Review: Samsung Galaxy A8 – dure midranger zonder meerwaarde

14 februari 2018 + 10 minuten 6 Reacties
samsung-galaxy-a8-2018-foto-1

Samsung presenteert de Samsung Galaxy A8 als een mooie middenmotor. Een midrange toestel met een aantrekkelijke prijs -- maar is dat ook zo? Het toestel heeft een premium uiterlijk meegekregen en is voorzien van redelijke specs, maar is het z'n adviesprijs van 499 euro waard?

Met de Samsung Galaxy A8 probeert Samsung een aantal premium functies en design over te brengen naar een midrange toestel. Dat is het bedrijf – zo op het eerste gezicht – nog gelukt ook. De vraag is echter hoeveel je hiervoor bereid bent te betalen en of je niet beter een goedkoper toestel kunt kopen dat nagenoeg dezelfde functionaliteiten aanbiedt, maar bijvoorbeeld een minder helder scherm heeft. Een adviesprijs van 499 euro is nog steeds een hoop geld — daar kun je bijvoorbeeld net zo goed een OnePlus 5T van kopen.

Samsung Galaxy A8 – specificaties

Samsung Galaxy A8
Scherm 5,6-inch, 2.200 bij 1.080 pixels
Digitizer Nee
Processor Samsung Exynos 7885
RAM 4 GB
Opslaggeheugen 32 GB
SD Ja
HDMI Nee
USB Ja, usb-c
GPS Ja
3G/4G Ja
Bluetooth Ja, 5.0
NFC Ja
Camera’s Acht en zestien megapixel voor, zestien megapixel achter
Accu 3000 mAh Lithium Polymer

Specs

Samsung levert redelijke specificaties af met de Samsung Galaxy A8. 4 GB aan werkgeheugen is genereus, maar 32 GB aan opslagruimte lijkt dan weer een verkeerde bezuiniging te zijn. Gelukkig kun je dat geheugen nog uitbreiden met een micro-sd-kaartje, maar dan moet je dat wel hebben. De Samsung Exynos 7885 is overigens geen verkeerde chipset: de processor is ver verwijderd van bijvoorbeeld de Qualcomm Snapdragon 835, maar dan wel weer krachtiger dan een Snapdragon 625. De maximale kloksnelheid is overigens 2,2 GHz.

Samsung Galaxy A8 – hardware en design

In de afgelopen maanden heeft Samsung zit stuntelen met de plaatsing van de vingerafdrukscanner. Het was natuurlijk heel lang zo dat die scanner op de voorkant van het toestel zat, maar sinds vorig jaar zit die op de achterkant. Maar die plaatsing was niet heel erg fijn, omdat de lezer naast de camera zat. Eén van de eerste dingen die meteen opvalt aan de achterkant van dit toestel is de plaatsing van de vingerafdruklezer. Die zit nu onder de camera, in het midden, waardoor je er gewoon veel beter bij kunt komen.

Verder lijkt de Galaxy A8 op een soort reguliere versie van de Samsung Galaxy S8. Het scherm heeft een verhouding van 18:5:9 en is voorzien van ronde hoeken, net zoals op de Galaxy S8. In tegenstelling tot die smartphone lopen de schermranden niet over de zijkant door, waardoor je in feite 0,2-inch aan schermruimte minder hebt. Dit design betekent ook direct dat je niet meer met de palm van je hand per ongeluk het touchscreen aanraakt, waardoor een onbedoelde handeling toch niet stiekem wordt geregistreerd.

In vergelijking met die S8 heeft de A8 iets dikkere randen aan de boven- en onderkant en is het toestel iets hoger en iets dikker — maar het is gelukkig niets om je zorgen over te maken. Het design ook premium en zo voelt de buitenkant ook aan. Verder treffen we de volgende dingen aan: een dual-frontcamera, aan-uitknop, volumeknop, koptelefoonaansluiting, een usb-c-poort en een speaker. Die speaker zit dit keer niet aan de onderkant, maar aan de zijkant. Daarnaast is de smartphone voorzien van een IP68-certificaat.

