Review: Huawei Mate 20 – Prima toestel, maar aanvankelijk te duur

23 januari 2019 + 10 minuten 0 Reacties
huawei-mate-20-foto-1

Samen met de Huawei Mate 20 Pro heeft de Chinese fabrikant nog een goedkoper model uitgebracht. Dit versie is veel minder modern. Voor een adviesprijs van 799 euro kun je dit toestel in huis halen, maar of dat een verstandige keuze is lees je in deze recensie.

Eerder op Tablets Magazine bekeken we de Huawei Mate 20 Pro, een high-end Android-smartphone met een in-display vingerafdrukscanner. Dit model scoort goed, maar is wat ons betreft de hoge vraagprijs niet waard. Er is ook een ietwat goedkopere versie van de Mate 20 beschikbaar, waar we in deze recensie naar kijken. We kijken naar het product an sich, maar trekken ook vergelijkingen met de duurdere variant. Kun je voor ongeveer 200 euro minder toch een soortgelijke Mate 20-ervaring in huis halen?

Huawei Mate 20 – specificaties

Huawei Mate 20
Scherm 6,53-inch, 1.080 bij 2.244 pixels
Digitizer Nee
Processor Huawei Kirin 980
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 128 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Nee
Camera’s Acht, zestien en twaalf megapixel achter, 24 megapixel voor
Accu 4.000 mAh Lithium Polymer

Specs en prestaties

De Huawei Mate 20 beschikt over dezelfde processor als de Mate 20 Pro. Daardoor zul je waarschijnlijk in eerste instantie weinig verschil merken in de prestaties tussen beide smartphones. Waar echter een verschil in zit, is de hoeveelheid werkgeheugen. De Pro-versie is uitgerust met 6 GB aan werkgeheugen, terwijl de reguliere variant het moet doen met 4 GB aan werkgeheugen. Hoeveel dat helemaal niet verkeerd is, komt het toch een beetje goedkoop over. Zeker voor een smartphone met een adviesprijs van bijna 800 euro.

De processor beschikt over acht kernen: twee A76-kernen geklokt op 2,6 GHz voor hoge prestaties, twee A76-kernen geklokt op 1,9 GHz voor hoge prestaties die lang vol te houden zijn en vier A55-kernen geklokt op 1,8 GHz voor de momenten waarop minder zware apps worden gedraaid. Verder is het goed om te zien dat ook dit model is uitgerust met 128 GB aan interne opslagruimte, wat vooral voor mensen van streaming- en clouddiensten meer dan genoeg moet zijn. Er is helaas verder geen micro-sd-kaartsleuf aanwezig.

Huawei Mate 20 – hardware en design

Aan het design van het toestel ligt het niet. Net als zijn high-end familielid beschikt over de Mate 20 over een strak en luxueus design. De mooie, glimmende achterkant is echter wel een verzamelplek voor allerlei vingerafdrukken, waardoor je geregeld met je mouw die afdrukken wegpoetst. Ook moet je er rekening mee houden dat het apparaat nogal snel van een tafel of ander oppervlak kan glijden, wat bij ons twee keer gebeurd is. De cameramodule op de achterkant steekt ietwat uit, maar voorkomt het wegglijden helaas niet altijd.

De Huawei Mate 20 beschikt over een aantal unieke elementen, zoals een infraroodlaser en koptelefoonaansluiting op de bovenkant van het toestel. Onderop treffen we de usb-c-aansluiting aan, samen met een enkele speaker. In tegenstelling tot de Pro-versie heeft deze Mate 20 geen in-display vingerafdrukscanner, maar zit die traditiegetrouw aan de achterkant, vlak onder die cameramodule De positionering is wat ons betreft prima: als je het toestel vasthoudt kom je er gemakkelijk bij. Ook zul je niet snel met je vinger op de lenzen zitten.

Display

Het lcd-scherm van de Huawei Mate 20 is groter dan het scherm van de Mate 20 Pro. Dat kan voor sommige mensen een belangrijke factor zijn. Zeker in het begin valt op hoe groot 6,53-inch aan schermoppervlakte nou eigenlijk is. Combineer dat met die notch in de vorm van een waterdruppel en je hebt genoeg ruimte voor notificaties, foto’s en natuurlijk al het andere dat je wil doen. Echter, die grotere scherm heeft ook zo zijn nadelen. Zo heeft Huawei ervoor gekozen om de resolutie relatief laag te houden (in vergelijking met die Mate 20 Pro).

De Huawei Mate 20 heeft dus een lagere schermresolutie en een groter schermoppervlakte, waardoor je technisch gezien een lagere pixels per inch-waarde overhoudt: 381 en een beetje. Een doorsnee gebruiker zal hier echter weinig waarde aan hechten, maar een display op een vlaggenschipmodel heeft vaak een ppi van 400 of hoger. Dit betekent niet dat teksten nu onleesbaar worden weergeven of dat foto’s overal kartelranden laten zien, maar het is wel jammer om te zien dat Huawei zo veel bezuinigd lijkt te hebben op het scherm.

