Review: Acer H6517ABD Full HD-projector

08 maart 2018 9 Minuten 0 Reacties
Acer_H6517ABD_toestel1

Met het WK-voetbal in het vooruitzicht wil je wel iets speciaals voorbereiden. Een extra groot scherm bijvoorbeeld waarop je met alle vrienden de wedstrijden kunt bekijken. Deze Acer H6517ABD biedt Full HD-projectie tegen een absolute bodemprijs.

Acer H6517ABD – specificaties

  • Wat: Full HD DLP-projector
  • Opstelling: 1.920 bij 1.080 pixels, lichtopbrengst 3.400 ANSI lumen, dynamisch contrast 20.000:1, projectieverhouding 1,48 – 1,62 (100 inch diagonaal tussen 3,3 en 3,6 m), 1,1x zoomlens, geluidsniveau 31/28 dB (standaard, ecomode)
  • Aansluitingen: 1x hdmi, 1x vga, 1x usb (firmware only), 1x stereo minijack in
  • Levensduur lamp: 5.000 / 6.000 / 10.000 uur
  • Extra’s: 3D, 1x 3W speaker
  • Afmetingen: 314 x 223 x 93 mm
  • Gewicht: 2,5 kg
  • Verbruik: 235 / 195 / 0,5 watt
  • Adviesprijs: 549 euro

Acer H6517ABD – design

Deze Acer is een schoolvoorbeeld van hoe compact DLP-projectoren kunnen zijn. Geen wonder dat hij met een draagtas geleverd wordt, die zal ongetwijfeld nog van pas komen. Want deze compacte, lichte projector kan je zonder moeite een keer meenemen naar vrienden of familie.

Voor deze prijs mag je natuurlijk geen design hoogstandjes verwachten. De Acer heeft een glanzend witte behuizing, gedecoreerd met horizontale ribben. De luchtafvoer van de koeling zit links vooraan, ze lekt flink wat licht, maar dat stoort het beeld niet.

Aansluitingen

Het eerste compromis maak je bij de aansluitingen. Ze staan allemaal aan de zijkant. Nou ja, allemaal… Er is eenmaal hdmi en eenmaal vga aanwezig. Daarnaast is er enkel een stereo minijackingang voorhanden. De usb-aansluiting is enkel voor firmware upgrades.

We overdrijven dus zeker niet als we zeggen dat deze Acer enkel de essentiële aansluitingen aanbiedt.

Acer H6517ABD – Plaatsing en gebruiksgemak

Ook op vlak van plaatsing lever je flink in. De projectieverhouding van de lens is vrij typisch, en levert een 100 inch beeld vanaf 3,6 meter. De zoomlens is zeer beperkt met een factor van 1,1 kan je de afstand voor dat 100 inch beeld slechts inkorten tot 3,3 meter. Dat is eerder een symbolische inkorting. Er is wel een digitale zoom voorzien (factor van 1,2 tot 2,0), maar daarmee knip je uiteraard aan alle zijden van het beeld iets weg. Mogelijk te overwegen in sommige uitzonderlijke gevallen, maar vermoedelijk eerder van beperkt nut.

De lens heeft een offset van 116%, het beeld verschijnt dus 16% van de beeldhoogte boven de lens. Lensshift ontbreekt, maar er is wel (automatische) verticale keystone-correctie. Als je de projector dus licht naar boven of beneden moet kantelen dan werkt hij de zo veroorzaakte trapeziumvervorming zelf weg. Indien gewenst kan je de automatische correctie uitschakelen en manueel ingrijpen.

Met de lamp in standaard mode is deze Acer niet echt stil te noemen, maar opnieuw gezien het prijskaartje vinden we het resultaat nog heel aanvaardbaar. Een zacht gezoem op de achtergrond moet je er dus bij nemen. Als je de eco-mode activeert, dan daalt het geluid naar een niveau dat bij de meeste filmsoundtracks wel naar de achtergrond verdwijnt.

Menu’s

Misschien verwacht je voor deze prijs niet al te veel configuratiemogelijkheden. Dat valt echter goed mee. Wil je toch in de instellingen duiken om een en ander aan te passen, dan kan dat. De Acer biedt alle gebruikelijke instellingen, op dat vlak lever je absoluut niet in.

Er zijn acht gammacurves beschikbaar, al zijn die helaas niet gedocumenteerd. Curves met BE staan voor Black Enhanced (meer zwartdetail), en WE staat voor White Enhanced (meer witdetail), S-curve benadrukt het contrast. Er is zelfs een volledig kleurbeheersysteem, en de mogelijkheid om de grijsschaal aan te passen.

Afstandsbediening

De remote van deze projector is een kleine, onverlichte zapper die duidelijk voor meerdere toestellen dienst doet. Heel wat toetsen werken dan ook niet op dit model. De D-pad is best handig, maar verder levert deze afstandsbediening weinig meerwaarde voor het gebruiksgemak. Het enige pluspunt is dat je de beeldmode en beeldverhouding met een toets kunt aanpassen.

Acer H6517ABD – features

Dit is een DLP-projector met Full HD-resolutie. Gezien de prijs mag je niet veel extra features verwachten. De projector ondersteunt 3D als je de optionele brillen erbij koopt. De ingebouwde speaker is handig als je de projector op verplaatsing gebruikt, maar zelfs dan is het eerder een noodoplossing. Absoluut geen bas, en vrij schril geluid maken hem maar zeer beperkt inzetbaar. Acer had beter een stereo minijackuitgang voorzien in plaats van een ingang. Daarmee zou je zelfs met een eenvoudige draagbare speaker al voor een flinke audio-upgrade zorgen.

