Het jaar 2024 is wat ons betreft echt voorbij gevlogen. Op het gebied van smarthome hebben we minder producten getest dan in voorgaande jaren. Dat komt voor een groot deel omdat bekende fabrikanten daadwerkelijk minder producten hebben uitgebracht, maar de kwaliteit lag over het algemeen wel hoger. Veel producten zijn ook uitontwikkeld in de huidige vorm, dus het is ook niet meer nodig om iedere twee of drie maanden een nieuwe videodeurbel uit te brengen. Hebben we dan ook minder innovatie gezien? Over het algemeen wel, maar toch zijn er zeker ook ontwikkelingen geweest die bepaalde productgroepen echt vooruit hebben doen springen in 2024. Onder consumenten blijft smarthome echter zeer populair, zoals we kunnen zien in de cijfers over 2024.
In dit artikel kijken we terug op het jaar 2024. Wat heeft het afgelopen jaar ons allemaal gebracht op het gebied van het slimme huis? En wat kunnen we in 2025 allemaal verwachten?
Smarthome in 2024
Welke productgroepen scoorden onder consumenten? En wat vinden we eigenlijk van smarthome? We pakken de cijfers van de Smart Home Monitor 2024 erbij. Dit is een onderzoek van Multiscope onder 5.400 Nederlanders. In de Smart Home Monitor 2024 blijkt dat de smarthomemarkt wederom flink gegroeid is en we wederom meer uitgegeven hebben. Van 5,8 miljard euro vorig jaar naar 6,3 miljard euro dit jaar. Dat is een stijging van 7 procent. Welke productcategorie is dan het populairst? Vorig jaar was energie de populairste categorie, maar dit jaar lijkt energie samengevoegd te zijn met de nummer twee van vorig jaar, namelijk huishouden en comfort. Niet geheel verwonderlijk dan ook dat beide categorieƫn samen nu ook de populairste productcategorie is met een aandeel van 3,66 miljard over het totaalbedrag van 6,3 miljard euro. Beveiliging en veiligheid (1,03 miljard) en Verlichting en schakelaars (0,72 miljard) staan op de tweede en derde plek.
Het bezit van smarthome-apparatuur groeide ook. Inmiddels heeft 61 procent van de huishoudens in ons land de beschikking over Ć©Ć©n of meerdere slimme apparaten. In 2023 was dit 59 procent en in 2022 57 procent. De groei vlakt wat af de afgelopen jaren, maar de markt blijft wel groter worden. Huishoudens met een koopwoning bezitten overigens vaker slimme apparatuur dan huurders.
Een interessante ontwikkeling is het gegeven dat wij als Nederlanders minder positief tegenover smarthome staan en dan specifiek de ontwikkelingen en toepassingen die het met zich meebrengt. Waar in 2022 nog 25 procent hier positief tegenover stond, daar was dit vorig jaar 24 procent en in 2024 nog 22 procent. Mannen zijn wel beduidend positiever dan vrouwen (27 procent tegenover 17 procent). Mensen tot 49 jaar zijn ook positiever dan 50-plussers (27 procent tegenover 15 procent). Zijn mensen dan negatief over de ontwikkelingen die smarthome met zich meebrengt? Slechts gedeeltelijk. 36 procent staat Zeer negatief of Negatief tegenover smarthome, maar het overgrote deel van Nederland (42 procent) is neutraal tegenover smarthome. Een echte conclusie kunnen we hier dus nog niet echt aan verbinden.
Een andere ontwikkeling is dat we minder positief zijn over spraakassistenten. Ongeveer 25 procent staat positief tegenover het bedienen van producten met de stem en dat is een daling ten opzichte van de 27 procent vorig jaar. Mannen zijn overigens positiever dan vrouwen en 50-plussers. Overigens geldt wel dat huishoudens die een slimme speaker in huis hebben en er dus ervaring mee hebben (62 procent), zijn wel positiever over spraakcommando’s dan mensen die hier geen ervaring mee hebben. Wat ons betreft een logische ontwikkeling nu we eigenlijk ‘in between’ spraakassistenten zitten met de opkomst van de nieuwe AI-spraakassistenten als Gemini en de Google Assistent die gewoon wat minder aandacht krijgt van Google.
Inmiddels hebben 2,7 miljoen huishoudens de beschikking over slimme beveiligingsproducten. Denk hierbij aan beveiligingscamera’s of een videodeurbel, maar ook aan slimme rook- en CO2-melders. Dit komt neer op 32 procent van de Nederlandse huishouden, wat een groei van 350.000 huishoudens betekent ten opzichte van vorig jaar. Ook dat was al een groei van een jaar eerder, dus ook in 2024 zijn we weer massaal ons huis aan het beveiligen. Kijken we specifiek naar de videodeurbel? Dan beschikt 19 procent van de Nederlandse huishoudens inmiddels over een videodeurbel. Dit was in 2020 nog 6 procent. Nederlanders noemen extra veiligheid (51 procent), controle over gebeurtenissen rond het huis (50 procent) en gemak en comfort (35 procent) de belangrijkste redenen om slimme beveiligingsproducten aan te schaffen.
Net als vorig jaar is de categorie huishouden en comfort dus weer oververtegenwoordigd. Het is ook een zeer grote productcategorie waar dit jaar ook energie aan is toegevoegd. Van witgoed als slimme wasmachines en slimme koelkasten tot slimme rolluiken en van robotstofzuigers en slimme elektrische kacheltjes tot slimme thermostaten. We kiezen met name vanwege comfort en gemak voor slimme varianten van huishoudelijke producten. De verschuiving qua interesse zien we ook op FWD.nl. Waar we in de beginjaren vooral veel bezoekers trokken op artikelen over slimme verlichting of beveiligingsproducten, daar deden artikelen over energie en elektrische kacheltjes, maar ook over andere huishoudelijke producten het erg goed in 2024.
