Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Nest Thermostat E – goedkopere slimme thermostaat

23 maart 2019 + 10 minuten 2 Reacties
Nest Thermostat E review 5

Eind 2018 bracht Nest een nieuwe thermostaat uit op de Nederlandse en Belgische markt; de Thermostat E. Deze slimme thermostaat is iets goedkoper dan de Nest Learning Thermostat v3 maar levert ook iets in op functionaliteit. Is de nieuwe thermostaat het overwegen waard? We bekijken het in deze review.

Wat is de Nest Thermostat E?

De Nest Thermostat E is net als zijn voorgangers een slimme thermostaat die middels een smartphone-app te bedienen is en met je meedenkt als het op het verwarmen (en koelen) van je huis aankomt. Het apparaat is met name qua uiterlijk een heel ander apparaat dan het originele model, de Nest Learning Thermostat. Bij de Nest Thermostat E heeft het bedrijf niet gekozen voor het opvallende uiterlijk van de Nest Learning Thermostat, maar voor een subtieler, compleet wit ontwerp, met een ring aan de buitenkant en een mat scherm. Daarbij staat de thermostaat op een witte standaard. De thermostaat kan kan overal in huis geplaatst worden zolang er een stopcontact in de buurt is, en hoeft dus niet meer op één specifieke plek aan de muur te hangen. De Heat Link E met stoffen hoes neemt de standaard plek van de thermostaat in en communiceert (draadloos) met zowel de Thermostat E als de cv-ketel.

Het display zelf is verborgen achter matglas waardoor ook de helderheid wat afneemt. In plaats van gedetailleerde teksten en uitgebreide menu’s komt het nieuwe model met een simpele interface die bestaat uit steekwoorden en grote cijfers. Het gebruik van de Thermostat E is vergelijkbaar met het gebruik van de originele Learning Thermostat. Het apparaat wordt gekoppeld aan het internet en communiceert middels de Heat Link met je cv-ketel. De bediening vindt plaats via de Nest smartphone-app. Ook dit model kijkt naar de aanwezigheid of afwezigheid van het gezin en past hier de temperatuur op aan, en bovendien leert de thermostaat van je gebruik.

Toch is er één feature van de originele Thermostat waarover de nieuwe Thermostat E niet beschikt, al is het de vraag of je daar wakker van moet liggen. Het nieuwe model beschikt namelijk niet over ‘Afstandsweergave’ waarmee een klok, de temperatuur of het weer buiten getoond kan worden wanneer je op afstand voorbij loopt. De Thermostat E gaat op korte afstand wel aan maar toont alleen de huidige temperatuur op simpele wijze. Daarbij is de Thermostat E compatibel met minder verwarmings- en koelingssystemen, al gaat het volgens Nest vooral om premium en dure systemen die nu uitgesloten zijn. In 85 procent van de huizen zou de Thermostat E moeten werken, waar de originele Learning Thermostat met 95 procent van de systemen werkt. Tot slot is het scherm iets kleiner en ligt de resolutie met 360 bij 360 pixels iets lager dan de resolutie op de Learning Thermostat.

De Nest Thermostat E heeft een prijs van 199 euro meegekregen, tegenover de 240 euro kostende Nest Learning Thermostat v3.

Inhoud en design

Zoals we inmiddels van Nest gewend zijn wordt de Nest Thermostat E compleet geleverd, met nagenoeg alles dat je nodig hebt. In de doos vinden we de thermostaat zelf (met standaard), de Heat Link voor aan de muur, een wandstuk zodat de Heat Link strak weggewerkt wordt, lasdopjes voor de kabels en een paar schroeven om alles aan je muur te hangen.

