Review: Panasonic SC-HTB254 soundbar – beter geluid door subwoofer

13 mei 2018 9 Minuten 1 Reacties
panasonic-SC-HTB254-foto-1

De Panasonic SC-HTB254 is een 2.1-soundbar uit het goedkopere segment die wordt geleverd met een subwoofer. Vaak worden soundbars van minder dan 200 euro zonder subwoofer geleverd, dus dit kan in het voordeel van deze Panasonic werken.

Veel soundbars, vooral in het hogere segment, worden tegenwoordig geleverd met een eigen, draadloze subwoofer. Die subwoofer maakt automatisch verbinding met de brede speaker op het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt. Goedkopere soundbars hebben meestal geen draadloze subwoofer, zodat de prijs ietwat gedrukt kan worden. Panasonic heeft toch besloten dit te doen, maar komt dit de luisterervaring ten goede of heeft de fabrikant van beeld- en geluidproducten juist op andere aspecten bezuinigd?

Panasonic SC-HTB254 – design en specificaties

De Panasonic SC-HTB254 bestaat dus uit twee onderdelen: een soundbar en een subwoofer. Allebei de speakers hebben een dun en compact formaat gekregen, waardoor ze in allerlei huiskameropstellingen passen. De soundbar zelf is niet zo heel breed en past dus waarschijnlijk prima voor de televisie, al hoeft dat er niet altijd mooi uit te zien als je een groot scherm hebt. Bij kleinere tv’s oogt het apparaat stukken aantrekkelijker. De subwoofer is smal en dun en past prima in een kastje of ergens onder.

De stekkers van beide apparaten zijn niet zo heel lang, dus je hebt weinig opties wat het plaatsen van de apparatuur. Voor de soundbar hoeft dit geen probleem te zijn; zolang die maar voor de tv past. Wil je de subwoofer echter elders plaatsen, bijvoorbeeld onder een bank, dan moet je er voor zorgen dat die wel in de buurt van een stopcontact staat. In de praktijk betekent de (te) korte stekker vaak dat je hem naast een televisiekast zet, zoals wij hebben gedaan. Maar het idee van een uit het zicht te plaatsen subwoofer is op zich prima.

Aan de zijkanten zit enkele knoppen waarmee je basale functies op de soundbar kunt bedienen. Dat is altijd mooi meegenomen, omdat er situaties zijn waar je dichterbij de soundbar staat dan de afstandsbediening. Ook zitten er een paar lampjes bovenop de bar, die aangeven welke geluidsmodus je nu hebt ingeschakeld. Ook kun je hier zien welke bron je hebt geselecteerd. Verder levert Panasonic een kleine afstandsbediening mee die toegang geeft tot alle functies; met je eigen afstandsbediening kun je de basisfuncties bedienen.

Heel vaak is het zo dat goedkopere soundbars alleen worden voorzien van een optische aansluiting en geen hdmi-opening. Echter, de laatste tijd zien we dat dit idee langzaamaan verandert, aangezien ook de Panasonic SC-HTB254 is voorzien van beide aansluitingen. Dat betekent dat je de speaker op twee manieren kunt aansluiten. Sommige moderne televisies hebben echter geen optische aansluiting meer, dus is het sowieso een goed idee om een soundbar een hdmi-ingang mee te geven. Zo geef je de consument ook meer vrijheid en opties.

Panasonic SC-HTB254 – installatie

Installeren is zo gedaan, of je nu de optische of hdmi-aansluiting gebruikt. Je gebruikt de kabel die je nodig hebt en sluit de soundbar ermee aan op de televisie. Vervolgens is de kans groot dat je even op je tv moet aangeven dat je voortaan gebruikmaakt van externe speakers, zodat het geluid via de juiste weg wordt afgegeven (dit moet je meestal doen wanneer je verbinding maakt via hdmi). Je zet daarna de soundbar neer, stopt de stekker in het stopcontact en kunt vrijwel direct beginnen met luisteren; de koppeling gaat automatisch.

Panasonic SC-HTB254 – in gebruik

De Panasonic SC-HTB254 is redelijk simpel te installeren, omdat het ook een relatief simpel apparaat is. Datzelfde geldt voor de soundbar gebruiken. Er is namelijk ondersteuning voor hdmi-cec en hdmi-arc aanwezig, waardoor je de soundbar dus kunt bedienen met je eigen afstandsbediening. Wil je echter toegang tot alle functies hebben, zoals de geluidsmodus instellen, dan moet je toch echt de meegeleverde afstandsbediening gebruiken. Dit is op zich een prima ding, maar voor grote handen misschien een beetje té klein.

Op de achterkant van de soundbar zit overigens ook nog een usb-aansluiting. Die kun je helaas niet gebruiken als middel om muziek mee af te spelen (door er bijvoorbeeld een usb-schijf met muziek aan te koppelen). De opening is bedoeld voor het updaten van het apparaat, mits dat natuurlijk nodig is. Een handige optie, aangezien er geen netwerkmogelijkheden aanwezig zijn en je de Panasonic SC-HTB254 dus ook niet kunt koppelen aan het internet. Best jammer, maar uiteindelijk hoef je er niet heel rouwig om te zijn – je betaalt niet de hoofdprijs.

