorg ervoor dat je de tegel met de stroomkabel op een positie plaatst waar de kabel uiteindelijk niet goed zichtbaar is.

Wanneer alles eenmaal hangt is het de bedoeling dat je je smartphone, met de Lifx-app, loskoppelt van je huidige wifi-netwerk en direct verbindt met de tegels. Vervolgens ga je naar de app en kun je de adapter in kwestie gaan installeren. Daarna dien je wederom verbinding te maken met je eigen wifi-netwerk, zodat het Lifx-systeem en je smartphone hun werk kunnen doen. Een ontzettend ingewikkeld proces is het niet. Je kunt de koppeling ook natuurlijk verricht wanneer je de tegels op de grond hebt liggen tijdens het leggen van de kabeltjes.

App

Lifx heeft één applicatie voor al zijn producten. Heb je dus al Lifx-lampen in huis, dan weet je inmiddels hoe alles werkt en welke mogelijkheden er beschikbaar zijn. Je kunt de lampen gebruiken als normale verlichting natuurlijk. Er is genoeg licht aanwezig om een kamer op te lichten, waardoor ze dus prima als alternatief voor slimme led-lampen in traditionele vorm kunnen dienen. Je hebt altijd de controle over de helderheid en tint van het licht. Maar als je het aan ons vraagt, haal je niet alles uit het pakket dan.

De Lifx Tile komt echt goed tot z’n recht wanneer je gebruikmaakt van de vele beschikbare kleuren, thema’s en lichteffecten. Net zoals bij de Lifx Z Ledstrip kleurt de kamer mooi mee, zeker wanneer je de helderheid wat omhoog schroeft. Bovendien ben je nu niet afhankelijk van de projectie op de muur en kan het licht direct de kamer in worden gestuurd. Daardoor vervullen deze lampen een minder ondersteunende rol en kunnen ze de overhand krijgen als het gaat om sfeer in huis. Maar dat maakt de tegels niet per se heel subtiel.

Dat is ook niet erg — als je op zoekt bent naar een dergelijk product, dan ben je ook niet per se op zoek naar subtiliteit. Binnen de app kun je gelukkig heel snel de kleuren aanpassen, thema’s mengen en effecten toepassen. Ook kun je simpel en snel routines instellen. De lampen gaan dan aan of uit om een bepaalde tijd of wanneer de zon opkomt. Daarnaast is het Day & Dusk-principe beschikbaar, waarmee je voor vier dagdelen precies kunt instellen op welke lichtsterke de lampen functioneren. Dat is vooral handig op een kantoor.

Je kunt dus veel automatiseren binnen de app, waardoor je waarschijnlijk geen omkijken meer hebt naar de led-lampen wanneer alles goed staat ingesteld. Dat betekent niet dat de handmatige bediening over het hoofd gezien mag worden. Voor het aanpassen van de kleuren en de tinten zijn er twee schijven beschikbaar, waar je aan kunt draaien totdat je de juiste instellingen gevonden hebt. Vervolgens is er nog een andere methode beschikbaar waarmee je de helderheid aanpast. Dit spreekt gelukkig allemaal voor zich, waardoor dit onderdeel simpel is.

Gebruik

De lampen in gebruik nemen kan op vier verschillende manieren: via de eigen app, de Google Home-app, via stembediening met Google Assistant, Apple Homekit en Amazon Alexa en door de panelen aan te raken. Via de eigen app kun je dus kleuren, helderheid, routines en meer instellen (zoals hierboven benoemd), terwijl je via de Google Home-applicatie alleen toegang hebt tot helderheid, kleur en in- en uitschakelen. Stembediening gaat helaas niet verder dan in- en uitschakelen en een specifieke kleur uitkiezen.

De laatste optie noemt Lifx Tile Tap. Wanneer je twee keer tapt of klopt op één van de vijf panelen, dan kun je de lampen in- of uitschakelen. Wanneer je één keer tapt, dan kun je wisselen tussen drie modi: enkele kleur, constant van kleuren veranderen en het vuureffect. Dat zijn toffe dingen om eens een keer uit te proberen, maar omdat de mogelijkheden zo beperkt zijn zul je hier waarschijnlijk weinig gebruik van maken. Wanneer je dubbel tapt om de lampen in te schakelen, dan zal de laatst gekozen instelling worden uitgekozen.

