Google Assistent en je privacy: dit zijn de dingen die je wil weten

23 december 2018 7 Minuten 0 Reacties
Google Assistant

De Google Assistent kan een handig hulpmiddel zijn in huis. Maar hoe gaat de stemassistent precies om met je privacy? En zijn er elementen waar je zelf invloed op kunt uitoefenen? In dit artikel kijken we naar de mogelijkheden op het gebied van privacy.

Of je hem nu op een slimme speaker, zoals de Google Home, of op je smartphone gebruikt, de Google Assistent is een handig hulpmiddel voor in huis. Je kunt er slimme producten mee aansturen, maar kunt er simpelweg ook een wekker of geheugensteuntje mee instellen. De stemassistent slaat tevens een hoop data op om van te kunnen leren, maar dat gaat dan wel ten koste van je privacy. In dit artikel vertellen we je wat de assistent met je data doet en hoe je je privacy beter kunt waarborgen — maar daardoor is de assistent wel minder nuttig.

Altijd meeluisteren

Slimme assistenten zijn bijna niet meer weg te denken uit een smarthome. Heb je geen slimme speaker of populaire Android-smartphone in huis, dan heb je mogelijk een televisie of een huishoudelijk apparaat met een slimme assistent aan boord. De kans is groot dat dit de Google Assistent is. Die moet natuurlijk kunnen reageren op je stem, dus zitten er tegenwoordig ook veel microfoons in producten waarvan je dat niet zo snel zou verwachten, zoals bijvoorbeeld wekkers of zelfs een lichtschakelaar — om over de internetverbinding nog maar te zwijgen.

Dat baart mensen terecht zorgen, want wat wordt er nu precies opgenomen? En wat wordt er met die data gedaan? En wat als het misgaat? Dagen nadat de Google Home Mini officieel verkrijgbaar was in de Verenigde Staten kwam het nieuws naar buiten dat de speaker altijd meeluisterde, naar elk gesprek dat in de buurt gevoerd werd. Dat had te maken met een hardwarefout. Al die gesprekken werden meteen naar de servers van Google gestuurd. Een horrorscenario waar je als consument niet aan wil denken bij een smarthome.

Google heeft het probleem wel snel kunnen oplossen door knoppen uit te schakelen, maar het bedrijf kon niet voorkomen dat het imago van kunstmatige intelligentie schade heeft opgelopen. Aan de andere kant zorgt dit voor meer bewustzijn – bij zowel de consument als de fabrikant – waardoor er aan nieuwe oplossingen kan worden gewerkt. Zo heeft de Lenovo Smart Display, een slimme speaker met een scherm aan boord, een kleine luik die voor de camera geschoven kan worden. Zo weet je zeker dat het apparaat niet constant meekijkt.

Er is wat aan te doen

Het is daarom van groot belang dat je van tevoren weet waar je aan begint wanneer je kiest voor een slimme assistent (dat geldt voor de Google Assistent, maar ook voor assistenten als Amazon Alexa en natuurlijk Siri van Apple). Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat slimme speakers en smart displays vaak een knopje hebben om de microfoon uit te schakelen. Zodoende wordt er niets opgenomen. Daarnaast is het fijn dat de apparaten alleen meeluisteren nadat je een commando als “Hey Google” hebt gegeven.

Wanneer je dat commando hebt gegeven (dat verschilt per persoonlijke assistent, in dit artikel concentreren we ons op de Google Assistent), dan wordt wel alles opgenomen en naar de server gestuurd. Deze opnamen kun je terug luisteren en zelfs verwijderen, mocht je dat prettig vinden. Google gebruikt de opnames voor verschillende dingen. Eén van die redenen is het voorschotelen van relevante advertenties, maar het moet zo’n assistent ook persoonlijker maken. Daarnaast wordt er gekeken naar nog veel meer data van je.

