De Bar 5.1 heeft een adviesverkoopprijs van 749,00 euro.
Daar waar de meest fabrikanten een soundbar uitbrengen met wat geluidsopties en een stijlvol design, gooit JBL, als onderdeel van Harman, het over een andere boeg. De fabrikant zet niet alleen in op de dingen waar het gros van de soundbar op inzetten, maar wil de markt ook een beetje opschudden door twee volledig draadloze speakers mee te geven. Deze speakers zitten aan de zijkanten van de soundbar en kunnen worden gebruikt voor een gemakkelijk te installeren surroundsysteem. Vergeet ze alleen niet op te laden.
JBL Bar 5.1 – design
Zo op het eerste gezicht ziet de JBL Bar 5.1 er net zo stijlvol uit als menig ander andere subwoofer, waardoor het systeem niet snel zal misstaan in je huiskamer — ongeacht de stijl van je woonkamer. Het is een ontzettend breed gevaarte, wat misschien voor een probleem kan zorgen als je hem tussen de poten van je televisie wil neerleggen. Gelukkig kun je hem ook ophangen aan de muur, mocht je dat willen, aangezien JBL in de doos daar de benodigde onderdelen voor heeft meegeleverd. Je hoeft dus geen extra accessoires te kopen.
Op de bovenkant treffen we vier knoppen aan. De aan-uitknop, de twee volumeknoppen en een knop voor het uitkiezen van de bron. Achter het raster van de speaker zit een beeldschermpje in het midden, dat aangeeft welke bron is uitgekozen, welke modus je kiest en hoe het met de volume zit. Dat schermpje gaat overigens meteen weer uit, waardoor je tijdens het kijken nooit afgeleid zult worden door de woorden onderin beeld. De subwoofer is indrukwekkend groot voor dit pakket en gelukkig is dit niet alleen maar voor de aankleding gedaan.
De troef van deze speaker is dat je de zijkanten los kunt maken en achter je kunt neerzetten voor het creëren van een surroundgeluid. Hoewel dat een vernuftig idee is, maakt het de soundbar an sich wel wat lelijker. De zijkanten zijn dan ineens open. Het had mooier geweest als je daar klepjes voor had meegekregen, zodat je dat aanzicht kon veranderen. Maar goed, het is waarschijnlijk alleen tijdens een film(avond) zo, dus een groot obstakel is het niet. Maar wanneer een fabrikant bijna overal aan gedacht lijkt te hebben, is het toch jammer.
JBL Bar 5.1 – specificaties
De JBL Bar 5.1 is een indrukwekkend pakket aan specificaties. Er wordt een 5.1-kanaalsgeluid gerealiseerd door een soundbar, een subwoofer en twee totaal draadloze speakers, inclusief een actieve versterker. Het systeem kan in totaal 510 watt aan geluid uitspugen, met een maximaal decibelniveau van 104. DTS, Dolby Digital en Dolby Pro Logic II wordt allemaal ondersteund. De draadloze speakers zijn overigens binnen drie uur volledig opgeladen en kunnen vervolgens voor in totaal tien uur worden gebruikt.
De soundbar ondersteunt bluetooth 4.2, hdcp 2.2 en is in staat 4k-signalen door de drie hdmi-poorten te sturen. De soundbar zelf beschikt over drie midrange drivers en zes tweeters. De driver in de subwoofer is 10-inch groot. Het enige dat je nog echt zou kunnen missen is zoiets als Google Wifi, voor wat extra gemak. Maar omdat je al zo veel dingen kunt doen met deze set, is het fabrikant Harman vergeven. Verder nog handig om te weten: er zitten ook analoge en optische aansluitingen op de achterkant van deze riant uitgeruste soundbar.
JBL Bar 5.1 – installatie en gebruik
De soundbar installeren is zo gebeurd. Je stopt de stekker van de soundbar en de subwoofer in het stopcontact en pakt de meegeleverde hdmi-kabel erbij en verbindt de speaker met de televisie. Vervolgens kies je de juiste bron en geluidsmodus uit en kunt meteen beginnen met kijken. Je kunt verder nog in totaal drie andere bronnen aansluiten, zoals bijvoorbeeld een high-end gameconsole of een blu-ray-speler. Mocht er een 4k-signaal gesignaleerd worden, dan wordt-ie gewoon doorgestuurd naar de 4k-tv boven de soundbar.
De speakers die aan de zijkant van de soundbar zitten, die je achter je kunt plaatsen voor een surroundgeluid, haal je er met gemak af. Ze zitten redelijk stevig op de soundbar wanneer dat moet. Maar wanneer je ze wil pakken, dan komen ze ook zonder moeilijk te doen, snel los. Ze staan ook meteen aan en zijn direct gekoppeld met het systeem, dus daar hoef je niet naar om te kijken. Je zet ze neer op de beoogde plek, geeft ze misschien nog wat volume mee om een eventuele afstand te overbruggen en kunt direct genieten van het geluidsveld.
