Reviews Smarthome Beoordeling 8.5

Review: Nest Hello – slimme deurbel met persoonsmeldingen

16 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Nest Hello review deur

In deze review kijken we naar de Nest Hello, een 279 euro kostende slimme deurbel die personen kan herkennen en over diverse slimme features beschikt.

Een slim huis begint bij de voordeur. Een slimme deurbel kan in het smarthome van vandaag de dag dan ook niet ontbreken. Eerder keken we al uitgebreid naar de Ring Videodeurbel 2 en in deze review nemen we de direct concurrent, de Nest Hello, onder de loep.

Wat is de Nest Hello?

De Nest Hello is simpel gezegd een slimme deurbel en kan dan ook beelden in high definition naar je smartphone streamen en is in staat om audio te verzenden en te ontvangen. De Hello kan vanaf je voordeur 160 graden in het rond kijken en daarmee ook pakketjes die op de grond liggen of hele lange bezoekers die voor de deur staan in beeld brengen. De camera van de Hello kan overweg met high dynamic range, net zoals de Nest Cam IQ-modellen, zodat hij zich aan kan passen aan veranderingen in de lichtval. De kijkhoek kan aan de unieke situatie van je voordeur worden aangepast. De Hello gebruikt Google’s technologie voor het herkennen van gezichten, die we ook terugzien op de camera’s van Nest.

Naast het feit dat de Hello je een melding geeft (en opneemt) als er iemand aanbelt is het ook een bewegingssensor. De camera stuurt je (wanneer gewenst) meldingen van personen en/of bewegingen, naast het feit dat er continu (24/7) opgenomen wordt. Dit zonder dat er iemand hoeft aan te bellen.

De Hello deurbel van Nest is in Nederland te koop voor een prijs van 279 euro. Let wel; tegenwoordig wordt privacy zwaar gewogen en daarom is het in principe niet toegestaan om de straat waarin je woont continu te filmen. Houd hier rekening mee wanneer je een slimme deurbel naast je deur hangt. Sterker nog; als je de deurbel door een professionele installateur laat installeren kan deze afzien van installatie wanneer de deurbel op de straat gericht moet worden.

Design

Als we puur kijken naar het design dan is de Nest Hello de meest strakke en premium vormgegeven deurbel die we tot nu toe gezien hebben. Nest weet hoe ze het design van smarthome-apparatuur aan moeten pakken want de camera is lekker compact, zeer strak afgewerkt en gewoon een modern cameraatje met een grote drukknop dat je naast je deur hangt. Het is ook echt duidelijk een deurbel, en een deurbel die prima naast elke deur past.

In vergelijking met de Ring Video Doorbell 2 is de Hello dus een stuk kleiner, met een afmeting van 117mm x 43mm x 26mm, maar daarbij moet gezegd worden dat de Ring over een accu beschikt, terwijl de Nest alleen op stroom werkt, waarover later meer. Het kleinere formaat zorgt er wel voor dat de Hello bij sommige deuren precies op het kozijn past, waar de Ring iets te groot voor is.

Installatie

Waar de Nest Hello het qua design wint van de Ring Video Doorbell 2 is het de Ring die qua installatie de meeste punten scoort. En natuurlijk heeft dat zijn logische redenen. De Ring kun je dankzij de ingebouwde accu in principe gewoon op je muur/kozijn schroeven en je kunt aan de slag. Er is geen stroomvoorziening of gong in huis nodig. Wil je de bel binnen horen moet je echter wel een Chime aanschaffen, wat extra kosten met zich meebrengt. De Nest Hello heeft een 24 volt stroomvoorziening nodig, die kan lopen via de standaard kabels die naar je deurbel gaan. Maar, in de meterkast – daar waar de kabels uitkomen – moet hiervoor wel een 24v transformator geplaatst worden en we hadden een nieuwe (mechanische) gong nodig om de bel ook binnen te horen. Nu zijn we zelf geen elektriciens dus hebben we een installateur van Nest laten komen om dit klusje op te knappen. En dat is eigenlijk ook wel het advies voor diegenen die zelf liever niet aanklooien met een transformator, een gong en allerlei 230v en 24v kabels. Het kost je wat extra (rond de 100-150 euro) maar dan heb je wel binnen een half uur de Nest Hello professioneel geïnstalleerd.

