Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus – specificaties
Motorola Moto G7 / Moto G7 Plus | |
---|---|
Scherm | 6,24-inch, 1.080 bij 2.270 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Qualcomm Snapdragon 632 / Qualcomm Snapdragon 636 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 64 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 4.2 / 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Vijf en twaalf megapixel achter, acht megapixel voor / vijf en zestien megapixel achter, twaalf megapixel voor |
Accu | 3.000 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Zowel de Motorola Moto G7 als de Moto G7 Plus hebben beiden prima specificaties. Als we deze smartphones naast de twee Moto G6-modellen leggen, die we vorig jaar hebben getest, dan is al snel duidelijk dat de G7-versies veel meer kracht en snelheid tot hun beschikking hebben met deze octacore-processors en 4 GB aan werkgeheugen. Echter, wanneer je de prestaties vergelijkt met andere smartphones binnen dezelfde prijscategorie, dan komen we helaas tot de conclusie dat de G7-lijn ietwat achterloopt op de concurrentie.
De Qualcomm Snapdragon 632 en Snapdragon 636 zijn geen slechte processors. Maar Huawei en Honor doen goede zaken met de Kirin 710- en Kirin 970-chipsets die het veel beter doen. In het dagelijkse gebruik (e-mailen, berichten sturen, video’s maken, telefoneren) zul je wellicht weinig verschil merken. De grote verschillen ontstaan wanneer je gaat gamen. De kans is aanwezig dat je een aantal spellen niet goed kunt spelen (omdat de framerate tegenvalt bijvoorbeeld) wanneer je ze probeert de spelen op de Moto G7 en G7 Plus.
Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus – hardware en design
Het omhulsel van de smartphones bestaat uit glas en aluminium, wat de smartphones toch meer premium doet aanvullen. Ze zijn relatief dun te noemen en liggen lekker in de hand. De achterkant is wel glad, waardoor je de smartphones helaas kunt laten vallen wanneer je niet goed oplet. Gelukkig levert Motorola standaard een hoesje bij zijn budgetsmartphones, waardoor je dat laatste probleem kunt oplossen. Dit betekent echter ook dat de telefoons goedkoper aanvoelen en een stuk dikker worden dan ze daadwerkelijk zijn.
Allebei de schermen zijn lekker groot en gaan bijna van rand tot rand. Onderop zit een relatief dikke kin, terwijl we aan de zijkanten ook goed zichtbare randen tegenkomen. Bovenop zit de inmiddels beroemde of beruchte scherminkeping en afhankelijk van je persoonlijke smaak vind je dit een goed of slecht onderdeel. Voor sommige mensen kan dit een doorslaggevend aspect zijn om bijvoorbeeld niet voor een smartphone te gaan. Het feit is hier wel dat je meer schermoppervlakte tot je beschikking hebt, omdat die er zit.
In die notch zit een frontcamera verwerkt, die nog best groot te noemen is. Verder zijn de smartphones gewoonweg mooi afgewerkt en is het fijn dat er een ruwer laagje op de aan-uitknop zit. Daardoor kun je hem toch wat gemakkelijker vinden. Achter zit een dubbele camerasensor in de bekende ronde cameramodule van Motorola, terwijl daaronder weer de vingerafdrukscanner zit. Helemaal onderaan de toestellen zitten drie dingen: een monospeaker, usb-c-poort en een koptelefoonaansluiting. Links zitten geen knoppen of aansluitingen.
Display
Beide Moto G7-modellen beschikken over een scherm van 6,2-inch, inclusief een schermindeling van 19:9. Dat zorgt ervoor dat het scherm langer is dan gebruikelijk, terwijl je geen lom apparaat in je handen hoeft te dragen dat ook nog eens breed is. Met een maximale resolutie van 1.080 bij 2.270 pixels krijgen we een pixeldichtheid van 405 pixels per inch. Ook hier geldt: een prima score, maar de Motorola Moto G6 heeft een scherm met 424 ppi. Dat betekent dat, in elk geval op papier, het scherm van het vorige model scherper is.