De afstandsbediening heeft een mooi formaat waardoor die lekker in de hand ligt. De knoppen zijn allemaal goed bereikbaar. Met de aanwezige knoppen kun je snel veel dingen regelen, zoals geluidsmodus, bron en de bediening van de muziek. Maar je kunt er ook de audio sync, de volume van de subwoofer en het geluid van de draadloze surroundspeakers mee aanpassen. Helaas treffen we verder geen mogelijkheden aan voor het aanpassen van de midden en hogere tonen, terwijl de rest dus wel goed aan te passen is.
JBL Bar 5.1 – audiokwaliteit
Voor een bedrag van zevenhonderd euro mag je echt wel een goede geluidskwaliteit verwachten. Gelukkig stelt JBL niet teleur met de JBL Bar 5.1. Wanneer je de soundbar bij elkaar houdt (en dus de speakers aan de uiteinden niet loskoppelt), dan krijg je een rijk, diep en warm geluid voorgeschoteld, ongeacht de geluidsmodus die je kiest. De standaardmodus is een versteviging van het televisiegeluid, aangevuld met de riant klinkende subwoofer. Dat is meer dan prima voor video’s op YouTube, nieuwsuitzendingen of andere standaarddingen.
Zet je de brede speaker op de muziekstand, dan ga voel dat de diepte wordt opgezocht. De bas valt nog wat lagen naar beneden, terwijl de rest van het spectrum wat breder getrokken wordt. De geluidsweergave gaat ook ietwat hoger in vergelijking met de standaardmodus. Wanneer je de filmmodus inschakelt, dan merk je pas echt de kracht van de meegeleverd subwoofer. Dat ding is een beest. Explosies komen de kamer echt binnen. Maar ook de ambiance in spannende films vult de kamer met gemak; je kijkervaring wordt er intenser van.
De modus voice haalt vrijwel alle extreem hoge en lage tonen weg, waardoor stemmen beter tot hun recht komen. Deze modus kun je bijvoorbeeld activeren wanneer je naar nieuwsprogramma’s met een debat luistert of naar series waarin vooral gesproken worden (en dus niet wordt geleund op speciale geluidseffecten). Gesproken tekst is hierdoor veel beter verstaanbaar. Bovendien kun je deze stand in combinatie met de avondmodus gebruiken, waardoor vrijwel niemand in hetzelfde huis last heeft van je kijkgedrag.
De sportmodus haalt er wat mooie effecten bij en presenteert meer diepgang in de geluidsweergave, maar het stemgeluid moet hier het onderspit delven. Mocht je vaak naar sportwedstrijden kijken en van deze modus gebruik willen maken, dan zorg je voor veel sfeer in huis. Het geruis uit een stadium komt regelrecht je huiskamer binnen. Je moet je tv dan misschien wel iets harder zetten om de commentator goed te kunnen verstaan, maar dat zal alleen maar bijdragen aan het plezier dat je beleeft tijdens het kijken naar een wedstrijd.
JBL Bar 5.1 – conclusie
Het is altijd gemakkelijk om een systeem af te kraken op dingen die niet aanwezig zijn. Zo beschikt de JBL Bar 5.1 niet over ondersteuning voor Dolby TrueHD of DTS HD Master Audio, wat voor audioliefhebbers wellicht een gemis is in een redelijk prijzige soundbar. Ook kun je de midden en hoge tonen niet aanpassen en zijn er geen netwerkmogelijkheden (of bijvoorbeeld Google Wifi, of iets in die richting). Gelukkig blijft er dan nog genoeg over om van te houden, want voor die 699 euro krijg je wel een verder ontzettend compleet pakket.
Wanneer je de juiste bron koppelt aan de juiste geluidsmodus, dan krijg je vrijwel altijd een warme, brede en diepe geluidsweergave voorgeschoteld. Daarnaast is het fijn dat het apparaat het 4k-signaal van bronnen kan doorsturen en dat er ondersteuning is voor andere populaire geluidsformaten van Dolby en DTS. De grootste troef die Harman in handen heeft met de JBL Bar 5.1 zijn de los te koppelen speakers voor een gemakkelijk te realiseren en volledig draadloos surroundsysteem. En die speakers klinken ook nog goed.
In de doos vind je verder alle benodigde onderdelen om direct met het apparaat aan de slag te kunnen. Zo zijn we aangenaam verrast dat er een hdmi-kabel wordt meegeleverd; een aspect waar andere fabrikanten nog wel eens op kunnen besparen. Ook treffen we een optische en aux-kabel aan in de doos en kun je de soundbar direct aan de muur bevestigen. Al met al levert JBL met de Bar 5.1 een compleet pakket af waar de meesten consumenten voorlopig mee uit de voeten kunnen — en doet er dan nog een flinke schep bij bovenop.
Beoordeling
- Prachtige geluidsweergave
- 4k-signaal wordt doorgegeven
- Los te koppelen speakers voor surround
Geen netwerkmogelijkheden
- Geen Dolby TrueHD of DTS HD Master Audio
- Treble en midden tonen niet aan te passen
Reacties (15)