Qua uiterlijk zijn deze keer zowel de Heat Link als de thermostaat zelf belangrijk. Beiden staan immers in het zicht. De Heat Link hangt op de plek van je oude thermostaat en heeft daarom een vrij onopvallend en neutraal design meegekregen. Het apparaat heeft geen opvallende lampjes en een stoffen, grijze afwerking. De thermostaat zelf is compleet wit, met een strak afgewerkte plastic behuizing, een simpele maar strakke standaard en een mat scherm. Het display is iets minder helder dan dat van de Learning Thermostat en ook komen de cijfers en letters door het matte scherm en de iets lagere resolutie iets minder scherp over. Het scherm, met de ring die ingedrukt en gedraaid kan worden, is echter prima leesbaar en bruikbaar.

Installatie

Eén van de belangrijkste verschillen met de Learning Thermostat is dat de Nest Thermostat E door de consument zelf geïnstalleerd kan worden. Het moet een stuk eenvoudiger zijn aangezien de Heat Link deze keer gewoon op de plek van de huidige thermostaat gehangen kan worden en je puur wat draden hoeft te verwisselen. Bij de Learning Thermostat moest de Heat Link bij de CV-ketel zelf geplaatst worden. Die eenvoudige installatie is echter afhankelijk van het verwarmingssysteem dat je gebruikt. Tijdens de installatie geeft Nest via de app aan of jouw systeem eenvoudig door jouzelf gekoppeld kan worden of dat je beter een professionele installateur kunt bellen. In de meeste gevallen kun je het inderdaad zelf, maar toch vergt het wat aandacht en concentratie. De instructievideo die Nest heeft gemaakt biedt alles dat je nodig hebt, maar je moet wel weten wat je doet. In ons geval kon een oude thermostaat zonder problemen binnen 15 minuten vervangen worden voor de Thermostat E, maar wel met wat gepiel met draden en wat doorzettingsvermogen.

Dat stukje installatie geldt alleen voor de Heat Link. Deze komt op de plek van de oude thermostaat en moet dus fysiek met de CV-ketel verbonden worden. De thermostaat zelf maakt draadloos verbinding met de Heat Link en kan overal in de ruimte geplaatst worden, mits er een stopcontact in de buurt is. De installatie van de thermostaat is een fluitje van een cent via de app en binnen 2 minuten communiceren de Heat Link en thermostaat met elkaar.

App en gebruik

Hoewel Nest de Nest-applicatie vaak updatet is er ten opzichte van onze eerdere review van de Learning Thermostat weinig veranderd. En dat is helemaal niet erg want de app werkte al nagenoeg vlekkeloos en er waren eigenlijk geen functies die echt ontbraken. De Thermostat E maakt gebruik van dezelfde app, met alleen een iets afwijkende vormgeving voor het thermostaat home-scherm. Deze is meer in stijl van de thermostaat zelf; eenvoudig en strak. Daarbij heeft Nest bij de Thermostat E reeds een schema voor je aangemaakt, gebaseerd op het gemiddelde gebruik van Europese huishoudens. Dit schema is standaard geactiveerd maar je kunt het schema natuurlijk handmatig aanpassen of de thermostaat zelf jouw gebruik laten leren. Houd er wel rekening mee dat het een aantal weken duurt voordat de thermostaat weet hoe jouw leven thuis er uitziet en hierop kan inspelen. Onderstaande functies komen deels uit de review van de Learning Thermostat.

Hoewel je in principe alles op de Nest Thermostaat zelf kunt instellen is de app het hart van het slimme systeem. Hiermee stel je alles één keer goed in om vervolgens zo nu en dan je thermostaat handmatig (of via de app) wat hoger of lager te zetten. De Nest-app is één van de meest gebruiksvriendelijke en fraai vormgegeven apps voor smarthome-producten die we tot op heden gezien hebben. Allereerst moet gezegd worden dat de app moeiteloos, snel en eenvoudig werkt. Een kind kan de was doen is op deze app dan ook zeker van toepassing.

