Het toestel heeft een prijs van rond de 250 euro, meestal minder.
Motorola One Action – specificaties
Motorola One Action | |
---|---|
Scherm | 6,3-inch, lcd-scherm, 1.080 bij 2.520 pixels |
Digitizer | Nee |
Processor | Samsung Exynos 9609 (octacore) |
RAM | 4 GB |
Opslaggeheugen | 128 GB |
SD | Ja |
HDMI | Nee |
USB | Ja, usb-c |
GPS | Ja |
3G/4G | Ja |
Bluetooth | Ja, 5.0 |
NFC | Ja |
Camera’s | Twaalf megapixel (hoofdsensor), vijf megapixel (dieptesensor) en zestien megapixel (actiecamera) achterop; twaalf megapixelcamera voorop |
Accu | 3.500 mAh Lithium Polymer |
Specs en prestaties
Voor minder dan 250 euro haal je in elk geval al op papier en meer dan prima smartphone in huis. 4 GB aan werkgeheugen is, zeker in combinatie met Android One, meer dan genoeg voor dagelijkse taken. De processor is een octacore-variant. In dit geval krijg je toegang tot vier kernen die geklokt zijn op 2,2 GHz en vier kernen die geklokt zijn op 1,6 GHz. In principe geen vreemde getallen voor een midrange smartphone. In de praktijk levert dit gelukkig ook een soepele ervaring op. Het systeem hapert vrijwel niet.
Motorola One Action – hardware en design
Wanneer je een snelle blik werpt op de Motorola One Action, dan denk je niet meteen met een goedkoper toestel te maken te hebben. Het donkerblauwe toestel dat wij op de redactie gebruiken heeft een premium afwerking en voelt stevig aan. Boven het midden achterop zit een vingerafdrukscanner. Links in de hoek zit de cameramodule met de drie camera’s aan boord, waar we het later uitgebreid over gaan hebben. De knoppen zijn allemaal goed bereikbaar. En die koptelefoonaansluiting bovenop is een fijne toevoeging.
Het grote scherm van 6,3-inch wordt omringd door dikke, zwarte randen. Dat is even wennen wanneer je van een high-end telefoon afkomt, maar dat zal andersom wel meevallen. Als je zelf nog een ouder toestel gebruikt of gewend bent aan het Motorola-design, dan oogt het waarschijnlijk fantastisch of het is iets dat je inmiddels gewend bent. Verder doet Motorola niets nieuws qua design. En waarom zou je? Dit werkt nou eenmaal. De randen vallen wat ons betreft net even teveel op, dus dat is het enige aspect waar we kritiek op hebben.
Display
Een scherm van 6,3-inch is niet niets natuurlijk. Zeker niet wanneer je kijkt naar het compacte formaat waarin het toestel gegoten is. Is het vergelijkbaar met een “compact” toestel als de Sony Xperia 5? Zeker niet. Hoeft ook niet, aangezien beide telefoons in een andere markt gezet worden. Het scherm is heel goed in staat een verscheidenheid aan kleuren weer te geven, waardoor video’s en foto’s er gedetailleerd uitzien. Ook is de kijkhoek lekker breed, waardoor je prima met je vrienden naar een video kunt kijken, als je dat wil doen.
Dat de beelden zo goed ogen kan ook haast niet anders wanneer je het aantal pixels per inch bekijkt: 435 om precies te zijn. Dat is een hoge pixeldichtheidscore, eentje die je niet vaak aantreft op goedkope smartphones. Dat het dan een lcd-scherm is, nemen we even voor lief. Je kunt niet alles willen voor minder dan 250 euro. Voorlopig zul je dan ook geen oled-scherm voor dit bedrag krijgen. Voor veel mensen hoeft dit waarschijnlijk ook niet, aangezien hun dagelijkse bezigheden of video’s die ze bekijken daar helemaal niet om vragen.
Connectiviteit
Ondanks zijn prijs is de Motorola One Action voorzien van moderne gemakkelijk als een micro-sd-kaartsleuf (tot 512 GB), een usb-c-poort voor sneller opladen en een vingerafdrukscanner achterop. Daarnaast tref je hier de nieuwste versie van bluetooth op aan en kun je rekenen op nfc. Daardoor is het mogelijk mobiele betalingen te verrichten via ondersteunende apps en bluetoothspeakers sneller te koppelen. Ook zijn hier allerlei verschillende sensoren aanwezig, die inmiddels in vrijwel elke telefoon aanwezig zijn.