Qua installatie is het dus een wat lastiger proces dan bij de Ring, maar eenmaal geïnstalleerd hoef je er niet meer naar om te kijken want de Hello krijgt continu stroom, wat nodig is voor continue opnamen. Zorg er overigens wel voor dat er voldoende WiFi-bereik is bij de voordeur, en test dat voordat je de Nest Hello ophangt (of koopt). Mocht het bereik niet voldoende zijn dan is een WiFi-repeater in de gang een mogelijke oplossing.

Het plaatsen van de deurbel op de muur of het kozijn is overigens een fluitje van een cent; twee schroeven en je bent klaar. Daarbij wordt het belangrijkste installatiemateriaal (schroeven, plugs, verloopstukjes voor de kabels en een boor) meegeleverd waardoor je direct aan de slag kunt. Wil je de deurbel iets in een hoek plaatsen dan kun je de meegeleverde wig gebruiken. Hiermee draai je de deurbel 15 graden naar links of naar rechts. Om de Hello van de muur te halen wordt er een soort clipje meegeleverd, een clipje dat lijkt op het clipje waarmee je de simkaart uit je iPhone haalt. Dat moet beschermen tegen diefstal, maar laten we eerlijk zijn; even klooien met een paperclip en de Hello is ook verdwenen. Maar goed, dit probleem heeft elke slimme deurbel; als iemand hem wil stelen, dan is het mogelijk.

Als de deurbel hangt dan is het een kwestie van de Nest-app openen (of downloaden en een account aanmaken), de QR-code in de verpakking scannen, de app zijn werk laten doen en het beestje een naam geven. Overigens kun je ook alle stappen voor installatie via de app doorlopen, mocht je zelf aan de slag gaan. Je wordt echt bij de hand genomen, wat een pluspunt is. De Hello verschijnt vervolgens in de app, waarna je direct beeld hebt en met de instellingen aan de slag kunt.

Abonnement

Voordat we het gebruik van de Nest Hello bespreken is het goed om te weten dat je een abonnement nodig hebt om het maximale uit de deurbel te halen. Bij aankoop krijg je 30 dagen gratis toegang tot het basisabonnement van 5 euro per maand. Zonder abonnement kun je de deurbel als ‘gewone’ slimme deurbel met camera gebruiken. Dat wil zeggen dat je middels de app live kunt kijken naar wat er zich voor de camera afspeelt. Daarnaast krijg je notificaties als er iemand aanbelt, kun je spreken tegen die persoon en kun je die persoon ook zien. Wat niet mogelijk is, is het terugkijken van opnamen wanneer er iemand aangebeld heeft of wanneer er een beweging waargenomen is. Ja, je krijgt screenshots van de bewegingen van de afgelopen drie uur of wanneer iemand in de afgelopen drie uur heeft aangebeld, maar video’s hoef je dus zonder abonnement niet te verwachten.

Wanneer je een abonnement afsluit voor minimaal 5 euro in de maand kun je tot 5 dagen opnamen uit de cloud terugkijken, neemt de camera continue (24/7) op, krijg je meldingen bij bewegingen of als er gebeld wordt (en zelfs hard geluid is een optie), kun je intelligente meldingen op basis van gezichtsherkenning activeren, kun je activiteitszones aanmaken en kun je clips en time-lapses genereren.

