Zo voeg je apparaten toe aan de Google Assistent

24 oktober 2018 3 Minuten 11 Reacties
Google-Assistant

De Google Assistent spreekt nu Nederlands, dus is het tijd om te kijken naar hoe je je slimme apparaten toevoegt aan de stemassistent. Het is namelijk niet zo dat de ondersteuning standaard wordt geactiveerd -- gebruikers dienen nog enkele stappen te ondernemen.

Google Assistent in Nederland

De Google Assistent is al een tijdje in Nederland te gebruiken, maar tot op heden alleen nog maar in het Engels. Nu ook de officiële Nederlandse ondersteuning is uitgerold en de Google Home officieel verkrijgbaar is in Nederland, is het tijd om te kijken naar hoe we nou precies slimme apparaten kunnen toevoegen aan de slimme stemassistent. Want fabrikanten bouwen steeds vaker ondersteuning in voor de Assistent, maar die ondersteuning wordt niet standaard geactiveerd. Daar moet je nog wel wat voor doen.

Apparaten toevoegen aan de Google Assistent

Hoewel het bedienen van apparaten middels je stem of ouderwetse touchscreenbesturing zonder al te veel moeite gaat, is het toevoegen van apparaten helaas wat minder intuïtief. Voorheen gebeurde dit via de Google Home-app. Sommige fabrikanten verwijzen in hun installatie-instructies nog steeds naar die app, maar dat werkt nu niet meer zo. Een apparaat toevoegen gebeurt via de Google Assistent die je vindt op Android en iOS. Zorg er dus voor dat je een smartphone of tablet hebt met toegang tot de populaire stemassistent.

Heb je toegang tot de Assistent? Mooi, dan kunnen we beginnen. We hebben de instructies hieronder verzameld in een handig stappenplan. We gebruiken de slimme thermostaat van Tado als voorbeeld, maar over het algemeen zijn de installatie-instructies hetzelfde. Het kan zijn dat er een andere variant op of een extra stap bestaat voor deze instructies, maar dat zul je vanzelf merken wanneer de Assistent of de fabrikant van het product daarom vraagt. De basis is in elk geval altijd hetzelfde en die luidt als volgt.

Instructies apparaten toevoegen

 • Open de Google Assistent. Op Android kun je daarvoor de thuisknop ingedrukt houden, mits je apparaat dat ondersteunt; op iOS moet je er een aparte app voor openen.
 • Druk op het icoontje dat lijkt op een kompas (rechts bovenin).
 • Druk op de drie puntjes (rechts bovenin).

 • Druk op Instellingen.
 • Scroll een klein beetje naar beneden en tap op Apparaatbediening in huis.
 • Druk op het blauwe icoontje met de witte plusknop (rechts onderin).

 • Zoek de fabrikant op in de lijst met fabrikant.
 • Selecteer die fabrikant.
 • Log in met de gegevens van je profiel (van de desbetreffende fabrikant).
 • Accepteer dat die fabrikant toegang krijgt tot je gegevens en dat Google toegang krijgt tot de gegevens van het account.
 • Nu heeft de Google Assistent toegang tot de apparaten die horen bij dat profiel.

Minimale systeemsseisen Google Assistent

Heb je geen Google Assistent op je Android-telefoon of -tablet? Check dan of je toestel aan de onderstaande voorwaarden voldoet.

 • Android 5.0 Lollipop of hoger
 • Google-app versie 6.13 of hoger
 • Google Play-services geïnstalleerd
 • Minimaal 1 GB aan werkgeheugen
 • Ondersteuning voor Nederlandse (of Engelse) taal

Meer lezen?

Wil je meer lezen over stemassistent en smarthomemogelijkheden? Dan kun je onze uitgebreide tips- en adviessectie eens rustig doornemen. Lees ook hier meer over de Google Assistent. Ben je geïnteresseerd in de Google Home? Dan hebben we dit artikel voor je klaarstaan. Heb je een bredere interesse in slimme speakers, die ook beschikken over schermen? Dan kun je terecht in dit achtergrondverhaal. In dit overzicht lees je alles over spraakbediening voor in je smarthome.


Laat een reactie achter

Wil je een notificatie ontvangen wanneer er (op jouw reactie) gereageerd wordt? Maak dan een account aan.

Inloggen

Reacties (6)

Rick

Rick
10 juli 2019 om 08:22

Ik kan mijn Hue apparaten niet toevoegen aande Google assistance. Wanneer ik de service “Philips HUE” wil toevoegen, krijg ik de melding : ‘Kan de instelling niet updaten. Controleer je verbinding.’
Deze is echter prima, en begrijp dus niet waarom het koppelen mislukt. Heb al van alles geprobeerd, tevergeefs.

Inloggen
Jennifer

Jennifer
24 april 2020 om 15:40

Hi Rick,

Ik heb hetzelfde probleem. Hoe heb je dit opgelost?
Groet, Jennifer

Inloggen
Phillip

Phillip
08 juni 2020 om 16:48

Ik krijg het zelfde probleem, waar ligt dit aan?

Inloggen
Merel

Merel
06 augustus 2020 om 14:28

hier ook dit probleem, iemand een oplossing?

Inloggen
Pieter

Pieter
13 oktober 2020 om 12:24

Goedemiddag,
Ik heb dit zelf weten op te lossen door een nieuw account voor de Philips Hue aan te maken en toen lukte het wel om hem te koppelen
Met vriendelijke groet pieter

Inloggen
L

L
06 december 2019 om 03:36

Elke keer als ik iets aanvraag word ik lastig gevallen door derde en elke als ik mijn account probeer te beveiligen lees de derde mijn gegevens ook mij

Inloggen
Merel

Merel
06 augustus 2020 om 14:27

Ik hier ook hetzelfde probleem, iemand een oplossing?

Inloggen
L

L
04 januari 2020 om 07:06

Hoe kan ik Google míjn account laten beveiligen

Inloggen
Jen

Jen
12 augustus 2020 om 21:15

Hier ook hetzelfde probleem.
Heeft er ondertussen al iemand de oplossing gevonden? 🤷🏻‍♀️

Inloggen
Pieter

Pieter
13 oktober 2020 om 12:23

Goedemiddag,
Ik heb dit zelf weten op te lossen door een nieuw account voor de Philips Hue aan te maken en toen lukte het wel om hem te koppelen
Met vriendelijke groet pieter

Inloggen
Frans

Frans
20 oktober 2020 om 09:02

Dit probleem had ik ook. Is opgelost door in de instellingen van je hue bridge voor de optie “opruimen” te kiezen. Je verliest dan wel je aangemaakte routines. Maar de lampen zelf blijven gekoppeld. Daarna kun je de hue weer koppelen in de home app.

Inloggen