WiZ presenteert nieuwe slimme lampen en SpaceSense

15 september 2022 5 Minuten 2 Reacties
WiZ portable lamp

WiZ heeft vandaag een aantal nieuwe producten aan zijn assortiment toegevoegd. Het bedrijf, dat inmiddels onderdeel is van Signify, focust zich op slimme verlichting met WiFi. Ook de nieuwe lampen komen dus met WiFi-communicatie. Naast nieuwe lampen introduceert WiZ een nieuwe app en een interessante functie genaamd SpaceSense.

Deze week is het assortiment van WiZ verder uitgebreid, met diverse lampen die veel gelijkenissen vertonen met Philips Hue-lampen. Zo komt WiZ met de WiZ Pole vloerlamp, een lamp die erg veel lijkt op de Signe vloerlamp van Philips Hue. De staaf kan echter zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden en biedt sfeerverlichting middels indirect licht tegen de muur. Dankzij dual-zone verlichting kunnen er twee kleuren tegelijkertijd schijnen.

Ook de WiZ Mobile Table Lamp komt met dual-zone-verlichting. Deze lamp beschikt over een ingebouwde accu en kan dus flexibel geplaatst worden, zelfs buitenshuis. De WiZ Bar Linear Light is een horizontaal en verticaal te plaatsen lichtbalk die uit te breiden is met meerdere modellen en komt inclusief dual-zone-verlichting.

Voor tegen het plafond brengt WiZ de SuperSlim op de markt. Deze armatuur komt in een formaat van 43 centimeter en 55 centimeter. Ook voor tegen het plafond zijn de WiZ Imageo spots, die komen in een variant met drie en een variant met vier spots. De Rune is weer een andere plafondarmatuur met een diameter van 40 centimeter. Tot slot introduceert WiZ de WiZ Portable Button. Dit is een draadloze knop waarmee de verlichting op afstand te bedienen is, zonder gebruik van de app.

WiZ komt ook met verlichting voor buiten. Het bedrijf introduceert de String Light, wat een lijn met 12 lampen is die alle kleuren kunnen aannemen. Vanzelfsprekend zijn de lampen bestand tegen de weersinvloeden.

  • WiZ Mobiele draagbare lamp (reeds beschikbaar). Adviesprijs: € 89,99
  • WiZ Pole vloerlamp (reeds beschikbaar). Adviesprijs: € 129,99
  • WiZ Bar Linear light (reeds beschikbaar). Adviesprijs: € 49,99
  • WiZ Smart button (reeds beschikbaar). Adviesprijs: € 29,99 
  • WiZ Panel plafondlamp in zwart of wit (beschikbaar vanaf september 2022). Adviesprijs: € 79,99 – € 109,99 
  • WiZ Outdoor String Light (beschikbaar vanaf oktober 2022). Adviesprijs: € 119,99 

SpaceSense

Een geheel nieuwe functie is SpaceSense. Het WiZ-systeem weet in welke ruimte er mensen zijn en past hier de verlichting op aan. En dat zonder extra sensoren of accessoires. De lampen zelf registreren bewegingen en je hebt minimaal twee lampen per ruimte nodig om de functie te kunnen activeren. Hoe registreren de lampen dit dan? Door variaties in het WiFi-signaal die ontstaan wanneer mensen door de signalen in de ruimte heen lopen. De detectie is wederkerig en vereist geen zichtlijn tijdens de installatie, zoals het geval is bij een traditionele bewegingssensor op basis van passieve infraroodtechnologie (PIR). WiZ laat hier een geavanceerd algoritme op los en kan daardoor bepalen of er beweging is in de ruimte. De functie werkt dus overal waar je WiZ-lampen hebt hangen en het enige dat je hoeft te doen is een SpaceSense-scenario aanmaken in de tab ‘Automations’ in de WiZ-app. Hier kun je ook de gevoeligheid aanpassen en de exacte acties instellen wanneer er beweging waargenomen wordt.

De producten die in 2021 of later gelanceerd zijn werken sowieso met SpaceSense. Voor eerder gelanceerde producten geldt dat dit afhankelijk is van de rekenkracht in de lamp. Later wordt er ook een update uitgerold waarmee SpaceSense via bluetooth geactiveerd wordt en dus nog meer (en oudere) lampen gebruikt kunnen worden. Hoe zit het dan met privacy? Volgens WiZ wordt alle data lokaal verwerkt en nooit naar de cloud gestuurd.

WiZ-app

Daarnaast heeft WiZ de app een aantal nieuwe functies gegeven. Sterker nog; het is een compleet nieuwe app; de WiZ-app v2. De nieuwe app is volgens WiZ eenvoudiger, dankzij een logischere lay-out en en minder stappen om belangrijke functies te bereiken. De app geeft je een overzicht van alle kamers op het beginscherm, zodat je meteen kan zien welke lampen aan zijn, hun helderheidsniveau en de gebruikte standen. Met een simpele beweging over de kamertegel kan je de sfeer aanpassen aan jouw stemming, de helderheid wijzigen of groepen van apparaten bekijken.

Scenes zijn krachtiger, mede door de mogelijkheid bepaalde lampen of accessoires uit te sluiten van een scene. Nieuw is ook de mogelijkheid ‘members’ toe te voegen. Een member kan alleen de verlichting bedienen en hoeft niet op jouw netwerk te zitten. Onder in het scherm vind je nu de ‘Quick Actions’ terug, waarmee je snel toegang krijgt tot voor jou belangrijke functies, lampen of scenes. Tot slot is er nu een donkere modus en een lichte modus, afhankelijk van de instellingen op je smartphones. De nieuwe app moet eind deze maand voor alle gebruikers beschikbaar zijn en bestaande gebruikers kunnen al hun producten en instellingen zonder problemen meenemen naar de nieuwe app.

Eerder maakte Signify al bekend dat zowel WiZ- als Philips Hue-producten in de toekomst de nieuwe Matter-standaard gaan ondersteunen.

WiZ en Signify

In 2019 nam Signify WiZ over om het portfolio met slimme verlichting verder uit te breiden. Signify heeft met Philips Hue natuurlijk een hele sterke speler op het gebied van slimme verlichting in handen, maar de Hue-producten communiceren middels de Zigbee-standaard en hebben daardoor ook een hub nodig. Een app kan vervolgens weer met die hub communiceren om de lampen aan te sturen. WiZ maakt gebruik van WiFi en daardoor is het mogelijk direct met de lampen te verbinden, zonder dat hier een hub voor nodig is. Een app of een gekoppelde remote is voldoende.

Overigens heeft Philips Hue ook bluetooth-producten in het assortiment, maar bluetooth heeft weer als nadeel dat de bediening alleen binnen een beperkte afstand kan en bijvoorbeeld bediening buitenshuis is dus niet mogelijk. Signify heeft met de komst van WiZ dus Zigbee, bluetooth en WiFi als mogelijkheden voor slimme verlichting. Verder kunnen beide systemen, Hue en WiZ, veel van hetzelfde en zijn het eigenlijk verschillende ecosystemen met vooral de persoonlijke voorkeur die het verschil maakt.

Reacties (2)