Echter, omdat het verschil minder dan twintig pixels per inch bedraagt, is het nauwelijks merkbaar. Bovendien is het prima om te stellen dat alle smartphoneschermen met een ppi van boven de vierhonderd een scherp scherm hebben, dus een kniesoor die daarop let. De kleuren worden ook mooi gepresenteerd, dus in het dagelijkse gebruik zul je verder weinig merken van de, nogmaals: op papier, achteruitgang. Het enige probleem van het scherm is dat het hoog is en dat je niet overal even snel en gemakkelijk bij kunt komen met je duim.
Connectiviteit
Op het gebied van connectiviteit zijn er weinig verschillen tussen de Moto G7 en Moto G7 Plus. Beide toestellen hebben allerlei sensoren aan boord die je tegenwoordig mag verwachten van smartphonemakers, terwijl er onderaan dus ook een usb-c-poort aanwezig is. Het enige, grote, verschil is de bluetooth-versie: de Plus heeft 5.0, terwijl de reguliere versie over 4.2 beschikt. Dat is verder prima. Alle accessoires die met 5.0 werken, werken ook met 4.2, dus in de praktijk kom je geen apparaten tegen die je niet kunt koppelen.
Speakers
Het geluid klinkt zoals je dat kunt verwachten van dit soort smartphones. Het is niet echt een optie om er muziek mee te beluisteren, omdat het op hogere volumes al heel snel onprettig klinkt. Daarom is het gelukkig een optie een koptelefoon of speaker aan te sluiten via een audiokabel, terwijl je ook gewoon de beschikking hebt over een bluetooth-verbinding. Maak daar dan ook echt gebruik van, aangezien het geluid vanuit de enkele speaker niets is om over naar huis te schrijven. Voor telefoongesprekken is het echter prima.
Camera’s
In vergelijking met de Motorola Moto G6 maakt het reguliere Moto G7-model bijna dezelfde foto’s. Dat is ook niet vreemd, aangezien dezelfde sensor aanwezig is. Hier en daar zou je kunnen stellen dat er wat meer detail zichtbaar is aan de randen, maar daar is alles mee gezegd. Zet je echter de hdr-modus aan, dan komen de kleuren aanzienlijk beter uit de verf. Daarnaast lijken de beelden ook iets beter belicht te zijn en is er minder ruis aanwezig. Verder kun je nu video’s in 4k op 30fps opnemen; de G6 kon niet hoger dan 1080p.
Als we kijken naar de Moto G7 Plus dan kunnen we gelukkig concluderen dat er meer dingen zijn veranderd. Dit is het enige model (van de vier) dat beschikt over optische beeldstabilisatie. Bovendien is er een opening van f/1.7 aanwezig en dat betekent dat je prima foto’s kunt maken met weinig licht tot je beschikking. Helaas moet je er tegelijkertijd rekening mee houden dat je het dan wel zonder bepaalde details moet doen op de foto, maar daarom is dit dan ook een goedkoper toestel. Met genoeg licht zijn de foto’s gelukkig wel mooi.
Gelukkig geldt voor allebei de toestellen dat je nu ook foto’s in het raw-bestand kunt schieten. Daardoor heb je, achteraf op een computer, meer invloed op de bewerking van de foto’s. Ook kunnen gebruikers rechte foto’s maken door zichtbare lijnen op het scherm, worden foto’s automatisch gemaakt wanneer er een lach wordt gedetecteerd en zijn er filters die live toegepast kunnen worden. Uit onze praktijkervaringen blijkt dat de smartphones niet altijd automatisch een foto maken bij een glimlach: zeker voor mensen met een baard is dit een probleem.
