Denon line-up goedkope av-receivers
Het onderste deel van de av-receiver line-up van Denon bestaat uit de AVR-X250BT (279 euro) en AVR-X550BT (349 euro) av-receivers. Deze goedkope av-receivers moeten het stellen zonder netwerkcompatibiliteit, maar beschikken wel over bluetooth zodat je toch muziek kunt streamen. Ze hebben beiden een 5-kanaals opbouw met 130 Watt aan vermogen per kanaal, 4K- en HDR-ondersteuning, Dolby TrueHD & DTS-HD ondersteuning en vijf HDMI-ingangen. De AVR-X550BT heeft als extra mogelijkheden besturing middels een bluetooth-app, ondersteuning voor Dolby Vision, een tweede subwoofer-uitgang, een usb-poort aan de voorzijde en automatische luidsprekerkalibratie.
Denon AVR-X250BT – specs en features
De Denon AVR-X250BT is een 5.1-kanaals receiver, met een vermogen van 130 Watt per kanaal. De receiver kan maximaal een 5.1/2-kanaals opstelling aansturen dus Dolby Atmos en DTS:X behoren niet tot de mogelijkheden. Wel is de receiver voorzien van ondersteuning voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Het apparaat is uitgerust met vijf HDMI-ingangen met ondersteuning voor HDCP 2.2 (op drie ingangen) en ondersteuning voor 4K Ultra HD op 60Hz, HDR (HDR10 en HLG), ARC en HDMI CEC. Streaming is één van de vlakken waarop bespaard is want er is geen WiFi en er zijn geen streamingdiensten aan boord. Je moet het dus doen met bluetooth, door muziek te streamen vanaf een telefoon of tablet. Verder komt de receiver met de bekende set-up assistant van Denon en de bekende Intelligent ECO modus waarmee het energieverbruik inzichtelijk gemaakt wordt en aangepast kan worden.
Denon AVR-X250BT – Eerste indruk
Eenmaal uit de doos gehaald valt natuurlijk meteen op dat we met een instapmodel receiver te maken hebben. Als we dit apparaat vergelijken met de AVR-X6400H die we hebben staan dan zien we onder meer dat er standaard luidsprekeraansluitingen in plaats van schroefaansluitingen aanwezig zijn, dat het aantal connecties flink uitgedund is en dat de aansluitingen ook niet verguld zijn. Daarbij weegt het apparaat vanzelfsprekend een stuk minder dan zijn duurdere familieleden. Maar, dat is allemaal te verwachten als we naar de prijs kijken. De voorzijde heeft echter nog steeds een echte Denon-uitstraling; simpel, strak en netjes afgewerkt. Het mag dan een instapmodel zijn, Denon geeft het apparaat geen goedkoop uiterlijk mee.
Overige apparatuur
In deze review maken we gebruik van een LG E6V-serie oled tv voor de weergave van videomateriaal, Spotify voor het streamen van muziek, een usb-stick met high-res audio, de Oppo UDP-203 Ultra HD Blu-ray speler voor de weergave van CD’s en (Ultra HD) Blu-ray discs, en het B&W CM S2-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.
Denon AVR-X250BT – Bediening en installatie
Op het gebied van installatie en bediening kunnen we vrij kort zijn. Waar Denon bij het merendeel van zijn av-receivers vasthoudt aan de al jaren bekende tv-interface gaan ze voor de AVR-X250BT een stapje achteruit. Deze tv-interface ziet eruit als een Mario-game van 30 jaar geleden en is bovendien alleen in het engels te gebruiken.
Nu vinden we de oubollige vormgeving geen groot probleem – zeker niet omdat het gewoon snel en duidelijk werkt – en met de engelse taal kunnen we ook wel leven, maar het is niet meer van deze tijd, zelfs niet voor een instapmodel. Het menu en de setup-assistant zijn overzichtelijk gestructureerd en eenvoudig te gebruiken, dat is wel hetgeen dat telt. Alles wordt puur en alleen aangestuurd door de meegeleverde afstandsbediening. Er zijn geen netwerkfuncties aan boord dus een app is niet te gebruiken. Qua plaatsing moet je alleen rekening houden met voldoende ruimte zodat het apparaat zijn warmte kwijt kan.
Installatie
De installatie is een fluitje van een cent, want je wordt middels een aantal simpele stappen door de belangrijkste instellingen en aansluitingen geloodst. Onder meer het aansluiten van de luidsprekers en bronnen wordt uitgelegd. Verder is het niet heel spannend want door het ontbreken van Audyssey (er is geen automatische kalibratie aan boord) en streamingmogelijkheden is het menu niet heel uitgebreid.
