Review: Home8 starter kit – toegankelijk beveiligingssysteem

22 september 2018 + 10 minuten 0 Reacties
home8-foto-1

Home8 is een simpel en doeltreffend beveiligingssysteem voor in je smarthome. In deze recensie kijken we naar het starterspakket, bespreken we de verschillende onderdelen en kijken we natuurlijk of alles werkt zoals beloofd.

Je kunt je huis beveiligen hoe je maar wil. Je kunt dat doen door in bepaalde hoeken een slimme camera op te hangen, maar je kunt dat ook doen door een compleet beveiligingssysteem te installeren. Tegenwoordig is dat gelukkig niet meer zo ingewikkeld, omdat het internet en slimme internetdiensten het één en ander gemakkelijk hebben gemaakt. Eerder hebben we het systeem van WoonVeilig al getest op Smarthome Magazine en vandaag is het de tijd om het beveiligingssysteem van Home8 onder de loep te nemen.

Home8 – dit zit in het pakket

Het starterspakket, ook wel starter kit genoemd, van Home8 bevat een aantal onderdelen. Zo krijg je een infraroodsensor, twee raam/deursensoren, een afstandsbediening in de vorm van een sleutelhanger, een kleine camera, externe sirene en natuurlijk een hub voor het koppelen van het systeem aan je eigen wifi-netwerk. Het pakket heeft een adviesverkoopprijs van 299 euro en dat is een redelijke prijs. Je krijgt van alles meteen wat en kunt direct aan de gang met het beveiligen van (de belangrijkste plekken in) je huis.

Daarnaast zitten er nog wat kleine dingen in. Zo wordt er ook een usb-stick meegeleverd die de camera kan gebruiken voor data-opslag. Tijdens het installeren zal je worden gevraagd of je de usb-stick in de hub wil steken wanneer je de camera instelt. Ook levert Home8 meteen wat stickers mee die je bijvoorbeeld op je voordeur of andere prominente plek kunt ophangen. Het is wettelijk verplicht dergelijke stickers op te hangen wanneer je in publieke ruimtes camera’s hebt opgehangen of alarmsystemen geïnstalleerd hebt.

Home8 – abonnement

Het Home8-abonnement, op de website serviceplan genoemd, is volledig gratis te gebruiken. Het eerste jaar krijg je zelfs de Premium-dienst cadeau, maar als je hem daarna nog wil hebben kost je dat 7,95 euro per maand. Beide abonnementen komen grotendeels overeen, maar de Premium-dienst heeft natuurlijk een aantal dingen waar het basispakket niet over beschikt. Zo hebben Premium-gebruikers toegang tot multi-locatie monitoring, kunnen ze video’s terugkijken binnen de app en kun je een video-alarm meteen delen.

Daarnaast is het mogelijk het aantal te alarmeren contactpersonen te verhogen van twee naar vijf, wat voor veel mensen voor een veiliger gevoel kan zorgen. Video’s opslaan in de cloud via Dropbox is alleen mogelijk voor betalende klanten (en de klanten die nog in hun eerste jaar zitten). Voor een compleet overzicht van alle functies en mogelijkheden kun je terecht op de website van Home8. Goed om te weten nog: het systeem controleert zichzelf constant en laat weten als er batterijen bijna leeg zijn of als er een sabotagepoging is geweest.

Home8 – installatie

Het idee achter het Home8-beveiligingssysteem is dat je op een simpele manier je huis kunt beveiligen. Het systeem zou zelfs zo simpel moeten zijn dat je met weinig hulp toch alles goed moet kunnen installeren. Er is een dunne handleiding beschikbaar, evenals wat instructies via de gratis applicatie (beschikbaar voor Android en iOS). Echter, de handleiding op papier iets té summier, aangezien niet van elk product duidelijk werd uitgelegd hoe ze geïnstalleerd dienen te worden. En dan moet je dus zelf de handleiding gaan opzoeken.