Display

Het scherm van de Samsung Galaxy A8 is 5,6-inch groot. De resolutie bedraag 1080p en dat is meer dan prima. Het amoled-scherm kan mooie kleuren tevoorschijn toveren en zwart ook echt zwart laten zijn. Het scherm kan gelukkig ook erg helder gezet worden, waardoor je er buiten – in de zon – gewoon op kunt blijven kijken, zonder irritaties. Daarnaast is er ondersteuning voor het altijd-aan-display, waardoor je dus notificaties en de tijd kunt blijven bekijken. Maar je kunt dit type scherm ook deactiveren, mocht je dat nodig vinden.

Connectiviteit

Qua connectiviteit mag je het één en ander verwachten van een Samsung-smartphone en dit model stelt dan ook niet teleur. Er is bijvoorbeeld ruimte voor twee simkaarten en dat is altijd welkom, zeker wanneer je niet met twee smartphones wil rondlopen en je toch zowel zakelijk als privé bereikbaar wil zijn. Daarnaast is er usb-c voor het opladen en beschikt de Galaxy A8 over bluetooth 5.0, nfc, gps en natuurlijk wifi. Het toestel is dus voorzien van allerlei basiselementen, met hier en daar een toegevoegd extraatje.

Speaker

De speaker van de Samsung Galaxy A8 zit aan de zijkant. Nu had het vorige model dit ook, maar dat maakt het niet minder vreemd. De positie is even wennen, en het feit dat het geluid daar vandaan komt ook. Maar dit is wel een plek waar je niet zo snel last hebt van weggemoffelde kwaliteit. Qua geluidskwaliteit hoef je overigens niet héél veel te verwachten. Het volstaat. De hogere tonen komen er redelijk goed doorheen, terwijl de lagere tonen nagenoeg afwezig zijn. Maar het is prima voor een korte video of handsfree gesprek.

Camera’s

Op de achterkant zit één camera van zestien megapixel. Die maakt mooie foto’s, met de voor Samsung-gebruikers bekende interface. De beelden zien er helemaal niet korrelig uit of iets dergelijks en ogen best scherp. Er is ook veel detail aanwezig en de kleuren komen goed naar voren. Wat opvallend is, is dat het detail in de schaduw van hoog niveau is. Ondanks het feit dat je dus een midrange toestel in huis haalt, haal je niet per se een slechte camera binnen. We zijn meer onder de indruk van deze camera, dan van de camera op de OnePlus 5T.

De selfiecamera op de voorkant is voorzien van twee camera’s, van zestien en acht megapixel. Dit camerasysteem beschikt niet over autofocus, maar heeft wel wat andere handige trucs in petto. Zo kun je, voor of na het maken van het shot, wel de focus aanpassen, maar dat moet je dus handmatig doen. Het dynamisch bereik lijkt dik op orde te zijn, waardoor de kleuren echt van het scherm spatten. Daarnaast vangen de frontcamera’s ook heel veel detail op. Het kost misschien iets meer werk hier, maar het resultaat mag er wezen.

Accuduur

In de Samsung Galaxy A8 zit een accu van 3.000 mAh. Dat is evenveel als in de Samsung Galaxy S8, waar je ruim een dag mee doorkomt. De Galaxy A8 maakt die belofte ook waar, en afhankelijk van gebruik kun je misschien net de twee dagen halen. Het is echter realistischer om te denken dat je anderhalve dag volhoudt met deze accu. Daarnaast is het goed om te weten dat je in ongeveer anderhalf uur, misschien net iets meer, het toestel volledig kan opladen. Er is dus een snellaadoptie aanwezig en dat is een zeer welkome aanvulling.

Samsung Galaxy A8 – software

Omdat Samsung nog niet klaar was met Android 8.0 Oreo voor zijn eigen toestellen voordat deze smartphone werd uitgebracht, wordt het toestel nog steeds geleverd met Android 7.1.1 Nougat. Dat is nog steeds een recente en veelgebruikte Android-versie, waardoor er dus nog een bredere ondersteuning zal zijn (de komende twee jaar ook nog wel). De Android-beveiligingspatch die Samsung levert staat op 1 december 2017, dus ook daar is nog een achterstand. We hopen dat die achterstand snel wordt ingelopen door de fabrikant.