Helaas is het bij ons voorgekomen dat drie tegels van de muur af zijn gevallen, waardoor er schade is ontstaan op de muur en op de kist die tegen de muur aanstaat. Aan alle de kanten van de tegels waren de kabels ook losgeschoten, waardoor we dus bij de muur heb staan klungelen om de kabels op een goede positie terug te krijgen. Of het dit gekomen is doordat de plakstrip niet goed vastzat of er een kabel in de weg zat, is ons niet duidelijk. Maar het is wel erg vervelend dat dit soort dingen kunnen gebeuren — houd daar rekening mee.

Binnen de app is het tevens mogelijk aan te geven in welke vorm de tegels zijn opgehangen. Dit heeft helaas niet het beoogde effect gehad waar we van tevoren op gehoopt hebben. We hebben ze trapsgewijs opgehangen aan de muur en dat ook aangegeven in de app, maar de verschillende effecten lopen helaas niet goed langs de verschillende tegels. Kleuren sluiten niet goed op elkaar aan, terwijl animaties precies stoppen aan de rand van de ene tegel en op een andere kant van de volgende tegel doorgaan (of soms helemaal niet doorlopen).

Dan is er nog de mogelijkheid de lampen te laten reageren op muziek. Dat klinkt heel tof, zeker omdat dit zulke sfeermakers zijn. De tegels zelf zijn echter niet voorzien van microfoons en zijn afhankelijk van de microfoon op je smartphone. Daardoor zit er een vertraging van een paar milliseconden op de lijn, waardoor het effect niet heel prettig is om naar te kijken. De lampen reageren altijd te laat voor een bepaalde beat. Als ze dat al doen overigens — want als de muziek uitstaat, blijven de lampen actief knipperen.

Conclusie

Net zoals bij de Lifx Z Ledstrip en het soortgelijke product van Nanoleaf is ook hier de conclusie dat de Lifx Tile niet echt een product is dat je nodig hebt in huis. Maar wanneer je deze review leest, dan ben je er op z’n minst in geïnteresseerd en ben je dus benieuwd wat je er allemaal mee zou kunnen. Je bent waarschijnlijk op zoek naar een accessoire waarmee je gemakkelijk de sfeer in huis kunt veranderen en als die accessoire dan ook nog eens een gebruiksvriendelijke app en stembediening heeft, is dat mooi meegenomen.

En dat is precies wat de Lifx Tile is: een gebruiksvriendelijke sfeermaker voor in je smarthome, waar je geen hub voor nodig hebt. Bovendien is het erg tof thema’s te combineren om zo tot een kleurencombinatie te komen die alleen jij hebt. Er zijn wel wat dingen die irriteren en tegenvallen. Zo kan het lang duren voordat de led-panelen geïnstalleerd zijn en alle kabels zijn weggewerkt. Daarnaast is het jammer dat de effecten en kleuren niet altijd goed doorlopen van paneel naar paneel en dat ze dus van de muur af kunnen vallen.

Bovendien is de Lifx Tile een premium product waar je ook de hoofdprijs voor betaalt. In vergelijking met Nanoleaf Canvas krijg je veel minder tegels voor ongeveer dezelfde prijs en dat is jammer om te zien. Daarnaast heeft de Canvas een betere muziekvisualiser. Daarentegen heb je bij de Lifx Tile wel een mooi egaal effect en storen de panelen niet echt wanneer ze niet in gebruik worden genomen. Staan ze aan, dan zijn ze opvallende verschijningen in je huis die voor veel sfeer zorgen — maar dan moet je die installatie wel voor lief nemen.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Sfeermaker in huis
  • Gemakkelijke bediening
  • Eigen kleurcombinaties maken

Minpunten
  • Gedoe met kleine kabels

  • Plakstrips
  • Stembesturing niet uitgebreid

Reacties (0)