Toch is een abonnement in onze optiek alleen ideaal wanneer je een eigen toegang tot de voordeur hebt; in de vorm van een oprit of pad. Ten eerste – en het belangrijkste; het is in principe illegaal om de Hello 24/7 te laten opnemen als deze op straat gericht staat. Het mag dus niet eens. Het mag wel als iemand aanbelt of je de app opent, maar helaas heeft de Hello geen optie om alleen op te nemen als er iemand aanbelt. Ten tweede krijg je als je aan de straat woont zoveel meldingen (en dus video’s) van bewegingen en personen dan het ontzettend lastig wordt om daar nog iets van te maken. Heeft het nog zin, is de vraag dan. Kortom, een abonnement is pas echt bruikbaar wanneer je een eigen oprit/pad hebt waar normaal gesproken weinig gebeurt. Voor onze review hebben we – omdat het een review is – toch een abonnement genomen ondanks dat de camera op straat gericht staat.

Gebruik

Het gebruik begint natuurlijk met de Nest-app, een app die we in vorige reviews van Nest al menigmaal besproken hebben. Daar kunnen we dan ook kort over zijn; de app zit heel goed in elkaar, ziet er strak uit, werkt soepel en biedt een gestructureerde weergave van de opties en mogelijkheden.

Zodra de Hello gemonteerd en geïnstalleerd is krijg je op het homescherm van de Nest-app direct een live-beeld te zien van wat er voor je deur gebeurt. Klik je op dit beeld dan kom je in de tijdslijn van de camera en hoor je ook het geluid. Onder het live beeld zie je de laatste activiteiten, die je terug kunt kijken als je een abonnement neemt. Je kunt deze in de vorm van een lijst of een tijdslijn weergeven. De camera neemt met abonnement continu op dus het wordt een volle tijdslijn, maar dankzij duidelijke thumbnails is het scrollen eenvoudig en snel. In hetzelfde venster kun je direct via de camera praten of de deurbel dempen (op stil zetten) voor een korte periode. Helaas mist er in de app een optie om de deurbel te dempen / muten voor een lange periode, bijvoorbeeld in de nacht. Die optie is voor velen toch gewenst.

Rechtsboven in het scherm zie je een knop voor de instellingen. Hier kun je onder meer de camera in- of uitschakelen, de binnenbel in- of uitschakelen (de aangesloten gong dus), een schema aanmaken voor momenten dat de camera uit moet staan, zones aanmaken, de kwaliteit van het beeld (resolutie) instellen, de microfoon in- of uitschakelen en instellen welke meldingen je wilt ontvangen.

We nemen er twee opties uit. Te beginnen met de activiteitenzones. Dit is handig wanneer er toch een deel van je beeld op straat gericht is of je een (vaak) bewegend object als een boom in het deel van het beeld hebt. Je kunt namelijk door het aanmaken van zones bepaalde delen van het beeld uitsluiten voor meldingen. Maak je een specifieke zone voor je deur dan zul je alleen meldingen krijgen als er beweging binnen die zones gedetecteerd wordt. Vervolgens kun je bij de optie ‘Meldingen’ aangeven of je een push-notificatie en/of een e-mail wilt ontvangen bij een melding en of je deze meldingen bij personen, andere bewegingen en/of harde geluiden wilt ontvangen. Op deze manier personaliseer je de meldingen. Opnamen worden overigens 24/7 gemaakt; continu dus en niet alleen bij bewegingen of bellers aan de deur. De meldingen verschijnen wel alleen bij specifieke activiteiten. En hoe hoger de kwaliteit van de video hoe meer bandbreedte er nodig is om te uploaden. Let hier wel op want dit kan je honderden mb’s per dag (tot wel 600GB per maand) aan bandbreedte kosten. Heb je maar weinig bandbreedte tot je beschikking, dan kan de Hello je netwerk verstoren en is het dus verstandig de kwaliteit lager te zetten.