Zoals gezegd is er qua functionaliteit van de app niet veel veranderd ten opzichte van onze review van de Learning Thermostat. De functies zijn nagenoeg hetzelfde, alleen zijn ze hier en daar van plek verwisseld en is er qua vormgeving wat opgefrist. Het homescherm van de app geeft je een compleet beeld van de thuissituatie, inclusief alle Nest-producten die je hebt. Ook zien we direct de temperatuur buiten, de temperatuur binnen en of de warmwatervoorraad aan of uit staat. Klik je op het icoontje van de thermostaat dan kom je in de omgeving van de Nest Thermostat E. Het eerste scherm dat je ziet toont de temperatuur in huis, de ingestelde temperatuur, de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Met de pijltje kun je hier direct te ingestelde temperatuur verhogen of verlagen. Onderin het scherm kun je de modus veranderen (verwarmen of uit), de Eco-stand aanzetten, het schema bekijken en aanpassen, en de geschiedenis bekijken.

Rechts bovenin vind je de instellen voor de thermostaat. Hier kun je onder meer aangeven waar deze hangt, aangeven of de thuis/afwezig-functie aan moet staan, de temperatuur instellen voor wanneer niemand aanwezig is, informatie over de ketel bekijken en de temperatuurschaal instellen. Nest Sense biedt een aantal opties om je te helpen en het systeem slim te maken. Zo kun je hier aangeven of je het Auto-Schema aan wilt zetten waarmee Nest aan de hand van je gedrag (temperatuur hoger, lager, afwezigheid, etc.) een schema aanmaakt. Ook kun je activeren dat Nest zelf leert inschatten hoelang het duurt voordat de ingestelde temperatuur bereikt wordt. De verwachte tijd verschijnt dan op het display van de thermostaat. Geeft het schema aan dat het om 20.00 19 graden moet zijn dan begint Nest ook al wat eerder met verwarmen, gebaseerd op de ervaringen met het verwarmen van de ruimte. Het groene blaadje kan ook geactiveerd worden en geeft je een indicatie over of je energiezuinig bezig bent.

Een functie die we nog altijd missen is de mogelijkheid om verschillende schema’s aan te maken. Verschillende scenario’s zeg maar. Er zijn bijvoorbeeld weken dat ik eigenlijk alleen maar thuis werk en weken dat ik vooral buiten de deur ben. Elke keer als een week heel anders is dan een vorige week dan wordt het standaardschema weer aangepast en moet de Nest weer gaan leren. Het overschakelen naar een ander scenario (schema) zou het voor mij makkelijker maken (ik hoef de Nest niet handmatig aan te passen) en ‘verwart’ de Nest ook niet. Er zijn ook andere situaties waarin verschillende schema’s handig zijn, zoals bijvoorbeeld bij verschillende seizoenen of vakanties (waar tijdens je wel thuis bent).

Gebruik

Als alles correct aangesloten en ingesteld is draait het natuurlijk om de werking van de thermostaat. Helpt hij je energie besparen? Denkt de thermostaat met je mee? En verschilt het gebruik van de Thermostat E met het gebruik van de Learning Thermostat? Bij dit alles is zoals gezegd van belang dat je de thermostaat de tijd geeft om jouw patronen (thuis, afwezig en favoriete temperaturen) te leren kennen. Dit duurt gemiddeld twee tot drie weken, waarna er een schema aan de hand van jouw gebruik opgesteld wordt. In het geval van de Thermostat E is het een aangepast schema want er is dus al een standaard schema beschikbaar wanneer je begint met de thermostaat. Of dit een schema is dat bij jouw gebruik past is natuurlijk de vraag. In ons geval week het af van hoe wij leven en dus hebben we het schema handmatig aangepast. Vervolgens heeft de thermostaat in de daarop volgende weken het schema zelf geoptimaliseerd. Echter, het een en ander is wel afhankelijk van een (redelijk) vast schema. Kom je een keer later thuis dan verwacht en heb je de afwezigheidmodus niet aanstaan, dan verwarmt de thermostaat de ruimte al een tijdje en verspil je dus energie. Het is dus zaak die afwezigheidsdetectie aan te zetten; het helpt verspilling voorkomen.

