Eerste producten met Z-Wave Long Range verschijnen op de markt

16 maart 2022 1 Minuut 0 Reacties
z-wave-new

Het is alweer bijna 1,5 jaar geleden dat Z-Wave Long Range aangekondigd werd, maar deze week zijn dan eindelijk de eerste producten met het verbeterde protocol uitgebracht. 

Het eerste product dat gebruikmaakt van het nieuwe Z-Wave Long Range is de Ecolink 700 Series Garage Door Controller. Nu is dat product op zich niet bijzonder interessant en is de kans ook klein dat het product in Nederland verkocht zal worden, maar het feit dat Z-Wave Long Range gebruikt wordt is goed nieuws voor liefhebbers van het smarthome.

Z-Wave is een draadloos smarthomeprotocol dat werkt met een meshnetwerk. Om er voor te zorgen dat al die apparaten in verbinding staan met het lokale netwerk, moet ervoor gezorgd worden dat het signaal wel ver genoeg komt. In sommige gevallen moest je daarom nog wel eens een repeater installeren. Die repeaters behoren binnenkort tot het verleden. Z-Wave LR heeft namelijk een bereik dat vier keer zo groot is dan de eerste standaard. Het bereik is nu vierhonderd meter (zonder obstakels). Dat is niet de enige verbetering. Ook ondersteunt Long Range namelijk tot tweeduizend apparaten binnen één netwerk. Voorheen lag dit limiet op 232. Ondertussen is het energieverbruik er ook op vooruitgegaan. Sommige sensoren werken vaak op knoopcellen, die met Z-Wave LR tot tien jaar mee kunnen gaan.

Nu is de kans klein dat je een Z-Wave Long Range netwerk vanaf de grond af aan gaat opbouwen. Wij hebben bijvoorbeeld een Z-Wave-netwerk maar dat is natuurlijk opgebouwd uit producten met die over eerdere versies van het protocol beschikken. Het is dan ook goed nieuws dat Z-Wave LR backwards compatibel is. Dat betekent dat nieuwe producten zonder problemen aan een bestaand netwerk toegevoegd kunnen worden. Echter, om van alle voordelen optimaal te kunnen profiteren moet je hub ook over Z-Wave LR beschikken, en momenteel is er nog geen hub die deze compatibiliteit biedt.

Volgens de organisatie achter de Z-Wave-standaard kunnen we dit jaar nog meer producten met Z-Wave LR verwachten.

Z-wave artikel
Lees ook
Smarthome 20 oktober 2019

Een smarthome met Z-Wave: alles wat je moet weten

Reacties (0)