Motorola One Zoom – specificaties
Motorola One Zoom | |
---|---|
Scherm | 6,4-inch, 2.340 bij 1.080 pixels (oled) |
Besturingssysteem | Android 9 |
Processor | Qualcomm Snapdragon 675 |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | 48-megapixel (hoofdsensor), acht megapixel (telelens), zestien megapixel (groothoeklens), vijf megapixel (dieptesensor) achter, 25-megapixel voor |
Accu | 4.000 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Op het eerste gezicht is de Motorola One Zoom een zeer aantrekkelijke smartphone met prima specs en een passende prijs. Onder de motorkap treffen we een Qualcomm Snapdragon 675 aan. Dit is een zuinige processor met twee snelle kernen (geklokt op 2,0 GHz) en zes minder snelle kernen (geklokt op 1,8 GHz). De processor wordt vergezeld door 4 GB aan werkgeheugen, wat voor Android-telefoons nog altijd meer dan genoeg is. Ook is er 128 GB aan interne opslagruimte, evenals een micro-sd-kaartsleuf (voor kaarten tot 512 GB).
Motorola One Zoom – hardware en design
De midrange smartphones van Motorola zien er over het algemeen wel mooi uit en voelen veelal stevig aan en gelukkig is dat ook het geval bij de Motorola One Zoom. De achterkant is gemaakt van glas en heeft een effect van geborsteld metaal meegekregen. Natuurlijk is het heel persoonlijk of je dat tof vindt of niet, maar wij vinden het erg gaaf uitzien. Verder is de telefoon relatief dik en steek de cameramodule, waar vier camerasensoren in verwerkt zitten, ook een stukje uit, waardoor je nog best een grote telefoon in je zak draagt.
Daarnaast heeft de Motorola One Zoom enkele opvallende designelementen. Zo is de kin relatief dik en is de notch bovenin ook aardig aanwezig. Heel elegant ziet het er niet uit, maar echt in de weg zit dat ding gelukkig ook niet. Onderop zit de usb-c-poort, samen met de koptelefoonaansluiting (!). Aan de bovenkant zien we de monospeaker zitten en vinden we de lade voor twee simkaarten of een simkaart en een micro-sd-kaart. De aan-uitknop, die rechts zit, voelt robuust aan en kan moeiteloos gevonden worden.
Display
Voor een toestel van ongeveer 430 euro (op moment van schrijven hebben we hem ook al goedkoper gezien), is het best tof om te zien dat Motorola een oled-scherm gebruikt heeft. Het 6,4″-scherm heeft een maximale resolutie van 2.340 bij 1.080 pixels en kan beelden dus haarscherp presenteren. Het is geen straf om video’s te moeten kijken of games te moeten spelen op dit ding. Het kleurenbereik is meer dan prima en de kijkhoek is ook best groot. De maximale helderheid stelt gelukkig ook niet teleur.
Connectiviteit
In principe heeft de Motorola One Zoom alle nodige opties met betrekking tot de connectiviteit. Naast de verschillende sensoren, zien we ook dat er een in-display vingerafdrukscanner is. Dat komen we ook niet vaak tegen op goedkopere toestellen. Verder is het opvallend dat het toestel beschikt over een koptelefoonaansluiting — een aspect die vaak in afwezigheid schittert op veel duurdere telefoons. Ook is er ondersteuning voor bluetooth 5 en wifi 5 en kun je twee simkaarten of een simkaart en een micro-sd-kaart gebruiken.
Speakers
Het eerste onderdeel dat écht teleurstelt, is audio. Zo treffen we op de Motorola One Zoom slechts een enkele speaker aan, die weinig lagen van het geluid weet te onderscheiden. Wanneer het geluid niet al te druk is, zou je er alsnog gelukkig naar kunnen luisteren. Denk bijvoorbeeld aan podcasts, audioberichten of simpelere YouTube-video’s. Voor de rest ben je aangewezen op je koptelefoon of een bluetoothspeaker. Gelukkig kun je je oude koptelefoon (met draad!) gebruiken in combinatie met dit toestel.
Camera’s
De cameramodule achterop heeft in totaal vier cameralenzen. De hoofdcamera heeft een 48-megapixelsensor (quadpixel twaalf megapixel, die tevens beschikt over een optische beeldstabilisator), een acht megapixeltelelens met drie keer optische en tien keer hybride zoom en optische beeldstabilisatie, een zestien megapixelsensor groothoeklens en een vijf megapixelcamera voor diepte-informatie. In theorie zou het camerasysteem dus heel wat in zijn mars hebben. De frontcamera beschikt over 25-megapixel.
We kunnen gelukkig stellen dat we over het algemeen zeer tevreden zijn over de kwaliteiten van het camerasysteem. Daarbij houden we ook de prijs van het toestel in acht, maar je hoeft niet constant te denken dat het systeem “goed is voor die prijs”. Dat zou niet helemaal eerlijk zijn. In de automatische stand legt de module veel detail en mooie kleuren vast. Van echte kleurenverzadiging is ook geen sprake. Geef de telefoon wel even een paar seconden om alles netjes te verwerken; gelukkig duurt dit helemaal niet zo lang.
Het is wel echt heel belangrijk dat de telefoon beschikt over voldoende licht. Anders kunnen de beelden helaas donker ogen en in dat geval kunnen details wegvallen en kleuren vervagen. Nachtzicht kan dit probleem ten dele opvangen, waardoor je in pakweg de helft van de situaties wel mooie foto’s kunt maken. Daarnaast is het goed om van te voren te weten dat de groothoeklens aan de zijkanten wat vervorming laat zien. Het is niet heel opvallend en daardoor erg en valt alleen op wanneer er personen aan de randen staan.