Los van de technische details doet het display gewoon meer dan prima zijn werk. Het is belangrijk dat de kleuren mooi in beeld worden gebracht, dat foto’s en video’s veel detail kunnen laten zien en dat animaties in videogames (of films) prettig ogen. En op die vlakken scoort de Huawei Mate 20 gewoon goed. Het is allemaal niet perfect, maar wel iets beter dat het vergelijkbare model van vorig jaar. Ook handig om te weten: de lagere resolutie kan ervoor zorgen dat je langer met je accu doet. Ook het lcd-scherm draagt daaraan bij.

Connectiviteit

De koptelefoonaansluiting is hier we te bekennen, wat voor veel Android-gebruikers mogelijk een groot voordeel is. En misschien wel een reden om de Huawei Mate 20 te overwegen. Je hebt dus geen goede met adapters, nieuwe usb-c-koptelefoons of bluetooth-modellen, je kunt gewoon je oude, vertrouwde koptelefoon gebruiken. Voor de rest beschikt de telefoon dus niet over een micro-sd-kaartsleuf, maar is er wel ruimte voor een nieuwe geheugenkaart, ontwikkeld door Huawei. Dat is dan weer niet zo’n handige zet van het bedrijf.

De sd-kaart, of in dit geval de micro-sd-kaart, is al jaren een perfecte standaard voor smartphones en tablets. Mensen kopen zo’n kaartje eens in de zoveel tijd, zetten hun data over en gebruiken hem constant in de smartphones en computers die ze gebruiken. Door nu een nieuwe standaard te introduceren, dwingt Huawei consumenten als het ware opnieuw te investeren in zo’n kaartje, dat dan alleen op de toestellen van deze fabrikant kan worden gebruikt. Wij zien liever dat bedrijven gaan voor open en effectieve standaarden.

Speakers

Het geluid uit de enkele speaker van de Huawei Mate 20 klinkt niet super, maar het is ook niet echt slecht te noemen. Er zit redelijk wat detail in de geluidsweergave, maar van echte lagen kunnen we niet spreken. Basgeluid is nagenoeg afwezig en klinkt vaak als een doffe klank hier en daar. Luister je bijvoorbeeld vaak naar podcasts of nieuwsoverzichten op verschillende websites of via verschillende apps, dan kun je de presentatoren prima verstaan zonder extra luidspreker. Je kunt de speaker ook goed hard zetten zonder kwaliteitsverlies.

Camera’s

Allebei de Huawei Mate 20-modellen (niet de eerder uitgebrachte Lite) beschikken over een setup van drie camerasensoren. De Pro beschikt echter over een groter aantal megapixels, waardoor je bijvoorbeeld veel meer kwaliteit behoudt wanneer je ergens op inzoomt. De Mate 20 heeft een twaalf megapixelsensor (wide angle), acht megapixelsensor (telelens) en zestien megapixelsensor (ultra wide angle). Dat is nogal een verschil met de setup op de Pro: veertig megapixel, acht megapixel en zestien megapixel, respectievelijk.

Het aantal megapixel zegt natuurlijk niet alles over de kwaliteit van de foto’s en video’s (maar het kan geen kwaad, natuurlijk). Zo kan de Pro bijvoorbeeld veel beter foto’s maken in het donker, dankzij de optische beeldstabilisator. Daarnaast kan de Pro tot drie keer optisch inzoomen en lukt dat de reguliere Mate twee keer. De foto’s die je maakt zijn alles behalve slecht hoor, maar in vergelijking met de Huawei Mate 20 Pro valt het wel wat tegen. Desondanks komen kleuren goed naar voren en oogt de content scherp.

Accuduur

Met een vermogen van 4.000 mAh doet de Huawei Mate 20 helemaal niet onder voor vergelijkbare modellen en modellen binnen dezelfde prijsklasse. Samen met het energiezuinige Android zorgt dit er namelijk voor dat je met gemak anderhalve dag tot twee dagen kunt halen met een volle accu. Dan gaan we ervan uit dat je niet te veel gamet of andere energieslurpende apps, zoals Facebook of Instagram, gebruikt. Opladen is ook zo gepiept: voor je het weet is de accu vol en kun je weer twee dagen zonder de accu tevoorschijn te toveren.

Huawei Mate 20 – software

Op het gebied van software verschilt de Huawei Mate 20 niet van de Mate 20 Pro. En dat is goed nieuws voor fans van het merk, omdat ze inmiddels precies weten wat ze kunnen verwachten van een nieuwe Huawei en misschien zelfs wel verrast kunnen worden door kleine en handige toevoegingen aan het besturingssysteem. Dat gezegd hebbende vinden we nog steeds dat Huawei heel veel aan het os verandert en dat het daarom kan zijn dat nieuwkomers moeite kunnen hebben met het kunnen vinden van onderdelen of applicaties.

