We vergelijken zeven slimme ip-camera’s: welke is de beste?

29 maart 2017 6 Minuten 1 Reacties
Nubo g

Smarthome Magazine heeft de laatste tijd diverse slimme IP-camera’s van nabij bekeken. Maar welke is nu de beste? Hieronder proberen we antwoord te geven. Maar let op: de allerbeste camera hoeft niet de beste te zijn voor elke situatie.

De zeven concurrenten

De Nest Cam, Nubo Cam, Sengled lamp, twee D-Link camera’s, een König camera en een Logi Circle stonden wekenlang gebroederlijk naast elkaar op de televisie in de huiskamer van onze reviewer. Alle camera’s zijn goed bekeken en beoordeeld in diverse reviews. Nu is het tijd voor de vergelijking.

De prijzen van de camera’s en hun clouddiensten, als die er tenminste zijn:

  • D-Link DCS-936L: 88 tot 99 euro, geen clouddienst
  • D-Link DCS-935LH: 99 tot 119 euro, geen clouddienst
  • Nubo Cam: 348 euro, clouddiensten 9,99 – 29,9 – 99,99 euro per maand
  • Sengled Snap: 199 euro, clouddienst: 18,50 euro
  • Nest Cam: 179 tot 199 euro, clouddiensten 100 – 300 euro per jaar
  • Logi Circle: 129 tot 149 euro, clouddiensten 3,99 – 9,99 per maand
  • König camera: als onderdeel van smarthomekit 105 euro, geen clouddienst

En de beste is…

Van al deze camera’s vinden we de Nubo Cam het best, gezien zijn uitstekende beelden, uitgebreide functies, slimme ontwerp en 4G-connectiviteit. Maar deze camera is lang niet in elke situatie de beste. Als je een camera alleen thuis gebruikt heb je geen 4G nodig.

Als je niet zo bang bent dat een dief je camera steelt, kun je al prima kiezen voor een D-Link camera die nog niet eens de helft kost, en ook geen dure clouddienst heeft maar een simpele sd-kaart om videobeelden op te nemen. Daarom beoordelen we de camera’s niet alleen op kwaliteit, maar geven we ook aan in welke situatie ze het best op hun plaats zijn.

Eenvoudig huiskamergebruik

Voor de huiskamer is een D-Link camera prima. Ze maken prima beelden, ook ’s nachts, en die worden opgeslagen op een ingebouwde sd-kaart. Deze camera’s hebben niet eens een dure clouddienst. Hoef je dus ook niet bang te zijn dat je camerabeelden na één of ander lek op internet gaan rondzwerven. De D-Link camera’s zijn de goedkoopste van alle camera’s die wij hebben getest. Enige nadeel is dat je er niet door kunt praten naar iemand die voor de camera staat.

Inbraakgevoelige plekken

Voor inbraakgevoelige plekken binnenshuis is de Nest Cam of de Logi Circle uitstekend. Die beschikken over een clouddienst waar je een abonnement op moet nemen. Dat biedt het voordeel dat als de camera zelf wordt gestolen, de camerabeelden nog altijd vanaf de cloud vallen te bekijken. Zo kan de inbreker denken dat hij veilig is, maar zijn daden zijn dan wel op video vastgelegd.

De Nest Cam en de Logi Circle bieden ook de gelegenheid om via de camera te praten met iemand die ervoor staat. Als je door een glazen voordeur al ziet dat er aan de andere kant gerommeld wordt, kun je even flink door de camera schreeuwen. Misschien schrikt dat af.

Deze twee camera’s zijn qua functionalteit, bouwkwaliteit en prijs prima tegen elkaar opgewassen. Wel zijn er wat verschillende mogelijkheden, en het hangt van de gebruiker af wat hij belangrijker vindt. De Logi Circle kan een paar uur op een batterij draaien, los van zijn basisstation, en geeft je 24 uur toegang tot de videofeed zonder dat je ervoor betaalt. Handig om de kinderen even in de gaten te houden tijdens het boodschappen doen. De Nest Cam biedt integratie met andere Nest-diensten en -apparaten, zoals de Nest Thermostaat en de Nest rookmelder. Meer producten worden hieraan toegevoegd, is al beloofd.

Semi-professionele beveiliging binnen en buiten

In deze categorie vinden we de Sengled Snap-lamp en de Nubo Cam. Eerst over de Nubo. Deze biedt 4G lte en kan dus echt overal staan, zolang er maar stroom is. Er zit een simkaart in die de mobiele internetverbinding onderhoudt. Al naar gelang de gekozen clouddienst kunnen er via de 4G-verbinding beelden worden teruggekeken. En dat kan niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.

Het mooie design zorgt ervoor dat je je niet hoeft te schamen bij deze door Nederlandse ontwerpers bedachte camera. De Nubo Cam kan zowel binnen als buiten worden opgehangen. Hij biedt de mogelijkheid om met mensen te communiceren die ervoor staan. Hang hem buiten boven je voordeur en hij houdt de boel goed in de gaten. De integratie met IFTTT-protocollen is erg handig.

De Sengled is anders dan alle andere camera’s, omdat hij met een gewone E27-fitting in elk gloeilamparmatuur kan worden gedraaid. Deze camera is ook waterbestendig en kan buiten worden opgehangen. Door de integratie met een felle led-lamp kunnen mensen die voor de camera staan, ook ’s nachts, met zeer goede kwaliteit worden vastgelegd. En het is mogelijk om met die mensen te praten. De clouddienst is wat minder prijzig dan die van Nubo. Daar staat wel tegenover dat de lamp erg groot en zwaar is, dus het gekozen armatuur moet daar wel bij passen.

Categorie speelgoed

Tja, hoe zeggen we het vriendelijk. Bij alle camera’s die we hebben getest, springt er één uit vanwege zijn povere kwaliteit. Dat is de König, die onderdeel vormt van een smart home-veiligheidsset waar wij evenmin erg van onder de indruk zijn. En niet alleen door het ongeïnspireerde design.

Vrij slechte beelden die alleen op een sd-kaart kunnen worden opgeslagen, veel nodeloze notificaties en soms helemaal geen notificaties. En de slechtste app van alle zeven geteste camera’s. Dat vonden wij te min voor de prijs van deze camera. Aan de andere kant kan deze camera juist handig zijn omdat hij de enige is die kan bewegen. Alle andere camera’s kunnen dat niet. De König kan op afstand naar rechts, links, onder en boven worden gericht. Tweeweg audiocommunicatie is ook mogelijk. Dat maakt hem dan toch wel weer een beetje leuk. Vandaar zijn nominatie in de categorie speelgoed. Maar wel vrij duur speelgoed.

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de slimme camera’s uit deze vergelijking dan kun je terecht in de betreffende reviews. Daar vind je ook alle informatie over de prijzen van de hardware, de prijzen van de clouddiensten en de prestaties van de camera’s.

 

Reacties (1)