IFTTT staat voor If This Then That en werkt met zogenaamde applets. Zodra er een bepaalde ‘trigger’ is gedetecteerd, dan zal er vervolgens iets anders gebeuren. Een heel simpel voorbeeld: Drukt er iemand op de deurbel (trigger), dan gaan de lampen in huis knipperen. Slimme producten die je gebruikt via de Smartlife-app van Tuya werken (nu nog) met IFTTT. Door het grote aanbod aan verschillende Tuya-producten kreeg je hierbij een mogelijkheid om een groot deel van je huis te automatiseren. Deze IFTTT-ondersteuning stopt dus per 26 mei en dus werken je geautomatiseerde handelingen vanaf die datum niet meer.
Hoe het precies zit en waarom de ondersteuning stopt is op dit moment nog onduidelijk. Verschillende gebruikers melden dat ze contact hebben opgenomen met Tuya met de vraag waarom de ondersteuning stopt. Volgens Tuya gaat het om twee verschillende zaken. Ten eerste de financiën. De afgelopen tijd vraagt IFTTT meer geld om de ondersteuning aan te mogen bieden. Dit wordt volgens Tuya simpelweg te duur. Ten tweede is Tuya van mening dat veel van deze functies ook in de Smartlife-app zelf gemaakt kunnen worden. Dit klopt ten dele als het gaat om de Tuya-producten zelf, maar voor een samenwerking met slimme producten van derde partijen wordt dit veel moeilijker. Tot slot meldt Tuya dat ze een slimme speaker aanraden om apparaten te bedienen.
Alternatieven
Heb je dus bepaalde zaken geautomatiseerd via IFTTT, dan zit je vanaf 26 mei met een probleem. Wat zijn dan de alternatieven?
- Je kunt natuurlijk alleen de Smartlife-app zelf gebruiken, zoals Tuya graag zelf zou zien, maar dan mis je veel mogelijkheden. Je kunt in de Smartlife-app zelf handelingen automatiseren, maar je bent dan beperkt tot slimme Tuya-producten.
- Google Home is mogelijk, maar ook dan mis je bepaalde opties. Je kunt routines aanmaken met de Engelse variant, waardoor je meer opties tot je beschikking hebt om handelingen te automatiseren, maar de Nederlandstalige Google Assistent heeft deze optie nog niet. Gebruik je de Engelse variant, dan kan het (gedeeltelijk) wel. Hoe je dat precies moet doen lees je in Zo stel je routines en shortcuts in met Google Home en Google Assistant.
- De gevorderde gebruiker kan de firmware van de Tuya-producten gaan flashen en Home Assistant gaan gebruiken, maar dat is voor veel mensen simpelweg geen optie door het gebrek aan kennis.
- Tot slot kun je directe integratie met een specifieke app en een bepaald platform (een bepaalde hub) overwegen. Denk eens aan Fibaro of Homey, maar ook deze bieden in veel gevallen geen complete vervanging van je IFTTT-mogelijkheden, doordat veel producten en mogelijkheden in die apps (nog) niet ondersteund worden. Daarbij lijkt het er ook op dat de Tuya API, de manier om via een app toegang te krijgen tot je producten, ook op 26 mei gesloten – of in ieder geval veranderd – wordt. Wat dit precies voor invloed heeft op de integratie met verschillende platformen en diensten is nog onduidelijk.
Veel is nog onduidelijk
Op dit moment is veel nog onduidelijk. Gaat het daadwerkelijk om geld? Of gaat Tuya wellicht een veel meer gesloten platform worden? Wellicht wil Tuya echt volledig op eigen benen staan en gebruikers min of meer dwingen om alles via de Smartlife-app te gaan doen. Dan moet Tuya echter wel flink aan het werk, want op dit moment is de app zeker geen volwaardige vervanger voor IFTTT. Hoe het precies zit met IFTTT-ondersteuning en andere Tuya-apps (zoals bijvoorbeeld LSC Smart Connect van Action of WOOX) weten we op dit moment ook nog niet. Zodra er meer bekend is zullen we dit artikel updaten.
Reacties (6)