Zodra er aangebeld wordt verschijnt er binnen 2-5 seconden een push-notificatie op je telefoon, inclusief een klein screenshot van het beeld van de voordeur. Zo zie je direct wat je kunt verwachten. Open je de melding dan kom je direct in de live-weergave en kun je direct praten met de persoon of de melding negeren. Je ziet het beeld in porttrait-modus, wat iets comfortabeler is dan de landscape-modus van de Ring. Je kunt naar links en rechts swipen om meer van het beeld te zien. Mocht je druk zijn dan kun je ook een standaard bericht selecteren, bijvoorbeeld; ‘zet maar neer’ of ‘we komen eraan’. De Nest Hello spreekt deze zinnen middels een vrouwenstem dan zelf uit. Een leuke feature, maar het zou mooi zijn als we zelf wat zouden kunnen inspreken. Dat klinkt toch wat vertrouwder.

Op de beeldkwaliteit van de Nest hebben we niks aan te merken; dat is dik in orde en het is de beste beeldkwaliteit die we tot nu toe van een deurbel gezien hebben. Beelden zijn in hoge resolutie (1600 x 1200 pixels) helder, vol contrast en met een perfecte kleurweergave. Dankzij de 4:3 beeldverhouding en 160 graden kijkhoek zie je zelfs wat er op de stoep staat en je kunt daarbij nog zoomen en in volledig beeld van links naar rechts draaien. Ook de kwaliteit van het nachtzicht is zeer goed; met voldoende details en duidelijke contrasten. De audiokwaliteit is iets minder en dat komt met name doordat de microfoon iets gevoeliger lijkt voor wind. De wind waait soms hard in onze straat, en dat zorgt voor wat herrie via de camera. Echter, gesprekken zijn goed te voeren via de Hello dus een groot minpunt is het zeker niet. De bewegingssensor doet zijn werk in combinaties met activiteitenzones (mits je een abonnement hebt) zeer goed, zoals we gewend zijn van onder andere de Nest IQ camera.

Dit geldt ook voor de persoonsherkenning; zelfs iemand die snel voorbij fietst wordt als persoon herkend en daarvan krijg je dan ook direct een melding. Je kunt met een abonnement zelfs zover gaan om aan te geven of je een persoon herkent. Nest vraagt je of de persoon die gezien is een bekende of onbekende is. Nadat je dat een paar keer gedaan hebt leert de Nest Hello dus wie er voor de deur staat. Wellicht je vrouw, je schoonmoeder of de koerier. Je kunt ook specifieke namen aan gezichten hangen, waarna Nest het je laat weten wanneer deze specifieke persoon voor de deur staat. Het leren kennen van een persoon (de naam koppelen) aan een gezicht duurt even aangezien de lichtinval of gezichtsuitdrukking vaak verschilt. Helaas kun je aan de hand van bekende of onbekende personen de meldingen niet aanpassen; bijvoorbeeld ‘geen melding wanneer Esther voor de deur staat’. Wat betreft deze slimme features loopt Nest voorop, dat moet gezegd worden. En eigenlijk kunnen we dus zeggen dat de Hello zowel een slimme deurbel als een slimme beveiligingscamera is.

Toch wil ik nog twee dingen die we missen aanstippen; de optie om alleen op te laten nemen wanneer er iemand daadwerkelijk aanbelt is de eerste. Bij de concurrentie kan dit al en het is zeker voor mensen die geen grote oprit of een pad hebben en toch opnamen willen hebben een uitkomst. Dit moet echt met een volgende update toegevoegd worden. Daarbij bieden andere slimme deurbellen, waaronder de Ring, de mogelijkheid op meerdere plekken in huis een Chime – een gong – op te hangen die draadloos met de deurbel communiceert. Zo hoor je het in het hele huis als de bel gaat. De Nest Hello hoor je alleen op de plek waar de gong hangt. Voor sommigen is een extra accessoire om de bel ook boven te laten horen een handige optie.