De subwoofer is ook af te stellen. Op de afstandsbediening vind je daarvoor plus- en minknoppen. Er is geen schermpje aanwezig dat aangeeft op welk niveau de subwoofer staat, maar je kunt het wel zien aan de lampjes op de subwoofer. In totaal zijn er vier niveau’s. Aan de lampjes die branden op het moment dat je de instelling aanpast, kun je zien op welk niveau de woofer staat. Dat is een elegante en slimme oplossing: Panasonic maakt gebruik van de dingen die er zijn, en introduceert zo functies die voorheen afwezig leken.

Wat schittert in afwezigheid is een extra hdmi-in aansluiting. Een dergelijk aansluiting zou niet misstaan op een subwoofer in het algemeen, omdat je natuurlijk een hdmi-poort op je tv kwijt bent op het moment dat je hem op die manier aansluit. Duurdere modellen hebben dergelijke aansluitingen wel, maar daar betaal je dan ook voor. Er zijn overigens weinig goedkope subwoofers met zo’n extra aansluiting, dus een groot kritiekpunt is het niet. Het is meer een ongemak waar je wel rekening mee moet houden.

Panasonic SC-HTB254 – audiokwaliteit

Er komen verrassend goede en heldere klanten uit de Panasonic SC-HTB254. Door op de Sound-knop te drukken op de meegeleverde afstandsbediening kun je die klanten ietwat bijstellen voor hetgeen je wil bekijken of luisteren, maar heel veel opties zijn er niet. Je kunt het geluid simpelweg versterken door niets aan te zetten of kunt kiezen voor de film- of muziekmodus. Door geen van de twee modi aan te zetten krijg je simpelweg een voller klinkend geluid dan je normaal gesproken uit je tv krijgt. Verder zijn er geen bijzonderheden.

Kies je voor de filmstand, dan worden de stemmen ietwat naar achteren verplaatst ten faveure van de effecten. Die komen veel beter naar voren. Het kan daardoor soms een beetje een rommeltje worden wanneer het te druk wordt in een film of serie (of game), waardoor geluidseffecten iets te scherp klinken en gesprekken minder goed verstaanbaar zijn. Maar op momenten die niet druk zijn, klinkt het fijn en verstaanbaar, maar alsnog prefereren we de normale stand boven de filmstand. Simpelweg omdat de normale modus het geluid gelijk houdt.

De geluidsmodus klinkt al iets beter, maar daar valt weer bij op dat de hogere tonen afgekapt worden. Er zit een duidelijk limiet op de capaciteiten van de Panasonic SC-HTB254, dat goed naar voren komt wanneer je bijvoorbeeld Nothing Compares 2 U van Prince luistert. De saxofoon komt niet tot z’n recht en je hebt echt het idee dat je bereik mist. Simpelere popnummers of niet zo ingewikkeld muziek klinkt an sich prima, maar verwacht natuurlijk geen wonderen. In een kleine omgeving klinkt het uiteindelijk allemaal wel prima.

En dat is waarschijnlijk het belangrijkste om te onthouden voor de Panasonic SC-HTB254, of kleine soundbars in het algemeen. Hoe groter de kamer waar de soundbar in staat, hoe slechter die presteert. Oftewel: gebruik hem in kleinere kamers, dan komt-ie beter tot z’n recht. Dan valt ook niet zo op dat het geluid niet breed de kamer ingestuurd wordt, omdat die kamer dan helemaal niet zo breed is. Het formaat is dus niet het enige wat compact is, ook het geluid klinkt compact. Maar binnen die compactheid klinkt het dus best goed.

Panasonic SC-HTB254 – conclusie

Of je het design van een soundbar nou mooi vindt of niet, dat is een kwestie van smaak. Panasonic heeft in elk geval een strak en compact vormgegeven soundbar op de markt uitgebracht die prima in staat is het geluid van de tv naar het volgende niveau te brengen. Daarbij plaatsen we wel dat je het apparaat niet in elke kamer kunt plaatsen en dat-ie het beste tot z’n recht komt in kleinere omgevingen. Het geluid klinkt over het algemeen, ongeacht de kamer, gelukkig wel helder, verstaanbaar en fijn — op enkele situaties na dan.

Dat mag ook wel, aangezien Panasonic ervoor gekozen heeft een subwoofer mee te leveren. Daardoor komt de bas veel beter tot z’n recht en dat merk je wanneer je er goed voor zit. Het is wel jammer dat we de usb-poort niet voor eigen muziekbronnen kunnen gebruiken, dat er verder geen netwerkmogelijkheden zijn (maar dan ga je ongetwijfeld weer naar een andere prijsklasse, maar het is toch het vermelden waard) en dat de afstandsbediening een beetje klein is. Maar op het gebied van geluid scoort de soundbar gelukkig wel goed.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • … maar klinkt over het algemeen helder
  • Meegeleverde subwoofer
  • Twee aansluitmogelijkheden

Minpunten
  • Afstandsbediening is te klein

  • Usb-poort alleen voor updates te gebruiken
  • Geluid klinkt compact…

Reacties (1)