De papieren instructies voldoen als primaire basis en geven wat handvatten, maar schieten tekort als het om duidelijkheid gaat. We gaan ervan uit dat mensen zonder kennis van zaken met dit systeem aan de slag gaan, waardoor meer uitleg echt wel op z’n plaats zou zijn. Ook de app, die de installateur wat meer aan de hand neemt, schiet hierin te kort. Zo wordt bijvoorbeeld niet goed duidelijk gemaakt hoe de sensoren voor de ramen en deuren precies werken — en moet je dus naar de website van Home8 om het op te zoeken.

Dat kan betekenen dat je tijdens de installatie dus bezig bent met het uitvogelen van het product, terwijl het eigenlijk de bedoeling is dat je dat na het installeren doet. Ook kan dit ervoor zorgen dat je meerdere keren de meegeleverde tape van de muren moet trekken om de sensoren beter te positioneren. Voor alle duidelijkheid: de raam/deursensoren werken met magneten. Zodra de magneet, die je bijvoorbeeld op de deur plaatst, te ver van de sensor staan, dan wordt er pas een seintje richting de centrale hub gestuurd.

Mocht je dikkere kozijnen hebben, dan kun je voor een andere uitdaging komen te staan, want dan moet je bepalen wat nu precies de beste installatiemethode is. Voordat je begint met plakken dien je eerst zeker te zijn dat de sensor in verbinding staat met de hub en dat de sensor de beweging registreert wanneer de magneet wordt weggehaald. Je doet er daarom goed aan dit systeem met één extra persoon in de beurt te registreren, zodat diegene de sensor op de plek kan houden waar jij hem wil hebben. In je eentje is dat al wat lastiger.

Verder wijst het installatieproces gelukkig zichzelf en kun je zonder al te veel moeite de onderdelen installeren. Eerst dien je de hub klaar te maken, maar zodra dat gebeurd is, en je zeker weet dat elk product goed in verbinding staat met de centrale, dan kun je gaan beginnen met monteren. De meeste sensoren plak je vast middels tape, maar de camera kun je bijvoorbeeld ook monteren met schroeven zodat je zeker weet dat die overeind blijft staan. Datzelfde geldt voor de afstandsbediening: na het installeren werkt alles gewoon.

Home8 – in gebruik

De centrale hub, ook wel de shuttle genoemd, is het hart van je alarmsysteem. De hub regelt de communicatie tussen de producten die je in je huis hebt opgehangen. Als er wat gebeurt, dan weet de hub dat en krijg jij een seintje op je smartphone of tablet. Met deze starter kit heb je ook meteen een camera, dus krijg je ook een foto van de gebeurtenis te zien in je mailbox. Kortom: je krijgt niet alleen een notificatie op je smartphone, maar ook meteen een e-mailbericht. Je wordt dus op twee manieren op de hoogte gebracht van de gebeurtenis.

Dan kun je zeggen dat het een beetje overkill is, maar uiteindelijk gaat het hier wel om je huis en de spullen die erin staan. Dat kan dus niet veilig genoeg zijn. Mocht je het toch niets vinden dat je wordt gemaild voor elke melding, dan kun je je altijd afmelden — dan krijg je alleen een notificatie. Tap je op die notificatie, dan ga je meteen naar het camerabeeld binnen de app waardoor je kunt zien wat er speelt. Ook zie je welke sensor is afgegaan en kunnen je binnen de app precies zien wanneer een sensor geactiveerd wordt.

Je kunt het systeem op drie manieren instellen. De optie Uitschakelen zorgt ervoor dat het systeem helemaal uitgeschakeld is. De sensoren pikken dan nog steeds bewegingen op (de motion sensor doet dat, terwijl de raam/deursensoren zien wanneer er iets geopend wordt), maar het alarm zal dan niet afgaan. Met de optie Inschakelen staan alle sensoren en camera’s aan en krijg je direct melding van een beweging. Binnen de app kun je instellen in hoeverre bewegingen en geluiden moeten worden meegenomen voor het alarm.