Smarthome-integratie

Een punt waar wij veel waarde aan hechten is de smarthome-integratie. Vandaag de dag is het namelijk wel een must dat slimme producten ook met andere slimme producten kunnen samenwerken zodat we ook echt kunnen spreken van een smarthome. Vooralsnog is het gebruik van de Hello met andere smarthome-apparatuur vrij beperkt. Je kunt gebruikmaken van de Google Assistant, en dus eigenlijk speakers met de Google Assistant. Je kunt deze speakers een melding laten geven als er iemand aan de deur staat. IFTTT kregen we half werkend omdat de Hello als camera maar niet als deurbel herkend wordt. Zo kun je middels IFTTT bij een bewegingsmelding voor de deur andere smarthome-apparatuur laten reageren (bijvoorbeeld de verlichting) maar niet bij een daadwerkelijke druk op de deurbel. Hetzelfde geldt voor Works With Nest, waarbij we bijvoorbeeld de Hue-lampen willen laten reageren op de deurbel. Dit blijkt nog niet mogelijk, maar reageren op de detectie van een beweging of persoon kan wel. Op het gebied van smarthome-integratie zien we dus graag nog wat verbeteringen.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we concluderen dat de Nest Hello een uitstekende slimme deurbel is. De videokwaliteit is zeer goed, slimme features werken uitstekend en dat wat hij moet doen doet de Hello bijna perfect. De deurbel is wel met name geschikt voor een specifieke doelgroep want als je aan de straat woont dan is een abonnement met continue video-opnamen niet ideaal, zelfs illegaal, en juist daarmee haal je het maximale uit de Hello. Een optie om alleen op te nemen als er gebeld wordt is er helaas niet. Voeg daar de wat lastige installatie, de hoge prijs en het ontbreken van de optie om een draadloze gong te koppelen aan toe en dan zou ik voor deze doelgroep toch de goedkopere Ring Video Doorbell 2 aanraden. Heb je echter een eigen oprit / pad en zet je dus de Nest Hello ook echt in als beveiligingscamera – met abonnement – dan is de Hello de 279 euro zeker waard. Verbeterpunten zijn er absoluut. Zo zien we naast de optie voor opnamen als de bel gaat en de mogelijkheid tot het koppelen van een draadloze dong ook graag meer smarthome-integraties terug, zouden we de bel graag willen muten in de nacht, zien we graag het opnemen van eigen standaardreacties terug en zou de microfoon iets beter afgeschermd kunnen worden van de wind.

8.5
NestHello1

Beoordeling
Nest Hello

Pluspunten
 • Uitstekende beeldkwaliteit
 • Activiteitszones
 • Deurbel en beveiligingscamera
 • Standaard reacties
 • Gebruiksvriendelijke app
Minpunten
 • Niet voor wanneer je aan de straat woont
 • Lastige installatie
 • Smarthome-integratie valt tegen
 • Geen opnamen bij alleen bellen
 • Prijzig
 • Geen mogelijkheid voor extra gong

Beoordeling Nest Hello

Als we alles bij elkaar nemen dan moeten we concluderen dat de Nest Hello een uitstekende slimme deurbel is. De videokwaliteit is zeer goed, slimme features werken uitstekend en dat wat hij moet doen doet de Hello bijna perfect. De deurbel is wel met name geschikt voor een specifieke doelgroep want als je aan de straat woont dan is een abonnement met continue video-opnamen niet ideaal, zelfs illegaal, en juist daarmee haal je het maximale uit de Hello. Een optie om alleen op te nemen als er gebeld wordt is er helaas niet. Voeg daar de wat lastige installatie, de hoge prijs en het ontbreken van de optie om een draadloze gong te koppelen aan toe en dan zou ik voor deze doelgroep toch de goedkopere Ring Video Doorbell 2 aanraden. Heb je echter een eigen oprit / pad en zet je dus de Nest Hello ook echt in als beveiligingscamera - met abonnement - dan is de Hello de 279 euro zeker waard. Verbeterpunten zijn er absoluut. Zo zien we naast de optie voor opnamen als de bel gaat en de mogelijkheid tot het koppelen van een draadloze dong ook graag meer smarthome-integraties terug, zouden we de bel graag willen muten in de nacht, zien we graag het opnemen van eigen standaardreacties terug en zou de microfoon iets beter afgeschermd kunnen worden van de wind.

Prijsvergelijker Nest Hello

Reacties (0)