Accuduur
Het grootste nadeel van heel de Motorola Moto G7-lijn is de accu (met uitzonder van de Power, die een 5000 mAh-batterij heeft). De G7 en G7 Plus hebben allebei een accu met een vermogen van 3.000 mAh. Bij normaal gebruik kun je mogelijk anderhalve dag doorkomen, met wat heftiger gebruik haal je dat mogelijk niet. Dat is toch jammer, maar het is een trade-off: in vergelijking met de Moto G6-lijn is er nu extra vermogen beschikbaar, maar je levert dus in op energieverbruik. Helemaal als je op de smartphones gaat gamen.
Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus – software
Motorola heeft alle Moto G7-modellen uitgerust met Android 9.0 Pie. Hoewel de software al sinds eind vorig jaar breed beschikbaar is en je inmiddels mag verwachten dat Pie standaard op een Android-smartphone staat, is het toch enorm fijn om te zien dat je nu niet hoeft te wachten op een software-update. Bovendien is het zo dat Motorola weinig tot geen veranderingen doorvoert aan de software en dat het aantal Motorola-specifieke applicaties minimaal is. Je kunt dus rekenen op een bijna kale Android-ervaring.
Dat betekent niet dat de fabrikant niets heeft toegevoegd. Net zoals bij voorgaande modellen komen we ook hier de Moto Actions tegen. Moto Actions stelt gebruikers in staat specifieke handelingen te verrichten die bepaalde functies activeren. Door hard je telefoon van boven naar onderen te bewegen schakel je de flitser aan, bijvoorbeeld. Ook kun je bijvoorbeeld instellen dat je gebruik wil maken van éénknopsnavigatie. Daarmee bedien je je smartphone voortaan nog maar met één knop aan de onderkant van het scherm.
Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus – in gebruik
In veel opzichten zijn de Motorola Moto G7 en G7 Plus fijne smartphones. De telefoons liggen lekker in de hand en bieden een software-ervaring aan die we op meer smartphones tegen zouden willen komen. Nokia en OnePlus doen ook altijd goed werk met hun software, voornamelijk omdat de ervaring dichtbij het originele Android blijft. De knoppen aan de zijkant zijn goed bereikbaar, de vingerafdrukscanner zit op een prima plek voor je wijsvinger en het is fijn dat er nu usb-c aanwezig is.
Door de betere processor, in vergelijking met de Moto G6-modellen, kun je nu veel meer games op een betere manier spelen, al haal je natuurlijk geen vlaggenschip in huis. Dus hier en daar moet je rekening houden met wat framedrops en dergelijke, maar over het algemeen merk je vrij weinig van de beperkingen van de processor wanneer je je telefoon gebruikt voor communicatie. Het is dus zeker geen gamingsmartphone, maar dat betekent niet dat je er helemaal niet op kunt spelen. Er zitten simpelweg grenzen aan.
Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus – conclusie
Ondanks onze positieve ervaringen met zowel de Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus is het moeilijk de toestellen aan te bevelen. Beide hebben redelijke specificaties, een modern design, usb-c en een goedwerkende camera, terwijl je er niet diep voor in de buidel hoeft te tasten. Het zijn an sich perfecte telefoons voor mensen die er niet de hoofdprijs voor willen betalen en toch een prima smartphone-ervaring in huis willen halen. Het enige wat echt nadelig is voor deze smartphones, is de magere accu van 3.000 mAh.
Ondertussen heeft de concurrentie ook niet stilgezeten. Voor relatief lage bedragen haal je smartphones in huis met minstens evenveel werk- en opslaggeheugen (soms zelfs meer), maar in elk geval een betere processor, slimmere camera’s en meer vermogen voor de accu. Wil je je liever niet wagen aan een Huawei of een Honor vanwege de software, wat we goed kunnen begrijpen, dan zijn deze Motorola’s een prima alternatief. Wil je echter meer uit je geld halen, dan doe je er goed aan te kijken naar andere toestellen binnen deze prijscategorie.
Beoordeling
- Modern design
- Meegeleverd hoesje
-
Usb-c-aansluiting
Accu
- Camera’s
- Processors
Reacties (0)