Zoals gezegd is er dus geen automatische kalibratie aan boord. Dat betekent dat je alleen handmatig wat geavanceerde aanpassingen kunt doen voor de audioweergave. Zo kun je instellen wat de afstand tot de speakers is, wat de crossover moet zijn en hoeveel dB elke speaker verlaagd of verhoogd moet worden. Dat is voor de beginneling wellicht wat teveel van het goede dus dan is het kiezen van een audio/surroundmodus de enige optie. Wil je toch die automatische kalibratie middels een microfoon, dan kun je voor de AVR-X550BT gaan.
Lees ook meer over het instellen van een av-receiver.
Afstandsbediening
De afstandsbediening die Denon met de AVR-X250BT levert is een hele simpele, wat we gezien de prijs ook wel begrijpen. Het is een volledig plastic afstandsbediening met een beperkt aantal knoppen. Zo kun je snel en eenvoudig de gewenste input selecteren, het volume regelen en toegang krijgen tot het menu. Via de Quick Select-knoppen kun je ook nog wat automatiseren. De remote ligt echter goed in de hand en de receiver reageert snel op input.
Denon AVR-X250BT – In gebruik
Surroundformaten
Wat belangrijk is om te vermelden is dat het om een 5.1-kanals receiver gaat en je dus ook maximaal vijf speakers en een subwoofer kunt aansluiten. Veel gehoorde termen als Dolby Atmos en DTS:X kun je met dit model vergeten. Wel is er ondersteuning voor high definition audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio.
Muziek streaming (bluetooth)
Het gebruik van de AVR-X250BT is vrij simpel, met name omdat het ontbreek aan de meeste geavanceerde opties die we op duurdere receivers terugzien. Ook op het gebied van streaming is het pakket uitgedund. Je hebt alleen de beschikking over bluetooth om bestanden vanaf een tablet, smartphone of ander apparaat af te spelen. Selecteer de receiver op je smartphone en speel vervolgens de muziek af die je wilt horen. Een kind kan de was doen. Via de receiver zelf heb je dus geen toegang tot bijvoorbeeld je NAS of diensten als Spotify, maar alles dat je op je mobiele apparaten kunt afspelen is middels bluetooth via de receiver weer te geven. Overigens is de AVR-X250BT wel compatibel met de HEOS Link, mocht je de receiver onderdeel van een multiroomnetwerk willen maken. Helaas beschikt de receiver niet over een usb-poort, die hadden we toch wel graag teruggezien. Maar, de 70 euro duurdere AVR-X550BT beschikt hier wel over.
Denon AVR-X250BT – Audiokwaliteit
Me het gebruiksgemak en de features van de AVR-X250BT zit het dus wel goed, maar het belangrijkste onderdeel is natuurlijk de audiokwaliteit. In onze testruimte en thuisbioscoop, welke compleet geoptimaliseerd is qua akoestiek, hebben we de Bowers & Wilkins CM S2-serie staan in een 5.1-kanaals opstelling. De subwoofer is de B&W ASW610XP en de Oppo UDP-203 verzorgt de weergave van films.
Muziek
Laten we voorop stellen dat we de AVR-X250BT niet kunnen vergelijken met de AVR-X6400H die we normaal gesproken hebben staan. Dat is toch echt een wereld van verschil, op zowel het gebied van prijs als op het gebied van prestaties, mogelijkheden en gebruik. Belangrijker is de vraag of je ook met een betaalbare receiver en een goed luidsprekersysteem van een muziekstuk of film kunt genieten.
En het antwoord op die vraag is direct met ‘ja’ te beantwoorden. Natuurlijk zijn de mogelijkheden beperkt, want alleen datgene dat via bluetooth verstuurd kan worden of via een HDMI- of audio-aansluiting binnenkomt kan door de luidsprekers klinken. Het streamen van muziek via bluetooth is de mindere optie omdat het in alle gevallen nog gaat om gecomprimeerde content. Toch hoeft dat geen groot probleem te zijn, want de AVR-X250BT laat onze Spotify-muziek met voldoende details, strakke baslijnen en een breed audioveld horen. Het is en blijft geen hoogwaardige weergave maar het biedt voldoende om je muziekcollectie met aardig wat dynamiek weer te geven. Toch ontbreekt er wat ‘body’ waardoor de afstand tussen de artiest en de luisteraar groter lijkt. Ook heeft de receiver het bij de wat intensere stukken op bijvoorbeeld het album van Muse iets moeilijker om de Bowers & Wilkins luidsprekers met voldoende controle aan te sturen. Ook wanneer we het volume iets verder opendraaien kan het voor diegenen die wat meer gewend zijn ietwat rommelig overkomen.