De laatste optie is de modus Aanwezigheid. Dit is een combinatie van de twee bovengenoemde opties. Deze modus gebruik je wanneer er gewoon iemand thuis is. Je kunt per sensor of camera aangeven welke je geactiveerd wil hebben. Zo kun je de bewegingssensor voor binnen bijvoorbeeld uitschakelen, maar de deur/raamsensoren ingeschakeld houden. Het alarm gaat dan alleen af als die laatstgenoemde sensoren beweging registreren. Dit is prima voor de plekken in huis waar je weinig komt, zoals bijvoorbeeld een zolder of zij- of achterdeur.

Het systeem in- en uitschakelen kan overigens ook op twee manieren: middels de app (daar later meer over) en een meegeleverde sleutelhanger met twee knoppen. Die sleutelhanger stelt je in staat snel het Home8-systeem in en uit te schakelen, maar de Aanwezigheidsmodus is hiermee niet te activeren. Hoewel het geen must is, maar wat vaak wel handig is voor een alarmsysteem, is er geen keypad aanwezig waarmee je een alarm kunt uitschakelen. Ook dit doe je via de app of de kleine sleutelhanger.

Heel veel zaken regel je eigenlijk alleen via de applicatie en dat is voor sommige gebruikers misschien niet zo handig. Zo is er bijvoorbeeld geen fysieke alarmknop aanwezig. Die knop bestaat wel in de app, maar dan moet je dus altijd bij je smartphone komen en maar snel genoeg zijn met het vinden van de knop. Gelukkig is de knop niet ver weg verstopt en kom je er meteen bij na het openen van de app, maar een extra knopje op de afstandsbediening (die sleutelhanger) had in dit geval niet misstaan. Wel is de knop nog los te koop.

De sirene kun je binnen plaatsen en kan dienstdoen als afschrikmiddel. Wanneer het alarm afgaat, dan klinkt er eerst een rustige pieptoon die zichzelf herhaalt. Dat gaat al snel over in een snellere pieptoon, totdat het nog sneller gaat. Deze sirene gaat ook vanzelf weer uit en staat slechts een minuut aan. Je kunt hem ook voor twee of drie minuten laten afgaan of helemaal uitschakelen, mocht je alleen de notificatie op je smartphone prettiger vinden. De alarmtoon is overigens via de applicatie aan te passen.

Net zoals met elk ander beveiligingssysteem voor in je huis, doe je er goed aan het systeem goed te blijven controleren. De centrale hub doet dat ook op de momenten dat er bewegingen worden geregistreerd wanneer het alarm uitgeschakeld is, maar toch is het verstandig om zo nu en dan te checken of alles nog goed werkt. Het is echter niet mogelijk het alarm stil te testen zonder de sirene uit te schakelen. Door zelf zo nu en dan de boel te controleren ben je er in elk geval zeker van dat op vakantie kunt of een paar dagen weg kunt blijven.

De kwaliteit van de camera is zeer degelijk te noemen. Het apparaat heeft een normale kijkhoek, waardoor je een groot deel van de omgeving in beeld kunt brengen. Daarnaast is het zo dat je de gevoeligheid van de camera kunt instellen. Met een gevoeligheid van tien tot twintig procent qua geluid en bewegingen hadden we gehoopt een alarm hier en daar te voorkomen, maar de camera blijkt er gevoelig. Experimenteer hier vooral mee. De functie Menselijke Detectie kan al een hoop valse alarmen voorkomen, gelukkig.

Home8 – applicatie

De gratis applicatie, die je kunt downloaden op Android en iOS, wint nergens schoonheidsprijzen. Maar gelukkig is het daar ook niet om te doen. De meest belangrijke functies presenteert Home8 direct op het scherm nadat je de applicatie hebt geopend. Zo kun je bijvoorbeeld direct de noodtoestand uitroepen, het systeem in en uitschakelen en toegang krijgen tot het overzicht bewegingen. Ook kun je onder het kopje Video meteen meekijken in je eigen huis. Middels het hamburgermenu krijg je toegang tot de overige functies.