Over Android 7.1.1 zit Samsung Experience 8.5. Dit is de Android-schil van Samsung, die het zijn distinctieve uiterlijk en softwaremogelijkheden meegeeft. In vergelijking met de Samsung Galaxy S8 kun je geen nieuwe dingen verwachten. Dit toestel heeft elk trucje dat je daar al eerder hebt gezien en dat is wat ons betreft goed nieuws. Voor de nieuwste software hoef je dus niet per se een duur toestel aan te schaffen, aangezien Samsung die dus ook installeert op de ietwat goedkopere modellen die later uitkomen.

Samsung Galaxy A8 – in gebruik

De Samsung Galaxy A8 is een smartphone die echt prima in de hand ligt. De hoeken zijn mooi rond en vallen goed in je handpalm. Dat gezegd hebbende is het helaas wel zo dat de achterkant behoorlijk glad is – een probleem dat we vaker tegenkomen bij Samsung – en dat-ie dus nog wel eens uit je handen kan glijden. Wil je dus voorkomen dat-ie stukvalt, overweeg dan een goed hoesje te kopen. Vanwege z’n handzame formaat zijn de knoppen, zowel links als rechts, ook goed bereikbaar. En datzelfde geldt voor de vingerafdruklezer.

Naast je telefoon kunnen beveiligen met een vingerafdruk of pincode (of een andere bekende methode), kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van een gezichtsscan. Je maakt een foto van je gezicht en op basis daarvan zal de telefoon weten dat jij het ding probeert te ontgrendelen. Dit werkt evengoed als op een Samsung Galaxy S8; je hebt dus wisselend succes. Hoe donkerder het ook wordt, hoe lager dat succespercentage wordt, waardoor je er dus niet vanuit kunt gaan dat dit altijd werkt. Alleen de scanner gebruiken is ook prima.

Prestaties

Qua prestaties mag je geen grote wonderen verwachten. Je zult merken dat wanneer je gewoon je dagelijkse dingen doet (bellen, mailen, berichten versturen, et cetera), de smartphone capabel genoeg is en geen haperingen vertoont. Als je iets meer van je phone verwacht, en er bijvoorbeeld ook op wil gamen, dan hebben we wel slecht nieuws: daar is deze processor niet echt voor bedoeld. Desondanks maakt die 4 GB aan werkgeheugen een hoop goed en kun je veel apps tegelijkertijd (en naast elkaar) gebruiken, mocht dat nodig zijn.

Samsung Galaxy A8 – conclusie

De Samsung Galaxy A8 is geen bijzondere smartphone. Voor een midrange toestel hoeft dat ook niet echt, want je betaalt immers niet net zo veel als voor een vlaggenschip. Maar voor ongeveer 500 euro kunnen we het apparaat niet aanbevelen. En dat komt niet alleen door de OnePlus 5T, die voor hetzelfde bedrag kan worden gekocht, veel betere specs aanbiedt en heel veel mogelijkheden heeft. Het is namelijk ook zo dat de Galaxy S8 goedkoper wordt en dit prijspunt begint te naderen, waardoor je je af kunt vragen wat de meerwaarde van de A8 is.

De Samsung Galaxy A8 mag het bekende Infinity Display dan misschien wel naar de midrange markt brengen, maar het is niet het eerste toestel dat dit doet. LG kwam vorig jaar al aanzetten met de LG Q6 en OnePlus heeft vorig jaar de 5T uitgebracht. Daarnaast krijg je ook weinig interne opslagruimte voor dit bedrag. Kortom: de Galaxy A8 is geen bijzonder toestel, maar werkt wel naar behoren en zoals je mag verwachten. Maar voor de adviesverkoopprijs van deze smartphone mag en kun je tegenwoordig meer verwachten — en krijgen.

6.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Premium design
  • Mooi scherm
  • Ruimte voor twee simkaarten

Minpunten
  • Veel te duur

  • Niet bijzonder
  • Weinig opslag

Reacties (6)