Z-Wave standaard wordt opengesteld voor meer fabrikanten

20 december 2019 2 Minuten 0 Reacties
Z-wave artikel 1

Silicon Labs laat een paar dagen na de aankondiging van Apple, Google en ZigBee weten de Z-Wave standaard open te stellen voor andere fabrikanten.

Eerder deze week maakten onder meer Apple, Google en ZigBee bekend dat ze gaan werken aan een algemene standaard voor communicatie binnen het smarthome, met als doel om meer apparaten eenvoudig via IP met elkaar te laten praten. Eén belangrijke naam in de wereld van smarthome ontbrak: Z-wave. Deze standaard wordt reeds veel gebruikt in smarthome-apparaten en dat moet ook in de toekomst zo blijven. Om deze reden kondigt Silicon Labs, het bedrijf achter Z-Wave, nu aan de standaard open te stellen voor andere fabrikanten.

Z-Wave is een een universele standaard waarin vastgelegd is hoe personen, partijen of producten met elkaar moeten communiceren voor een snelle, gestroomlijnde en efficiënte communicatie en overdracht van informatie. Z-Wave is een protocol gericht op het slimme huis en maakt snelle, stabiele en efficiënte communicatie tussen producten die Z-Wave compatibel zijn mogelijk. Het enige ‘nadeel’ van deze standaard is dat het een vrij gesloten standaard is. Silicon Labs heeft de rechten en is momenteel de enige fabrikant die Z-Wave radio’s mag maken. Alle producten die van Z-Wave gebruikmaken moeten dus over een radio van Silicon Labs beschikken, wat er weer toe leidt dat Silicon Labs de prijzen hoog kan houden.

Met de aankondiging van onder meer Google en Apple ziet ook Silicon Labs nu dat het tijd is voor verandering. Het bedrijf laat een paar dagen na die aankondiging namelijk weten de Z-Wave standaard open te stellen voor andere fabrikanten. Dit betekent dat naast Silicon Labs ook andere partijen radio’s mogen gaan maken voor de standaard, met als gevolg dat er meer concurrentie komt en de prijzen mogelijk omlaag gaan. Dit lijkt misschien een onlogische stap voor Silicon Labs maar het bedrijf zal wel moeten. Met de groeiende concurrentie wordt het lastig om een gesloten standaard tot dé standaard te maken. Het doel is immers om zoveel mogelijk partijen zover te krijgen om Z-Wave te gebruiken. Met het openstellen levert Silicon Labs in eerste instantie wat controle en afzet in, maar het bedrijf hoopt dat de totale markt voor Z-wave-producten groeit waardoor het bedrijf daar als onderdeel van een aantal fabrikanten van mee kan profiteren. Daarbij maakt Silicon Labs niet alleen radio’s voor Z-Wave. Het bedrijf levert ook componenten voor andere merken en partijen, zoals Philips Hue-lampen, Ring-alarmsystemen en Amazon Echo-producten. Voor Silicon Labs is het dus vooral belangrijk dat de markt in zijn geheel groeit en dat het bedrijf op verschillende vlakken mee kan blijven spelen.

Het uiteindelijke doel is dat Z-Wave een compleet open standaard wordt. Zelfs de Z-Wave Alliance wordt binnen enkele jaren een onafhankelijke entiteit die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de standaard. Meer details over de toekomstplannen worden in de komende maandan bekendgemaakt.

Reacties (0)