Verslag Philips 2019 tv launch-event: Dolby Vision en een nieuwe P5 chip

24 januari 2019 + 10 minuten 2 Reacties
TpVision-1

Naar goede gewoonte stelt Philips zijn nieuwe modellen voor op een internationale persdag, dit jaar in Amsterdam. Wat mogen we in 2019 allemaal verwachten?

Philips Launch Event 2019

Kostas Vouzas, CEO van Philips TV & Audio Europe stak van wal. “Televisie is niet langer het kleine broertje van de bioscoop, we gaan een nieuwe gouden era in voor televisie.” Philips heeft dan ook een succesvol jaar achter de rug. Het zette zwaar in op OLED, op beeld- en geluidskwaliteit en dat heeft vruchten afgeworpen, niet minder dan 43 internationale awards.

Er werd dan ook onmiddellijk een nieuw model aangekondigd, de OLED804 en de designvariant OLED854. Dit zijn Ultra HD modellen, met Ambilight 3, Android tv, een nieuwe P5 processor (ondertussen de derde generatie) én… Dolby Vision én Dolby Atmos. Philips vervoegt daarmee Panasonic als merk dat zowel HDR10+ als Dolby Vision ondersteunt.

Ook de samenwerking met Bowers & Wilkins zet men verder, het volgende model met B&W-geluid is een lcd-tv, de 8804. Dat toestel zal verder beschikken over Ambilight 3, Android tv, P5 processor, én ook hier Dolby Vision en Atmos.

Tot slot pakte Philips uit met de 7304-reeks. Die zal in de markt gezet worden onder de naam ‘The One’ (‘to watch out for’). Deze tv moet de ideale combinatie zijn van bijna high end specs (P5 processor, Android tv, Ambilight, Dolby Vision/Atmos) en een zeer toegankelijke prijs. De tv die je iedereen zou aanbevelen als het ware, zonder dat je daar research voor hoeft te doen. Voor de verdere line-up, zie ons Philips 2019 lcd led tv artikel.

Geen 8K-modellen dus, en dat hoeft volgens Paul Gray (Research Director, IHS Markit) niet te verbazen. Al zal er wel content opgenomen worden in 8K (bijvoorbeeld de Olympische spelen in 2020 Tokyo), denkt hij dat het nog heel wat jaren zal duren voor we distributie van 8K zullen zien. Daarvoor zou zeker een nieuwe compressietechniek nodig zijn. UHD kanalen daarentegen kennen een sterke opmars, 136 kanalen wereldwijd waarvan 45 beschikbaar in West-Europa. Al moeten we dat voor België en Nederland toch wat nuanceren, daar is het UHD-aanbod veel kleiner en bijna uitsluitend via satelliet beschikbaar. Nieuwe settopboxen van de kabeldistributeurs brengen daar mogelijk (hopelijk) verandering in.

Europees design

Rod White, Head of Design,  is een man die met veel passie over het ontwerp van de Philips televisies spreekt. Van het gebruik van Kvadrat luidsprekerstof tot de samenwerking met Deens design-icoon  Georg Jensen, alles staat in het teken van een unieke designtaal die de Philips televisies hun herkenbare look geeft. Zijn ultieme doel: je aanzetten om de televisie aan te raken. Kleine designdetails zoals de lijnen in de kleine voetjes van de 804 OLED-reeks nodigen je uit om dat detail even aan te raken. Voor White is dat het teken dat hij geslaagd is in zijn opdracht. Je vergeet heel even het beeldscherm en apprecieert het vakmanschap van de ontwerper.

De 8804 is het lcd-topmodel met B&W sound. Het toestel is gemakkelijk te herkennen aan de soundbar onderaan het toestel die afgedekt is met Kvadrat luidsprekerstof. De voeten zijn uitgevoerd in transparant plexiglas, maar afgewerkt met een chrome toplaag.

Het nieuwe OLED model komt in twee designvarianten: 804 en 854 OLED. De 804 gebruikt de kleine staafvoetjes die we vorig jaar ook vonden op de 803 en 903. Ze kregen een fijn lijnpatroon dat onmiddellijk in het oog springt. Op zoek naar een OLED met draaivoet? Dan is er de 854. De slanke, in chrome afgewerkte voet die prominent voor het toestel staat lijkt bijna een apart designstuk dat bij de televisie hoort.

Het Georg Jensen design (9104) zal in België en Nederland niet gevoerd worden.

Philips en B&W geluid

Samen werken met B&W bleek een succes voor Philips. Goede geluidskwaliteit maakt de kijkervaring een pak leuker. En daar wil Philips verder aan werken. De 8804 kreeg het zelfde luidsprekersysteem van B&W dat we vinden in de 903 reeks. De basmodule die in het chassis huist werd met behulp van rubber ringen ontkoppeld van de rest van het tv chassis. Zo kan die module vrij trillen zonder de televisie te storen. Dat dat geen overbodige luxe is, zie je op onderstaande video

Maar ook in de middenklassers, en dan specifiek in “The One” (7304) werd de geluidsweergave verbeterd. De focus ligt daar vooral op verbeterde  laagweergave. Zo ging de ondergrens naar 180Hz, ten opzichte van 220Hz vorig jaar. De demo ten opzichte van het model van vorig jaar liet dan ook een aanzienlijk rijkere en vollere klank horen.