De Huawei Mate 20 draait op Android 9.0 Pie, met daaroverheen de nieuwste versie van de EMUI-skin. Door zelf actief software en functies te ontwikkelen kan Huawei ook aspecten toevoegen die je niet snel op andere smartphones tegenkomt. Maar hoe mooi dit ook klinkt, inmiddels lijken veel Android-skins op elkaar en zijn veel functies al overgenomen door en van andere fabrikanten. Bovendien is hwt zo dat Huawei nog altijd veel apps installeert. Bloatware of niet, wij vinden dit soort verplichte apps vaak vervelend.

Net zoals bij de Huawei Mate 20 Pro is het in elk geval zo dat veel functies onderbelicht zijn. Je moet dus echt de instellingen induiken wil je de unieke elementen gaan vinden. En wanneer je daar eenmaal bent aangekomen, dan raak je bijna verdwaald in een jungle van softwaremogelijkheden, aangezien consumenten niet aan de hand worden genomen door de mogelijkheden. Dat is voor een groep mensen misschien fijn, maar we kunnen ons voorstellen dat er een grotere groep mensen is die hier niet mee overweg zou kunnen.

Huawei Mate 20 – in gebruik

Het scherm van de Huawei Mate 20 Pro was al groot, die van de Mate 20 is nog groter. Dat betekent dat we ook hier dezelfde kritiek hebben. We hebben het toestel vaak fysiek in de hand moeten verplaatsen om bij bepaalde onderdelen op het scherm te komen. En dat komt niet alleen doordat Android vaak zoekbalken of menuknoppen aan de bovenkant van het scherm heeft zitten, dat komt ook gewoon doordat het scherm met zijn 6,53-inch heel groot is. Het ziet er natuurlijk wel mooi en luxe uit, maar het is niet altijd handig.

We zijn blij heel blij met de inmiddels ouderwets te noemen vingerafdrukscanner. Niet alleen vanwege de positie, maar ook omdat het er eentje is die ‘gewoon’ aan de achterkant zit. Daardoor kun je het toestel ontgrendelen met een vinger die daar toch al zit en dit gaat gelukkig nog rap op. Je hoeft dus niet te wachten totdat de in-display vingerafdrukscanner besluit te werken; in vergelijking met oudere scanners kan die namelijk erg traag zijn (hebben we ook gemerkt tijdens ons gebruik met de vorig jaar gelanceerde OnePlus 6T).

Daarnaast speelt een ander ietwat ouderwets element een grote rol in het gebruik en de ervaring van de Huawei Mate 20: het lcd-scherm. Hoewel er in principe niets mis is met de kleurweergave of de kwaliteit, is het wel zo dat het scherm behoorlijk reflecteert. En daar heb je toch minder last van wanneer een telefoon is uitgerust met een amoled-scherm. Daarentegen zijn we wel blij om te zien dat er op dit toestel wél een koptelefoonaansluiting zit, een verouderde feature die we liever zien blijven dan zien weggaan, als we eerlijk zijn.

Huawei Mate 20 – conclusie

Met de nieuwe Huawei Mate 20-serie heb je de keuze uit verschillende smartphones. Er zijn drie modellen: de Mate 20 Lite, Mate 20 en Mate 20 Pro en voor alle drie bestaan er argumenten om ze te overwegen. Daar waar je met de Lite natuurlijk het meeste inlevert op de Mate 20-ervaring in vergelijking met het Pro-model, biedt de reguliere variant de oplossing aan door er precies tussen te gaan zitten. Qua functies dan, want een adviesverkoopprijs van 799 euro is erg veel geld. Te veel, in feite (maar gelukkig is de prijs inmiddels gedaald).

Wil je wel een nieuwe Mate-ervaring, maar wil je daar dus niet de hoofdprijs voor betalen? Dan kan de Huawei Mate 20 een goede optie zijn. Met zijn koptelefoonaansluiting, vingerafdrukscanner aan de achterkant en lcd-scherm biedt de telefoon een ervaring aan op basis van ‘oude’ technologie, maar dit kan er tegelijkertijd voor zorgen dat je je meteen thuisvoelt op het apparaat. In feite wisselt de Mate 20 daarmee enkele irritatiepunten in van de Mate 20 Pro voor andere vervelende dingen, maar niets zorgt er echt voor dat die ervaring negatief wordt.

Los van de kwaliteit van het scherm (die technisch gezien niet echt high-end genoemd kan worden) biedt de Huawei Mate 20 onderaan de streep een prettige Android-telefoon aan die high-end betaalbaar en toegankelijk maakt (al kan Huawei nog wel wat slagen maken als het om de meegeleverde software gaat). Bovendien is die accu met zijn vermogen van 4.000 mAh erg fijn en ligt het toestel, ook niet geheel onbelangrijk, lekker in de hand. De adviesverkoopprijs is wellicht nog wat hoog; maar na een flinke daling is het toestel z’n prijs waard.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Accuduur
  • Vingerafdrukscanner
  • Processor

Minpunten
  • Bezuinigd op scherm

  • Geen sd-kaartsleuf
  • Duur

Reacties (0)