Z-Wave Long Range gaat langer mee en ondersteunt tot 2000 apparaten

10 september 2020 2 Minuten 0 Reacties
z-wave-new

De Z-Wave Alliance heeft een nieuwe specificatie aangekondigd voor het smarthomeprotocol waarmee het bereik en de ondersteuning uitgebreid wordt.

Z-Wave Long Range aangekondigd

De Alliance laat weten dat Z-Wave Long Range (afgekort tot LR) achterwaarts compatibel is met bestaande netwerken en apparaten die de standaard ondersteunen. Het protocol wordt in allerlei soorten devices gebruikt, zoals slimme sloten, thermostaten, garagedeuren en lampen.

Z-Wave is een draadloos smarthomeprotocol dat werkt met een meshnetwerk in huis. Het is een aardig populair wereldwijd, aangezien de alliantie laat weten dat er nu wereldwijd meer dan honderd miljoen apparaten met de standaard aan boord geïnstalleerd zijn. Echter, om er voor te zorgen dat al die apparaten in verbinding staan met het lokale netwerk, moet ervoor gezorgd worden dat het signaal wel ver genoeg komt. In sommige gevallen moest je daarom nog wel eens een repeater installeren.

Zoals het er nu naar uitziet zijn die problemen verleden tijd. Z-Wave LR heeft namelijk een bereik dat vier keer zo groot is dan de eerste standaard. Het bereik is nu vierhonderd meter. Dat is niet de enige verbetering. Ook ondersteunt Long Range namelijk tot tweeduizend apparaten binnen één netwerk. Voorheen lag dit limiet op 232. Ondertussen is het energieverbruik er ook op vooruitgegaan. Sommige sensoren werken vaan op knoopcellen, die met Z-Wave LR tot tien jaar mee kunnen gaan.

Advertentie

Drie grotere bedrijven die werken aan Z-Wave testen momenteel de nieuwe specificatie. Het gaat om een alpha-test, waardoor er dus nog wat werk aan de winkel is. Ze geven aan dat we in het vierde kwartaal van 2020 de eerste bèta-test kunnen verwachten. Zo kunnen andere bedrijven ook experimenteren en de eerste producten ergens in 2021 lanceren.

Hoewel dit een vooruitgang is voor Z-Wave, doet concurrent Zigbee het nog altijd beter als het gaat om het maximale apparaten. Die standaard ondersteunt namelijk tot 65 duizend apparaten binnen één netwerk. De vraag is of je daar écht iets aan hebt voor je eigen smarthome, maar voor grotere bedrijven is het waarschijnlijk een betere optie. Echter, het bereik van de verschillende nodes in het netwerk is wel lager, namelijk tot honderd meter. Z-Wave mag daarentegen weer rekenen op een brede ondersteuning, van onder meer Ring, Assa Abloy, Sillicon Labs en meer dan zevenhonderd andere bedrijven.

Mocht je Z-Wave en Zigbee eens vergeleken zien worden, dan raden we dit achtergrondartikel aan.

Reacties (0)