Verder biedt de Motorola One Zoom meer dan genoeg functies aan voor allerlei situaties, al is niet elke functie beschikbaar wanneer je andere lenzen gebruikt dan de hoofdsensor. Dat is jammer, maar ook begrijpelijk en mogelijk iets dat we in een opvolger verbeterd zien worden. De drie keer zoomfunctie laat helaas ook nog wat te wensen over. De beelden ogen soms wat korrelig en dat is jammer, helemaal omdat dit juist dé functie is van deze telefoon. De hybride zoom laat een soortgelijke kwaliteit zijn.
Accuduur
De Motorola One Zoom beschikt over een riante accu van maar liefst 4.000 mAh. Daarmee moet het niet moeilijk zijn twee dagen door te komen, maar zoals altijd geldt dat dit afhankelijk is van het gebruik. Speel je vaak spelletjes op je telefoon of gebruik je de camera heel de dag, dan is de kans groot dat je minder lang met de beschikbare energie doet. Het opladen gebeurt ook relatief snel, dankzij de usb-c-aansluiting, maar je moet er wel anderhalf tot twee uur voor uittrekken wil je er zeker van zijn dat-ie helemaal vol is.
Motorola One Zoom – software
Het midrange toestel draait op een nagenoeg onaangepaste versie van Android 9. Dat betekent dat je dus nog even zult moeten wachten op de update naar Android 10, al is nu nog niet zeker wanneer dit precies gebeuren gaat. Als we op de meest recente beveiligingsupdate afgaan, dan kan het wel even duren voordat Android 10 arriveert — de laatste beveiligingspatch is namelijk van 1 juli 2019. Het is nu oktober 2019, dus dat betekent een flinke achterstand. En dat is jammer, zeker omdat updaten weinig moeite kost.
Hoe kaler de software, hoe eerder je updates door kunt voeren. Je hoeft immers weinig aan te passen. Dat de software zo schoon is, betekent overigens niet dat je geen toevoegingen hoeft te verwachten. De inmiddels bekende Moto Acties stellen je in staat snel dingen te regelen. Zo kun je twee keer met je telefoon draaien om de camera-app te openen, twee keer met je telefoon schudden voor de zaklamp of kiezen voor de 1-knopsnavigatie. Zodoende kun je je Android One-ervaring dus een beetje personaliseren met enkele unieke functies.
Motorola One Zoom – in gebruik
De Motorola One Zoom ligt lekker in de hand. Zeker voor mensen met wat grotere handen is het formaat en de dikte fijn, al kunnen we ons voorstellen dat dit niet voor iedereen het geval is. Het toestel is wel behoorlijk glad, dus zijn we blij dat Motorola er standaard een doorzichtig hoesje bij levert. Dat de speaker dit keer aan de bovenkant zit, is misschien even vreemd — echter, in de praktijk is het zo dat je nu nooit zomaar je hand voor de opening houdt. Je kunt het geluid – in zijn volle glorie – dus altijd prima horen.
Ook is het eigenlijk wel fijn dat de koptelefoonaansluiting aan de onderkant zit. Die twee opties zijn dus omgewisseld op de Motorola One Zoom. Wanneer je nu een koptelefoon met draad in de One Zoom stopt, dan rust de telefoon dus op z’n kop in je zak. Wanneer je hem er dan uithaalt, dan heb je hem meteen goed vast en zit het draad ook niet in de weg. We weten niet of dit de bedoeling was van het designteam, maar zijn er in elk geval heel blij mee. Dit zijn van die kleine dingen die het leven op de langere termijn makkelijker maken.
Daarnaast is het tof om te zien dat Motorola de vingerafdrukscanner dit keer in het scherm verwerkt heeft. Het gebied van de vingerafdrukscanner is misschien nog wat klein, maar dat kan ook aan ons liggen — wij zijn smartphones gewend die een groter oppervlak aanbieden. Wat doet dat Motorola-logo dan aan de achterkant? Dat is nu een led-lampje dat aanspringt wanneer je je toestel oplaadt of wanneer je een notificatie krijgt. Op zich leuk, maar dat zie je alleen wanneer je je toestel op z’n scherm neerlegt.
Motorola One Zoom – conclusie
Voor 429,99 euro (je kunt hem ook al goedkoper krijgen, maar dit is de adviesprijs) biedt Motorola met de Motorola One Zoom een zeer interessant toestel aan. De smartphone beschikt over een camerasysteem waar menig high-end telefoon jaloers op kan zijn, heeft een groot en kleurrijk oled-scherm met een hoge helderheid en kan tot twee dagen meegaan (en misschien wel langer als je een zuinige gebruiker bent) dankzij de grote accu. Daarnaast kun je rekenen op een nagenoeg onaangetaste versie van Android 9.0 Pie.
Echter, er zijn ook nadelen waar je als gebruiker rekening mee moet houden. Zo is de beveiligingspatch nog van juli 2019 en is het onduidelijk wanneer we de Android 10-update kunnen verwachten. Ook is er slechts een mono speaker aanwezig (toch jammer als je even snel je eigen video’s wil laten zien), is de achterkant glad (een probleem dat Motorola tackelt door een hoesje mee te leveren) en is de processor relatief zwak. Ondanks dat wegen de positieve punten wat ons betreft zwaarder mee, mits Motorola snel updates uitbrengt.
Beoordeling
- Uitgebreid camerasysteem
- Nagenoeg kale versie van Android
- Oled-scherm
-
Grote accu
Mono speaker
- Gladde achterkant
- Processor
- Beveiligingspatch van 1 juli 2019
Reacties (0)