Sluiten we de Oppo mediaspeler aan en voeren we de muziek dus volledig bekabeld richting de receiver dan zit er iets mee rust in de weergave. Nog steeds mist de receiver bij hogere volumes en muziek met veel dynamiek controle en kracht om de luidsprekers heel strak aan te sturen, maar dat hadden we ook niet anders verwacht. Het audioveld is echter overtuigend breed, de zang klinkt helder en warm, en ook in het laag krijgen we toch voldoende ‘punch’ voorgeschoteld. Al met al klinkt de muziekweergave gewoon lekker en soepel, zonder dat we ons echt ergens aan storen.
Film
De AVR-X250BT is natuurlijk een meerkanaals av-receiver en moet dus vooral laten zien wat hij kan met meerkanaals content. We hebben een complete Dolby Atmos-opstelling staan, maar we kunnen alleen de 5.1-kanaals opstelling met dit model gebruiken. Daarbij is het belangrijk om te weten dat 4K Ultra HD en HDR via de HDMI-poorten ondersteund worden, maar dat Dolby Vision niet ondersteund wordt. Voor deze review hebben we onder meer Everest, Jumanji en Deadpool bekeken.
Allereerst moet gezegd worden dat het ontbreken van de automatische kalibratie het wel iets lastiger maakt om de receiver optimaal af te stellen voor een specifieke ruimte. Onze ruimte is ingemeten en de meeste data kunnen we gebruiken om de receiver deels af te stellen, maar voor de beginnende gebruikers die dit niet hebben/kunnen is en blijft de ruimte een belangrijke factor die zonder kalibratie invloed heeft op de weergave. Nu zal dat in deze prijsklasse een minder grote rol spelen, maar het is wel iets om rekening mee te houden.
Toch heeft de audiotrack van de genoemde films ons op menig moment zeker kunnen bekoren. De AVR-X250BT weet bij gemiddeld volume een ruime en levendige weergave te verzorgen. De ruimte tussen de speakers wordt voldoende met effecten opgevuld, wat de surround-ervaring absoluut ten goede komt. Dialogen zijn helder en goed verstaanbaar en de plaatsing in de ruimte is goed. De receiver weet te overtuigen in zowel subtiele als krachtige surround-effecten, strak laag en een brede en diepe soundstage.
Waar het iets aan ontbreekt is weer dat beetje extra power (en controle) bij hoge volumes en (qua audio) zeer dynamische scenes, maar ook dat gevoel van de lage tonen in je onderbuik en de echt sprankelende en gedetailleerde hoge tonen ontbreken. De receiver mist wanneer er wat meer gevraagd wordt de souplesse en vooral ook de kracht om – onze luidsprekers – gebalanceerd, strak en overtuigend aan te sturen. Maar, nogmaals, dat is gezien het prijspunt geen verrassing.
Het ligt er natuurlijk aan welke luidsprekers je aan wilt sturen en wat die van de receiver vragen, maar kijkend naar de prijsklasse waarin we ons bevinden dan kunnen we over de audioweergave eigenlijk vooral positief zijn. Het is immers een echt instapmodel, met vanzelfsprekend beperkingen. Verlang je ook qua volume niet teveel dan zal dit apparaat je zeker niet teleurstellen.
Denon AVR-X250BT – Conclusie
De Denon AVR-X250BT is met een prijs van 279 euro een zeer goedkope receiver, maar meteen ook een receiver voor een specifieke doelgroep. Vooral diegenen die al die extra (streaming)opties en aansluitingen niet nodig hebben, die geen prijzig luidsprekersysteem hebben staan en ook geen hoge eisen stellen aan de audioweergave krijgen met dit model in de basis gewoon een prima receiver. Als je dit model niet teveel richting zijn max duwt kun je prima genieten van zowel muziek als film, want daarin is de juiste balans gevonden. Het apparaat is vriendelijk in het gebruik, ziet er uit als een echte Denon en biedt een goede prijs- kwaliteitverhouding. Er zijn ook wat minpunten, zoals het gebrek aan controle en souplesse als je de volumeknop wat verder opendraait, de zeer ouderwetse tv-interface, het ontbreken van de usb-poort en het ontbreken van de automatische kalibratie. Al met al kunnen we stellen dat de AVR-X250BT in deze prijsklasse niet snel teleur zal stellen, en voor menig beginnende homecinemafan een leuke eerste aankoop is. Mochten overigens de usb-poort, Dolby Vision en de kalibratie gewenst zijn, dan kun je gaan voor de 70 euro duurdere AVR-X550BT.
Beoordeling
- Goede prijs- kwaliteitverhouding
- Gebruiksvriendelijk
- Goede balans tussen muziek en film
Bij hoge volumes mist controle en souplesse
- USB-poort ontbreekt
- Geen automatische kalibratie
Reacties (1)