Daar kun je je apparaten beheren. Je kunt nieuwe sensoren toevoegen of oude sensoren verwijderen. Ook kun je hier de sensoren een naam geven, zodat je zeker weet welke sensor afgaat. Daarnaast is het mogelijk binnen de app de gebruikers en de noodcontacten te beheren. Deze mensen kunnen meekijken en notificaties ontvangen wanneer de eigenaar van het systeem niet meteen reageert. Gebruikers kunnen het systeem zelfs in- en uitschakelen als dat nodig is. Kortom: hier vul je de gegevens van je back-up in bij noodgevallen.

Binnen het Informatieoverzicht check je wie wat precies heeft uitgespookt. Niet alleen krijg je hier nog eens een overzicht van alle gebeurtenissen (daar kun je ook de VideoGram voor gebruiken), ook zie je wie hier het systeem in- en uitschakelt. Mocht je overigens wel e-mail willen ontvangen, maar geen notificaties, dan kun je dat ook in de app regelen via Meldingen. En dan is er nog de integratie met Dropbox, Google Home, Amazon Echo en andere slimme apparaten, zoals bijvoorbeeld je lampen van Philips Hue.

Premium-gebruikers zijn in staat om beelden meteen te uploaden naar een Dropbox-account, gratis gebruikers kunnen dit helaas niet. Met de Home en Echo is het mogelijk je systeem met je stem aan te sturen door het commando te geven het systeem in te schakelen, bijvoorbeeld. Daarnaast is er ook nog IFTTT-ondersteuning, waarmee je zo’n beetje elk onderdeel kunt automatiseren. Het geeft je veel meer vrijheden dan de integratie met Philips Hue of Honeywell bijvoorbeeld, maar veel onderdelen worden al standaard aangeboden.

Home8 – conclusie

Home8 moet een simpel en doeltreffend alarmsysteem zijn voor de mensen met en zonder verstand van technische kennis of het monteren van allerlei apparaten in huis. We kunnen concluderen dat het systeem grotendeels zijn doel behaalt: over het algemeen is het toegankelijk en intuïtief, al kunnen sommige onderdelen, en het installeren daarvan, nog iets beter uitgelegd worden. Wanneer je alles meteen goed ophangt, dan kun je ervan uitgaan dat Home8 stabiel werkt. En dat is wel zo fijn als je dan toch investeert in zo’n systeem.

Toch moet je wel blijven opletten. Wanneer er bijvoorbeeld veel elektronica staat vlakbij een sensor, dan kan het signaal geblokkeerd worden. Meestal helpt het dan om de sensor in kwestie ietwat op te schuiven. Daarnaast missen we nog de alarmknop in het basispakket, aangezien dat toch wel een belangrijk onderdeel is. Niet iedereen neemt een app zomaar gemakkelijk in gebruik, waardoor een fysiek alternatief niet had misstaan. Gelukkig is deze knop los te koop en is die uiteindelijk niet zo duur (29 euro).

Het basispakket is in principe toereikend genoeg om een groot deel van je huis te kunnen beveiligen. Wil je meer producten hebben die daarbij helpen, dan kun je de centrale uitbreiden met extra sensoren, zoals de eerdergenoemde alarmknop, maar ook een brand- en koolmonoxidemelder, garagedeuropener en een signaalversterker, voor wanneer je merkt dat de signalen niet altijd aankomen. Het is een uitgebreid en modulair systeem en dat is alleen maar goed: zo schaf je alleen de dingen aan die je nodig hebt.

Hoewel Home8 behoorlijk toegankelijk is en je inderdaad weinig technische kennis nodig hebt voor de installatie, zal het voor sommige mensen toch een minpunt zijn dat er bijvoorbeeld geen fysiek paneel is waarmee je het systeem in- en uitschakelt. Het gebrek aan dit soort fysieke onderdelen maakt Home8 wellicht iets minder toegankelijk voor mensen die weinig gebruikmaken van apps, maar voor de rest wijst uiteindelijk alles zichzelf en functioneert het gewoon goed — en kun je prima en vooral zelf meteen aan de slag met de starter kit.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • App is functioneel en uitgebreid
  • Alarm reageert vlot en is betrouwbaar
  • Toegankelijk systeem

Minpunten
  • Geen fysiek bedieningspaneel

  • Pakket mist fysieke alarmknop
  • Uitleg net wat te summier

Reacties (0)