Speakers
De enkele speaker onderop doet haast niemand een plezier. Het is niet zo dat het geluid kakofonisch klinkt of scherpe tonen weergeeft of iets dergelijks, want het voldoet aan minimale eisen. Je kunt prima een video bekijken zonder oordoppen of een externe speaker, maar verwacht geen details te horen. Een baslaag is zo goed als afwezig, maar dat kun je ook niet echt verwachten in zo’n klein apparaat. Het had mooi geweest als er twee speakers aanwezig waren, voor de actieshots en Dolby Atmos-ondersteuning, maar dat is niet het geval.
Camera’s
Hoe vaak komt het voor dat je naar een verticale video aan het kijken bent en je je afvraagt: “Waarom filmt deze persoon zijn video niet gewoon horizontaal?” Nou, vaak genoeg. Zo vaak zelfs dat mensen bij een commercieel bedrijf als Motorola er brood in zien een telefoon uit te brengen die horizontale video’s maakt, terwijl jij je telefoon in rechtop vasthoudt. Want laten we eerlijk zijn, het is wel zo dat de telefoon rechtop vasthouden comfortabeler is dan hem horizontaal vasthouden. Zodoende kan dit probleem uit de wereld geholpen worden.
Met de eerdergenoemde actiecamera, voorzien van een groothoeklens met een kijkhoek van 117 graden, kun je dus brede video’s schieten, zonder dat je daarvoor de telefoon horizontaal hoeft te gebruiken. Gek genoeg is dat in het begin even wennen. Desondanks is meteen duidelijk dat deze lens meer beeld opvangt dan de reguliere hoofdsensor in landschapsmodus. In de camera-app van Motorola krijg je een klein venster te zien met wat je aan het film bent. Die verticale filmstand heeft dus zo zijn voor- en nadelen.
Want hoewel je nu comfortabel een video kunt schieten, blijft het toch lastig om meteen details op te vangen wanneer je aan het filmen bent. Gelukkig is deze telefoon dan ook niet meteen bedoeld voor mensen die professionele video’s willen maken, meer voor de mensen die snel ergens een toffe video willen schieten. Bijvoorbeeld tijdens het skaten of wanneer je iets anders tofs aan het doen bent. Daar is het perfect geschikt voor. Zolang je je onderwerp goed in beeld houdt, komen er vrijwel altijd wel toffe video’s naar boven.
Het is dus niet mogelijk de actiecamera te gebruiken in de horizontale stand. Gelukkig kan dat nog wel in de normale filmmodus. Maar dan krijg je dus geen toegang tot de groothoeklens. Je kunt beelden schieten in full hd en in 4k en je hebt nog een aantal andere opties tot je beschikking, zoals het instellen van het aantal fps, de stabilisatiemodus en of je de flits wil gebruiken of niet. Fotomakers krijgen toegang tot veel van dezelfde functies en hebben nog de hdr-modus waar ze mee kunnen spelen, evenals een timer.
Er is helaas geen optische zoom aanwezig. Alles gebeurt dus digitaal. De Motorola One Action heeft verder nog wat toffe trucjes tot zijn beschikking. Zo kun je foto’s automatisch laten maken als iemand, kan de camera helpen bij de compositie (er wordt dan een extra foto gemaakt, waardoor je later kunt kiezen) en kan er worden geholpen bij het optimaliseren van de opname. De camera beschikt over scènedetectie op basis van kunstmatige intelligentie en kan dus beelden voor je verbeteren, mocht je dat nodig vinden.
Over het algemeen zijn we heel tevreden over de kwaliteit van de foto’s en video’s. En dat zeggen we niet alleen in het kader van de prijs van de Motorola One Action. De beelden ogen vaak niet korrelig en de camera kan goed overweg met lichtbronnen, al kan het soms voorkomen dat de beelden een beetje uitgewassen of overbelicht overkomen. En als er niet genoeg licht is, vallen details snel weg. Verder biedt de camera meer dan genoeg digitale extra’s om je even zoet te houden. De camera is niet perfect, maar doet wel wat het belooft.
Accuduur
High-end telefoons krijgen steeds vaker een grotere accu. Dat betekent niet altijd dat ze langer meegaan, maar het feit dat accu’s groter worden, is wel goed nieuws. Vroeg of laat komen die technologieën ook naar goedkopere modellen. Zo is de Motorola One Action voorzien van een accu van 3.500 mAh. Gecombineerd met de energiezuinige software van Android One, betekent dit dat je in de praktijk tot twee dagen met een volle accu kunt doen. Maak je meer video’s dan gemiddeld dan zakt die maximale grens naar beneden, natuurlijk.