In al die modellen mag je ook Dolby Atmos (én Vision) ondersteuning verwachten. Atmos weergave op een televisie zal natuurlijk nooit het volledige Atmos-effect geven. Wie een externe geluidsoplossing gebruikt kan de Atmos soundtrack via HDMI ARC naar buiten sturen, op voorwaarde dat die in een Dolby Digital Plus stream zit (bvb van de interne Netflix app). Zit de Atmos stream echter in een Dolby True HD track (bvb van een Ultra HD Blu-ray-speler), dan kan dat niet (daarvoor zou je eARC nodig hebben). In dat geval moet je je bron dus rechtstreeks op je Atmos-compatibele geluidsoplossing aansluiten.

Uitgerust met Android P (Pie)

Alle nieuwe modellen (tot en met de 7000-reeksen) zullen uitgerust zijn met Android P (Pie) en een nieuwe chipset, die naar verluidt 10 tot 15% verbeterde prestaties levert. Android P levert echter geen belangrijke extra features ten opzichte van Android O (lees hier voor een overzicht van Android O). De verbeteringen situeren zich vooral bij de installatie die nu sneller en eenvoudiger moet zijn. En de prestaties op minder krachtige chipsets zouden ook beter zijn, dat is mogelijk een goede zaak voor oudere smart tv’s. Alle 2018 modellen zullen zeker de stap naar Android P zetten, Philips evalueert nog of dat voor de 2017 Android TV modellen vanaf de 7502-serie en hoger mogelijk is.

Android P ondersteunt ook ‘far field microfoons’, met ander woorden microfoons in de televisie die je begrijpen zonder dat je er vlak bij moet staan. Philips besliste echter om die niet te integreren, met als belangrijkste reden dat ze niet tevreden waren over de resultaten. Het blijkt te gemakkelijk om de microfoon per ongeluk te activeren, en dat stoort de kijkervaring. Push-to-talk (waarbij je een knop indrukt om de microfoon op de televisie te activeren) blijft dus de manier om de stemcommando’s te geven. Al kan je wel werken via gekoppelde smart speakers zoals de Google Home of een Alexa dot. Ondersteuning voor Nederlands in Android TV wordt in het voorjaar verwacht.

Philips heeft op zijn remote een specifieke toets voorzien voor de hier toch minder bekende dienst Rakuten TV. Dit is een betaaldienst waar je films kan huren/kopen.

Beeldkwaliteit

De OLED-modellen die hier getoond werden waren nog prototypes, op basis van 2018 OLED-panelen. Maar de productiemodellen zullen wel degelijk een 2019-paneel gebruiken. Ook Philips liet weten dat de verschillen met de 2018-panelen zeer klein zullen zijn. Vooral het vermijden van inbranden is verder geoptimaliseerd.

Alle aangekondigde modellen zullen voorzien zijn van HDMI 2.0 aansluitingen. Op HDMI 2.1 blijft het even wachten. Philips heeft wel Auto Low Latency Mode beschikbaar gemaakt (waardoor gamers automatische de best settings krijgen voor de laagste lag), maar helaas geen VRR of eARC.

Beeldkwaliteit: derde generatie P5

Philips heeft ook dit jaar gesleuteld aan zijn P5 beeldprocessor. Om alle verwarring te vermijden, even een overzicht van waar je hem terug vindt. De nieuwe 7000, 8000 en 9000 reeks gebruiken de P5 (Gen 1). De P5 (Gen 2) vind je enkel terug op de modellen die in 2018 gelanceerd zijn, en de nieuwe P5 (Gen 3) zit voorlopig enkel in de OLED 804/854.

De nieuwe P5 (Gen 3) maakt gebruik van een dual chip oplossing, en levert voor SDR beelden verbeteringen op vlak van ruisonderdrukking, detailverbetering en helderheid. De verbeteringen waren op demonstratiebeelden duidelijk zichtbaar.

Ook in de HDR weergave werden verbeteringen aangebracht. Zo is er nu meer schaduwdetail zichtbaar in donkere scènes.

Een andere verbetering is het wegwerken van kleurbanden in gradiënten. Die functie valt mee onder de ruisonderdrukking, en zal je dus zeker in de minimum stand moeten activeren om ze aan het werk te zien.

Tot slot is er ook gewerkt aan kleurweergave in de helderste delen van het beeld. Kleuren clippen nu minder snel (waardoor ze gedesatureerd lijken, en eerder naar wit gaan).  Dat is op onderstaande foto duidelijk zichtbaar in de linkerbovenhoek van het beeld.

Beeldkwaliteit: Dolby Vision!

De belangrijkste aankondiging was natuurlijk dat Philips nu ook Dolby Vision ondersteunt. En niet alleen op de topmodellen, maar op de volledige line-up (tot en met de 6504, maar met de uitzondering van de 9104 die in België en Nederland niet gevoerd wordt). Dat is fantastisch nieuws omwille van twee redenen. Ten eerste is er naast Panasonic (met voorlopig één model) nu ook Philips dat alle belangrijke HDR formaten ondersteunt (HDR10, HDR10+, HLG en Dolby Vision). En ten tweede omdat de echte meerwaarde van Dolby Vision (en HDR10+) net ligt bij de midrange toestellen die een beperkte helderheid hebben. Die toestellen moeten immers een zeer sterke tonemapping stap uitvoeren, en dankzij dynamische metadata kan impact op de beeldkwaliteit vermeden worden. (lees hier waarom).

De Dolby Vision implementatie vereist specifieke hardware, er is dus geen kans dat oudere modellen een upgrade krijgen.

De standaard mode zal Dolby Vision Bright zijn waarbij de P5 toch een beetje beeldbewerking toevoegt. Wie het originele beeld wenst, kiest voor Dolby Vision Dark. Daarnaast zijn er nog drie extra beeldmodes beschikbaar op Dolby Vision.

Een overzicht van alle producten die Philips in 2019 op de markt brengt vind je in ons 2019 home cinema overzicht.

Reacties (2)