Ontwikkeling AI en AI-spraakassistenten
Zeg eens eerlijk. Gebruik jij Google Assistent nog dagelijks? Of Siri of Alexa? Wij steeds minder vaak. En dat blijkt dus ook uit de cijfers hierboven van de Smart Home Monitor 2024. We staan minder positief tegenover spraakcommando’s. Dat komt volgens ons omdat de ontwikkeling van de huidige spraakassistenten vrijwel stil staat. Google Assistant krijgt niet meer zoveel aandacht. Google zet vol in op de volgende generatie spraakassistenten, namelijk Gemini, het nieuwe AI-taalmodel van Google. Ook wij bij FWD.nl en FWD Magazine maken inmiddels volop gebruik van Gemini. Alhoewel Gemini bijna wekelijks nieuwe functies krijgt, is Gemini nog altijd geen volwaardig alternatief voor alle smarthomebedieningsfuncties van de Google Assistent. Dat zit er echter wel in rap tempo aan te komen.
Volgens Google blijft de Google Assistent echter ook gewoon naast Gemini bestaan. Gemini wordt echter de AI-assistent voor je smartphone en tablet, terwijl de Google Assistent blijft bestaan op slimme speakers en slimme displays. Google maakt hierbij onderscheid tussen persoonlijke apparaten en apparaten die door meerdere mensen tegelijk bediend kunnen worden. Waar een gesprek met de Google Assistent niet meer is dan een vraag-en-antwoord-gesprek, daar kan Gemini de context veel beter begrijpen. Het staat natuurlijk nog in de kinderschoenen, maar in 2025 zal er wederom een enorme sprong gemaakt gaan worden waarbij gesprekken steeds natuurlijker gaan verlopen. Je kan het nu al proberen door de live-omgeving te openen van Gemini en een gesprek te voeren. Deze is sinds kort ook beschikbaar in de gratis versie.
Ook buiten de spraakassistenten om zien we steeds vaker kunstmatige intelligentie opduiken in slimme producten. Van gezichtsherkenning op videodeurbellen tot objectherkenning op robotstofzuigers. AI is echt ingeburgerd geraakt in slimme producten die het afgelopen jaar zijn verschenen. Het staat natuurlijk nog in de kinderschoenen en soms vragen wij ook het nut af van bepaalde functies, maar dit gaat alleen maar groter worden de komende jaren. Het is een ontwikkeling dat smarthome echt vooruit kan helpen, alhoewel we ons ook af moeten vragen waar dit tot gaat leiden. We moeten zeker ook niet blind zijn voor de mogelijke negatieve gevolgen van kunstmatige intelligentie en goede regelgeving is in de toekomst van groot belang.
Matter en heel veel robotstofzuigers
Wat is ons nog meer opgevallen in 2024? De smarthomestandaard Matter is nog altijd niet waar het moet zijn. De standaard moet ‘alles-met-alles’ kunnen verbinden waardoor smarthome voor iedereen veel makkelijker moet worden. Er worden continue nieuwe versies uitgebracht met ondersteuning voor nieuwe productcategorieĆ«n, maar de praktijk blijft toch wat achter. Dat komt ook omdat het vaak net nog niet helemaal lekker werkt. Ook wij hebben het afgelopen jaar diverse producten getest met ondersteuning voor Matter, maar de helft van de tijd werkt het gewoon niet helemaal vlekkeloos. Matter heeft stappen gemaakt het afgelopen jaar, maar het moet beter.
Wat we echt heel veel gezien hebben in 2024? Robotstofzuigers. We hebben ongelooflijk veel robotstofzuigers voorbij zien komen van diverse merken. En waar we dachten dat ze toch vrijwel uitontwikkeld zouden zijn, daar hebben we echt vernieuwing gezien op het gebied van het thuisstation in het afgelopen jaar. Deze kan tegenwoordig niet alleen maar opladen, maar ook schoon water bijvullen, vies water wegbrengen, stof leegzuigen uit de robotstofzuiger, de dweil wassen en zelfs de dweil drogen. Een fabrikant als SwitchBot heeft zelfs een model die je rechtstreeks op de waterleiding kunt aansluiten. Robotstofzuigers hebben het afgelopen jaar echt een sprong vooruit gemaakt, ook op het gebied van het dweilresultaat.
Op naar 2025
In 2024 lijkt kunstmatige intelligentie echt een sprong gemaakt te hebben op smarthomegebied. Van videodeurbellen tot robotstofzuigers, overal wordt AI gebruikt om het voor de gebruiker makkelijker te maken. Dit gaan we ook in 2025 zien, waar de ontwikkeling van AI wederom een sprong gaat maken. We zijn benieuwd of we al echt producten gaan zien die jouw leefpatroon leert kennen en daarna gaat handelen. Er zijn wel slimme thermostaten die zoiets claimen te doen, maar dat is allemaal erg basic. Waarschijnlijk komt het nog te vroeg, maar we zijn heel erg benieuwd hoe AI de wereld van smarthome gaat veranderen. Waar fabrikanten wel voor moeten waken is dat AI het niet ingewikkelder gaat maken. De afgelopen jaren hebben we flink gehamerd op gebruiksvriendelijkheid. Smarthome wordt pas echt een succes als iedereen, van jong tot oud, moeiteloos met smarthome aan de slag kan. Dat is ten dele gelukt, want het is makkelijker dan ooit om een beveiligingscamera te installeren of met slimme verlichting te starten, maar we zijn er nog niet. AI moet het niet weer moeilijker gaan maken, dat zou een stap achteruit betekenen.
Reacties (0)