Wie geen projectiescherm gebruikt maar op een wand projecteert, kan in het menu de kleur van de wand aanduiden zodat de projector daarvoor kan corrigeren. Dat is altijd een suboptimale oplossing, maar opnieuw een handige feature wanneer je op verplaatsing een filmpje of voetbalmatch bekijkt. Lees meer over het plaatsen van een projector.

Acer H6517ABD – Beeldkwaliteit

In een budgetprojector als deze vind je natuurlijk geen hoogtechnologische beeldverwerking. De projector heeft nog redelijk goede deinterlacing prestaties, maar bij ietwat ongebruikelijke film-of videoframerates krijg je makkelijk moiré-effecten te zien. Koppel de projector aan een speler die 720p of 1080p als uitgangsresolutie levert, vermijd waar mogelijk 1080i. In de menu’s vinden we ruisonderdrukking, maar die was nooit in te stellen (uitgegrijsd). Ook motion interpolation ontbreekt. Enigszins onverwacht beschikt hij wel over dynamisch contrast (Dynamisch zwart in het menu). De invloed daarvan is relatief klein, maar we vonden ook geen negatieve impact dus kan je het met een gerust gemoed activeren. Wat je wel krijgt is een perfecte Full HD-weergave. Het beeld is scherp en toont netjes alle detail.

De projector levert op papier 3.400 lumen, maar zelfs in de Helder mode halen we maximum 2.500 lumen. Dat is nog steeds indrukwekkend, maar toch een flink eind onder de specificatie. Die beeldmode levert ook heel matige kleurprestatie. Werk je bij heel veel omgevingslicht is hij wel te overwegen. Van alle presets krijg je de beste resultaten met de Standaard beeldmode. Die haalt nog steeds 1.840 lumen, en combineert dat met een contrast van 2.100:1. Dat is zonder overdrijven een uitstekende prestatie. Het laat je toe om zelfs bij een beetje licht nog een 130 inch scherm te gebruiken, en bij verduistering kan je nog groter gaan. Vind je dat iets te helder (of werk je op een scherm van 90 inch of kleiner) gebruik dan de lamp eco-mode, zo snij je ongeveer 20% van de lichtopbrengst af. De twee film modes halen ongeveer 1.300 lumen bij een contrast van 1.500:1.

De Standaard beeldmode haalt een gemengd resultaat als we naar de kleurmetingen kijken. De projector heeft een goed contrast, en prima gammacurve (iets te donker weliswaar), maar scoort zwak op twee vlakken. Zowel witdetail als zwartdetail verbergt hij lichtjes. Dat is geen probleem als je bij omgevingslicht kijkt, maar de projector is goed genoeg voor een echte filmsessie, en in dat geval wil je meer zwartdetail. Zijn tweede zwak punt is kleurweergave. Om te beginnen worstelt de Acer met een wat te klein kleurpalet.

Daarnaast boost hij zoals veel goedkopere DLP-projectoren zijn wit door Brilliant Color te gebruiken. Kleuren zien er daardoor wat te donker uit. Je kunt natuurlijk Brilliant Color uitzetten, maar de Acer laat je ook toe om dat in stappen te doen door Witpiek lager in te stellen. Je ruilt dan wat helderheid in voor iets betere kleuren. Ondanks die beperkingen zijn de beelden best nog erg knap te noemen. Enkel sommige huidskleuren neigen iets te veel naar rood, maar alle andere afwijkingen houdt hij redelijk in balans. Het eindresultaat mag dan ook nog gezien worden.

Wil je voor een filmsessie de beste instellingen, kies dan voor de Standaard-preset, zet Helderheid op 50, Contrast op 46-48, kleurtemperatuur op CT2, selecteer gamma 2,2 en activeer Dynamisch zwart. Met die instellingen win je flink aan zwart- en witdetail. Laat ze onder de gebruikers-preset staan, en wissel met Standaard als je bij meer licht kijkt.

Gaming

De H6517ABD heeft een lag van 33 ms. Daarmee durven we de projector ook aanraden voor gaming.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display-lagmeter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6-colorimeter, Xrite i1 Pro-spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business-software.

Acer H6517ABD – Conclusie

Het valt niet te ontkennen dat deze projector van alle mogelijke franjes ontdaan is. Maar is dat een groot probleem? Ok, je moet het stellen met één hdmi- en één vga-aansluiting, en er is nauwelijks flexibiliteit bij het plaatsen. Maar daartegenover staat wel dat je voor een bodemprijs een degelijke Full HD-projector in huis haalt. Eentje met prima lichtopbrengst en goed contrast.

Zo kan hij dienst doen voor film (in het donker) én voor sportevenementen (waarbij je het licht aan laat) én om te gamen. Uiteraard mag je voor die prijs ook geen top kleurprestaties verwachten, maar de beelden hebben nog steeds een evenwichtig kleurpalet, dus zelfs dat hoeft de pret niet te bederven. Als we enkel naar de prestaties en uitrusting kijken, zouden we neigen naar een zes, maar rekening houdend met de prijs trekken we die score met overtuiging naar acht.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs
  • Uitstekende lichtopbrengst en contrast
  • Full HD detail
  • Voldoende stil

Minpunten
  • Beperkt kleurbereik

  • Weinig plaatsingsopties
  • Minimale aansluitingen

Reacties (0)