Motorola One Action – software
Het fijne aan de Motorola One-toestellen is dat Motorola ze uitgerust heeft met Android One-software. Dat betekent dat je weinig tot geen onnodige apps tegenkomen die vooraf geïnstalleerd worden. Ook houdt dit in dat je twee grote Android-updates mag verwachten, evenals maandelijkse beveiligingsupdates. Ze komen rechtstreeks bij Google vandaan, waardoor alles nog veel sneller gaat dan je normaal gesproken gewend bent. Android One is in dit geval gebaseerd op Android 9.0 Pie en voelt razendsnel aan.
Motorola heeft wel enkele aanpassingen doorgevoerd. Daardoor kom je dus functies tegen op deze Android One-telefoon die je niet tegenkomt op andere One-modellen. De inmiddels bekende Moto Acties stellen je in staat snel dingen te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld twee keer met je telefoon draaien om de camera-app te openen, twee keer met je telefoon schudden voor de zaklamp of kiezen voor de 1-knopsnavigatie. Zodoende kun je je Android One-ervaring dus een beetje personaliseren met enkele unieke functies.
Motorola One Action – in gebruik
We blijven niet om de hete brij heen draaien: de frontcamera. We hebben dit hete hangijzer zo ver mogelijk doorgeschoven in de recensie, maar we ontkomen er niet aan het er toch over te hebben. Want die plaatsing is echt vreselijk. An sich hebben we er geen problemen mee dat die frontcamera in een cameragat in het scherm verwerkt zit. Maar de lens zelf is behoorlijk groot, net als de donkere, zwarte rand eromheen. Het is een echt doorn in het oog en dan hebben we het helaas niet alleen over het design van de camera aan de voorkant.
Het gevaarte maakt de statusbalk namelijk bovenin onnodig dik en dat oogt ontiegelijk lelijk. Het doet echt af van het karakter van deze smartphone, die tot op dit punt eigenlijk een aantal prima eigenschappen heeft. Nu zul je misschien denken: wat maakt een dikke statusbalk nou uit? Best veel, aangezien die heel wat ruimte in beslag neemt. Onnodige ruimte, want het is niet zo dat Motorola verder iets bijzonders doet met de balk. Ook tijdens het bekijken van een video kun je er niet omheen: laat dit alsjeblieft niet de standaard worden.
Gelukkig ligt het toestel verder lekker in de hand. De achterkant is wel een beetje glad, dus doe vooral het hoesje eromheen. De knoppen zijn prima bereikbaar en de vingerafdrukscanner is zo gevonden. Bovendien is die scanner redelijk snel. Een ander groot irritatiepunt heeft overigens te maken met de software: door omhoog te vegen open je het menu voor recente items, evenals de app-lade. Het komt meer dan eens voor dat je het menu opent in plaats van die lade en dat levert mettertijd flinke frustratie op.
Motorola One Action – conclusie
Voor een prijs van 250 euro mag je tegenwoordig heel wat van je smartphone verwachten. En dat is prima: consumenten weten wat ze willen, dus kunnen fabrikanten hier slim op inspelen. Dat Motorola dan nog steeds weet te overtuigen met de Motorola One Action is behoorlijk uniek, want de concurrentie is moordend in deze prijsklasse. Voor het bedrag haal je een fijne Android One-smartphone met prima specificaties in huis. Er is zelfs een koptelefoonaansluiting aanwezig, evenals een usb-c-poort aan de onderkant.
En dan komt daar bovenop nog eens de driedubbele cameramodule met actiecamera, waarmee je dus brede video’s kunt schieten in de verticale stand. Voor veel jonge mensen waarschijnlijk dé uitkomst voor het vastleggen van de middag (de avond wordt toch al wat lastiger). Het design gooit hier echter de meeste roet in het eten, zeker die foeilelijke frontcamera die echt in de weg zit. Maar voor de rest levert de fabrikant met de Motorola One Action een smartphone af die zijn beloften nakomt — en net dat beetje extra aanbiedt.
Beoordeling
- Verticaal horizontale video’s schieten
- Android One
-
Koptelefoonaansluiting
Frontcamera in cameragat
- Actiecamera niet horizontaal beschikbaar
- Camera heeft altijd voldoende licht nodig
Reacties (0)