Qua energieverbruik zien we weinig veranderingen, maar we zijn dan ook al verwend want we hadden al een Learning Thermostat. De werking van beide apparaten is uiteindelijk dus nagenoeg hetzelfde en de invloed op het energieverbruik zelfs exact hetzelfde. De thermostaten zijn even slim, om het maar zo te zeggen. Ook het groene blaadje speelt bij de Thermostat E een belangrijke rol. Nest geeft je hiermee een duwtje in de rug om energiezuinig bezig te zijn. Ik merk dat ik nog steeds vaak de temperatuur aanpas om maar een groen blaadje te krijgen. Daarbij krijg je een maandelijks overzicht met hoe energiezuinig je bezig bent, ook ten opzichte van andere Nest-gebruikers in je omgeving. Het heeft dus absoluut effect op je energieverbruik.

Tot slot heeft ook de Nest Thermostat E verschillende mogelijkheden voor de integratie met je smarthome. Je kunt de thermostaat koppelen aan de Amazon Alexa en Google Assistant spraakassistenten, er is directe integratie voor diverse partners van Nest (waaronder Philips Hue) en via IFTTT kun je nog veel meer smarthome-apparaten koppelen. Helaas is een open API nog altijd niet beschikbaar.

Conclusie

De Nest Learning Thermostaat V3 was al een product dat ons op bijna alle vlakken zeer goed beviel, en eigenlijk is dat met de Thermostat E niet anders, maar dan tegen een aantrekkelijkere prijs. Van het wat meer plastic ogende design moet je houden en je hebt alleen de mogelijkheid de thermostaat op de standaard in de ruimte te zetten (dus niet aan de muur), maar afgezien van dat is er eigenlijk geen reden om niet voor de Thermostat E te kiezen. Ja, de compatibiliteit met systemen is iets minder maar in Nederland zal dat niet snel voor problemen zorgen. De installatie is daadwerkelijk eenvoudiger maar er is geen garantie dat je het 100 procent zelf kunt. Voor de rest is de functionaliteit afgezien van de ‘Afstandsweergave’ (die je eigenlijk niet nodig hebt) hetzelfde als van de Learning Thermostat, en bovenal zorgt de Thermostat E voor dezelfde energiebesparing. Kortom, ben je op zoek naar een slimme thermostaat voor minder dan 200 euro dan is de Nest Thermostat E een absolute aanrader.

8.5
Nest-Thermostat-E

Beoordeling
Nest Thermostat E

Pluspunten
  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Gebruiksvriendelijk
  • Doet wat hij moet doen
  • Eenvoudig(er) te installeren
Minpunten
  • Thermostaat is niet op te hangen
  • Geen 'afstandsweergave'
  • Compatibiliteit is minder

Beoordeling Nest Thermostat E

De Nest Learning Thermostaat V3 was al een product dat ons op bijna alle vlakken zeer goed beviel, en eigenlijk is dat met de Thermostat E niet anders, maar dan tegen een aantrekkelijkere prijs. Van het wat meer plastic ogende design moet je houden en je hebt alleen de mogelijkheid de thermostaat op de standaard in de ruimte te zetten (dus niet aan de muur), maar afgezien van dat is er eigenlijk geen reden om niet voor de Thermostat E te kiezen. Ja, de compatibiliteit met systemen is iets minder maar in Nederland zal dat niet snel voor problemen zorgen. De installatie is daadwerkelijk eenvoudiger maar er is geen garantie dat je het 100 procent zelf kunt. Voor de rest is de functionaliteit afgezien van de 'Afstandsweergave' (die je eigenlijk niet nodig hebt) hetzelfde als van de Learning Thermostat, en bovenal zorgt de Thermostat E voor dezelfde energiebesparing. Kortom, ben je op zoek naar een slimme thermostaat voor minder dan 200 euro dan is de Nest Thermostat E een absolute aanrader.

Prijsvergelijker Nest Thermostat E

Reacties (2)