De Google Assistent heeft, mits je daar toestemming voor geeft, toegang tot je data uit YouTube, locatie en je agenda. Daarnaast wordt er natuurlijk ook gekeken naar je zoekgedrag. De assistent leert je daardoor goed kennen, zodat die weet wat je bedoelt. Verder gebruikt Google de data voor (onderzoek naar) stemherkenning. Zo achterhaalt het bedrijf hoe je woorden uitspreekt en welke woorden of zinnen vaak worden gebruikt. Uiteindelijk heeft dit het doel om van de Google Assistent de beste stemassistent te maken van dit moment.

Activiteitsopties

We snappen dat het best een eng idee kan zijn dat Google alles uploadt en bewaart. Daarentegen is het product gratis te gebruiken, waardoor het ook weer niet heel vreemd is dat dit gebeurt. Dat betekent niet dat je dit zomaar hoeft te accepteren natuurlijk. Door bijvoorbeeld naar de pagina Activiteitsopties te gaan (je moet hiervoor wel inloggen met je Google-profiel), kun je inzien wat Google allemaal over je opslaat en heeft opgeslagen. Ook kun je hier aangeven wat je niet opgeslagen wil hebben en kun je zelfs je huidige data verwijderen.

Bijna onderaan de pagina vind je het kopje Spraak- en audioactiviteit. Door op Meer informatie te klikken, kom je uit bij de uitleg van deze functie. Zo is het bijvoorbeeld goed om te weten dat Google je stem en andere audio alleen opneemt wanneer je het spraakcommando gebruikt of wanneer je op het pictogram van de microfoon tapt. Dit gebeurt overigens alleen wanneer je bent ingelogd op je account en wanneer je Spraak- en audioactiviteit hebt ingeschakeld. Bij Activiteitsopties kun je de functie in z’n geheel uitschakelen.

Wanneer je bepaalde onderdelen uitschakelt binnen de Activiteitsopties, dan heeft dat natuurlijk effect op het gebruik van de Google Assistent. Doe je dit, dan kunnen meer gepersonaliseerde functies in Google-diensten worden beperkt of uitgeschakeld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat Google niet begrijpt wat je zegt wanneer je “Hey Google” zegt om met de Assistent te praten. Daarnaast is het zo dat de opgeslagen gegevens niet meteen worden verwijderd wanneer je de functie uitzet, dus dat zou je dan nog handmatig moeten doen.

De toekomst

Uiteindelijk moeten slimme dingen ervoor zorgen dat je leven een stuk aangenamer en simpeler wordt. Door apparaten met je stem te bedienen, besteed je minder tijd in apps en druk je op minder knoppen, want aan het einde van de dag tijd kan besparen. Hoe slimmer de persoonlijke assistenten worden, hoe meer ze over je te weten komen en hoe enger ze kunnen lijken. Maar door er bewust mee om te gaan en niet klakkeloos aan te nemen dat het allemaal wel goed komt, ben je al een stuk beter voorbereid op de toekomst.

Hoewel slimme assistenten worden beheerd door grote bedrijven, kun je ook zelf een aandeel leveren in het beschermen van je data binnen je eigen thuisnetwerk. Zo hebben we een artikel klaarstaan over de beveiligingsprotocollen van je wifi-verbinding in huis, zodat je weet waar je op moet letten. In de toekomst wordt dit overigens nog simpeler gemaakt, doordat wifi op de schop gaat en simpelweg versienummers krijgt. Verder kun je meer lezen over routines en shortcuts en de acties die je kunt gebruiken met de Assistent.

Meer informatie

Wil je meer lezen over spraakbediening? Lees dan onze tipspagina over spraakbediening door. Hier vind je meer tips voor het gebruik van spraakassistenten, waaronder de Google Assistent, Amazon Alexa en Apple’s Siri. Ook kun je onze algemene sectie met tips en adviezen eens doornemen voor allerlei andere mogelijkheden in je smarthome.

Reacties (0)